ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗ.ΣΥ., στο κανάλι epsilontv, στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη. Κυριακή, 15/4/2018Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗ.ΣΥ. στο κανάλι epsilontv, στην τηλεοπτική εκπομπή  «Τώρα ό,τι συμβαίνει»  με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη
    
                                                                        Κυριακή, 15 Απριλίου 2018


Για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και το ρόλο της διπλωματίας
Θέλω από την Κυβέρνηση καθαρές και έντιμες λύσεις και καθαρό πολιτικό λόγο. Θέλω σύνεση και πάνω απ’ όλα διπλωματία. Δεν επιτρέπεται να αποκαλεί η Κυβέρνηση «Σουλτάνο» τον Ερντογάν ούτε ένας  πατριδοκάπηλος Υπουργός Άμυνας να λέει πράγματα που έχουν κόστος για την Ελλάδα. Οι στρατιωτικοί δεν έχουν λύσει ποτέ τα προβλήματα του κόσμου. Μόνο οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί έχουν δώσει λύσεις. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν και της Τουρκίας. Δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα βέλη της διπλωματικής μας φαρέτρας. Έπρεπε να έχει ενημερωθεί όλη η υφήλιος για τις ενέργειες και το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια γνωστή δύναμη, η οποία έχει συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική και είναι «ταραξίας» ενός συγκεκριμένου χώρου. Το γνωρίζουν και οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι. Θέλουμε να έχουμε μαζί μας όλο τον υπόλοιπο κόσμο και την Τουρκία απέναντι, όπως την εποχή που δημιουργήσαμε τη μεγάλη Ελλάδα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η Τουρκία θέλει να μας εξωθήσει να κάνουμε το λάθος και να βρεθούμε στη θέση του απολογούμενου. Είδατε τι έχει γίνει από τη μία με τους δύο στρατιωτικούς μας στον Έβρο και από την άλλη με τους οχτώ Τούρκους, τι ασάφεια υπάρχει στο θέμα αυτό. Ο Πρωθυπουργός της χώρας οφείλει να μας ενημερώνει για τις ενέργειες και τις υποσχέσεις του. Ήταν λάθος του Πρωθυπουργού ότι κάλεσε τον Ερντογάν στην Ελλάδα, χωρίς να έχει κάνει τον κατάλληλο προγραμματισμό. Έβγαλε έτσι την Τουρκία από την απομόνωσή της και έδωσε βήμα στον Τούρκο Πρόεδρο να του πει ότι αθέτησε την υπόσχεσή του για την παράδοση των οχτώ Τούρκων. Προσωπικά, επιθυμώ ξεκάθαρες λύσεις σε αυτά. Πάνω απ’ όλα, επιθυμώ να εξαντλούνται όλα τα μέσα για την ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών στο Αιγαίο.

Για τις ένοπλες δυνάμεις και τον ήρωα Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο
Υποκλίνομαι στη μνήμη του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του για την Ελλάδα, του Γιώργου Μπαλταδώρου. Θα πρέπει να φροντίσουμε καλύτερα τα παιδιά μας που υπηρετούν κάτω από δύσκολες συνθήκες και κάτω από συνθήκες έντασης. Η πίεση είναι τεράστια. Θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις ένοπλες δυνάμεις και για τη βελτίωση των οικονομικών αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε εργασιακή ετοιμότητα όλη την ημέρα. Δεν μπορούμε να έχουμε φτιάξει το τελευταίο χρονικό διάστημα εβδομήντα γενικές γραμματείες, να έχουμε κάνει χιλιάδες προσλήψεις και να μη δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα επίδομα. Πρέπει να αυξήσουμε οπωσδήποτε τους μισθούς τους, οι οποίοι μειώθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια,  στο πλαίσιο όλης αυτής της θυσίας που έγινε από τον ελληνικό λαό για να βγούμε από την κρίση.

Για την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας
Πάνω απ’ όλα η χώρα έχει ανάγκη από εθνική ομοψυχία. Η πρώτη συμφωνία που έκανε η τωρινή Κυβέρνηση με τους Αμερικάνους ήταν η προμήθεια πέντε αεροσκαφών ηλικίας 35 ετών, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως «σαπάκια». Είμαστε η χώρα που δίνει τα περισσότερα λεφτά για εξοπλισμούς. Είμαστε σε μια μεγάλη οικογένεια που λέγεται ΝΑΤΟ και Ε.Ε. αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να κάνουμε κι άλλα πράγματα που δεν τα έχουμε κάνει. Χρειάζεται εθνική ομοψυχία, την οποία η Κυβέρνηση δεν καλλιέργησε ποτέ. Αντίθετα, ασκεί διχαστική πολιτική. Όταν όμως ένας λαός είναι διχασμένος, είναι ηττημένος. Ο χώρος που ανήκω πιστεύω ότι είναι ρυθμιστικός. Είμαστε ένας χώρος όπου τα 20 τελευταία χρόνια είχαμε καταφέρει μαζί με τη Ν.Δ. και με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το γηραιότερο, να έχουμε «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο. Υπήρχαν κάποιες πολιτικές αλλά κυριαρχούσε το «μη πόλεμος» που είχε πει ο Αντρέας Παπανδρέου. Υπήρχε μια ειδική Επιτροπή που συζητούσε όλα αυτά τα πράγματα, παρενέβαινε και διαχειριζόταν οποιαδήποτε ένταση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκία. Έτσι επιτυγχανόταν η εκτόνωση των εντάσεων. Αυτό δεν υπάρχει τώρα γιατί δεν υπάρχει εθνική ομοψυχία. Πρέπει να βρεθεί αλλά πρέπει να πληρούνται και κάποιοι όροι γι αυτό. Στη  Δημοκρατία έχει λόγο και η Αντιπολίτευση. Ρόλος της εξάλλου είναι να αντιπολιτεύεται και να ασκεί  κριτική στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση. Ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι να κυβερνάει, να ακούει, να παίρνει τα μηνύματα και να τα μεταφράζει. Σε αυτό το σημείο υπάρχει θέμα με την παρούσα Κυβέρνηση.

Ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής
Εμείς σαν πολιτικός χώρος αποφασίσαμε να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο. Έχουμε την αυτονομία μας, τις δικές μας προτάσεις. Δεν υπάρχει προσωποποίηση. Είμαστε εντελώς ξεκάθαροι σε αυτά που υποστηρίζουμε. Πρεσβεύουμε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούριο, κάτι καινοτόμο, που θα μπορεί να εκπροσωπεί την ελληνική κοινωνία, να ικανοποιεί τις ανάγκες της, όχι μόνο στα κοινωνικά θέματα αλλά και στα εθνικά, στα οικονομικά, στα επιστημονικά, στην παιδεία,  στην εργασία. Είμαστε ένας αυτόνομος χώρος, ζητάμε να έχουμε έναν ισχυρό πολιτικό λόγο, να είμαστε η τρίτη δύναμη που θα πάρει κι αυτή μια εντολή και μέσα απ’ αυτήν θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.  Ήδη έχουμε μπει σε μια μεγάλη προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές δε θα αργήσουν να έρθουν, θέλει δε θέλει η Μέρκελ, ο Μακρόν και η Ε.Ε., διότι με την έλευση των μέτρων της επόμενης χρονιάς, με τη μείωση μισθών και συντάξεων, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Κυβέρνηση.