ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Αθήνα 98,4 FM και το δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη. Τρίτη, 22/1/2019


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Αθήνα 98,4 FM και το δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019


Επιτακτική η ομογενοποίηση του μεσαίου χώρου
Το κόμμα μας, ευτυχώς, περνάει μικρότερη “τρικυμία” σε σχέση με τον υπόλοιπο μεσαίο χώρο και τα μικρά κόμματα. Νομίζω ότι το μοναδικό κόμμα που θα αντέξει σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι το δικό μας. Και αυτό βέβαια θα αντέξει, εφόσον υπάρχει μια συνοχή. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο εξ αρχής και η συνταγή δεν ήταν καλή. Εδώ και καιρό ζητούσα συνέδριο για να ομογενοποιηθούμε. Πιστεύω ότι ορισμένα θέματα θα λυθούν με το συνέδριο του Μαρτίου. Ήταν δύσκολη η “συγκατοίκηση”. Είχαμε όλοι τις μωροφιλοδοξίες μας και πρώτα βάζω τον εαυτό μου σε αυτό. Όλοι ήθελαν να γίνουν αρχηγοί. Υπήρχε ένας λαϊκισμός που ήταν περιττός, γιατί τον έχει υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας. Έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, γιατί ήμασταν αμφίσημοι, ήμασταν θολοί. Η κοινωνία πρέπει να πειστεί ότι δεν είμαστε λαϊκιστές, ότι είμαστε μεταρρυθμιστές και προοδευτικοί, ότι έχουμε ξεπεράσει τον παλαιό μας εαυτό, ότι έχουμε καθαρό πολιτικό λόγο. Ο μεσαίος χώρος ιστορικά είχε προβλήματα. Είχε πολλούς αρχηγούς, αρχηγίσκους και διάφορες τάσεις. Η “μαγκιά” ήταν πάντα να βρεθεί κάποιος, που να μπορεί να συνθέσει αυτόν τον χώρο. Η Φώφη Γεννηματά δεν έκανε παζάρια. Στενοχωρήθηκα με τον Θ. Θεοχαρόπουλο, τον οποίον συμπαθώ, όταν είπε ότι του πρότειναν τη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν έγινε ποτέ αυτό, όσο μπορώ εγώ να σας διαβεβαιώσω.


Λανθασμένη η διατήρηση δύο κοινοβουλευτικών ομάδων στη Βουλή μετά την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ ότι από την πλευρά της Προέδρου έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια. Δεν ξέρω στο διάστημα που είναι στα ηνία του ΚΙΝΑΛ πόσα εμπόδια μπορεί να έχει βρει μπροστά της. Ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του”. Ήρθε η ώρα, με νηφαλιότητα, να κλείσουν αυτές οι εκκρεμότητες, για να μην είμαστε ένα διχασμένο κόμμα. Στη διαδικασία εκλογής αρχηγού του ΚΙΝΑΛ ψήφισα τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η κοινωνία όμως ψήφισε τη κ. Γεννηματά. Από την στιγμή που η βάση έδωσε τη εντολή, στηρίζω την κ. Γεννηματά, γιατί στηρίζω το χώρο. Είμαι φίλος του Ανδρουλάκη, είμαι φίλος του Βενιζέλου αλλά εντάσσομαι σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα για να πάμε μπροστά. Αλλιώς, ας πάμε ο κάθε ένας στο σπίτι του. Το καλοκαίρι, είχα κάνει μια μικρή συγκέντρωση 100 ατόμων στην Λακωνία. Οι μισοί έλεγαν πως, αν πάμε με τη Νέα Δημοκρατία, θα πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι μισοί έλεγαν πως, αν πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα φύγουν στη Νέα Δημοκρατία. Γι' αυτό χρειαζόταν να ξεκαθαρίσουμε από τη βάση μας ποιοι είμαστε. Ήταν λάθος τελικά, στο πλαίσιο της διατήρησης ισορροπιών, να δεχτούμε να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες στη Βουλή. Από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά αναδείχτηκε αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, έπρεπε να διαλυθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Πηγαίναμε στη Βουλή, ήμασταν ίδιο κόμμα αλλά ο ένας ήταν στην Ανατολή και ο άλλος στη Δύση.


Η συμβολή του Ευάγγελου Βενιζέλου στον χώρο της Κεντροαριστεράς
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι απαραίτητο συστατικό του χώρου μας. Είναι το πιο πολιτικό ον που υπάρχει σε αυτόν τον χώρο και θα είναι μεγάλη ατυχία αν αυτός ο άνθρωπος θα κάνει μια διαφορετική επιλογή. Όσο υπάρχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε αυτόν τον χώρο, ο χώρος θα είναι υπαρκτός. Αν ο ίδιος αποχωρήσει, τότε ο χώρος θα περάσει από πολύ μεγάλη δοκιμασία.


Η αγωνία του Τσίπρα για πολιτική επιβίωση
Η κοινωνία έχει πάρει την απόφαση της. Υπάρχει ένα “τυφλό” ποσοστό, μιας συγκεκριμένης ηλικίας και μιας συγκεκριμένης άποψης, που δεν φεύγει με τίποτα από τον μεσαίο χώρο. Γι΄ αυτό αντιλαμβάνομαι την αγωνία του Τσίπρα να επιβιώσει πολιτικά. Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι όμως το “σωσίβιο” του. Με το να πηγαίνει στο σπίτι του Λιβάνη, δεν θα καταφέρει να καταλάβει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτά είναι για λαϊκή κατανάλωση. Εμείς δεν αποδεχόμαστε την πρόθεση για όσμωση. Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση παίχτηκε μια προβοκάτσια. Ο κ. Λιβάνης – ο μεγάλος, ο σεβαστός του τότε ΠΑΣΟΚ – είναι φίλος. Ο γιος του έκανε μια άλλη επιλογή. Σεβαστή και αυτή. Δεν συνεπάγεται όμως ότι θα πάω και στο σπίτι του. Τον πήρα τηλέφωνο, του είπα “χρόνια πολλά” και μέχρι εκεί. Από εκεί και πέρα όμως, είναι λάθος να εργαλειοποιηθεί το σπίτι του Λιβάνη, όπως εργαλειοποιήθηκαν το Σκοπιανό και χιλιάδες άλλα πράγματα από τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Ο ίδιος ο Τσίπρας αρνείται να απαντήσει στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή απαξιώνοντας έναν ιστορικό χώρο, που τον έχει ανάγκη ο τόπος. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει αποδειχτεί ότι είναι καίριας σημασίας για να προχωρήσει μπροστά η χώρα, καθώς παράγει προοδευτικές ιδέες και κρατάει ισορροπίες. Σε αυτή την συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, ο μεσαίος χώρος είναι απαραίτητος. Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας, όπως και η Νέα Δημοκρατία, να επιδιώξουν την εξαφάνισή του. Ο Τσίπρας θέλει να ενσαρκώσει την “νεκρανάσταση” του παλαιού. Αυτό είναι ό,τι πιο άθλιο υπάρχει. Είναι ο αρχηγός εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα ούτε στο πολιτικό σύστημα ούτε στην κοινωνία.