ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, ειδικού αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Κύρωση Σύμβασης για τη λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ».  Τετάρτη, 7/3/2018


Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, ειδικού αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Κύρωση Σύμβασης για τη λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ»


Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κύριε Υπουργέ,

Το νοσηρό και βάρβαρο κλίμα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες στην πολιτική ζωή του τόπου, σε καμιά περίπτωση δεν επισκιάζει τα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδος και της οικονομίας.
Ας ευχηθούμε όλοι σήμερα από εδώ να έρθουν γρήγορα οι στρατιώτες μας πίσω, να τελειώσει η περιπέτειά τους με την Τουρκία και να επανατοποθετήσουμε τη σχέση μας με τη γείτονα χώρα. Έχουμε όλο το δίκιο με το μέρος μας. Χρειάζεται σύνεση και συναίνεση. Χρειάζεται, όμως, πάνω από όλα, εθνική συμφιλίωση, η οποία αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει. Στο Κοινοβούλιο, τουλάχιστον, δεν υπάρχει, αλλά ούτε στην κοινωνία.
Τα «ξεροκέφαλα» γεγονότα -για να θυμηθούμε αυτό που έλεγε ο Φρανσουά Μιτεράν- μας επαναφέρουν στην αμείλικτη πραγματικότητα. Η χώρα βαδίζει στην έρημο χωρίς να φαίνεται προοπτική ανάκαμψης. Η παραγωγική και οικονομική ζωή απονεκρώνεται. Βγείτε στην αγορά. Η μερική απασχόληση φτάνει στο 50% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών έχει δραστικά μειωθεί. Οι μισθοί και οι συντάξεις γνωρίζουν πρωτοφανή συμπίεση. Όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες προστίθενται στο κομβόι εξόδου από τη χώρα. Οι γιατροί στα νοσοκομεία δεινοπαθούν, γέρασαν, κουράστηκαν, φεύγουν στο εξωτερικό.
Θα τοποθετηθώ στην τροπολογία του Κύριου Παπαδόπουλου. Είναι δυνατόν να φέρνετε τροπολογία και να λέτε ότι τέσσερα χρόνια γιατρός, πρέπει να γίνει διευθυντής; Μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Πουθενά δε γίνεσαι διευθυντής με τέσσερα χρόνια προϋπηρεσία. Ισχυρίζεστε ότι έτσι είναι το ισχύον σύστημα και πως δεν το κάνατε εσείς. Μα δεν το κάναμε ούτε εμείς. Μην μας λέτε τώρα τέτοια πράγματα. Την είδα την τροπολογία. Τέσσερα χρόνια διευθυντής; Πουθενά. Όπου και να πας, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνεις διευθυντής, πόσο μάλλον να γίνεις διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η υπερφορολόγηση τσακίζει τα νοικοκυριά. Οι επενδύσεις υποχωρούν. Οι κυβερνώντες, όμως, μας παραμυθιάζουν. Μιλούν για ανάκαμψη, υπόσχονται αύξηση των μισθών, δίνουν αύξηση στα ταχυδρομεία, τα οποία είναι καταχρεωμένα. Κάνουν λόγο για την έξοδο από το μνημόνιο. Έπειτα από οκτώ χρόνια στη μέγγενη, μας υπόσχονται μεταμνημονιακή Ελλάδα. Μα, τόσο κυνικοί; Στην αρχή δεν μας υποσχεθήκατε ότι θα τα σκίσετε; Στη συνέχεια δεν ανακαλύψατε το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Δεν αλλάζετε τους νόμους κατά το δοκούν; Τώρα επενδύετε στην καθαρή έξοδο; Έξοδος, ναι. Πρέπει να βγούμε. Καθαρή δεν είναι. Το είπε και ο Ρέγκλινγκ στους Δελφούς. Επιτροπεία συνεχώς ως το 2060, μνημόνιο ως το 2022.
Η υπόσχεση αυτή, λοιπόν, είναι φάρσα. Το δυσβάσταχτο χρέος, το προβληματικό ασφαλιστικό, η αναποτελεσματική διοίκηση, ο φορολογικός τραγέλαφος. Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, το αντιεκπαιδευτικό κλίμα, επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο την παρακμή. Οι πρωθυπουργικοί διθύραμβοι -και όπου εμφανιστεί- αναμφίβολα αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Δεν είναι μόνο τα αδιέξοδα και τα υπαρκτά προβλήματα της οικονομίας και του τόπου που ακυρώνουν την υπόσχεση για το τέλος του μνημονίου. Είναι και οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι των πιστωτών μας. Συνιστά διαστρέβλωση της πραγματικότητας όταν εσκεμμένα αγνοούμε ότι θα παραμείνουμε στην Επιτροπεία και θα είμαστε δέσμιοί της μέχρι να καλύψουμε το 75% των δανειακών υποχρεώσεών μας. Δεν πρέπει να λέμε ψέματα στον λαό, να του δημιουργούμε ελπίδα.
Μοναδικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τα πρωτοφανή πλεονάσματα για να πάρει εξιτήριο από το τρίτο μνημόνιο, να εξαφανίσει τη μεσαία τάξη και να δίνει επιδόματα. Στραγγίζουν την παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα οι πολιτικές της Κυβέρνησης για να έρθουν μετά και να μιλούν για υπέρογκα πλεονάσματα και στη συνέχεια να μοιράζουμε τη δυστυχία, να μοιράζουμε τα κοινωνικά επιδόματα εν είδει φιλοδωρήματος.
Και συγχρόνως να διορίζουμε παντού, όπως πάτε να κάνετε σήμερα με την τροπολογία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Καμία αξιοκρατία. Η περίπτωση του Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Προσέξτε. Το ίδιο έκανε και η Νέα Δημοκρατία παλιά με τον Λιαργκόβα, αλλά τότε μπορούσε να το κάνει. Δεν προβλεπόταν η ύπαρξη προκήρυξης. Τώρα υπήρχε προκήρυξη. Το λέω σε εσάς, κυρία Αναγνωστοπούλου, γιατί πιστεύω ότι τουλάχιστον μεταξύ μας μπορούμε να συνεννοηθούμε. Κάνουμε μια προκήρυξη, τη βάζουμε και κοιτάμε τα προσόντα όλων. Εγώ δεν είπα να μην διαλέξετε τον καλύτερο που θα είναι δικός σας, αλλά να υπάρχει μια στοιχειώδης διαφάνεια. Ισχυρίζεστε πως είχε τα προσόντα. Δεν με ενδιαφέρει τι είχε κάνει κι εάν είχε τα προσόντα. Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Όταν κάνετε μια προκήρυξη όμως, είναι βάσει ενός σκεπτικού και βάσει προσόντων.  Εγώ ήθελα να ξέρω και τους άλλους, πόσοι άλλοι μαζί είχαν προσόντα και ποιος είχε τα περισσότερα.
Όλα αυτά και πολλά άλλα που θα ακούσετε -γιατί αυτός είναι ο ρόλος της Αντιπολίτευσης, να σας κάνει κριτική- δεν συνθέτουν πολιτικές αλλαγές της χώρας, πόσο μάλλον όταν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης απαντάει στον Δήμαρχο Αθηναίων λέγοντάς του «πήγαινε να αλλάξεις καμία λάμπα». Αυτά δεν είναι πολιτικές. Μας φέρνουν πολλά χρόνια πίσω.
Έρχομαι επί του θέματος, κύριε Πρόεδρε. Το νομοσχέδιο του Ινστιτούτου Παστέρ είναι ένα καλό νομοσχέδιο. Έχω άποψη και έχετε άποψη, γιατί συμμετείχαμε πολλά χρόνια σε αυτά τα θέματα. Πιστεύω ότι ήταν μια μεγάλη δωρεά του Βασίλη Ζαχάρωφ, αλλά και της γαλλικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, που τα δύσκολα χρόνια μας βοήθησε πολύ στους εμβολιασμούς, στην παραγωγή εμβολίων και ορών και στη μικροβιολογική διάγνωση.
Όλοι οι γιατροί ξέρουν, κύριε Πρόεδρε, τη συμβολή του Ιδρύματος Παστέρ, ειδικά τα δύσκολα χρόνια μετά τον πόλεμο. Στα χρόνια που πέρασαν σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ στον έλεγχο πολλών και σοβαρών λοιμώξεων. Τέλη της δεκαετίας το ’70 και του ’80 όσοι ασχοληθήκαμε με τις λοιμώξεις, τις δύσκολες λοιμώξεις κάθε φορά καταφεύγαμε στο Ινστιτούτο Παστέρ για να μας δίνει μια σημαντική, τεκμηριωμένη επιστημονική απάντηση. Φυματίωση, λέπρα, πολιομυελίτιδα, λεϊσμανίαση, πολύ σπάνιες ασθένειες για την Ελλάδα, το Ινστιτούτο Παστέρ είχε πάντα να μας δώσει μια απάντηση και ήταν ένα σημαντικό βοήθημα στα χέρια μας κατά τη διάρκεια μεγάλων προβλημάτων υγείας και λοιμώξεων, που είχε αντιμετωπίσει ο ελληνικός πληθυσμός τις δεκαετίες ’60, ’70, ’80, ’90.
Σήμερα η κατάσταση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι πολύ διαφορετική. Έχουμε εξελιχθεί. Υπάρχει μεγάλη τεχνολογία. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ δεν έχει λόγο αυτόνομης ύπαρξης παρά μόνο εάν παραμείνει στον παραδοσιακό του στόχο, στον «παστεριανό» του ρόλο, διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει αναπτύξει πάρα πολλές υπηρεσίες. Άρα, δεν έχει κανέναν άλλο λόγο, εκτός εάν παραμείνει σε αυτόν τον ρόλο που είχε και ήταν πολύ σημαντικό, δηλαδή εάν συνδυάζει την επιστημονική έρευνα, την παροχή υπηρεσιών υγείας και τη σύνδεση με το δίκτυο των Ινστιτούτων Παστέρ όλου του κόσμου, που από εκεί μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πληροφορίες αλλά και να μετεκπαιδευτούμε, όπως κάναμε τα πρώτα χρόνια.
Εάν σήμερα το Ινστιτούτο Παστέρ περιοριστεί στην έρευνα, δεν θα διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα ερευνητικά ιδρύματα που έχουμε στη χώρα. Αν επίσης περιοριστεί στην παροχή υπηρεσιών, τότε οι υπηρεσίες αυτές δεν θα είναι υπηρεσίες αιχμής, θα είναι μιας καθημερινότητας και τίποτα άλλο. Δεν θα είναι δηλαδή στο μέτωπο της μάχης για τα μικρόβια αλλά στη ρουτίνα, σαν τα μεγάλα νοσοκομεία που διαθέτει η χώρα και μάλιστα επαρκέστατα σήμερα, διότι και οι πανεπιστημιακές κλινικές αλλά και οι κλινικές του ΕΣΥ έχουν πάρα πολύ καλούς επιστήμονες κι έχουν πάρα πολύ καλά μικροβιολογικά εργαστήρια.
Αν πάλι το Παστέρ αποσυνδεθεί από το δίκτυο των τριάντα πέντε Ινστιτούτων Παστέρ ανά τον κόσμο, τότε θα στερηθεί πολλά και πάνω απ’ όλα θα στερηθεί τη διεθνή του αναγνώριση. Θα στερηθεί τα κοινά επιστημονικά προγράμματα. Θα στερηθεί, επίσης, της συνεχούς μετεκπαίδευσης και ανταλλαγής επιστημόνων και απόψεων. Διότι τα πρώτα χρόνια, όταν το Ινστιτούτο Παστέρ λειτουργούσε καλά -γιατί σήμερα δεν λειτουργεί, υπολειτουργεί -έρχονταν εδώ και πηγαίναμε εκεί να ανταλλάξουμε απόψεις μεταξύ μας, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που είχε αυτό το Ίδρυμα. Δεν λέω ότι το Ινστιτούτο Παστέρ υπολειτουργεί επί ΣΥΡΙΖΑ, υπολειτουργεί τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω της κρίσης.
Τέλος, λοιπόν, δεν θα έχει άμεση πρόσβαση σε γνώσεις αν παραμείνει έτσι, ειδικά για τις τροπικές νόσους ή για νεοφανείς νόσους, όπως έγινε παλαιότερα με το AIDS ή πρόσφατα με τον HPV, αλλά και με τον Έμπολα πριν από δύο-τρία χρόνια, όταν αντιμετωπίσαμε αυτήν την επικοινωνιακή καταιγίδα, που μέσα της είχε πάρα πολύ πολιτική και ίντριγκα. Το Ινστιτούτο Παστέρ έδωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές στον Έμπολα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την άλλη πλευρά, προσπάθησε, δεν μπόρεσε. Υπήρχε μεγαλύτερη εμπειρία στο Παστέρ, όλα τα Παστέρ του κόσμου μας έδωσαν τις δικές τους εμπειρίες. Και την είχαμε αυτή, γιατί είχαμε μεγάλη διασύνδεση στον κόσμο.
Άρα, λοιπόν, η προτεινόμενη σύμβαση, το νομοσχέδιο είναι προϊόν κοινής επεξεργασίας με τους Γάλλους επιστήμονες, τους Γάλλους διοικητικούς, τους Γάλλους μάνατζερ και εξυπηρετεί τους σκοπούς που σας είπα προηγουμένως, γι’ αυτό εμείς θα δώσουμε θετική ψήφο.
Όμως, κύριε Υπουργέ, δεν δίνουμε θετική ψήφο στην κακή σας διαχείριση. Διότι το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ υποχρηματοδοτείται. Δεν ανανεώνεται με επιστήμονες από το εξωτερικό. Έχετε μόνο έναν γιατρό, τον οποίο ξέρω και προσωπικά, με σοβαρή κλινική και ερευνητική εμπειρία. Είναι πολύ καλός στη δουλειά που κάνει, είναι ο στυλοβάτης του συστήματος του Παστέρ. Δεν στηρίζονται όμως όλα τα άλλα κέντρα αναφοράς του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και δεν στηρίζουν ούτε το κέντρο αναφοράς της γρίπης ούτε της ιλαράς -που έχουμε μεγάλα κρούσματα και θανάτους στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια φτάσαμε τους εκατόν ογδόντα- ούτε της ερυθράς ούτε του γονόκοκκου ούτε της πολιομυελίτιδας.
Υπάρχει λοιπόν, πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει διότι και εσείς το παραμελήσατε, όπως κάνετε και με την ομάδα παραγωγής εμβολίων και ποιοτικού ελέγχου, η οποία είναι η μόνη στη χώρα. Και χρειάστηκε πρόσφατα -το ξέρετε πολύ καλά, εσείς το κάνατε- η παρέμβαση του Ιδρύματος Νιάρχου, για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης. Σε αυτό φταίει η δική σας κακοδιαχείριση. Έχετε ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει στα εμβόλια και δεν το χρησιμοποιείτε. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Απαξιώθηκε στα μάτια του κόσμου, στην κοινωνία, στους επιστήμονες. Δώστε ξανά στο Παστέρ τη δυνατότητα να παράγει εμβόλια και να μπαίνει μάλιστα και στη διαδικασία όχι μόνο παραγωγής αλλά και στη διαδικασία διαγωνισμών στα εμβόλια. Το πολιτικό σύστημα έχει πληγωθεί απ’ αυτή τη διαδικασία.
Σας μιλάω για κακή διαχείριση γιατί από την ημέρα που γίνατε Κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια, έχετε αλλάξει δυο φορές το διοικητικό συμβούλιο. Περιμένατε βέβαια να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Δεν συντρέχει λόγος να αλλάζετε διοικητικά συμβούλια. Το έχετε αλλάξει δύο φορές και αυτό κάτι λέει. Είναι θετική η γνώμη μας και θα ήταν θετικότερη και θα σας το ομολογήσουμε στη Βουλή, εάν δούμε ότι υπάρχει μια καλύτερη διαχείριση των πραγμάτων, των διαδικασιών, των εργασιών και της οργάνωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.
Θα αναφερθώ στις τέσσερις τροπολογίες, κύριε Υπουργέ. Εμείς θα είμαστε θετικοί, όπως ήμασταν και την προηγούμενη φορά που φέρατε τροπολογία, για την παράταση της μεταφοράς των μαθητών. Βάλτε, όμως, και το κόστος δίπλα, κύριε Υπουργέ. Πόσο είναι το κόστος; Δεν μας το είπατε. Δεν μπορούμε να πάμε απέναντι σε αυτό. Και την προηγούμενη φορά το είχαμε ψηφίσει.
Θα πούμε, όμως, «ΟΧΙ» στην παράταση των συμβάσεων, χωρίς να μεσολαβήσει το τρίμηνο, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα παράθυρο για μονιμοποιήσεις.
Λέμε «ΟΧΙ» στην βουλευτική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους γιατρούς. Πρέπει να κάνουμε ποιοτικότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με αυτή την τροπολογία που φέρνετε, αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλε, νομίζω ότι το απαξιώνουμε επιστημονικά, δεν του δίνουμε τη δυνατότητα να ανανεωθεί. Είναι κουρασμένοι οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλε. Μην το κάνετε αυτό. Δώστε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να μπουν. Δώστε ένα κίνητρο σε αυτούς που είναι στο εξωτερικό να έρθουν στην Ελλάδα να στελεχώσουν αυτές τις θέσεις που εσείς θέλετε να βάλετε. Μην βάζετε ανθρώπους εξήντα χρονών στα νοσοκομεία. Να προσφέρει ένας εξηντάρης τι;  Χθες το βράδυ πήρα έναν συνάδελφο για ένα περιστατικό στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι». Παίρνω τηλέφωνο και το σηκώνει μια συνάδελφος συνομήλική μου. Να πω τα χρόνια μου; Είμαι εξήντα τέσσερα. Λέω: «τι κάνεις;». Μου λέει: «Εφημερεύω». Είναι Διευθύντρια και εφημερεύει, όπως εφημερεύουν όλοι οι Διευθυντές, γιατί δεν υπάρχει κανείς άλλος. Δεν υπάρχουν ούτε ειδικευόμενοι, ούτε επιμελητές σε αυτή την κλινική. Είναι τέσσερις Διευθυντές κι εφημερεύουν οι Διευθυντές. Δεν πρέπει να το δούμε συνολικά όλο αυτό το θέμα και τι θα κάνουμε;
Και βέβαια, στην τροπολογία που είχα καταθέσει και στο προηγούμενο νομοσχέδιο για τους πανεπιστημιακούς, μου είχε απαντήσει ο κύριος Υπουργός ότι δεν τη δέχεται. Εγώ λέω να της ρίξετε ξανά μια ματιά. Δεν είναι κακό να πάνε μέχρι το τέλος του χρόνου οι πανεπιστημιακοί οι οποίοι φεύγουν στο ακαδημαϊκό έτος.
Σας ευχαριστώ πολύ.