ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο Κανάλι της Βουλής, στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση». Τετάρτη, 18/7/2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο κανάλι της  Βουλής,  στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση»
                                                                            
Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 

Για τη φημολογούμενη κινητικότητα του Μαξίμου για επαναφορά του θέματος της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές και τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Κάθε πολιτική απόφαση είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου περιβάλλοντος, δηλαδή μια συγκεκριμένης πολιτικής συγκυρίας. Από εκεί και πέρα, αν κατατεθεί ένας εκλογικός νόμος που θα στηρίζεται στη δική μας πρόταση, θα πρέπει να είμαστε θετικοί. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να ζητάμε παρά την εφαρμογή της απλής αναλογικής, όπως εμείς την είχαμε σχεδιάσει και την είχε καταθέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 2015 αλλά και όπως την κατέθεσε στη συνέχεια και η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Για τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού στο θέμα των δυο κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη

Νομίζω ότι στο θέμα αυτό από την αρχή δεν υπήρξαν καθόλου σωστοί χειρισμοί. Οφείλει ο Πρωθυπουργός να δώσει μια εξήγηση στον ελληνικό λαό. Να ξεκαθαρίσει εάν υποσχέθηκε στον Ερντογάν ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οχτώ Τούρκους πραξικοπηματίες. Ο Ερντογάν τον κατηγορεί για αθέτηση συμφωνίας και, με αυτή τη δικαιολογία, οι Τούρκοι έχουν «στυλώσει  τα πόδια» και δεν παίρνουν καμία απόφαση. Οφείλει να πει ο Πρωθυπουργός είτε ότι έκανε λάθος χειρισμό, ότι είχε λανθασμένη πολιτική εκτίμηση είτε ότι ο Ερντογάν κάτι δεν κατάλαβε καλά. Δε θα μάθουμε, βέβαια, ποτέ ποια είναι η αλήθεια. Τα πράγματα είναι δύσκολα διότι και οι φορείς, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τέτοιου είδους θέματα, όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ, κρατούν εντελώς αδιάφορη στάση. Θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τη θέση μας απέναντι σε αυτούς τους οργανισμούς. Τι γίνεται με το Κυπριακό και με όλα αυτά τα θέματα που προκύπτουν ξαφνικά στις σχέσεις μας με την Τουρκία και δεν παίρνει κανείς θέση; Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ήταν 50 χρόνια θετικά για την Κύπρο αλλά από εκεί και πέρα τι γίνεται; Λύθηκε μήπως το θέμα; Τα παιδιά μας στην Αδριανούπολη είναι τόσους μήνες. Ο  κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν συζήτησαν για περίπου δυο ώρες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Τέθηκε το θέμα αυτό εκεί;  Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν ενημερώνει το ελληνικό κοινοβούλιο και τους βουλευτές για τις συζητήσεις που έγιναν; Νομίζω ότι αυτή η κρυφή ατζέντα στην εξωτερική πολιτική βλάπτει τη χώρα.

Για το Μακεδονικό και τη θέση του ΚΙΝΑΛ

Μια χαρά τα έχει καταφέρει ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες με το Μακεδονικό. Ο Ζόραν Ζάεφ κάνει καταγγελίες για χρηματοδότηση των κινητοποιήσεων από Έλληνες επιχειρηματίες αλλά θα πρέπει να μιλήσει με στοιχεία και ονόματα. Προσωπικά, θεωρώ ότι δεν αληθεύει τίποτα απ’ αυτή τη φημολογία. Δεν είναι δυνατόν να γίνει τόσο μεγάλη κινητοποίηση με χρήματα. Στα απόνερα αυτής της ιστορίας είναι και η συμφωνία. Ο ελληνικός λαός είναι απέναντι στη συμφωνία για το Μακεδονικό, όπως την έχει υπογράψει ο Τσίπρας. Η συμφωνία δεν είναι καλή για την Ελλάδα. Είναι λίγο καλύτερη για τα Σκόπια. Σίγουρα είναι καλή για το διεθνή παράγοντα, για το ΝΑΤΟ και για τους Αμερικάνους. Ο  δικός μας ο Πρωθυπουργός τα έδωσε όλα και θέλουμε να ξέρουμε τι πήρε πίσω. Η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι ξεκάθαρη και καθορίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πριν δύο μήνες. Είμαστε υπέρ μιας λύσης με σύνθετη ονομασία, erga omnes και αλλαγή Συντάγματος, με εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό, με δεσμευτικά βήματα για όλες τις πλευρές. Οπωσδήποτε δεν είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας που θα δίνει  μακεδονική ιθαγένεια και μακεδονική εθνότητα. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε κάτι τέτοιο, γι αυτό και η Πρόεδρός μας είναι τώρα στη βόρεια Ελλάδα και δίνει τη μάχη της.  Ο ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα έχει μονοψήφιο νούμερο. Δεν έχουν καν φανταστεί το μέγεθος της ζημιάς που θα τους προκαλέσει το Μακεδονικό. Η ψαλίδα όσο προχωράμε θα μεγαλώνει. Ο Τσίπρας, επειδή είναι έξυπνος πολιτικός κι επειδή θέλει να υπάρχει στο επόμενο πολιτικό σκηνικό, θα πάει σε εκλογές αμέσως μετά τη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, ώστε η ήττα να είναι διαχειρίσιμη. Όσο οι εκλογές πάνε πιο πίσω, με μείωση συντάξεων και αύξηση του αφορολόγητου, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορέσει να ανατρέψει τίποτα και θα καταβαραθρωθεί.  

Για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και την αναγκαιότητα των εκλογών

Ξεκινώ με το «υπερπλεόνασμα» των 7,2 δισεκατομμυρίων, το οποίο έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση έχει  υπερφορολογήσει τους Έλληνες πολίτες για να το επιτύχει. Αν αυτά τα χρήματα είχαν διοχετευθεί  στην αγορά, θα είχαμε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Η πολιτική της κυβέρνησης, δεν έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για το κοινωνικό κράτος, για την υγεία, για την παιδεία, τα οποία βρίσκονται σε χαοτική κατάσταση. Μιλάμε για επενδύσεις, μα οι ξένοι βλέπουν ένα ασταθές περιβάλλον στην Ελλάδα και παρουσιάζουν δυσπιστία. Πώς θα επενδύσουν εδώ, όταν βλέπουν ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι εκμηδενισμένο; Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τον ΟΑΕΔ, τι θα γίνει με την ανεργία των νέων, τι θα κάνουμε με την παιδεία. Στην παιδεία, αντί να προχωράμε μπροστά, κάνουμε τα ΤΕΙ πανεπιστήμια. Στην ουσία, όμως ΤΕΙ-οποιούμε τα πανεπιστήμια, τα υποβαθμίζουμε. Στο χώρο της υγείας, αν πάτε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, όπως για παράδειγμα στο Αττικό, θα βρείτε 120 ράντζα. Και δε μιλάει κανένας. Τα νοσοκομεία από τώρα που σταματούν οι χρηματοδοτήσεις και στο εξής, δε θα έχουν χρήματα να διακινήσουν ούτε για τα υλικά στα χειρουργεία. Η όλη κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη επιπλέον, διότι πρέπει να μη δώσουμε καθόλου λεφτά στον ιδιωτικό τομέα μέσω του ΕΟΠΠΥ, να μην πληρώσουμε τους εργαζόμενους, να μην πληρώσουμε τις κλινικές, να μην πληρώσουμε τα χρωστούμενα, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε ένα «προσκέφαλο», όπως λέει ο κ. Τσακαλώτος. Αυτά όμως δεν είναι πολιτική. Το θέμα της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια δεν είναι η οικονομική κρίση, είναι και πολιτική κρίση. Στη  διάρκεια της οκταετίας δε βρέθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί που θα έπαιρναν επάνω τους το παιχνίδι και θα έβγαζαν τη χώρα από την κρίση. Ήρθε λοιπόν η ώρα να το δούμε λίγο διαφορετικά. Να κάτσουμε να το συζητήσουμε. Να πάμε σε εκλογές οπωσδήποτε, γιατί δημιουργείται ένα νέο τοπίο μετά από την 21η Αυγούστου. Να πούμε στον ελληνικό λαό να πάρει τις αποφάσεις του, για το πού θα πάει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.


Για το ΚΙΝΑΛ και την αποχώρηση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ


Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει ανάγκη από μονοτασικές απόψεις. Θέλουμε άτομα τα οποία να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις μέσα στο κόμμα και να μπορούμε να πλησιάζουμε πολλές κοινωνικές ομάδες. Στο τέλος, όμως, να βγάζουμε τη συνισταμένη αυτών των απόψεων και να προχωράμε μπροστά. Αυτό που έγινε με το Σταύρο Θεοδωράκη το θεωρώ μια κακή στιγμή. Δε διώξαμε κανέναν ούτε μπορούμε να τον κρατήσουμε με τη βία. Θα πρέπει ωστόσο ο κ. Θεοδωράκης να αναλογιστεί, ότι μπήκε σε μια διαδικασία και 212.000 άνθρωποι ήρθαν και ψήφισαν τη δημιουργία ενός καινούριου κόμματος. Επειδή δεν του άρεσε το αποτέλεσμα, σηκώθηκε και έφυγε. Το ΠΟΤΑΜΙ έχει καλές πολιτικές απόψεις, ωραίες θέσεις και καλούς πολιτικούς, τους οποίους θα θέλαμε να είναι μαζί μας. Από εκεί και πέρα, η  απόφαση είναι δική τους. Προερχόμαστε από την ίδια «μήτρα» και είναι άνθρωποι πολύ αξιόλογοι. Δεν έχω να πω κακό λόγο για κανέναν. Εκτίμησαν ότι πρέπει να φύγουν μετά από αυτή την πανελλαδική διαδικασία, η οποία έδωσε μια ώθηση στο Κίνημα Αλλαγής για να πάει μπροστά. Είναι ένα θέμα που θα το κρίνει πολύ γρήγορα η ιστορία.