ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗΣΥ, στο «Κανάλι Ένα 90.4 fm», στην εκπομπή «Δύο Ρεπόρτερ». Πέμπτη 30/8/2018


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου,
βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,
στο «Κανάλι Ένα 90.4 fm» στην εκπομπή «Δύο Ρεπόρτερ»
με τους δημοσιογράφους Ν. Μπαρδούνια και Π. Κασσιμάτη

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Ανασχηματισμός χωρίς στίγμα
Για τον ανασχηματισμό θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής: πρώτον, στην Ελλάδα η ριζοσπαστική Αριστερά και η Ακροδεξιά φαίνεται ότι κάπου συναντώνται. Αντί να μειώνεται η Ακροδεξιά, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, βλέπουμε ότι αυξάνεται. Δεύτερον, η Αριστερά είχε συνέχεια έναν καταγγελτικό λόγο εναντίον του «παλιού». Η σημερινή κυβέρνηση, ωστόσο, έχει πολύ «παλιό» μέσα της και μάλιστα παρακμιακό. Ο πολυδιαφημιζόμενος ανασχηματισμός έχει πολλά χαρακτηριστικά του «παλιού». Υπάρχουν αρκετά μέλη της κυβέρνησης, που ανήκουν σε μια ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που είχαν αρχηγό τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο Τσίπρας είναι ουσιαστικά ο ομαδάρχης των «ορφανών» του Άκη. Πιστεύω δε, ότι οι αριστεροί πολίτες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν εκφράζονται. Η Αριστερά του κυρίου Τσίπρα είναι μια «ψευτοΑριστερά» και όλο αυτό το ετερόκλητο συνονθύλευμα έχει σαν αποτέλεσμα μια κυβέρνηση χωρίς στίγμα, που δημιουργεί συνέχεια εχθρούς και διχάζει το λαό. Περίμενα άλλα πράγματα. Μια μέρα πριν τον ανασχηματισμό, δυο πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Σκουρλέτης - αν θυμάμαι καλά-  και ο κύριος Δραγασάκης, είχαν πει ότι πρέπει να δούμε μια νέα πολιτική από την πλευρά της προοδευτικής αριστεράς. Και την επόμενη μέρα είδαμε άλλα από τον κύριο Τσίπρα. Τα πρόσωπα που επέλεξε να μπουν στην κυβέρνηση, δε σηματοδοτούν τίποτα. Έχουν μόνο την ψήφο τους. Δεν έχουν αναφορά στην κοινωνία. Τέλος, επειδή ο ανασχηματισμός και η απομάκρυνση του κυρίου Κουρουμπλή από την κυβέρνηση συνέπεσε χρονικά με την κριτική  μου στο πρόσωπό του, νιώθω την ανάγκη να πω εκ νέου ότι η πρόθεσή μου ήταν καλή. Στο πλαίσιο της κριτικής που έκανα για την μη κανονικότητα αυτής της κυβέρνησης, είπα μια φράση που παρεξηγήθηκε από τα μέλη των ΑΜΕΑ. Για μένα η συγγνώμη δεν είναι «λεκτική άσκηση», όπως είναι για την κυρία Δούρου και γι αυτό θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τα μέλη των ΑΜΕΑ.  Αυτά που είπα, τα είπα καλοπροαίρετα. Ειλικρινά, έχω μια διαδρομή που δε θα τους δώσει ποτέ την ευκαιρία να πουν ότι είμαι ρατσιστής.

Το άγχος της επόμενης μέρας πίσω από τις επιλογές προσώπων στον κυβερνητικό ανασχηματισμό
Ο εκάστοτε πρωθυπουργός, όταν βλέπει ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση οδηγεί στην ήττα, δείχνει ένα πρωτοφανές άγχος για την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα, μετά τις ευρωεκλογές το 2014, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε έναν ανασχηματισμό, στον οποίο συμμετείχα κι εγώ και μπορώ να κάνω την αυτοκριτική μου, ο οποίος ήταν αποτυχία. Προσπαθεί ο καθένας να ανατάξει δυνάμεις, με μοναδικό γνώμονα να περισώσει ό,τι μπορεί. Βλέπαμε τότε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται με τεράστια δύναμη. Έτσι και ο Τσίπρας τώρα, με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, προσπαθεί να ισορροπήσει τη θέση του μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Έχει αντιληφθεί την παταγώδη αποτυχία, που έρχεται μετά την εφαρμογή μιας σκληρής μνημονιακής πολιτικής. Κι εμείς υπογράψαμε μνημόνια αλλά η εφαρμογή μιας τόσο σκληρής μνημονιακής πολιτικής και η απουσία διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους από την πλευρά της κυβέρνησης, επί τέσσερα χρόνια, είναι πρωτόγνωρα. Τώρα τάζουν κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις. Πριν είκοσι μέρες, όμως, που φέραμε το θέμα στη Βουλή και είπαμε να τα ψηφίσουμε αυτά, δεν τα ψήφισαν, επειδή ήταν μνημονιακός νόμος. Τώρα που βγήκαμε από το μνημόνιο και θα ξαναφέρουμε το θέμα στη Βουλή, θα δούμε τι θα κάνουν.  

Λάκωνας βουλευτής στο τιμόνι του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων
Θα ήθελα να ευχηθώ στον Σταύρο Αραχωβίτη, που έγινε υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, καλή επιτυχία στο έργο του και γενικά καλή επιτυχία στο αγροτικό κίνημα στην Ελλάδα, που το έχει πραγματικά ανάγκη. Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια της Λακωνίας και έχω τις ευαισθησίες μου σε αυτά τα θέματα. Θα ήθελα να του πω, από τη θέση αυτή που του δίνει τη δυνατότητα, να δώσει λίγο παραπάνω βάρος στη Λακωνία, που τα τελευταία χρόνια είναι παραμελημένη.

Η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη και το θέμα της ασφάλειας των πολιτών
Η κ. Γεροβασίλη είναι μια υπουργός, η οποία μου εμπνέει εμπιστοσύνη και θα ήθελα να πετύχει στον νέο της ρόλο, γιατί έχουμε τεράστιο πρόβλημα με το θέμα της ασφάλειας των πολιτών στην Ελλάδα. Να ευχηθούμε να πετύχει στο έργο της, διότι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να αισθανθεί ασφαλής. Με όλα τα τραγικά περιστατικά, που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια, έχει δημιουργηθεί ένα αίσθημα ανασφάλειας, που πρέπει να καταπολεμηθεί. Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει πολιτική στον τομέα αυτό. Είμαστε μάρτυρες βίαιων παρεμβάσεων διάφορων ομάδων, χωρίς να υπάρχει μια σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική απάντηση. 

Η έλλειψη ήθους βουλευτών που δεν παραιτούνται από το βουλευτικό αξίωμα όταν αλλάζουν πολιτική «στέγη»
Τα τελευταία χρόνια η πολιτική και οι πολιτικοί έχουν χάσει τη γοητεία τους, με όλα αυτά που γίνονται στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Σαν πολιτικοί έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας και πολλές φορές χάνουμε και την αξιοπρέπειά μας.
Αρκετά μέλη της Βουλής άλλαξαν πολιτική «στέγη». Όπως ξέρετε, είχα διαγραφεί και εγώ από την κοινοβουλευτική μου ομάδα. Είχα προτάσεις από όλους και τους ευχαριστώ, όμως δεν θα πήγαινα πουθενά. Θα πήγαινα σπίτι μου. Έχω μια συγκεκριμένη πορεία και ιστορία. Ο πολιτικός πρέπει να φροντίζει για την υστεροφημία του. Αν δεν υπήρχε ο χώρος που εκπροσωπώ, δεν είχα λόγο να πάω πουθενά αλλού. Εξάλλου, υπάρχουν άλλα άτομα, υπάρχουν νέα παιδιά, τα οποία μπορούν να προσφέρουν στον τόπο. Γι’ αυτό, οι πολιτικοί πρέπει να ζουν για την αξιοπρέπειά τους και να μην αφήνουν κανέναν να μπει εμπόδιο στην ανάπτυξη της πολιτικής και την εξέλιξη του ατόμου.

Το φημολογούμενο «φλερτ» του περιβάλλοντος του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανήκει στο ΚΙΝΑΛ και αυτό που μπορώ να πω είναι, ότι εμείς στο ΚΙΝΑΛ είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε μια αυτόνομη πορεία. Θα δώσουμε τη μάχη για ένα καινούργιο, διαφορετικό κεντρώο χώρο. Μια κεντροαριστερά με αξίες, ηθική και ένα πρόγραμμα που έχει ως επίκεντρό του το άτομο. Θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ποσοστό, που θα μας επιτρέψει να έχουμε κεντρικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις. Ο λαός σύντομα θα δώσει μια νέα κυβέρνηση, γιατί η χώρα μας χρειάζεται πρόγραμμα. Ο κύριος Τσίπρας, από την Ιθάκη που πήγε, δεν είδα και δεν άκουσα να μας πει τι θα κάνει για την Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ανησυχητικό. Αντ’ αυτού, είδαμε να εκδίδεται ο νέος ΕΝΦΙΑ, που κατά τα άλλα θα τον καταργούσε. Η υποκρισία του δεν έχει όρια. Μας λέει ότι ένα εκατομμύριο πολίτες θα πληρώσουν κατά 10 έως 30 ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Τα πέντε εκατομμύρια πολίτες που θα πληρώσουν παραπάνω; Είναι αυτό επιτυχία; Είναι δυνατόν ένας άδικος φόρος, που ήταν ο «θάνατος» της μεσαίας τάξης, να θεωρείται επιτυχία; 

Οι πανελλαδικές εξετάσεις και η χαμένη ευκαιρία της κυβέρνησης Τσίπρα για βαθιές τομές στην παιδεία
Να δώσω συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους, που πέρασαν όλο αυτό το «μαρτύριο» μέχρι να φτάσουν στην επιτυχία της εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Θα πρέπει να πούμε, ωστόσο, ότι πέρασαν στα πανεπιστήμια και μαθητές με πολύ χαμηλή βαθμολογία. Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Κανένας υπουργός παιδείας, εκτός τη Μαριέττα Γιαννάκου και την Άννα Διαμαντοπούλου, δεν τόλμησε να κάνει μια βαθιά τομή στο εξεταστικό σύστημα. Η κυβέρνηση του Τσίπρα είχε την τεράστια ευκαιρία και δυνατότητα να κάνει κάτι σημαντικό για την παιδεία. Να ξεριζώσει νοοτροπίες, να δώσει ευκαιρίες στα λαμπρά μυαλά. Δεν περίμενε κανείς ότι η αριστεία θα ήταν ελάττωμα γι αυτήν την κυβέρνηση. Θα ήθελα ποιότητα και όχι μόνο ποσότητα στην παιδεία.