ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ, στο Κανάλι Ένα 90.4 fm, στην εκπομπή " Δύο ρεπόρτερ", με τον Νίκο Μπαρδούνια και τον Πέτρο Κασιμάτη. Τρίτη, 8/5/2018


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ, στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90.4 fm, στην εκπομπή " Δύο ρεπόρτερ", με τον Νίκο Μπαρδούνια και τον Πέτρο Κασιμάτη


8 Μαΐου 2018


Για τα λάθη του Υπουργού Εξωτερικών στη διαχείριση της υπόθεσης με το τεμάχιο γης στην Έγκωμη Κύπρου
Η χώρα «καίγεται» και κ. Κοτζιάς είναι Υπουργός «των Σκοπίων». Έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του και ασχολείται μόνο με τα Σκόπια και με το οικόπεδο στην Κύπρο που δημιούργησε διαμάχη μεταξύ της Μητρόπολης Κύκκου και της ελληνικής Κυβέρνησης. Νομίζω ότι είναι κατάντια να πηγαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών σε ένα δικαστήριο της Κύπρου, αντί να στείλει κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα. Αυτά τα θέματα λύνονται σε επίπεδο γραφειοκρατών. Το θέμα το είδα τω πρωί στις εφημερίδες και διάβασα ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο στο «παρά πέντε» δεν έχει πουληθεί από την Ελλάδα στο Κατάρ. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες και δεν μπορώ να πάρω θέση. Μου έκανε όμως αρνητική εντύπωση η παρουσία του υπουργού στο δικαστήριο.

Για την παρουσία στελεχών ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης
Ήταν μια παρακμιακή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν διάφοροι τύποι. Έχουμε χάσει το μέτρο. Δεν μπορώ να ακούσω άλλο τους πολιτικούς «μπουρδολόγους», που λένε ό,τι θέλουν. Ο κ. Ραγκούσης «ψάχνεται». Είναι πολιτική μαριονέτα. Είναι ανέντιμος, γιατί συμμετείχε σε μια διαδικασία 215.000 ανθρώπων και τώρα παίρνει θέση για κάποια πράγματα, που έχουν ήδη ξεκαθαριστεί από το Κίνημα Αλλαγής. Η ανεπάρκεια κάποιων ανθρώπων δεν συνιστά ανεπάρκεια του ΚΙΝΑΛ. Οι συνάδελφοι μου που κάνουν λάθη θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο κ. Κρεμαστινός δεν ξέρω τι εκπροσωπούσε εκεί. Πρέπει να προσέχει τις κινήσεις του, γιατί κάνει λάθη και έχει θεσμικό ρόλο, είναι αντιπρόεδρος της Βουλής.

Για την πρόταση της κυρίας Γεννηματά για προκήρυξη πρόωρων εκλογών
Η πρόταση της κυρίας Γεννηματά ήταν μια κίνηση ματ που μας ανέβασε και τα ποσοστά. Γι' αυτό είμαι πολύ στεναχωρημένος με τους άλλους συναδέλφους μου, που συμμετέχουν σε «παράγκες». Προσπαθούν να διασώσουν κάτι το οποίο έχει πεθάνει, τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην «παράταση». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε το αυτονόητο, το λογικό. Μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει πια την κοινωνία μαζί της, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το μέλλον της χώρας. Πρέπει πρώτα να πάμε σε εκλογές για να μπορούμε να έχουμε μια αξιολόγηση με καλύτερα κριτήρια, ούτως ώστε στη συνέχεια να μπούμε στην πολυπόθητη κανονικότητα και να βγούμε επιτέλους από την κρίση.

Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών το 2019
Θα έχουμε πρόωρες εκλογές, διότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Προχθές βγήκε ο κ. Τσακαλώτος και είπε ότι οι εταίροι μας δεν δέχονται να καθυστερήσουμε άλλο τη μείωση των μισθών και των συντάξεων. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να πάει σε εκλογές το 2019, γιατί τα στελέχη του δεν θα μπορούν ούτε να περπατήσουν στους δρόμους.

Για την επικείμενη κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας Β' Αθηνών
Προσωπικά είμαι υπερασπιστής της κατάτμησης των περιφερειών. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας-πακέτο, με αλλαγή και του τρόπου εκλογής βουλευτών. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις γι αυτά τα θέματα στο παρελθόν και έχουν εκφραστεί διάφορες ιδέες. Έχει προταθεί να υπάρχει ένα μικτό σύστημα εκλογής των βουλευτών, δηλαδή να εκλέγονται κάποιοι με ενισχυμένη αναλογική και κάποιοι με λίστα και να γίνει κατάτμηση περιφερειών με ανώτατο όριο 8 βουλευτών ανά περιφέρεια. Εκτιμώ ότι με την κίνηση αυτή ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να εγκλωβίσει το ΚΙΝΑΛ σε μια διαδικασία μετωπικής σύγκρουσης στη Βουλή. Εμείς θα πρέπει να εκτιμήσουμε τι συμφέρει τη χώρα και όχι τι εξυπηρετεί εμάς. Τα κριτήριά μας πρέπει να είναι αντικειμενικά. Για παράδειγμα, όταν ήμουν Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών είχα τοποθετηθεί ότι θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στους νέους να ψηφίσουν από τα 16. Δε μπορεί από τη μια να εμπιστευόμαστε τους νέους αυτής της ηλικίας να έχουν άδεια οδήγησης και από την άλλη να μην τους δίνουμε τη δυνατότητα να εκφραστούν και να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

Για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τη ρύθμιση για τους αγρότες δανειολήπτες
Αυτό είναι το μεγάλο ψέμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο. Θα έχουμε ενισχυμένη εποπτεία. Θα ελεγχόμαστε αυστηρά. Δε θα έχουμε την ίδια τύχη ούτε με την Πορτογαλία ούτε με την Κύπρο. Σχετικά με τη ρύθμιση για τους αγρότες δανειολήπτες, υπάρχει το πρόβλημα της μείωσης των εισφορών από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά ένα δις. Αυτό έχει μεγάλη αρνητική επίπτωση στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στους αγρότες. Από το πλεόνασμα, που προέκυψε από τη διάλυση της μεσαίας τάξης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει με τερτίπια να δώσει «ψίχουλα» σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Αυτή τη φορά στους αγρότες. Νομίζω ότι δεν θα καταφέρουν να κοροϊδέψουν άλλο το λαό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μια τέτοια ρύθμιση, γιατί μπορεί να βρεθούμε εκτεθειμένοι στους εταίρους μας.

Για την πορεία της λακωνικής τοπικής οικονομίας
Αυτήν την εποχή η Λακωνία είναι ολάνθιστη και ευωδιάζει παντού. Οι ελιές έχουν μεγάλη ανθοφορία και ευτυχώς έβρεξε και ξεπλύθηκε η αφρικανική σκόνη, που κάθεται πάνω στην ελιά και καίει το φύλλο και τους καρπούς. Μακάρι η Λακωνία να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια όπως πέρυσι, που είχαμε καλό εισόδημα από το λάδι, το πορτοκάλι και τα κτηνοτροφικά μας προϊόντα. Τουριστικά, ο νομός μας αναπτύσσεται συνεχώς. Θα έχουμε δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στο Μυστρά. Όσον αφορά στον επιστημονικό τουρισμό, χρειαζόμαστε ακόμα δουλειά. Θα πρέπει να φροντίσουμε να αποκτήσουμε τις κατάλληλες υποδομές και περισσότερες κλίνες για να φιλοξενήσουμε περισσότερα επιστημονικά συνέδρια. Θυμάμαι ότι ως Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας θέλαμε να κάνουμε ένα μεγάλο συνέδριο στη Λακωνία αλλά δυστυχώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να το φιλοξενήσουμε. Έργα υποδομής θα πρέπει να γίνουν. Σε αυτό ευθύνομαι κι εγώ. Έκανα ενέργειες για να φτιάξουμε τη γέφυρα του Ευρώτα, όμως, δυστυχώς, την χαρακτήρισαν διατηρητέο μνημείο. Έτσι, θα προχωρήσουμε με καινούργιες προτάσεις, να περάσει ο δρόμος πάνω από τη Σκάλα, να βγει δεξιά στο Βλαχιώτη και να πάει στη Μονεμβασιά και στη Νεάπολη. Θα πρέπει να γίνει μια καινούργια γέφυρα, που να εξυπηρετεί τους κατοίκους. Δυστυχώς, όμως, το κράτος με τη δημόσια διοίκηση είναι ένας αργός και πολλές φορές κουραστικός «περιπατητής». Υπάρχει μια εγγενής αδυναμία των Ελλήνων να δεχτούν το διαφορετικό και το καινοτόμο. Θέλουμε λίγο χρόνο να το κατανοήσουμε και να το αφομοιώσουμε. Η Λακωνία σε δέκα χρόνια θα έχει αλλάξει πρόσωπο.