ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm. Τρίτη, 20/3/2018Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm και το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Για το ενωτικό κλίμα στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.)
Το σημαντικό είναι ότι βρεθήκαμε όλοι μαζί. Μας δόθηκε η δυνατότητα να σκεφτούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις. Την τελευταία οκταετία είχαμε τεράστια προβλήματα, με όλα αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα, με τα μνημόνια. Χάσαμε τους ανθρώπους μας και μάλλον χάσαμε και την ταυτότητα μας. Ο νέος φορέας, που ιδρύθηκε το Σαββατοκύριακο, επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να πει την αλήθεια στους πολίτες και να χαράξει μια πορεία, που θα έχει λογική και κυρίως ένα προοδευτικό πρόταγμα. Εάν τα καταφέρει αυτά, τότε μπορούν να λυθούν πολλά προβλήματα της χώρας: το Σκοπιανό, η σχέση μας με την Τουρκία, η σχέση μας με την Αλβανία, και βέβαια η συνταγματική αναθεώρηση. Πρέπει να λυθούν όλα αυτά. Εάν πούμε την αλήθεια και «βάλουμε πλάτη» για μια εθνική και πατριωτική συναίνεση, η  Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά κι εμείς θα δώσουμε κάτι διαφορετικό στην ελληνική κοινωνία.

Για τις συνθήκες υπό τις οποίες ενώθηκαν τα κόμματα που ίδρυσαν το Κίνημα Αλλαγής
Οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο μεγαλύτερος φορέας του Κινήματος Αλλαγής, δεν μπορεί να υπάρξει μόνο του. Το ίδιο και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα που ενώθηκαν μαζί του. Άρα, λοιπόν, όλοι μας οφείλουμε να ρίξουμε νερό στο κρασί μας και να συνυπάρξουμε αρμονικά, συμφωνώντας ή διαφωνώντας. Όλοι εμείς που έχουμε ανοιχτά μυαλά, ανοιχτή καρδιά και συναισθήματα και προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις Πολιτών.  Αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Κατά αυτόν τον τρόπο, πρέπει να διεκδικήσουμε μια νέα αλλαγή  του 21ου αιώνα. Γι αυτήν θα  πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, χωρίς να δείχνουμε κάθε μέρα τη μιζέρια μας. Η αυτοκριτική μας να είναι διαρκής. Να θυμόμαστε ότι κάναμε λάθη αλλά και πολλά καλά μέσα στα πολλά χρόνια που κυβερνήσαμε τη χώρα. Να θυμόμαστε το παρελθόν αλλά να κοιτάξουμε το μέλλον.

Για τους στόχους και τις επιδιώξεις του Κινήματος Αλλαγής
Στόχος είναι μια αυτόνομη πορεία, η οποία θα δώσει κάτι διαφορετικό στον πολιτικό χώρο και στην Ελλάδα. Μέσα από τις ομιλίες και τις εργασίες του συνεδρίου προέκυψε και επικράτησε η επιθυμία για αυτονομία. Είναι προφανώς σημαντικό να προχωρήσουμε αυτόνομα, να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας χρειάζονται λύση και να αναδείξουμε τη διαφορετική προσέγγιση που έχουμε εμείς απέναντι σε αυτά, συγκρινόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Όλοι μας, ως άτομα και πολύ περισσότερο ως Κίνημα Αλλαγής, θα πρέπει να οριοθετηθούμε απέναντι στον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και στο συντηρητικό λαϊκισμό της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω απ’ όλα, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να αφήσει πίσω του τον κρατισμό και όλες αυτές τις αντιλήψεις, που υποκρύπτουν πελατειακές σχέσεις και που το ΠΑΣΟΚ τις «πλήρωσε» τα προηγούμενα χρόνια. Προσωπικά, με ενδιαφέρει ένας μεταρρυθμιστικός, σύγχρονος, εκσυγχρονιστικός χώρος, που θα δίνει απαντήσεις στους πολίτες για το αύριο του τόπου, για τα παιδιά του, την οικογένειά του και την πατρίδα. Δηλαδή, μιλάμε για έναν νέο  πατριωτισμό. Επίσης, είναι ανάγκη να δούμε τα μεγάλα θέματα της χώρας, το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία και, φυσικά, την οικονομία και τους θεσμούς. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι κάτι που πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα. Η Ελλάδα δε μπορεί να πάει μπροστά χωρίς να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα αλλά και ο Κανονισμός της Βουλής παρουσιάζουν προβλήματα δυσλειτουργίας. Η αντιπολίτευση  πρέπει να είναι σαφής απέναντι στην Κυβέρνηση και να επιβάλει τις απόψεις της, καθώς τώρα διανύουμε ουσιαστικά μια προεκλογική περίοδο. Το αργότερο που θα γίνουν οι εκλογές είναι το 2019 τέτοιον καιρό. Η γνώμη μου είναι ότι θα προκηρυχθούν νωρίτερα. Έτσι, λοιπόν, στο συνέδριο η επιλογή μας ήταν να στρέψουμε το βλέμμα μας στο παρόν και να προγραμματίσουμε το μέλλον. Επιχειρούμε να δώσουμε νέα πνοή, να είμαστε δυναμικοί, αληθινοί, να είμαστε σφικτοί σε θέματα αξιοπρέπειας, εθνικής πολιτικής και εθνικής κυριαρχίας. Το Κίνημα Αλλαγής, ως νέο κόμμα, θα πρέπει να συγκεράσει απόψεις, οι οποίες θα είναι σαν τάσεις μέσα σε ένα κόμμα εκ φύσεως πολυσυλλεκτικό. Δεν είμαι απέναντι σε όσους είναι στο ΠΑΣΟΚ κι έχουν διαφορετική γνώμη από μένα. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει όλοι μαζί, παρά τις διαφορετικές μας απόψεις, όταν αποφασίσουμε να πάμε κάπου συντεταγμένα, να  είμαστε άπαντες παρόντες.

Για την ύπαρξη «φλερτ» μεταξύ Σταύρου Θεοδωράκη και Αλέξη Τσίπρα
Δε διαφωνώ που πήγε ο Θεοδωράκης στον Τσίπρα αλλά θα ήθελα να το κάνει μετά από το συνέδριο. Δε νομίζω ότι υπάρχει «φλερτ», το ξεκαθάρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά θεωρώ ότι ήταν άστοχη κίνηση και από τις δύο πλευρές. Βέβαια, ο Τσίπρας προσπαθεί να μας «μπλέξει» σε όλα τα επίπεδα και καλά κάνει από την πλευρά του. Το θέμα είναι να μην υποκύπτουμε εμείς. Εδώ θέλω να αναφερθώ σε αυτήν την αθλιότητα που έκαναν τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ , η κ. Λούκα Κατσέλη και η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Αυτές οι κυρίες, που υπήρξαν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, πήγαν την ίδια μέρα που είχαμε το συνέδριο, χωρίς να σεβαστούν ούτε την ιστορία τους και  μίλησαν σε ένα αντί- συνέδριο, μια πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο οποίο μίλησε ο Τσίπρας. Τη στιγμή δηλαδή που γεννιέται κάτι καινούριο, εκείνες οι οποίες ήταν μαζί μας τόσα χρόνια και «πήραν» από τη λάμψη του ήλιου του ΠΑΣΟΚ, πήγαν και έκαναν κάτι απέναντι από το ΠΑΣΟΚ. Ας τα αφήσουμε όμως όλα αυτά, γιατί στην Ελλάδα της κρίσης δε χρειάζονται μεγάλα λόγια αλλά μεγάλα έργα.

Για την πολιτική στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής
Αυτή τη στιγμή θέλω να ικανοποιηθεί το λαϊκό συναίσθημα, το οποίο λέει ότι ο Τσίπρας πρέπει να φύγει. Η πρόεδρός μας, η Φώφη Γεννηματά, διατύπωσε  12 προτάσεις στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανασυγκρότησης του τόπου. Πάνω σε αυτή τη βάση θα πρέπει να προχωρήσουμε, με εθνικό στόχο και συγκεκριμένη στρατηγική. Όλες τις προτάσεις που έγιναν στο συνέδριο θα πρέπει να τις καταθέσουμε στο λαό, να πάρουμε την έγκρισή του και να προχωρήσουμε μπροστά διαφορετικοί, απαλλαγμένοι από τα βαρίδια και από τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να προσελκύσουμε επενδύσεις, ξένες και εγχώριες. Οφείλουμε να είμαστε πολύ σαφείς και ξεκάθαροι, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα  πραγματικά. Αν δεν είμαστε αμφίσημοι, αν είμαστε αληθινοί και πειστικοί, το Κίνημα Αλλαγής θα ενσαρκώσει το σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και θα πάρει ένα μεγάλο ποσοστό στις προσεχείς εκλογές, πράγμα απαραίτητο για να ευοδωθεί η προσπάθεια που κάναμε. Με χαμηλούς τόνους θα πρέπει να αναδεικνύουμε τις προγενέστερες επιτυχίες μας στα θέματα διακυβέρνησης της χώρας και να κάνουμε την αυτοκριτική μας, ώστε να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια σφάλματα. Θα πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν να προσφέρουν στη νέα εποχή, τα επόμενα 20- 30χρόνια, γιατί τόσο θα διαρκέσει ένας κύκλος του Κινήματος Αλλαγής, αν όλα πάνε καλά. Θα πρέπει να δώσουμε σε ανθρώπους, που έχουν ηγετικό διαμέτρημα, τη δυνατότητα να κυβερνήσουν τη χώρα τα προσεχή χρόνια. Εμείς οφείλουμε να πάμε στα πίσω θρανία και με την εμπειρία μας να βοηθήσουμε τους νέους να ανοίξουν καινούριους δρόμους.

Για τον εκλογικό νόμο
Πιστεύω ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει την επόμενη φορά. Θα είναι ένας από τους στόχους μας. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που κυβερνάται από δυο ανθρώπους, που τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία και δεν έχουν κάνει τίποτα σημαντικό για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, εσωτερικά και εξωτερικά.

Για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα μεγάλα θέματα της χώρας
Η χώρα στο εσωτερικό της έχει τεράστια κοινωνικά προβλήματα, προβλήματα στην υγεία, στην παιδεία, τα οποία κάθε μέρα αυξάνονται. Η κυβέρνηση προχωράει χωρίς στρατηγική, χωρίς πρόγραμμα. Στο εξωτερικό τα ίδια και χειρότερα. Έφεραν τον Ερντογάν εδώ, μας απείλησε, αμφισβήτησε και τη Συνθήκη της Λωζάνης. Δηλαδή, αντί να έχουμε προετοιμάσει αυτό το ταξίδι έτσι ώστε να αποδώσει κάτι καλό στην Ελλάδα, εμείς δώσαμε χώρο στον Ερντογάν κι εκείνος μας βγήκε «απέναντι». Αυξήθηκε η επιθετικότητα του και στο Αιγαίο αλλά και στη Μεσόγειο. Βλέπετε τι γίνεται με τα παιδιά μας στον Έβρο. Βλέπετε τι γίνεται με το Σκοπιανό, το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, χωρίς να το θέλουν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Βλέπετε τι δημιουργεί η Αλβανία, ενώ επί Βενιζέλου το είχαμε κλείσει το θέμα. Θέλει τώρα να μπει στα νησιά μας, πάνω από την Κέρκυρα, για να δημιουργήσει κι αυτή ΑΟΖ. Η Τουρκία θέλει να κάνει ένα επεισόδιο στο Αιγαίο, για να μπορέσει να διαπραγματευτεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και να έχει κι αυτή ΑΟΖ. Αυτά τα πράγματα, όμως, θέλουν μια κυβέρνηση που να έχει συνοχή, δύναμη και να μην είναι στη «γωνία», έχοντας μόνο σαν στόχο το πώς θα κυβερνήσει. Πρέπει να έχει σχέδιο, να έχει τη στήριξη της κοινωνίας, ένα αίσθημα εθνικής λαϊκής ενότητας, πατριωτισμού. Θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση, γιατί μόνο με τη συναίνεση και με το λαό ενωμένο μπορούν να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα. Όταν ο λαός είναι διχασμένος, δε μπορεί να λυθεί τίποτα.

Για την οργάνωση και το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής στη Λακωνία, όπου εκλέγεται βουλευτής
Ελπίζω ότι αυτή τη στιγμή θα είμαστε πάλι όλοι μαζί, ο καθένας με το δικό του τρόπο, με τις δικές του απόψεις και με τη δική του στρατηγική. Επιτέλους, ας μπουν τα μαχαίρια στις θήκες. Δεν πρέπει να πάμε σε μια μετωπική προσωπική ρήξη. Εάν έχουμε ιδεολογικές διαφορές, μπορούμε να τις  συζητήσουμε και να τις λύσουμε μέσα στο σωστό πλαίσιο και με τα σωστά όργανα. Δεν πρέπει οι προσωπικές μας διαφορές να είναι αυτό που θα δείξουμε στην κοινωνία της Λακωνίας. Οφείλουμε να προχωρήσουμε και να συζητήσουμε όλοι μαζί για τη Λακωνία κι ας επιλέξει ο λακωνικός λαός αυτόν που του ταιριάζει τα επόμενα χρόνια.