ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗ.ΣΥ. για τις θεσμικές εξελίξεις σε σχέση με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρασκευή, 27/7/2018


Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗ.ΣΥ. στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Οι θεσμικές εξελίξεις σε σχέση με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση”

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018


Κύριε Επίτροπε, αγαπητέ κ. Barnier,

Η Ελλάδα αυτές τις ημέρες θρηνεί τα παιδιά της από τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Είμαστε πραγματικά μια θλιμμένη χώρα!
Όταν, πριν πολλά χρόνια, συνειδητοποίησα ότι πρέπει να συμμετάσχουμε σαν λαός αλλά και σαν πρόσωπα, σαν άτομα, στο εγχείρημα της Ε.Ε., είχα ένα όνειρο: Να δω μια μεγάλη Ε.Ε. με αλληλεγγύη, ισχυρή, ανθρώπινη, με κοινωνικές ευαισθησίες και πανανθρώπινες αξίες. Πάνω απ' όλα, όμως, αγαπητέ κύριε Barnier, ήθελα και θέλω μια βαθιά δημοκρατική Ευρώπη και γι' αυτό χρειάζεται μεγάλος αγώνας και ο δρόμος είναι μακρύς.
Θα θέλαμε όλα αυτά να γίνουν πιο γρήγορα. Η Ευρώπη είναι ένας αργός γραφειοκρατικός μηχανισμός. Θα περιμένουμε όμως! Θα επιμείνουμε! Θα επιμείνουμε γιατί σαν Κόμμα είμαστε βαθιά ευρωπαϊστές!
Κύριε Επίτροπε,
Πριν από την ομιλία μου για το Brexit θέλω να προλάβω να πω, γιατί είναι πολύ σύντομος ο χρόνος, ότι η Ευρώπη με το θέμα του μεταναστευτικού έχει μια ανοιχτή πληγή. Θέλουμε αυτή η πληγή να κλείσει γρήγορα. Πρέπει να κλείσει για το καλό της Ευρώπης. Γι' αυτό χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα!
Ξέρετε, δεν έχει φτάσει η ώρα και δεν θέλω ποτέ να φτάσει η ώρα που οι Έλληνες θα αρχίσουν να αμφισβητούν τις καλές προθέσεις, γιατί καλές προθέσεις έχουμε όλοι. Θέλουμε, λοιπόν, τις πραγματικές προθέσεις της Ευρώπης να τις βλέπουμε καθημερινά και καθημερινά να το επιβεβαιώνει.
Η απόφαση της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ε.Ε. είναι προφανώς ένας σημαντικός λόγος να προβληματιστούμε για το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Συνεπώς, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένων Βασίλειο σηματοδοτεί ένα μελανό κομβικό σημείο στην πορεία της Ε.Ε., γιατί αφενός αποτελεί την προσωρινή κορύφωση των συσσωρευμένων δυσλειτουργιών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αφετέρου δύναται να σηματοδοτήσει την απαρχή περαιτέρω δυσάρεστων εξελίξεων και προκλήσεων.
Θα δούμε τις δυσμενείς επιπτώσεις του δημοψηφίσματος μέσα από μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αρνητική παγκόσμια πολιτικοοικονομική συγκυρία, η οποία πιστεύουμε ότι θα επιτείνει τις επιζήμιες κοινωνικές συνέπειες, όπως την ανεργία στο νότο που φθάνει στους νέους το 50%.
Επιπρόσθετα, η διεύρυνση του οικονομικού χάσματος μεταξύ βορρά και νότου αποκτά χαρακτηριστικά ατομικής δυσλειτουργίας της Νομισματικής Ένωσης.
Είστε έμπειρος, είστε πολλά χρόνια σε σημαντικές θέσεις στην Ε.Ε..
Η τιμωρητική διάθεση στην οικονομική πολιτική πρέπει να εγκαταλειφθεί άμεσα και οριστικά. Είναι, πλέον, φανερό ότι η μονόπλευρη λιτότητα, η υπερφορολόγηση και τα μέτρα δημοσιονομικού εξορθολογισμού επιβραδύνουν την ανάκαμψη και καθιστούν αδύναμο τον επενδυτικό επιταχυντή της οικονομίας.
Προϋπόθεση για την επιβίωση της Ε.Ε. είναι η θεσμική ολοκλήρωση και ο σεβασμός της διαφορετικότητας μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη.
Το ζητούμενο από όλους είναι περισσότερη Ευρώπη βασισμένη στις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού, του επιχειρείν, του εκφράζειν ελεύθερα και του σεβασμού της ιδιοπροσωπίας των μελών - κρατών της Ευρώπης.
Η αναζωογόνηση της ελπίδας στο ευρωπαϊκό όραμα μπορεί να εγγυηθεί την ταχεία έξοδο από την κρίση και να διασφαλίσει την ευημερία όλων των Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των αδύναμων ομάδων.
Εγγυητές αυτής της διαδικασίας είναι η ανάπτυξη και η σύγκλιση των οικονομιών του βορά και του νότου.
Το Βrexit μας προβλημάτισε όλους, γιατί εμείς πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όραμα.
Ταυτόχρονα, το δίδαγμα της Ιστορίας είναι σαφές. Η Ευρώπη ασπάστηκε τη συνεννόηση μεταξύ χωρών μόνο με τη χειρότερη καταστροφή που έχει υποστεί μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αφού οι προηγούμενες κινήσεις απέτυχαν.
Η ισχυρή ενωμένη Ευρώπη είναι μονόδρομος για εμάς, για την εξουδετέρωση μορφωμάτων λαϊκισμού και ναζισμού, τα οποία εμφανίζονται πολύ πιο συχνά στην Ευρώπη, όπως προκύπτει το τελευταίο χρονικό διάστημα στις εκλογικές αναμετρήσεις των κρατών-μελών.
Η ελλιπής συλλογικότητα συμβάλει σε πολιτικές που δεν μπορούν να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα και αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον εθνικισμό και αποδυναμώνει περαιτέρω την Ε.Ε. οδηγώντας την σε νέες ήττες με αποτέλεσμα περισσότεροι οργή και αγανάκτηση ετερόκλητων ομάδων εντός των χωρών - μελών της Ευρώπης, οι οποίες συσπειρώνονται ευκαιριακά εναντίον της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Όταν πετυχαίνουν την αποδυνάμωση είτε του δεσμού της χώρας με την Ε.Ε. είτε του ίδιου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τότε θα βρουν ότι η ένταση και το απόλυτο των απόψεών τους δεν συμβιβάζονται με την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι ο ακραίος εθνικισμός που σήμερα πλήττει τη συνοχή της Ευρώπης, αύριο θα απειλήσει τη συνοχή στις ίδιες τις χώρες που υποκύπτουν σε αυτόν και αυτό πρέπει να το έχουμε όλοι στο μυαλό μας.
Σας εύχομαι να περάσετε καλά στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες που θα ήσαστε εδώ.
Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.