ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Τοποθετήσεις του Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στους ρ/σ “ REAL fm” και “24/7”. Τρίτη 13/2/2018


Τοποθετήσεις του Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στους ρ/σ “ REAL fm” και “24/7”

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Για την υπόθεση Novartis και τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Η υπόθεση αυτή είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο των φαρμακευτικών εταιριών, συμπεριλαμβανομένης της Novartis, που «έφαγαν τα λεφτά» του ελληνικού λαού, μέσα από ένα «παιχνίδι» με τους γιατρούς, τους διοικητικούς και όλο το συνονθύλευμα της παραοικονομίας της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Και γι’ αυτό ναι, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Όμως, τις ευθύνες αυτές πρέπει να τις βρουν τα θεσμοθετημένα όργανα και οι θεσμοί. Όμως, βλέπει κανείς ότι τη συγκεκριμένη υπόθεση την σχεδίασαν καλά οι κυβερνώντες προσπαθώντας να την αναδείξουν σε υπόθεση «καθαρά χέρια», όπως συνέβη με τον Μπερλουσκόνι, με στόχο την καταβαράθρωση της πολιτικής ζωής της Ιταλίας. Αυτό κάνει τώρα ο Τσίπρας, επειδή είναι στριμωγμένος και δεν έχει κανένα πολιτικό σύμμαχο για να «λύσει» το ζήτημα του Σκοπιανού. Η κυβέρνηση αυτή δε σέβεται ούτε το Σύνταγμα ούτε τον κανονισμό της Βουλής. Είναι δυνατόν αυτά που έγιναν τώρα να είχαν γίνει επί Ανδρέα Παπανδρέου; Είδατε ποτέ κανέναν Υπουργό επί Ανδρέα Παπανδρέου να πηγαίνει στον Εισαγγελέα με το σκάνδαλο Κοσκωτά  ή τα άλλα σκάνδαλα; Είδατε ποτέ ο Πρωθυπουργός να παρεμβαίνει σε τέτοια ζητήματα; Τώρα ο κ. Τζανακόπουλος από ποιον πήγε να ενημερωθεί; Με ποιο δικαίωμα πήγε στη Δικαιοσύνη;

Για τη μη σωστή λειτουργία των θεσμών

Όταν ο κ. Τζανακόπουλος πήγε στον Άρειο Πάγο, η αρμόδια εισαγγελέας έπρεπε να τον διώξει. Επίσης, η ίδια η Δικαιοσύνη  θα έπρεπε να υποδείξει στον Πρωθυπουργό να ασχοληθεί με τα καθήκοντα του και να μη μας αναγγέλλει ούτε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ούτε ο κύριος Πολάκης τι θα συναντήσουμε. Υπάρχουν θεσμοί. Από τη στιγμή που οι θεσμοί δε λειτουργούν, δε λειτουργεί  η Δημοκρατία και ο καθένας έχει τη δυνατότητα να βγαίνει και να «ρίχνει λάσπη» σε όποιον θέλει. Αν προχωρήσουμε με αυτή τη διαδικασία, χωρίς να σεβόμαστε τους θεσμούς, το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία, στο τέλος δε θα γίνει τίποτα, καμία εταιρεία δε θα καταδικαστεί, δε θα φέρουν τα λεφτά πίσω και κανείς δε θα φταίει για τίποτα. Μόνο ο λαός θα πληρώσει όλα αυτά, που πραγματικά τον κάνουν να σιχαίνεται τους πολιτικούς και  την πολιτική στην Ελλάδα. Μα, πραγματικά, προσωπικές πεποιθήσεις μαρτύρων του τύπου «άκουσα», «έμαθα», κτλ., αποτελούν στοιχεία για να φτιάξουν ένα φάκελο που θα κατασυκοφαντήσει συνειδήσεις; Φαίνεται ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Πρόκειται για τη φασιστική μέθοδο «λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει». Ο λαϊκισμός στην Ελλάδα τείνει να γίνει κυρίαρχη κατάσταση. Προσωπικά  διαφωνώ με όλα αυτά και δε θέλω να επιτρέψω σε κανέναν, όσο μπορώ κι αν μου δίνεται η δυνατότητα, να αμαυρωθούν  η υπόληψη και η τιμή  ανθρώπων που έχουν δώσει πολλά στη χώρα, άσχετα με το γεγονός ότι μπορεί ορισμένοι να διαφωνούν.

Για την ύπαρξη ευθύνης πολιτικών προσώπων

Αυτό το σκάνδαλο θα πρέπει να διερευνηθεί από την αρχή ως το τέλος. Όχι να αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που, επειδή δε μας αρέσουν, θα  τα δώσουμε βορά στην κοινωνία να τα κατασπαράξει, γιατί είναι θυμωμένη με αυτά που γίνονται. Βλέποντας τα ονόματα που έχουν μπει στη λίστα της NOVARTIS, θεωρώ ότι πρόκειται για μια σκευωρία εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών  και συγκεκριμένων ιδεολογιών. Θέλουν να τελειώνουν με κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι τους ενοχλεί που υπάρχουν σήμερα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αυτό, όμως, δεν είναι δημοκρατία. Άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τους παρασύρουν. Χτες το βράδυ διάβαζα σε διάφορες ιστοσελίδες: «O Γρηγοράκος εναντίον Βενιζέλου». Από που προκύπτει αυτό; Επειδή είπα ότι η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο; Μα είναι σκάνδαλο, είναι διεθνές σκάνδαλο. Δηλαδή, επειδή κάποιοι ανέφεραν ότι ο Λιντζέρης, για παράδειγμα, είχε διοριστεί επί Βενιζέλου στον ΕΟΦ και ακούστηκε το όνομα του Βενιζέλου, σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε στη Βουλή και να «σέρνεται» για καιρό ο Βενιζέλος και ο κάθε Βενιζέλος σε προανακριτικές εξεταστικές; Δυστυχώς, φαίνεται ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης βασίζεται σε λόγια και όχι σε αποδείξεις

Για τη μη απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους για την υπέρογκη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2004-2009

Σ’ αυτήν την υπόθεση κάποιοι είναι έξω από το «παιχνίδι». Το 2004 -2009  έγινε «πάρτι» με το φάρμακο και δε μιλάει κανείς γι αυτό. Όταν θέλουμε να πάμε και να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση σαν πολιτικοί, πρέπει να πάμε για όλους και για όλα. Η διερεύνηση του σκανδάλου Novartis θα πρέπει να πλήρης. Είναι κάτι που εγώ το έχω καταγγείλει εδώ και δέκα χρόνια. Προσωπικά, δεν προτάσσω για κανέναν το στήθος μου. Ωστόσο, δε μπορούμε να βλέπουμε κάποιους να τρέφουν φιλικά συναισθήματα για κάποιους και να τους αφήνουν απέξω. Για παράδειγμα, ο προστατευόμενος μάρτυρας εναντίον του Αβραμόπουλου λέει, ότι   λειτουργούσε εν αγνοία του Καραμανλή. Είναι δυνατόν να τελεί ένας αρχηγός εν αγνοία; Θέλουν ορισμένοι να υπερασπιστούν κάποιους, θέλουν κάποιοι να έχουν την ανοχή και τη σιωπή για τις ιστορικές χρεοκοπίες της χώρας και δε μιλάει κανείς. Το ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και διεθνές,  ισχύει. Υπάρχουν αναμφίβολα ευθύνες, με πρώτη και σημαντικότερη  αυτής της φαρμακευτικής δαπάνης της Κυβέρνησης Καραμανλή. Πρόκειται για μια σκευωρία, η οποία ξεκινά από τα υπόγεια του Μαξίμου. Γνωρίζουμε ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από τα 2,4 δις επί Σημίτη έφτασε στα 5,8 δισ. ευρώ το 2009. Δηλαδή ένα μνημόνιο. Αυτό δεν πρέπει να το δούμε; Κάποιοι είναι υπεύθυνοι αλλά βρίσκονται «εκτός κάδρου». Και από τους δημοσιογράφους κανείς δεν τολμάει να αναφέρει την περίοδο 2004-2009. Οφείλουμε να τις αναζητήσουμε χωρίς να κρύβουμε κανέναν. Αν δεν το κάνουμε, νομίζω πως η χώρα δε θα πάει καλά. Ανήκω σε αυτούς που «δε βάζουν το χέρι τους στη φωτιά» για κανέναν αλλά θέλω η εξουσία να λειτουργεί. Γιατί η εξουσία έχει θεσμούς και πρέπει να τους σεβόμαστε, όπως πρέπει να σεβόμαστε και τη διάκριση των εξουσιών.

Για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από εδώ και πέρα η υπόθεση Novartis

Θα πρέπει να αφήσουμε τις αμερικανικές ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και να μην πηγαίνουμε σε ανομολόγητες σκοπιμότητες. Νομίζω πως η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το σκάνδαλο σαν «σωσίβιο». Δε θα τα  καταφέρει, όμως, γιατί  ο κατήφορός της είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή . Αυτά που έχουν κάνει είναι αθλιότητες. Θα υπάρξει προανακριτική  ανάκριση για να κάνουμε πάλι τις ιστορίες του Γιάννου Παπαντωνίου  και όλα τα ψέματα και τις συκοφαντίες και τις ατεκμηρίωτες κατηγορίες  θα τα αφήσουμε να περάσουν έτσι. Τους «καταλασπώσαμε» όλους και μετά θα πούμε δεν έγινε κάτι και θα καταφύγουμε πάλι στη δικαιοσύνη. Αυτό το νοσηρό και βάρβαρο κλίμα που υπάρχει στην πολιτική ζωή του τόπου κι επισκιάζει όλα τα σημαντικά προβλήματα δε βοηθάει το λαό, δε βοηθάει τη Δημοκρατία. Τα γεγονότα είναι «ξεροκέφαλα», όπως  έλεγε ο Μιτεράν. Η χώρα βαδίζει στην καταστροφή. Είχε ανάγκη από κάτι διαφορετικό από αυτό που ζούμε, δηλαδή να υπάρχει σταθερότητα, να υπάρχει συναίνεση, να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο .