ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018

Τοποθέτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. Τετάρτη, 18/7/2018Τοποθέτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών για το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου υπ’ αριθμ. 15 το οποίο τροποποιεί τη Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών»

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο την τοποθέτησης, πατήστε εδώ

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018Κυρίες και κύριοι,

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες, αν και έρχονται από το παρελθόν, είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.
Θεωρώ ότι η αφετηρία και η εξέλιξή τους είναι σημαντικές και αξίζει να τις θυμηθούμε. Ήταν το 539 π.Χ. όταν τα στρατεύματα του Κύρου του Μέγα, του πρώτου βασιλιά της αρχαίας Περσίας, κατέκτησαν την πόλη της Βαβυλώνας. Οι ενέργειες όμως που έκανε στη συνέχεια ήταν αυτές που σήμαναν σημαντική πρόοδο για την ανθρωπότητα. Απελευθέρωσε τους σκλάβους, διακήρυξε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τη θρησκεία και τις παραδόσεις τους και εδραίωσε φυλετική ισότητα. Αυτές και άλλες αποφάσεις καταγράφτηκαν στον περίφημο Κύλινδρο του Κύρου, που θεωρείται ο πρώτος καταστατικός χάρτης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
Μάλιστα, εκατόν πενήντα χρόνια μετά τον θάνατο του Κύρου, δηλαδή το 380 π.Χ., ο Ξενοφών μνημόνευσε τον ηγεμόνα στο έργο του Κύρου Παιδεία. “Τίμησε τους υπηκόους του και νοιαζόταν για εκείνους σαν να ήταν δικά του παιδιά, και εκείνοι όμως τον λάτρεψαν σαν πατέρα”, αναφέρει ο Έλληνας ιστορικός. Αυτά τα λόγια, όπως και όλο το υπόλοιπο έργο του, εκτιμήθηκαν και μελετήθηκαν από σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Κικέρων, ο Σκιπίων o Πρεσβύτερος, ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. Ο τελευταίος μάλιστα είχε στην κατοχή του όχι μόνο ένα αλλά δύο αντίτυπα του Κύρου Παιδείας.
Από τη Βαβυλώνα, η ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαπλώθηκε ταχύτατα στην Ινδία, στην Ελλάδα και τελικά στη Ρώμη. Εκεί, προέκυψε η έννοια του «φυσικού νόμου», αφού παρατηρήθηκε το γεγονός ότι οι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν συγκεκριμένους άγραφους νόμους στην πορεία της ζωής τους, και το Ρωμαϊκό δίκαιο βασιζόταν σε ορθολογικές ιδέες που προέκυπταν από τη φύση των πραγμάτων.
Έγγραφα που αποδεικνύουν τα δικαιώματα του ατόμου, όπως η Μάγκνα Κάρτα (1215), η Έκκληση για Δικαίωμα (1628), το Σύνταγμα των ΗΠΑ (1787), η Γαλλική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη (1789) και η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Πολίτη στις ΗΠΑ (1791) είναι οι γραπτοί πρόδρομοι πολλών από τα σημερινά έγγραφα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν την ξεχωριστή ιστορική σημασία που έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για την ανθρώπινη ύπαρξη και υπόσταση.
Η αξία της ζωής είναι συνυφασμένη με αυτά. Έτσι αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο. Γίνονται οι στυλοβάτες της αξιοπρέπειας. Καθιστούν τον πολίτη πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα συνειδητοποιούμε τον ρόλο μας σε μια σύγχρονη και ανοιχτή κοινωνία. Στην πραγματικότητα γινόμαστε υποκείμενα της ιστορίας.
Υπερασπιζόμενοι τις θεμελιώδεις ελευθερίες διευρύνουμε τα όριά μας. Δουλεύοντας ακατάπαυστα για τον σκοπό αυτό αποκτούμε και αυτοσυνειδησία και αυθυπαρξία - για να θυμηθούμε και τον Νίκο Καζαντζάκη.
Στις σύγχρονες κοινωνίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες είναι ο δείκτης για να αντιληφθούμε τον βαθμό ανάπτυξης και ευημερίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με το υποβαλλόμενο σχέδιο νόμου καλούμαστε να επικυρώσουμε το 15ο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το οποίο υιοθετήθηκε στις 16 Μαΐου 2013 και υπεγράφη από την Ελλάδα στις 2 Μαρτίου 2017.
Με το 15ο Πρωτόκολλο προστίθεται μια νέα παράγραφος αναφορικά με τις αρχές της επικουρικότητας και του περιθωρίου εκτίμησης των κρατών μελών. Σκοπός της εν λόγω προσθήκης είναι να επιβεβαιωθεί ότι η πρωταρχική ευθύνη διασφάλισης των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στην ΕΣΔΑ και τα Πρωτόκολλα αυτής ανήκει στα κράτη μέρη.
Επιπλέον, θετική εξέλιξη αποτελούν οι τροποποιήσεις διαδικαστικού χαρακτήρα στις διατάξεις της ΕΣΔΑ. Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις αφορούν στην ηλικία υποψηφιότητας των δικαστών, τη διαδικασία παραίτησης, την προθεσμία άσκησης ατομικής προσφυγής ενώπιον του Δικαστηρίου και την εξαφάνιση της μιας από τις δύο ρήτρες διασφάλισης στο πλαίσιο της εκτίμησης της «σημαντικής ζημίας». Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η εφαρμογή της αρχής, σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να ασχολείται με θέματα ήσσονος σημασίας.
Επίσης, θετικό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν προκαλούν δημοσιονομικές επιπτώσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού.
Άρα, λοιπόν, αξιολογούμε ως εποικοδομητική την κύρωση του εν λόγω πρωτοκόλλου και γι' αυτό δίνουμε θετική ψήφο.

Ευχαριστώ πολύ.