ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm και το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο. Δευτέρα, 14/5/2018


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Fly Radio 89,7 fm και το δημοσιογράφο Χάρη Βασιλάκο

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018


Για την παρουσίαση του βιβλίου του στη Λακωνία
Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στις 19.30, θα παρουσιάσουμε στη Λακωνία, στο πολυχώρο εκδηλώσεων «Ερατώ», ένα ιστορικό – πολιτικό αφήγημα με τίτλο «Η Πολιτική στην Ελλάδα – Ανατροπές», που έχουμε συγγράψει με τον Καθηγητή Θεόδωρο Αυγερινό. Το βιβλίο κάνει μια αναδρομή στην έννοια και το περιεχόμενο της πολιτικής, που ξεκινάει από τη δημιουργία του ανθρώπου, την Παλαιά Διαθήκη, την περίοδο του Διαφωτισμού και φτάνουμε στα πολιτικά συστήματα, στην κοινωνική διαστρωμάτωση, στις πολιτικές ιδεολογίες. Μιλάμε για το κοινωνικό κράτος αλλά και για τη σχολή του Σικάγου με τον νομπελίστα Μίλτον Φρίντμαν, που τόνισε τα πλεονεκτήματα ενός οικονομικού συστήματος ελεύθερης αγοράς με ελάχιστη παρέμβαση. Προχωράμε μετά στην οικονομία της Ελλάδας, στην πολιτική σκηνή του τόπου πριν και μετά την μεταπολίτευση και φτάνουμε στην δραματική περίοδο των μνημονίων. Εκεί σχολιάζουμε όλο το γίγνεσθαι και κάνουμε και προτάσεις για την πιθανή έξοδο από την κρίση. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο βιβλίο για όλους εκείνους που θέλουν να κάνουν ένα γρήγορο πέρασμα στην έννοια και το περιεχόμενο της πολιτικής. Το εξώφυλλο -που απεικονίζει την ελληνική σημαία ως σκακιέρα- νομίζω ότι αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Ζητούμενο είναι και τι θα κάνουμε μετά την επώδυνη έξοδο από το μνημόνιο. Με το βιβλίο μας «ακουμπάμε» θέματα που «καίνε» και την τοπική κοινωνία της Λακωνίας αλλά και την κοινωνία της Ελλάδας.

Για την ανάγκη αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό τη σταθερότητα της χώρας
Όλα τα κόμματα που πιστεύουμε στη δημοκρατία πρέπει να αποδομήσουμε συστηματικά το σενάριο της «πρώτης φοράς Αριστεράς» ότι μπορεί να μεταλλαχτεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όταν η ίδια έχει μια σκληρή συμπόρευση με την ακροδεξιά. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με διάφορα τερτίπια, προσπαθεί να επιστρέψει στην «αριστερή Ιθάκη” και προσπαθεί να εγκλωβίσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, για να μπορέσει να υπάρξει μετεκλογικά. Οι λαϊκίστικες πολιτικές, που εφαρμόζει σήμερα με τους ΑΝΕΛ, δεν έχουν καμία θέση στο μετεκλογικό σκηνικό που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα. Γι' αυτό, όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα του δημοκρατικού τόξου -μιλάω και για τη Νέα Δημοκρατία- θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις παθογένειές μας και να υπάρχει μια προγραμματική συνέργεια, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια κουλτούρα συγκλίσεων και ισότιμων συνεργασιών. Χρειάζεται να αποφύγουμε τις παγίδες της απλής αναλογικής και της αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να αποτρέψουμε απρόβλεπτες εκλογικές περιπέτειες. Η πορεία του κράτους είναι αβέβαιη, αν πάμε συνεχώς σε εκλογικές αναμετρήσεις, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο. Πρέπει να είμαστε σαφείς σε ό,τι λέμε και σε ό,τι κάνουμε και να βασιστούμε σε ανθρώπους που έχουν αξιοζήλευτο επίπεδο διαλόγου και προτάσεων. Οι δημοκρατικές δυνάμεις θα πρέπει να βρουν τον κοινό τόπο και να προγραμματίσουν την Ελλάδα για την επόμενη τριακονταετία.

Για τις αποτυχημένες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάλυση του Κινήματος Αλλαγής
Αυτές τις ημέρες υπάρχει μια έντονη προσπάθεια διάλυσης του Κινήματος Αλλαγής, με διάφορα τεχνάσματα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ξεπεράσαμε την κρίση των προηγούμενων ημερών και θεωρώ ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην συνεδρίαση της ολομέλειας την Παρασκευή, θα συγκλίνουν και θα ζητήσουν εκλογές. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιώργος Καμίνης, ο Νίκος Ανδρουλάκης στηρίζουν την πρόταση της Προέδρου. Το Κίνημα Αλλαγής έχει στόχο διψήφιο ποσοστό στις εκλογές και νομίζω ότι μπορεί να διεκδικήσει και τη δεύτερη θέση. Πρέπει να πάμε σε μια καθαρή τριακονταετία, η οποία δε θα υπονομεύεται από τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις ακραίες θέσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, να κάνουμε όλοι μας την αυτοκριτική μας, να μείνουμε σταθεροί σε αυτά που πιστεύουμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις για τη δημοκρατία, για τους θεσμούς, για την οικονομία, για την ανάπτυξη, για την υγεία, για την παιδεία. Η ανάπτυξη δεν γίνεται μόνο με τον τουρισμό. Χωρίς σχέδιο ανασυγκρότησης, χωρίς διάλογο, χωρίς έναν έντονο προβληματισμό για το πού πηγαίνει η χώρα. Χωρίς κοινωνικό κράτος δεν μπορούμε να ορθοποδήσουμε. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να πάει σε εκλογές με ένα σαφή πολιτικό λόγο, απομονώνοντας τις όποιες φωνές υπάρχουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς που επιθυμούν την σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δρόμος είναι ανοιχτός, εμείς δεν κρατάμε και δεν διαγράφουμε κανέναν. Πιστεύω όμως ότι τελικά όλοι θα έρθουν στην πραγματική κοιτίδα της κεντροαριστεράς, στο ΚΙΝΑΛ.

Για το «φλερτ» Σταύρου Θεοδωράκη – ΣΥΡΙΖΑ
Νομίζω ότι όλα αυτά που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν μια αντίδραση της στιγμής επειδή πιθανόν ο κ. Θεοδωράκης δε ρωτήθηκε για την πρόταση της Προέδρου για εκλογές. Νομίζω ότι και η Πρόεδρός μας, αν και έχει τον πρώτο λόγο, καλό θα είναι να συζητάει με το πολιτικό συμβούλιο και να είμαστε γενικά πιο οργανωμένοι στις προτάσεις μας. Από κει και πέρα θεωρώ ότι η πρόταση της Προέδρου ήταν αρκετά επιτυχημένη, διότι έβαλε το θέμα των άμεσων εκλογών. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκαθάρισε τη θέση της από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ζητά εκλογές τον Οκτώβρη, ακολουθώντας τη λογική του «ώριμου φρούτου» και γνωρίζοντας ότι όποτε γίνουν εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα. Από την άλλη, ξεκαθάρισε και τη θέση του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα της προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για οποιοδήποτε συμβιβασμό και σύγκλιση με το ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα σκεφτεί πολιτικά και χωρίς ιδιοτέλεια. Καταλαβαίνω ότι έρχονται εκλογές και κάποιοι από το ΠΟΤΑΜΙ ή το χώρο το δικό μας αισθάνονται ανασφάλεια όσον αφορά στην εκλογή τους. Καταλαβαίνω ότι έχουν δικαίωμα οι άνθρωποι να σκέπτονται το μέλλον τους. Πρέπει όμως πάνω από όλα να βάλουμε το μέλλον της χώρας. Είμαι σίγουρος ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και όλοι στο ΚΙΝΑΛ θα βρούμε την κοινή συνισταμένη, θα υπάρχει συμβιβασμός και συναίνεση μέχρι να πάμε στις εκλογές και τότε θα είναι όλα καλύτερα, γιατί ο ελληνικός λαός θα καταλάβει ότι είμαστε μια δύναμη καθαρή, ένα κόμμα καθαρό. Εδώ υπάρχει το ερώτημα για το ΣΥΡΙΖΑ, πώς συνδιαλέγεται και συνεργάζεται με ένα ακροδεξιό κόμμα, τους ΑΝΕΛ, το οποίο ένα χρόνο πριν μας χαρακτήριζε «σηπτικούς», πώς αυτή τη στιγμή θέλουν να έχουμε σύγκλιση και να ξεχάσουμε το χθες.

Για την παρουσίαση της μουσειολογικής προμελέτης του Μουσείου της Σπάρτης
Το θεωρώ πολύ μεγάλη εξέλιξη και να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσους «έβαλαν πλάτη» για να προχωρήσει αυτό το μεγάλο έργο, που μας έχει ταλανίσει πάρα πολλά χρόνια. Δε σας κρύβω ότι προσωπικά έχω κάνει την αυτοκριτική μου και έχω πικραθεί από την ασυνέπεια λόγων και έργων που έχει υπάρξει τα προηγούμενα χρόνια και από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις δικές μας του ΠΑΣΟΚ, που παρόλο που προσπαθήσαμε δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε όλα τα μεγάλα εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά μας. Ας ελπίσουμε ότι, όχι αυτή η κυβέρνηση -η οποία κάνει κι αυτή το καθήκον της και προσπαθεί να προχωρήσει τα πράγματα- αλλά η επόμενη κυβέρνηση θα ολοκληρώσει και θα εγκαινιάσει το Μουσείο της Σπάρτης, αυτής της μεγάλης πόλης, με τη μεγάλη ιστορία και τον ιδιαίτερο πολιτισμό. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο λατρεύουν αυτόν τον πολιτισμό και επιθυμούν να τον γνωρίσουν από κοντά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική ώθηση στα οικονομικά του νομού γιατί θα αυξήσει τον τουρισμό.

Για την κατάσταση της Υγείας στον νομό Λακωνίας
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Το νοσοκομείο Μολάων είναι υπό διάλυση και το ότι είναι δυσλειτουργικό νομίζω ότι κάνει κακό στην υγεία των συμπολιτών μας. 'Η θα γίνει ένα νοσοκομείο που να μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας υπό κανονικές συνθήκες νοσηλείας ή θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Προσωπικά είχα αγωνιστεί να παραμείνει το νοσοκομείο με καλές υποδομές και ικανοποιητικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά κάποιοι είχαν επιλέξει ότι δεν το θέλουν, με σκοπό να ιδιωτικοποιηθεί. Φαίνεται ότι τα κατάφεραν. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο αυτή την στιγμή δεν έχει να προσφέρει πολλά. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να δει τι θα κάνει. Αν αποφασίσει να το διατηρήσει, θα πρέπει να το ενισχύσει. Αν αποφασίσει να κάνει κάτι διαφορετικό, θα πρέπει να το συζητήσει με την τοπική κοινωνία, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μιθριδατισμένη.