ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Alpha 989 και το δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό. Παρασκευή, 23/2/2018


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Alpha 989 και το δημοσιογράφο Πέτρο ΚουσουλόΠαρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018Για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis για ένα μήνα
Με τον τρόπο που έγινε, αποδεικνύεται ότι η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis είχε ως μοναδικό σκοπό την σπίλωση κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αυτή η επιτροπή έπρεπε να συγκροτηθεί, γιατί το διεθνές σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό. Στην Ελλάδα, βέβαια, το σκάνδαλο των φαρμάκων είναι σύνθετο και δεν αφορά μόνο τη Novartis αλλά και την περίοδο 2004 – 2009, όταν εκτινάχτηκε η φαρμακευτική δαπάνη. Όμως, αντί να δεχτούμε ότι πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος πού πήγαν τα χρήματα του ελληνικού λαού, πηγαίνουμε σε μια «fast track» διαδικασία, για να σπιλώσουμε κάποια πρόσωπα.
Γιατί έπρεπε να βάλουμε τον χρονικό περιορισμό του ενός μήνα στη συγκεκριμένη επιτροπή. Τι μας βιάζει; Ας πάμε σε μια διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης σε βάθος, για να αποδείξουμε στον ελληνικό λαό ότι σεβόμαστε και το χρήμα του και τις θυσίες που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα. Αν πράγματι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους -όπως είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος- τότε γιατί πάμε να το «κουκουλώσουμε»; Πρέπει να ελέγξουμε πού πήγε αυτό το χρήμα, πού χάθηκαν τα λεφτά του ελληνικού λαού. Αν γίνει κάτι διαφορετικό, τότε είναι εύλογο να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια σκευωρία εναντίον πολιτικών αντιπάλων.


Για τον ρόλο των θεσμών στη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis
Ας αφήσουμε τη Βουλή με την προανακριτική επιτροπή και τη Δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν τελειώσει την ενδελεχή έρευνά της, ας αποφασίσει η Βουλή αν ο φάκελος θα πρέπει να επιστρέψει στην ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία θα πρέπει να την εμπιστευτούμε επιτέλους να κάνει τη δουλειά της. Και ας αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.
Το κράτος, με τους συνταγματικά κατοχυρωμένους θεσμούς του, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει εις βάθος την υπόθεση, χωρίς χρονικές δεσμεύσεις. Εφόσον δεχόμαστε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο, θα πρέπει να δεχτούμε επίσης, ότι χρειαζόμαστε επαρκή χρόνο για την πλήρη διαλεύκανση και την απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει. Ας αποφασίσει η ελληνική Δικαιοσύνη. Προσωπικά, δεν θέλω ούτε να καταδικάσω ούτε να αθωώσω κανέναν. Τα όργανα της Πολιτείας μας, που είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα, πρέπει να αποφασίσουν τι έχει γίνει μ’ αυτήν την υπόθεση.
Δεν δέχομαι να πληρώσει για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός τα λάθη του πολιτικού συστήματος. Αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει γρήγορα τη χώρα σε εκλογές. Διότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει διχασμένη, με τον λαό να λέει ότι οι μισοί είναι κλέφτες και οι άλλοι μισοί ψεύτες. Όταν η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τόσους εξωτερικούς κινδύνους, ο λαός θα πρέπει είναι ενωμένος και θα πρέπει να υπάρχει πολιτική συναίνεση. Αυτή την στιγμή, η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε το δρόμο του διχασμού. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, στη διακυβέρνηση της χώρας και στις σχέσεις της Ελλάδας με τους άλλους λαούς.


Για τις λανθασμένες κινήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με την υπόθεση Novartis
Θα ήθελα αυτό το σκάνδαλο να ήταν πλήρως αιτιολογημένο, να μην «έμπαζε» από πουθενά. Θα ήθελα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να είχε στείλει τη δικογραφία στη Βουλή καλά τεκμηριωμένη και ύστερα ας αποφάσιζαν τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.  Σαν Έλληνας πολίτης και πολιτικός, δε δέχομαι, σε μια τέτοια διαδικασία, να βλέπω γραμμένο «Π.Κ» σε ένα φάκελο που έχει αποσταλεί από την Εισαγγελία στη Βουλή. Δεν με ενδιαφέρει ποιο είναι το πρόσωπο αλλά με ενδιαφέρει ο τρόπος που λειτούργησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Με ενδιαφέρει επίσης ότι ο κ. Τζανακόπουλος, ως υπουργός της κυβέρνησης, δεν είχε καμία αρμοδιότητα να πάει εκεί που πήγε. Με ενδιαφέρουν όλα όσα έγιναν εκτός συνταγματικής νομιμότητας.
Δεν νοείται να λειτουργεί η Δικαιοσύνη τόσο επιπόλαια και ερασιτεχνικά. Κάποια στιγμή, οι Έλληνες δικαστές, τους οποίους εμπιστεύομαι, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Για την ύπαρξη πολιτικής ευθύνης στη διαχείριση της υπόθεσης Novartis
Βεβαίως υπάρχει πολιτική ευθύνη και θα πρέπει να βρεθεί. Είναι εγκληματικά τα λάθη που έχουν γίνει εναντίον της Δημοκρατίας. Μ’ ενδιαφέρει η δημοκρατία μας για την οποία όλοι πρέπει να δίνουμε μάχη κάθε μέρα για να την κρατήσουμε ψηλά. Αυτό το πολίτευμα αξίζει τον κόπο να το στηρίξει κανείς μέχρι τέλους. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η δημοκρατία μας δεν λειτουργεί σωστά. Δεν επιτρέπεται μια εφημερίδα να προαναγγέλλει την Παρασκευή την κατάθεση του μάρτυρα η οποία γίνεται την Κυριακή. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να εξαγγέλλει σε ομιλία του πριν ένα χρόνο τις διώξεις των πολιτικών του αντιπάλων, που θα προκύψουν μέσα από ένα μεγάλο σκάνδαλο στην ελληνική κοινωνία. Αυτά δεν γίνονται σε ευνομούμενες πολιτείες.
Προσωπικά, δεν θα αναπαράξω τα περί συνομωσιών και όλα αυτά που άκουσα προχθές στη Βουλή και με λύπησαν πάρα πολύ, γιατί δεν τιμούν το ελληνικό Κοινοβούλιο, τη Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί και δεν πρέπει ο ελληνικός λαός -ο οποίος έχει περάσει δύσκολα τα τελευταία χρόνια- να πληρώνει τα λάθη των πολιτικών.