ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Alpha989 και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. Παρασκευή, 11/5/2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Alpha989 και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου


Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018


Για το σκάνδαλο με τα αντικαρκινικά φάρμακα
Κανείς δεν γνώριζε ότι μπορεί να φτάνει μέχρι σ’ αυτό το σημείο η διαφθορά. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων έπρεπε να έχουν τα μάτια τους λίγο πιο ανοιχτά. Σε μια περίοδο κρίσης να ξοδεύουμε τόσα χρήματα για τα αντικαρκινικά φάρμακα; Έβγαιναν αυτά τα κυκλώματα των νοσοκομείων στις τηλεοράσεις κατά καιρούς και κατήγγειλαν συνέχεια ελλείψεις φαρμάκων. Ευθύνες υπήρχαν σε εμάς, ευθύνες υπάρχουν και τώρα. Η επιστημονική μου άποψη είναι, ότι θα πρέπει να δούμε πού διακινείται, πώς διακινείται και ποιοι  διακινούν το αντικαρκινικό φάρμακο στην Ελλάδα. Η ογκολογία στοίχισε στην Ελλάδα όσο ένα μνημόνιο. Πριν από έναν περίπου χρόνο στη Βουλή ήρθε το νομοσχέδιο που δίνει την ειδικότητα της ογκολογίας. Εμείς, ως τομέας Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αντιστεκόμαστε στην ειδικότητα της ογκολογίας. Τώρα, μάλιστα, θα μπορούν να γίνονται ογκολογικές θεραπείες και στις ιδιωτικές κλινικές. Γίνεται αντιληπτό ότι θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε νοσοκομείοσκληρός έλεγχος της ποσότητας και της ποιότητας των αντινεοπλασματικών φαρμάκων. Αν υπήρχε έλεγχος, θα γνωρίζαμε τι ποσότητα καταναλίσκεται σε ένα νοσοκομείο και τι φάρμακα παίρνει ο καθένας. Μπορεί κανείς να καταλάβει, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ότι πιθανόν κάποιοι ασθενείς να υποθεραπεύονταν. Φυσικά το θέμα είναι λεπτό  και θα πρέπει κάτι τέτοιο να αποδειχθεί. Γεγονός είναι, ότι το κύκλωμα ήταν μεγάλο και το ποσό που καταχράστηκε μεγάλο. Θα ήθελα να δω την κυβέρνηση να φτάνει γρήγορα στην ουσία του θέματος και επίσης να υπάρξει μια διακομματική αντιμετώπιση. Το κόστος των ααντινεοπλασματικών φαρμάκων είναι τεράστιο. Δεν πρέπει κανένας ασθενής να στερηθεί τη θεραπεία του αλλά θα πρέπει να υπάρχουν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέπουν κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Η πολιτεία οφείλει να θεσμοθετήσει μέτρα για την προστασία του ασθενούς αλλά και της οικονομίας του ελληνικού κράτους.


Για την ανακοίνωση-μήνυμα της Φώφης Γεννηματά προς όσους παρεκκλίνουν από την κεντρική γραμμή του κόμματος και την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής
Θα ήθελα να πέσουν οι τόνοι απ’ όλες τις πλευρές. Πιστεύω ότι η κυρία Γεννηματά λειτουργεί ως συνδετικός, συνεκτικός κρίκος και προσπαθεί πολύ να επιτύχει αυτό το εγχείρημα. Πιστεύω ότι είχε δίκιο στην ανακοίνωσή της χθες το βράδυ. Δε μπορεί ο καθένας να κάνει μια ημερίδα και να παίρνει θέση γι αυτά που γίνονται στο Κίνημα Αλλαγής. Ο κύριος Ραγκούσης, που έκανε την ημερίδα, έχει μια άποψη. Δικαίωμά του να έχει την άποψή του. Είναι όμως και μέλος της κεντρικής επιτροπής ενός κόμματος. Αυτή τη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής δέχεται επιθέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία κι εμείς στο εσωτερικό του αντί να είμαστε όλοι «μια γροθιά», ο καθένας παίζει τις δικές του πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία έχουν συμφέρον να υπονομεύσουν την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, γιατί πιστεύουν και πράγματι είμαστε εμπόδιο στα προγράμματά τους. Δε χρειάζεται να έχουμε στο εσωτερικό μας προβλήματα συνοχής. Να υπενθυμίσω στον κύριο Ραγκούση και στον κύριο Θεοδωράκη ότι 212.000 κόσμος πήγαν και έκαναν μια επιλογή με την ψήφο τους για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Εγώ προσωπικά, τους λέω ότι δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι σ’ αυτό το εγχείρημα. Επιδιώκουμε την πολιτική ενότητα. Αν κάποιος δε θέλει να είμαστε μαζί, έχει το δικαίωμα να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα Δημοκρατία, να αυτονομηθεί, να κάνει ό,τι θέλει. Δεν πρέπει να αλλοιώνεται η εικόνα μιας προσπάθειας, δεν πρέπει να «θολώνει» το πολιτικό μας στίγμα.


Για την εικόνα που πρέπει να έχει το Κίνημα Αλλαγής
Πιστεύω ότι είμαστε ένα κίνημα που έχει μια ενιαία άποψη προς τα έξω. Μπορεί να έχουμε χιλιάδες διαφωνίες αλλά δε μπορεί να μην έχουμε ενιαία άποψη, δηλαδή να λέει ο καθένας τα δικά του και να συνεχίζουμε να είμαστε στον ίδιο χώρο. Αυτός ο πλουραλισμός, που έχει το Κίνημα Αλλαγής, δεν πρέπει να είναι όπλο στα χέρια των πολιτικών μας αντιπάλων. Έχουμε βάλει πολύ υψηλούς στόχους και θέλουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των ανθρώπων που μας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για να προχωρήσουμε. 


Για ενδεχόμενες συνεργασίες του Κινήματος Αλλαγής με άλλα κόμματα
Συζητάμε με όλους αλλά θέλουμε μια αυτόνομη πορεία, έναν αυτόνομο και αυθύπαρκτο πολιτικό λόγο, μια αξιοπρέπεια. Ας μας τοποθετήσει ο ελληνικός λαός εκεί που θέλει.  Αν στις εκλογές ο ελληνικός λαός μας δώσει ένα επαρκές ποσοστό, ώστε να μας επιτρέψει μετεκλογικά να διαπραγματευτούμε ορισμένες από τις θέσεις μας σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, με χαρά να το κάνουμε. Αν ο λαός δεν μας δώσει ένα τέτοιο ποσοστό, δεν υπάρχει λόγος συζήτησης. Άρα, λοιπόν, οι μετεκλογικές συνεργασίες είναι θέμα των επόμενων εκλογών και όχι της παρούσης. Λέμε στον κόσμο «Βοηθήστε μας, για να είμαστε η δύναμη, η οποία θα εξακολουθήσει να κάνει αυτό που κάνει τόσα χρόνια, να αγωνίζεται για τη χώρα. Να έχουμε λόγο για να μπορέσουμε να «περάσουμε» το πρόγραμμά μας». 


Για το αίτημα για άμεσες εκλογές από τη Φώφη Γεννηματά 
Η εκτίμησή μου είναι ότι πέρα από τον Οκτώβριο δεν υπάρχει κυβέρνηση. Γι αυτό ζητάμε εκλογές άμεσα. Ήταν μια κίνηση ματ από την κυρία Γεννηματά, η οποία τους «πόνεσε». Διαχώρισε έτσι τη θέση μας από τη Νέα Δημοκρατία που ζητάει εκλογές τον Οκτώβριο, με το σκεπτικό της πολιτικής του «ώριμου φρούτου», η οποία εμάς δεν μας εκπροσωπεί. Από την άλλη, ξεκαθάρισε και τη θέση μας με το ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο πολλοί μας κατηγορούν ότι επιδιώκουμε να συνεργαστούμε. Όποτε κι αν γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει. Εμείς, λοιπόν, επιθυμούμε μια αυτόνομη πορεία. Θεωρούμε λάθος να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο, γιατί θα έχει δεσμευτεί η χώρα για τα επόμενα χρόνια. Και αυτό που κάνει ο κύριος Τσίπρας με τη δέσμευση της χώρας για τη μετά το μνημόνιο εποχή, δεν είναι ηθικό.