ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018


Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

28 Ιουνίου 2018
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Υπόνοιες σκανδάλου στη διαδικασία προμήθειας σκευάσματος Suboxone
              από τον ΟΚΑΝΑ»

Η καταχρηστική διακίνηση φαρμάκων δεν είναι επιζήμια μόνο ως προς τις επιπτώσεις της στους ανθρώπους που αγωνίζονται για την απεμπλοκή τους από την καταστροφική χρήση ναρκωτικών ουσιών. Είναι και εξαιρετικά επώδυνη οικονομικά για τα ασφαλιστικά ταμεία και τη δημόσια περιουσία.
Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ο οποίος άρχισε να λειτουργεί πλήρως το 1995, σήμερα είναι ο κεντρικός πυλώνας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτής της κοινωνικής πληγής. Η προσφορά και το έργο του σε όλες τις εκφάνσεις αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η εύρυθμη λειτουργία του φαίνεται να δοκιμάζεται από την έντονη σύγκρουση της διοίκησης με τους εργαζομένους.  Αφορμή αποτελεί η ευνοϊκή, σύμφωνα με τους τελευταίους, μεταχείριση της εταιρείας Hospital Line, θυγατρικής της Reckitt Benckiser Pharmaceuticals, η οποία προμηθεύει τον ΟΚΑΝΑ με το σκεύασμα Suboxone, σκεύασμα που βοηθά στην απεξάρτηση.
Δαπάνη περί 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την προμήθεια Suboxone
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, επικαλείται έγγραφο της εταιρείας Reckitt Benckiser Pharmaceuticals, με το οποίο ο ΟΚΑΝΑ ενημερώνεται ότι η πατέντα ευρεσιτεχνίας του Suboxone λήγει τον Σεπτέμβριο του 2016 και καταγγέλλει ότι η τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος δεν μειώθηκε, όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση 3457/2014. Αποτέλεσμα είναι να δαπανάται το ποσό των περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την προμήθειά του. Στην συγκεκριμένη κατηγορία, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ απαντά ότι η πατέντα θα λήξει κάποια στιγμή το φετινό καλοκαίρι και αμέσως θα αναπροσαρμοστεί η τιμή του.
Το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό
Σε προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια βουπρενορφίνης, ο ΟΚΑΝΑ, χωρίς αιτιολόγηση, έβαλε ως όρο το 25% της προμήθειας του φαρμάκου να είναι των 16 mg. Πριν τον διαγωνισμό, η φαρμακευτική εταιρεία εμπλούτισε τα προϊόντα της των 2 και 8 mg με ένα ακόμα δισκίο των 16 mg. Τον διαγωνισμό κέρδισε η εταιρία Hospital Line, καθώς δεν παράγονται αντίστοιχα γενόσημα σκευάσματα. Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έδωσε εντολή χορήγησης Suboxone 16 mg αντί για 8 mg για οικιακή χρήση το Σαββατοκύριακο. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, μερικούς μήνες μετά την προμήθεια των δισκίων των 16 mg, διερεύνησε την κατάσταση και διαπίστωσε ότι σε 30 από τις 53 μονάδες στις οποίες χορηγείται η βουπρενορφίνη δεν είχε καταναλωθεί ούτε ένα δισκίο των 16 mg, επειδή η πλειονότητα όσων ασθενών παίρνουν αγωγή για το σπίτι χρειάζεται μικρότερη δόση και το δισκίο των 16 mg δεν τεμαχίζεται γιατί δεν είναι ομογενοποιημένο.
Ταυτόχρονα, υπάρχει καχυποψία από την πλευρά των εργαζομένων καθώς συνδέουν την εύνοια που απολαμβάνει η Hospital Line με τη δωρεά των 25.000 ευρώ που έκανε  στον ΟΚΑΝΑ το 2017, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος διατέθηκε για έρευνα από το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, καθώς και με το γεγονός ότι τον Οκτώβριο 2017 τρία μέλη του ΔΣ του Οργανισμού παρακολούθησαν επιστημονικό συνέδριο στο Αμπού Ντάμπι με όλα τα έξοδα καλυμμένα από την εν λόγω εταιρεία. Είναι απορίας άξιο γιατί ο ΟΚΑΝΑ επέλεξε να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην πόλη της Ρεθύμνου, όπου υπεύθυνος της μονάδας του ΟΚΑΝΑ ήταν ο νυν αντιπρόεδρος του Οργανισμού.   

Κατόπιν των ανωτέρω:

Επερωτάται ο Υπουργός Υγείας:
1. Γιατί δεν έχει φροντίσει το Υπουργείο Υγείας να προσαρμόσει αναλόγως το δελτίο τιμών το 2016;
2. Αν δεν έχει λήξει η πατέντα του φαρμάκου Suboxone, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του Οργανισμού, γιατί ο ΟΚΑΝΑ διενήργησε το 2017 και στις αρχές του 2018 διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για το συγκεκριμένο σκεύασμα;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε να χυθεί άπλετο φως στο θέμα αυτό και να μην υπάρχουν υπόνοιες σύνδεσης της εύνοιας που απολαμβάνει η Hospital Line με την όποια οικονομική βοήθεια προσφέρει στον Οργανισμό;
                                                                                                          
 Οι Επερωτώντες Βουλευτές
    

Λεωνίδας Γρηγοράκος


Βασίλης Κεγκέρογλου


Δημήτρης Κρεμαστινός


Δημήτρης Κωνσταντόπουλος


Κωνσταντίνος ΜπαργιώταςΕύη Χριστοφιλοπούλου