ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ρ/σ “Πολιτεία” 90,7 fm Σπάρτης, στο δημοσιογράφο Λεωνίδα Χονδρόπουλο. Τετάρτη, 16/5/2018Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ρ/σ “Πολιτεία” 90,7 fm Σπάρτης, στο δημοσιογράφο Λεωνίδα Χονδρόπουλο


Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018


Για την πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών το 2018 και τον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΚΙΝΑΛ
Θεωρώ ότι θα γίνουν εκλογές το 2018, γιατί η καθημερινότητα “καίει” τον πολίτη. Παρόλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τα φώτα της δημοσιότητας σε θέματα όπως είναι το Σκοπιανό, η απλή αναλογική, η διάσπαση των περιφερειών, για τον πολίτη μείζων σημασία έχουν η υπερφορολόγηση, τα κόκκινα δάνεια, οι μειώσεις των συντάξεων, οι ελλείψεις στην υγεία, κλπ. Δεν υπάρχει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα για την ανόρθωση της χώρας. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση είναι η παραμονή στην εξουσία με διάφορους τακτικισμούς και μικροπολιτικά παιχνίδια. Η κυβέρνηση πολιτεύεται με το βλέμμα στραμμένο στην ήττα. Όποτε και να γίνουν εκλογές, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα πάρουν την απάντηση από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα που είπαν. Οι όποιες προσπάθειες διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής θα αποτύχουν. Η πρόταση που έκανε η Φώφη Γεννηματά για εκλογές εδώ και τώρα είναι ό,τι καλύτερο και νομίζω ότι και η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να την στηρίξει. Από την στιγμή που θα βγούμε από το συγκεκριμένο μνημόνιο τον Αύγουστο, θα έπρεπε να έχουμε εκλογές τώρα, για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με διαφορετικούς όρους την τύχη του ελληνικού λαού για τα επόμενα χρόνια. Αυτό επιβάλλεται από τον πολιτικό ρεαλισμό και την πολιτική ηθική. Νομίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Στο Κίνημα Αλλαγής, με γόνιμο διάλογο μπορούμε να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να συγχρονίσουμε τα βήματά μας και να επαναφέρουμε τους πολίτες που τα προηγούμενα χρόνια είχαν στραφεί προς άλλους χώρους στην κοιτίδα τους.

Για την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια
Το ΚΙΝΑΛ ήταν υπέρ της αναδοχής, όχι της υιοθεσίας. Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να είμαστε συνεπείς ως προς τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες που έχουμε υπογράψει. Προσωπικά, δεν μ' ενδιαφέρει η σεξουαλική προτίμηση κανενός. Αλλά με ενδιαφέρει τα παιδιά που βρίσκονται στα “αζήτητα” να αποκτήσουν μια καλύτερη ζωή, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και στενή παρακολούθηση από κρατικούς κοινωνικούς λειτουργούς. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα για όλον τον πολιτισμένο δυτικό κόσμο. Ως προς το ζήτημα της υιοθεσίας, είμαι αντίθετος διότι δεν νομίζω ότι η κοινωνία μας είναι ώριμη για κάτι τέτοιο.

Για το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας στον νομό Λακωνίας
Το επίπεδο της Υγείας του νομού έχει πέσει πολύ και ας μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν. Ο προϋπολογισμός για την Υγεία σε πανελλαδικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα μειωμένο. Κάποτε ήταν στο 10% του ΑΕΠ, σήμερα δίνουμε 4,9% του ΑΕΠ για την Υγεία. Και δεν είναι μόνο μειωμένο το ποσοστό αλλά είναι μειωμένο και το ΑΕΠ της χώρας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έχουν γίνει δραστικές μειώσεις στην στήριξη του συστήματος υγείας. Θέλω να πω εξαρχής ότι το προσωπικό και των δύο νοσοκομείων του νομού είναι αξιοζήλευτα εργατικό. Υπάρχουν όμως τεράστιες ανάγκες σε επίπεδο προσωπικού, υποδομών και εξοπλισμού. Αν και κάποιοι θέλουν να βγουν απέναντι μου στο συγκεκριμένο ζήτημα, νομίζω ότι τίθεται θέμα αν πρέπει να υπάρχει ή όχι το νοσοκομείο Μολάων. Αυτή την στιγμή η λειτουργία του είναι υποτυπώδης. Ως εκ τούτου, μερικές φορές, υπάρχει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση περιστατικών. Σε ότι αφορά το νοσοκομείο Σπάρτης, είναι γνωστό ότι στεγάζεται σε ένα παλαιό κτήριο, που είχε φτιαχτεί για άλλο σκοπό. Κάποτε είχα πει ότι θα έπρεπε να χτιστεί ένα καινούργιο νοσοκομείο μεταξύ Σπάρτης-Τρίπολης-Καλαμάτας. Η οικονομική κρίση, δυστυχώς δεν μας επέτρεψε να προχωρήσουμε ένα τέτοιο σχέδιο. Τώρα όμως, νομίζω ότι μπορούμε να προγραμματίσουμε ένα νέο νοσοκομείο, σύγχρονο και εύκολα προσβάσιμο, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Λακώνων για να μην χρειαστεί να μεταφερθούν οι ασθενείς στην Αθήνα ή σε άλλα αστικά κέντρα. Επιπλέον, θα πρέπει να αναμορφωθεί και ο χάρτης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Να γίνει προσπάθεια να στελεχωθούν καλύτερα τα κέντρα υγείας της Λακωνίας. Ο νομός μας τα επόμενα χρόνια θα έχει αυξημένες ανάγκες λόγω ανάπτυξης στον χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού.

Για τα έργα υποδομής στην Λακωνία
Δυστυχώς, διάφορες ακτιβιστικές οργανώσεις έχουν μπλοκάρει τις προσπάθειες αναβάθμισης των γεφυρών του Ευρώτα στη Σκάλα και στην Σπάρτη, έχοντας τες χαρακτηρίσει διατηρητέες. Βέβαια, αυτό δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας. Είχα πει ότι κανονικά θα έπρεπε να είχαμε φτιάξει δύο νέες γέφυρες. Η γέφυρα της Σπάρτης δεν αλλάζει. Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας νέας εισόδου στην Σπάρτη, θα γίνει συνδεθεί η Λυκούργου απευθείας με την παράκαμψη. Στην Σκάλα θα πρέπει να πάμε γρήγορα σε μια άλλη γέφυρα. Πιστεύω ότι θα λυθεί το πρόβλημα, όταν ανοίξει η παράκαμψη από τις Κροκεές και θα βγαίνει ο δρόμος στην Μακρυνάρα παρακάμπτοντας τη Σκάλα.