ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

Ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με την ανομία στα ελληνικά ΑΕΙ. Τρίτη, 15/5/2018


Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Α.Π. 5984/15-5-2018ΕΡΩΤΗΣΗΠροςτον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα ΓαβρόγλουΘέμα: «Η ανομία στα ελληνικά ΑΕΙ»
Με τον νόμο 4485/2017, επαναφέρατε τη ρύθμιση για το άσυλο σύμφωνα με την οποία η επέμβαση των αστυνομικών αρχών είναι επιτρεπτή μόνο ύστερα από την άδεια επταμελούς Πρυτανικού Συμβουλίου.
Η πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «Η ανομία στα ελληνικά ΑΕΙ», έρχεται να επιβεβαιώσει τα προβλήματα βίας και ανομίας στα ελληνικά ΑΕΙ καταγράφοντας έναν μεγάλο αριθμό περιστατικών ανομίας και παραβατικότητας. Από τα παραπάνω αποδεικνύεται η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου που απαιτείται για να αποφεύγονται τέτοιου είδους περιστατικά. Συγκεκριμένα, στην έρευνα κατεγράφησαν συνολικά 358 περιστατικά ανομίας σε 19 ΑΕΙ κατά τη δεκαετία 2011-2017, με τις επιθέσεις βίας κατά των ακαδημαϊκών να πρωταγωνιστούν αριθμητικά.
Η αντίδραση του Υπουργού Παιδείας στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν αρνητική, καταλογίζοντας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ότι «δεν έχει αξιολογήσει ποιοτικά τα αποτελέσματα αυτά, καθώς δεν αναζήτησε τους λόγους ούτε τις αιτίες των παραβατικών συμπεριφορών». Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η δωδεκαμελής επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί με επικεφαλής τον κ. Παρασκευόπουλο, θα κωδικοποιήσει τα χαρακτηριστικά του προβλήματος και θα προτείνει κάποια μέτρα, που -όπως δήλωσε- «νομίζω και αντικειμενικά είναι δύσκολο, όχι για να εφαρμοστούν, αλλά για να μπορέσουμε να τα διαμορφώσουμε συναινετικά μέσα στα Πανεπιστήμια».


Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,
  1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για να αποφεύγονται τα περιστατικά βίας και ανομίας στα ελληνικά ΑΕΙ; Η κατάργηση της ρύθμισης για το άσυλο είναι ανάμεσα στα μέτρα στα οποία προτίθεστε να προχωρήσετε;
  2. Από την στιγμή που εσείς ο ίδιος έχετε αμφιβολίες για τη δυνατότητα εφαρμογής και συναινετικής διαμόρφωσης των μέτρων που θα προτείνει η επιτροπή για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης του Υπουργείου Παιδείας, με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσετε ότι οι προτάσεις της δεν θα «πέσουν στο κενό»;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Λεωνίδας Γρηγοράκος


Χαρά Κεφαλίδου


Δημήτρης Κωνσταντόπουλος