ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm και το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο. Τρίτη, 6/2/2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm και το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο


Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018


Για τις τακτικές αλλαγής πολιτικής ατζέντας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το έλλειμμα κυβερνησιμότητας
Η υπόθεση «Novartis» αποτελεί άσκηση τακτικισμού του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενόψει των επικείμενων εκλογών που θα διεξαχθούν το 2018. Θα είμαστε σε ένα πολύ τεταμένο κλίμα μεταξύ των κομμάτων και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα προχωρήσουν με πολλές καταγγελίες, για να μπορέσουν να συκοφαντήσουν το πολιτικό σύστημα των προηγούμενων ετών. Προσπαθούν να βρουν έναν εχθρό για να μπορέσουν να κάνουν τα πολιτικά τους παιχνίδια. Όμως, όλοι τους έχουν καταλάβει πια. Διότι τελικά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δημιουργεί πρόβλημα στη κυβερνησιμότητα της χώρας. Υπάρχει έλλειμμα γιατί η Βουλή είναι ασθενική, η κυβέρνηση είναι ανερμάτιστη, προσπαθεί να βρει εχθρούς και όταν δεν υπάρχουν, τους δημιουργεί. Πριν λίγο χρονικό διάστημα συκοφάντησαν τον Σημίτη, τον Στουρνάρα, τον Βενιζέλο. Το μοναδικό τους μέλημα είναι η παραμονή στην εξουσία και για να την εξασφαλίσουν, είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα. Ο κ. Τζανακόπουλος δεν είχε κανένα λόγο να πάει στον Άρειο Πάγο, ούτε ο κ. Τσίπρας να δώσει εντολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να μεταφέρει το φάκελο στη Βουλή. Για τέτοιες περιπτώσεις η Δικαιοσύνη δεν χρειάζεται εντολές από την κυβέρνηση. Όλα αυτά τα κάνουν για να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο κλίμα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Και αυτό συμβαίνει διότι δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο ζήτημα του μακεδονικού. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν κάποιο ρήγμα στην αντιπολίτευση και να δημιουργηθεί ένα κόμμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας για να σταματήσουν την πτώση τους, η οποία καταγράφεται συστηματικά στις δημοσκοπήσεις. Προσωπικά θεωρώ ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαβάλει τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Πικραμμένο και όλους τους άλλους υπουργούς είναι μια αθλιότητα. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα για να αποκρύψει την ανικανότητά της.

Για την έλλειψη πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση «Novartis»
Έχω μια προσωπική εμπειρία με την «Novartis», γιατί έψαχναν κι εμένα να με βρουν στο «σκάνδαλο» αυτό επειδή είμαι ιατρός. Το έχω πει επανειλημμένως, ότι η μετεκπαίδευση των ιατρών στην ειδικότητα γίνεται και μέσω της συμμετοχής σε συνέδρια και συμπόσια που διοργανώνονται ανά των κόσμο, όπου οι επιστήμονες παρουσιάζουν νέες ανακαλύψεις και νέα πρωτόκολλα στην ιατρική. Επειδή εμείς σαν χώρα δεν έχουμε το ανάλογο προϋπολογισμό, οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο. Γι’ αυτό, για να μπορέσει κάποιος να πάει σε ένα διεθνές συνέδριο, παίρνει άδεια από τον ΕΟΦ. Εμείς, όταν ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, είχαμε προτείνει να εντάξουμε τα έξοδα αυτά στον προϋπολογισμό αλλά δυστυχώς η πρόταση αυτή δεν πέρασε στο νομοσχέδιο. Η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει κονδύλια για να μπορέσει να εκπαιδεύσει τους ιατρούς στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης επιστημονικής εκπαίδευσης. Έτσι, λοιπόν, κάποιες εταιρίες στέλνουν τους ιατρούς στο εξωτερικό, για να συμμετάσχουν σε διεθνή συνέδρια -άσχετα αν κάποιοι ιατροί πηγαίνουν και κάνουν και διακοπές εκεί. Οι εταιρίες το γνωρίζουν αυτό και δεν βασίζονται στους ιατρούς που θα πάνε διακοπές αλλά σε ένα ποσοστό 15-20%, που θα παρακολουθήσουν τις σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική, στην ιατρική τεχνολογία και στη φαρμακολογία. Αυτοί είναι οι ιατροί, οι οποίοι θα «πάρουν το κάρο» της επιστήμης και θα το πάνε μπροστά.
Με την «Novartis» μπορεί να έχει γίνει κάτι μεταξύ των διοικητικών και των οικονομικών παραγόντων της εταιρίας. Το πολιτικό σύστημα της χώρας, σας διαβεβαιώνω ότι δεν μπορεί να το ακουμπήσει τίποτα στο θέμα αυτό. Μπορεί να υπάρχουν άλλες ευθύνες, των ίδιων των υπαλλήλων της εταιρίας. Ξέρετε, η περίπτωση «Novartis»  είναι παρόμοια με την υπόθεση «Siemens». Όταν η Siemens πουλήθηκε στην Αμερική, τότε οι Αμερικάνοι ζήτησαν να δουν τα οικονομικά της εταιρίας που αγόρασαν. Έτσι, βρήκαν ένα τεράστιο έλλειμμα και από εκεί αποκαλύφθηκε ότι η εταιρία έδινε μίζες στα κράτη του κόσμου. Το ίδιο γίνεται και με την «Novartis».

Για τις εξελίξεις στο μακεδονικό
Η υπόθεση του μακεδονικού είναι μια υπόθεση, η οποία αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Όλοι είμαστε διστακτικοί,  προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε κοντόφθαλμες προσωπικές και πολιτικές επιδιώξεις. Με το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να παίζουμε, είναι ένα θέμα ζωτικής εθνικής σημασίας. Και δεν συζητάω για τους κυβερνώντες, οι οποίοι αυτές τις μέρες, προσπαθώντας να αποδομήσουν τα συλλαλητήρια, τελικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν μια πολιτική αυτοχειρία. Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζουν όλο τον κόσμο ακροδεξιό και δεξιό. Ούτε να αποδομήσουν το λόγο του Μίκη Θεοδωράκη. Ούτε να ερμηνεύουν την μη συμμετοχή των ανθρώπων στα συλλαλητήρια ως στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη πολιτικά και θα προσπαθεί να βγει από τα αδιέξοδά της κατηγορώντας την αντιπολίτευση με διάφορα «σκάνδαλα».

Για την στάση που οφείλει να κρατήσει η αντιπολίτευση στο ζήτημα του μακεδονικού
Η αντιπολίτευση θα πρέπει να κρατήσει μια υπεύθυνη στάση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς του μακεδονικού. Δεν πρέπει να υποκύψει στον λαϊκισμό και στις εθνικιστικές εξάρσεις κάποιων. Αντιθέτως, με σοβαρό πολιτικό λόγο θα πρέπει να συνδέσει το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, με εξωστρέφεια και Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Τα συλλαλητήρια δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις υπεύθυνες και ρεαλιστικές πολιτικές, που θα πρέπει να ενσαρκώσουμε για να εκπροσωπηθεί η χώρα μας διεθνώς. Χρειάζεται μια εθνική πολιτική, που να εδράζεται στην ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, της φιλίας, της συνεργασίας και της επίλυσης των διαφορών μεταξύ των κρατών. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε από αυτό το κράτος. Αν αυτό το κράτος δεν είναι μαζί μας, σε λίγα χρόνια θα διαλυθεί και ένα κομμάτι του θα πηγαίνει στη Βουλγαρία και ένα άλλο στην Αλβανία.
Οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν πρέπει να διχάζονται στο θέμα της επίλυσης του μακεδονικού, γιατί είναι ανάγκη να περιφρουρήσουμε την αυτονομία μας έναντι των προσωπικών χειρισμών του Τσίπρα, του Κοτζιά, του Καμμένου.

Για τις πιθανές εκβάσεις στο ζήτημα του μακεδονικού
Θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη. Επειδή ο Τσίπρας θέλει να παραμείνει στην εξουσία, αν δει ότι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν πρόθυμοι βουλευτές να ψηφίσουν την πρότασή του, τότε θα κάνει άλλη μια «κωλοτούμπα» και θα «παγώσει» το θέμα. Αν έχει κάποια δέσμευση με τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία για να λυθεί το θέμα του μακεδονικού, στο πλαίσιο μιας φοβίας της εμπλοκής της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια, τότε ο Καμμένος θα πάει στη Βουλή και θα ψηφίσει. Αν δεν γίνει και αυτό, τότε υπάρχει μια σοβαρή αιτία να πάμε σε εκλογές, όταν λήξει το περιθώριο επίλυσης του μακεδονικού. Ο κ. Τσίπρας -ο οποίος έχει «μαζέψει» τα λεφτά της μεσαίας τάξης, έχει πει τεράστια ψέματα στον ελληνικό λαό και έχει υπογράψει λευκές επιταγές στους διεθνείς και ευρωπαίους εταίρους -μπορεί ξαφνικά να έρθει και να δώσει πάλι προεκλογικές φρούδες υποσχέσεις.  Ελπίζω ότι αυτή τη φορά ο κόσμος δεν θα τους πιστέψει. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου κάνει κακό στη δημοκρατία μας και είναι ό,τι χειρότερο έχει περάσει από τον πολιτικό σκηνικό της χώρας στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Για το ΚΕΕΜ Σπάρτης
Το κλείσιμο του ΚΕΕΜ Σπάρτης γίνεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου του Στρατού για το συμμάζεμα των στρατοπέδων της χώρας. Το θέμα είναι αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσουμε το χώρο αυτό και πώς θα αναβαθμίσουμε τις σχολές που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις. Είχε την ευχέρεια η Περιφέρεια ή ο Δήμος Σπάρτης να πει ότι θα διαμορφώσει κάτι που να δώσει ώθηση και ανάπτυξη στον νομό; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Πάντως, υπάρχουν πολλές ιδέες για την αναπλήρωση του κενού που αφήνει στην αγορά του νομού το κλείσιμο του στρατοπέδου. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε κάτι. Δεν πρέπει να μας διχάζουν οι εθνικοπατριωτικές «κορώνες», γιατί εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να δώσουμε λύσεις στην κοινωνία και στον λαό μας, που το έχουν ανάγκη.