ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ., στο ρ/σ SKY 100,3 FM. Τετάρτη 28/3/2018


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ.  στο ρ/σ SKY 100,3 FM

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Για το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα Σκόπια την ονομασία τους σε «Gorna Makedonija” και να διεκδικήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ
Θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και είναι πολύ πιθανό σε μια τέτοια περίπτωση να μη γίνει καμία αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων και στο αλυτρωτικό περιεχόμενό του. Τότε η θέση της Ελλάδας θα είναι δύσκολη. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να περάσει στην αντιπολίτευση ένα πρόβλημα καθαρά δικό του και της κυβέρνησής του αλλά δεν τα κατάφερε. Στέλνει τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτεί στα Σκόπια ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που δεν είναι σύμφωνη, εφόσον ο κ. Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι δε δέχεται τίποτα από αυτά που προτείνονται. Πάει στα Σκόπια και κάνει τις δημόσιες σχέσεις του,  γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι Σκοπιανοί δε θα δεχτούν τίποτα. Το σχέδιο αυτό με την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μάλλον αυτό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Τσίπρα και εταίρων, δηλαδή Αμερικανών, Μέρκελ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γνωστό ότι η Μέρκελ θέλει να λύσει το πρόβλημα. Κι εμείς θέλουμε να το λύσουμε, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. «Erga omnes» και αλλαγή του Συντάγματος. Δεν έχουμε διαφοροποιήσει καθόλου τη θέση μας. Δε θα έχουμε αντίρρηση να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση μεταξύ μας, αν θέλουν να αλλάξουν και το Σύνταγμά τους. Αλλά βλέπουμε ότι δε θέλουν. Προσωπικά, δε νομίζω ότι τελικά θα συζητηθεί το θέμα. Υπάρχει ένας εθνολαϊκισμός από την πλευρά της δικής μας κυβέρνησης με τον κ. Καμμένο αλλά υπάρχει κι ένας μεγάλος λαϊκισμός από την πλευρά  των Αλβανών αλλά και των ιδίων των Σκοπιανών, που θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Δε νομίζω ότι θα λυθεί το θέμα.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο κ. Ερντογάν πήγε στη Βάρνα και είχαμε προσδοκίες γιατί θα συνομιλούσε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έβγαλε επιθετικότητα εκεί, γιατί θέλει να κρατήσει τις γέφυρες με την Ευρώπη ανοιχτές. Θέλει τα χρήματα. Μετά είδαμε να ανεβάζει πάλι τους τόνους σε επίπεδο δηλώσεων. Την ίδια μέρα που γίνονταν αυτά έγιναν 45-50 παραβιάσεις. Τα ίδια κάνει όλον αυτό τον καιρό και στο εσωτερικό του. Άρα, παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι. Η Τουρκία θα παίζει αυτό το παιχνίδι. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε τα «τέρατα  του οίκου μας». Πρέπει να είμαστε ενωμένοι αλλά δεν είμαστε. Ένας λαός, μόνο αν είναι ενωμένος, μπορεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις. Εδώ δεν υπάρχει εθνική λαϊκή ενότητα, δεν υπάρχει αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας. Ο καθένας κοιτάει τη δική του πλευρά. Η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να «ροκανίζει» το χρόνο, να έχει την εξουσία μαζί με τον Καμμένο και να βγαίνουν να κάνουν ο καθένας τις δικές τους δηλώσεις. Έτσι κάπως βγήκε ο βουλευτής του Καμμένου ο κ. Κατσίκης κι έλεγε να γίνει ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει και δεν πληρώνει τίποτα. Αντίθετα, ο ελληνικός λαός πληρώνει όλα αυτά. Αυτοί έχουν «θρονιαστεί» στην εξουσία και αυτά που βλέπουμε ότι δήθεν υπάρχει ένταση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, είναι όλα συμφωνημένα. Είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για την ελληνική κοινωνία και τα Μ.Μ.Ε.

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία και της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα.
Νομίζω ότι άργησε πάρα πολύ η κυβέρνηση στο θέμα των ελλήνων στρατιωτικών, δεν το εκτίμησε καλά. Έπρεπε να έχουν γίνει άλλες κινήσεις, σε διεθνές επίπεδο. Για την επίσκεψη του Ερντογάν στην πατρίδα μας πιστεύω ότι δεν σχεδιάστηκε καλά.  Ο τούρκος πρόεδρος ήρθε στην Ελλάδα και δεν του ασκήσαμε βέτο, του δώσαμε χώρο και τη δυνατότητα να βγει από την απομόνωση, στην οποία βρισκόταν. Δεν το εκτίμησε, όμως. Αντ’ αυτού, μας απείλησε μέσα στη χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να έχει προετοιμάσει το ταξίδι αυτό καλύτερα. Να έχει προβλέψει ότι υπάρχει περίπτωση ο Ερντογάν να εκμεταλλευτεί ή να δημιουργήσει κάποιες καταστάσεις.

Για τον Ερντογάν και την κατάσταση στην Τουρκία
Δεν είμαι υπέρ των συνομωσιών αλλά πιστεύω ότι ο Ερντογάν δεν «πιάνεται» φίλος και δε μπορούμε να του έχουμε εμπιστοσύνη. Η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή μεγάλη οικονομική κρίση, έχει τεράστια ανάγκη τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι αυτό ο Ερντογάν πιέζει. Του χρόνου έχει εκλογές. Από τις εκλογές αυτές μάλλον θα εξαρτηθεί και το δικό του μέλλον. Νομίζω ότι έχει προδιαγεγραμμένη πορεία, όπως όλοι οι ηγέτες με παρόμοια συμπεριφορά. Ο ίδιος φοβάται και λόγω του φόβου του κάνει πράγματα, τα οποία δεν τα σταθμίζει ορθολογικά, με καλή και ήρεμη σκέψη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι  σε αυτό τον πανικό από την ημέρα που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. Έχει αλλάξει η ψυχολογία του και συνεπώς η συμπεριφορά του απέναντι σε όλους, στους Τούρκους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αλλά και στους γείτονές του. Αυτό που φοβάμαι, είναι μήπως δημιουργήσει κάποιο επεισόδιο στο πλαίσιο μιας κατάστασης, την οποία ο ίδιος δεν μπορεί να ελέγξει.

Για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Χρυσόστομου
Σήμερα γίνεται η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μάνης, κ.κ. Χρυσόστομου, στο Γύθειο. Όλοι οι θεσμοί θα είναι παρόντες. Η Πολιτεία, και οι θεσμοί της Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος. Ο λαός της Μάνης θα είναι εκεί να τιμήσει τον νέο Μητροπολίτη. Θα ήθελα να τον καλωσορίσω και να του ευχηθώ «καλό έργο». Είναι ένας άνθρωπος ώριμος, πρώην δικαστικός και γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Η Μάνη είναι μια δύσκολη περιοχή και χρειάζεται έναν «ανοιχτό» άνθρωπο να αγκαλιάζει τους πάντες και τα πάντα, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους.