ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ 24/7, στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας». Πέμπτη 23/8/2018


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, 
βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, 
στο ρ/σ 24/7, στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» 
με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Για την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τυφλών εναντίον του
Δε θέλω να δικαιολογηθώ για τίποτα. Καταλαβαίνω, όμως, γιατί μου επιτίθενται για την κ. Δούρου και για τον κ. Κουρουμπλή και πώς συνδυάζουν στην ανακοίνωσή τους αυτά τα δύο θέματα. Θέλω μόνο να ακούσετε τι είπα στη δήλωσή μου: «Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι κανονική, γιατί θεωρεί δυστυχία την αριστεία. Δεν είναι κανονική, γιατί θεωρεί, όταν έγινε πέρυσι το ατύχημα στο Σαρωνικό, ότι πρέπει να στείλει – με όλο το σεβασμό – έναν υπουργό, ο οποίος δε βλέπει, να επιθεωρήσει τη θάλασσα» (Είπα «με όλο το σεβασμό» και δεν είπα «έναν υπουργό που είναι τυφλός»). Αυτή ήταν η φράση μου, απομαγνητοφωνημένη από τον ΣΚΑΪ. Δεν υποστηρίζω ότι κάποιος επειδή δε βλέπει δε μπορεί να είναι σε καμιά θέση. Απλώς θεωρώ, ότι σε τέτοια πόστα, όπως αυτό του Υπουργού Ναυτιλίας, θα πρέπει να είναι άλλοι άνθρωποι, που γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο και θα έχουν τη δυνατότητα πιθανώς κάποιας εποπτείας. Δε είπα ότι ο κ. Κουρουμπλής δε μπορεί να είναι. Σε μια «κανονική» κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και διάφορα άλλα πράγματα. Είναι σαν να βάζουμε, για παράδειγμα, έναν γιατρό, που δεν έχει ειδικότητα χειρουργού, να κάνει χειρουργική επέμβαση. Δεν είχα καμιά διάθεση να αμφισβητήσω την ευαισθησία κανενός. Δε δέχομαι, όμως, να αμφισβητούν και αυτοί τη δική μου ευαισθησία, γιατί ο καθένας μας έχει μια διαδρομή.

Για τις επικρίσεις που δέχθηκε μιλώντας για «κανονική» κυβέρνηση
Θεωρώ άστοχες τις επικρίσεις που δέχθηκα μιλώντας για «κανονική κυβέρνηση» και φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα με τον υπουργό ναυτιλίας. Υπάρχει μια μεθόδευση από κάποιους να μου αποδώσουν ρατσιστική πρόθεση. Αυτό εμένα δε με «ακουμπάει», γιατί όλη η πορεία μου αποδεικνύει ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτό που πάνε να μου προσάψουν. Σ’ αυτόν τον πολιτικό χώρο, που τον ξέρω και με ξέρει καλά, όπως με ξέρει και ο ίδιος ο Παναγιώτης (Κουρουμπλής), δεν έχω δείξει ποτέ ότι είμαι ρατσιστής ή ομοφοβικός. Δεν έχω δώσει ποτέ τέτοια σημεία στη ζωή μου και δεν αποδέχομαι μια τέτοια κατηγορία εναντίον μου. Πιστεύω απλώς,  ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που δε μπορούμε όλοι μας να τα κάνουμε. Και όταν μιλάω για μια «κανονική» κυβέρνηση αναφέρομαι σε μια κυβέρνηση που επικροτεί την αριστεία, είναι υπέρ της αξιολόγησης, υποστηρίζει τη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, θεωρεί ότι οι απεργίες πρέπει να έχουν μια λογική, ότι τα συνδικάτα του δημοσίου πρέπει να μας αιτιολογήσουν γιατί να έχουν προνομιακή σχέση με το δημόσιο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που χαρακτήρισα ως «παρακμιακό» και «μη κανονικό», αφορά αυτό που ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό εναντίον του Παπαδήμου και του Στουρνάρα, που δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να σκεφθούν διαφορετικά. Αφορά όλα αυτά που βλέπουμε να γίνονται με το «Ρουβίκωνα». Από εκεί και πέρα, δεν απολογούμαι για τίποτα.

Για τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη στα ΜΜΕ για «ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς» και «όπου κυβέρνησε η Αριστερά έφερε φτώχεια και αίμα»)
 Είναι ακραίες οι θέσεις Βορίδη-Γεωργιάδη. Δε μπορούμε να πούμε ότι το ένα σύστημα είναι επιτυχημένο και το άλλο αποτυχημένο. Η Αριστερά, τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, έχει να επιδείξει ένα μεγάλο ανθρωπιστικό, κοινωνικό, αξιοκρατικό, αλληλέγγυο  έργο, ειδικά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, που οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ήταν κυρίως σοσιαλιστικές. Ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος, που περιέχει ένα υγιές κομμάτι της Αριστεράς, έδωσε πολλά στους πολίτες της Ευρώπης και μακάρι να υπήρχε και σήμερα ένα τέτοιο κίνημα, που να είναι αξιοκρατικό, κοινωνικό, αλληλέγγυο, να κοιτάει πρώτα τον άνθρωπο, να έχει κοινωνικές αλλά και πολιτικές ευαισθησίες. Εγώ δεν είδα, λοιπόν, από την πλευρά των κομμάτων της δεξιάς να υπάρχουν ανάλογες ευαισθησίες ούτε βέβαια από τα κομμουνιστικά κόμματα το 1990, που εξέλιπαν από το πολιτικό γίγνεσθαι της κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το αν είναι υπέρ της δημιουργίας μετώπου αντι-ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ ότι δεν είναι ένα κόμμα της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι ένα κόμμα που έχει τα δικά του κύρια χαρακτηριστικά. Δεν εκπροσωπεί την Αριστερά, με την οποία εμείς θα θέλαμε να είμαστε μαζί. Η Αριστερά στην Ελλάδα εξέφραζε τα προηγούμενα χρόνια έναν έντονο καταγγελτικό λόγο εναντίον όλων εμάς. Και η διένεξή μου με την κ. Δούρου και με όλους αυτούς τελευταία, έχει να κάνει με το ότι εμείς είμαστε δήθεν το «παλιό» κι αυτοί είναι το «καινούριο». Προσωπικά πιστεύω, ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ έχει αγκαλιάσει αυτό το «παλιό», που δεν έχει πια θέση στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό φαίνεται από τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Θα ήταν λάθος μου να πω ότι η χώρα μπήκε σε παρακμή από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και ότι από το 2015 γίναμε μια «μη κανονική» χώρα. Η χώρα είχε τα προβλήματά της ήδη από εμάς, από τα προηγούμενα χρόνια.

Για την προσφορά της κεντροαριστεράς στην ελληνική κοινωνία

Τη δεκαετία του ’70 και του ’80 το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα εξέφρασε απόλυτα τον κόσμο και γι αυτό το αγκάλιασε. Μέσα από την πολιτική φιλοσοφία του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ ήρθαν νέες δυνάμεις στο πολιτικό σκηνικό, η κοινωνία αναμορφώθηκε, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν ήταν ανθρωποκεντρικές και αλληλέγγυες. Φτιάξαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάναμε τεράστιες τομές, τεράστιες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της κοινωνίας και των θεσμών, οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν σε ένα ευνομούμενο κράτος. Αυτό που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τα τελευταία χρόνια και γι αυτό ο κόσμος μας «γύρισε την πλάτη» είναι, ότι δεν χαλιναγωγήσαμε την οικονομία και το κράτος. Στην Ελλάδα όμως είμαστε κερδισμένοι από την κεντροαριστερά μετά από τη μεταπολίτευση. Όσο και να θέλουν κάποιοι να σβήσουν αυτήν την ιστορία δε θα μπορέσουν.