ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Adelin 107,3 FM Κύθηρα. Τετάρτη, 21/3/2018


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Adelin 107,3 FM Κύθηρα


Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018Για την ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής
Η ίδρυση του νέου κόμματος, του «Κινήματος Αλλαγής», μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου μας την περασμένη Κυριακή, επιβεβαίωσε την πρωτοφανή προσέλευση των πολιτών πριν από τρεις μήνες για την εκλογή ηγεσίας στην κεντροαριστερά, όπου επικράτησε η κ. Γεννηματά. Η Πρόεδρός μας έχει τη στήριξη όλων μας, γιατί αποτελεί, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, το μέλλον του χώρου της κεντροαριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Δημιουργήσαμε αυτό το νέο κόμμα και θέλουμε να ανταποκριθεί στις πραγματικές κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές ανάγκες αλλά και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις αυτής της περιόδου, που η Ελλάδα περνάει μεγάλη κρίση. Είμαι υπέρ αυτής της νέας προσπάθειας και θεωρώ ότι όλοι όσοι ανήκουμε σε αυτό το χώρο, παρά τις διαφωνίες μας τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να αναζητήσουμε σημεία σύγκλισης και συμπόρευσης κι ας έχει ο καθένας μας διαφορετικές καταβολές. Η διαφορετικότητα και η διαφορετική γνώμη είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά και εποικοδομητική και συμβάλλει στο διάλογο. Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις, να είμαστε από διαφορετικά μετερίζια, αλλά να υπερασπιστούμε ο καθένας με το δικό του τρόπο, με τα δικά του βιώματα, μια άλλη πολιτική, που πια δε θα ανήκει στο παρελθόν αλλά θα ανοίγει δρόμους για το μέλλον.


Για τις αλλαγές που μπορεί να φέρει το νέο κόμμα
Πιστεύω ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να δώσει κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα κόμματα. Να απαρνηθεί τον κρατισμό και τις συντεχνιακές λογικές. Πρέπει να βοηθήσουμε την κοινωνία να πάει μπροστά. Πρέπει να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στους νέους αλλά και σε όλους τους πολίτες του αύριο, για να μπορέσουν να έρθουν μαζί μας. Να δούμε, τι θα κάνουμε με την κοινωνία, τους θεσμούς, την υγεία. Να ασχοληθούμε με τα μεγάλα θέματα και την εξωτερική πολιτική, με την επιθετικότητα της Τουρκίας, με τα Σκόπια, με τα βόρεια σύνορα μας, με την Αλβανία που μας ζητάει κι αυτή ΑΟΖ. “Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται”, δηλαδή, όταν η Ελλάδα είναι αδύνατη, όλοι ζητάνε. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να δούμε όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και τον Έλληνα πολίτη. Και τα μεγάλα και τα μικρά. Να δούμε τι κάνουμε στα διεθνή μας θέματα αλλά τι κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, στην περιοχή μας. Είναι ώρα να εκφράσουμε κάτι διαφορετικό. Πρέπει να βρούμε κάτι που θα μας δώσει ελπίδα, θα μας ανοίξει τους ορίζοντες, θα μας δώσει φως. Θα ήθελα να κινητοποιηθούν οι λαϊκές, κοινωνικές ομάδες, να πάρουν την τύχη του λαού στα χέρια τους και να φέρουν στο προσκήνιο ένα πολιτικό σύστημα, πιο νέο, πιο δυνατό, πιο ορμητικό, που θα παρασύρει την Ελλάδα της μελαγχολίας και θα της δώσει φτερά για να πάει μπροστά, στο μέλλον. Κι αυτό δε μπορεί να είναι τίποτα άλλο από τους νέους, στηριζόμενοι από εμάς και την εμπειρία μας.


Για τη νέα μείωση των συντάξεων το 2019
Κάποτε ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι δε θα μειώσει ούτε μια σύνταξη ούτε ένα ευρώ. Ο νόμος Κατρούγκαλου όμως έχει τελειώσει και το επικουρικό και όλες τις συντάξεις. Ο πρωθυπουργός έχει υπογράψει νέο μνημόνιο, που ξεκινά το 2019 και φτάνει μέχρι το 2022, το τέταρτο μνημόνιο, στο οποίο δεν υπάρχουν χρήματα να δοθούν όπως σε όλα τα προηγούμενα, παρά μόνο φόροι. Ο κ. Τσίπρας θα πάει στη Θεσσαλονίκη και θα πει πολλά ψέματα. Θα πει ότι μειώνει τους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ, ότι δε θα πειράξει το αφορολόγητο. Θα πει ότι δίνει χρήματα –αυτά που έχει μαζέψει από την άθλια υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης για να επιτύχει πλεόνασμα χωρίς ανάπτυξη. Θα πει ότι δίνει 13ο μισθό και πολλά άλλα ψέματα, για να αποσπάσει πάλι την ψήφο του ελληνικού λαού. Γι αυτό θα πάμε σε εκλογές ή το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη και ας ισχυρίζονται οι κυβερνώντες ότι θα εξαντλήσουν την τετραετία.


Για την παρωδία της σχέσης Τσίπρα - Καμμένου
Σήμερα θα πάει στα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς με πρόταση για ονομασία “Gorna Macedonija”. Ο κ. Καμμένος, χθες που ήταν με τον Πρωθυπουργό, είπε ότι δε δέχεται καθόλου τον όρο «Μακεδονία». Αφού η Κυβέρνηση δε συμφωνεί, πώς πάει ο Υπουργός κ. Κοτζιάς εκεί; Για να πει ψέματα και στους άλλους; Αυτό είναι μια αντίφαση, είναι μια τρέλα. Ενώ δε συμφωνεί ο κ. Καμμένος, φέρνει στη Βουλή το θέμα της Μακεδονίας. Οι άνθρωποι είναι «κολλημένοι» στην καρέκλα της εξουσίας και, προκειμένου να μην την χάσουν, λένε ψέματα στον ελληνικό λαό και καταστρέφουν τη χώρα.


Για το θέμα των Ρομά στη Λακωνία
Για το θέμα αυτό έχω πάρει θέση. Δεν πρόκειται για ζήτημα μιας φυλής, η οποία είναι ατίθαση. Είναι και θέμα μη εφαρμογής των νόμων της ελληνικής πολιτείας. Από τη στιγμή που οι Ρομά δέχονται να είναι Έλληνες πολίτες και να ψηφίζουν, είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τους νόμους. Άρα, λοιπόν, ας εφαρμόσουμε τους νόμους, γιατί οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες, Δε μπορεί τα παιδιά τους να μην πηγαίνουν στο σχολείο. Σήμερα το πρωί είδα στο δρόμο δυο παιδάκια 5 και 6 χρονών που ζητιάνευαν, ενώ τους παρακολουθούσε ένας άνθρωπος απέναντι. Αυτά τα παιδιά έπρεπε να είναι στο σχολείο.
Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν την ελευθερία αλλά να μην είναι ασύδοτοι. Προσωπικά, παίρνω θέση σε αυτό το θέμα, δε φοβάμαι. Όταν είχαν αντιδράσει οι κάτοικοι στις Αμύκλες, πήγα και συζήτησα μαζί τους. Δε φοβάμαι να αντιμετωπίζω τα προβλήματα, γιατί είμαι ένας άνθρωπος που κοιτάει στα μάτια τους συμπολίτες του, τους φίλους του, τους ανθρώπους που τόσα χρόνια τον τιμούν. Το θέμα των Ρομά πρέπει να δρούμε προληπτικά και όχι μόνο κατασταλτικά, με πολιτικές οι οποίες θα ενσωματώσουν αυτούς τους ανθρώπους στο ελληνικό στοιχείο. Θα πρέπει να πάμε με τρόπο και συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε να ενσωματωθεί αυτή η ομάδα στην ελληνική κοινωνία, όπως έγινε στην Αγία Βαρβάρα Αττικής.


Για την κατάσταση της υγείας στο νομό Λακωνίας
Η υγεία στο νομό μας περνάει τη χειρότερη φάση της τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει ούτε αγροτικός γιατρός στη Νεάπολη και στην Ελαφόνησο. Το Κέντρο Υγείας στους Μολάους περνάει δύσκολες στιγμές. Το νοσοκομείο των Μολάων είναι σε άθλια κατάσταση. Το ίδιο και οι άλλες δομές υγείας στο νομό. Τα Κέντρα Υγείας είναι έτοιμα για κλείσιμο. Δεν έχει «πέσει» ούτε ένα ευρώ τα τελευταία χρόνια. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα συζητήσουμε μια άλλη στιγμή. Θα σας δώσω και στοιχεία για το τι κίνηση έχει το νοσοκομείο Μολάων, τι κίνηση έχουν τα αγροτικά ιατρεία, τι κίνηση έχουν τα Κέντρα Υγείας και τι έχει γίνει για όλα αυτά. Να κάνουμε και μια συγκριτική μελέτη να δούμε τι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια και τι γίνεται σήμερα. Όταν ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, έφερα τέσσερα ασθενοφόρα στη Λακωνία και είχα ζητήσει άλλα τέσσερα καινούρια από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τα οποία εγκρίθηκαν τελικά δύο. Προκήρυξα διακόσιες θέσεις προσωπικού του ΕΚΑΒ, διασώστες. Έφερα μια πολύ καλή Κινητή Μονάδα στους Μολάους. Προχώρησα σε πρόσληψη 6 γιατρών και 15 νοσηλευτών. Αυτά δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς. Ωστόσο, θυμάμαι ότι τότε υπήρχε ένα μαύρο πανό αναρτημένο στο νοσοκομείο Μολάων. Σήμερα, όλο αυτό το προσωπικό έχει φύγει και κανένας δε μιλάει. Είναι ένα παράπονο που βγάζω, γιατί αν και βοήθησα τόσο πολύ τις δομές υγείας στο νομό μου, πάντα υπήρχαν φωνές αντίδρασης εναντίον μου. Τώρα, ενώ οι δομές υγείας περνάνε δύσκολες στιγμές και ειδικά το νοσοκομείο των Μολάων είναι έτοιμο να κλείσει, κανείς δε μιλά. Χωρίς να κινδυνολογώ, το νοσοκομείο των Μολάων έχει καταντήσει ένα μικρό, ιδιωτικό «μαγαζί», στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε γιατροί ούτε εφημερίες ούτε υπηρεσίες. Η πληρότητα του νοσοκομείου είναι μηδενική. Βέβαια, οι λίγοι γιατροί και το προσωπικό που υπάρχει, οφείλουμε να πούμε ότι προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα, αυτή η δομή υγείας δε μπορεί να σταθεί, άσχετα αν θέλουν κάποιοι γιατροί να την κρατήσουν ανοιχτή. Δεν αναζητώ τη δικαίωση των πράξεων μου. Ο λαός μου την έχει δώσει και τους ευχαριστώ όλους για τη στήριξη τόσα χρόνια.