ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ XFM 94,3 fm. Τρίτη, 22/1/2019Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ XFM 94,3 fm


Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019


Λάθος ο χειρισμός της κυβέρνησης στο εθνικό ζήτημα του Μακεδονικού
To Μακεδονικό έπρεπε να έχει λυθεί. Η Συμφωνία είναι κάτι που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Αν ο κ. Τσίπρας είχε χειριστεί το θέμα διαφορετικά, μας είχε ενημερώσει και μας είχε καλέσει όλους μαζί – όπως θα έκανε ένας σοβαρός πρωθυπουργός και όχι ένας πρωθυπουργός που θέλει να διεμβολίσει τη δεξιά, τον κύριο αντίπαλό του αλλά και να διαλύσει τα μεσαία κόμματα – πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα είχε διαμορφωθεί καλύτερα και θα περνούσε στη Βουλή με μια πλειοψηφία 250 βουλευτών. Δεν το ήθελε, όμως, γιατί πολιτεύεται γνωρίζοντας ότι δε μπορεί να αποφύγει την ήττα. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε κάτι σημαντικό με το οποίο συμφωνώ απόλυτα. Ο διαχωρισμός των Ελλήνων σε πατριώτες και μειοδότες δε μπορεί να γίνει, γιατί βλάπτει επικίνδυνα τη χώρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον. Η συγκυρία για τον κ. Τσίπρα, όσον αφορά στο Μακεδονικό, ήταν εξαιρετικά καλή. Ο Γκρούεφσκι είχε φύγει από την εξουσία και το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα επιθυμούσε τη λύση στο Σκοπιανό. Στο εσωτερικό της χώρας, η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να περάσει χωρίς καθόλου σύγκρουση και αίμα”, αν ο πρωθυπουργός ήταν πιο ήπιος, συναινετικός, λογικός και σε μια εθνική κατεύθυνση. Έτσι, θα είχαμε επιτύχει μια πολύ καλύτερη Συμφωνία, όσον αφορά στο “erga omnes”. Αυτή η Συμφωνία έχει τεράστια κενά. Πιστεύω ότι μπορούσαμε και είχαμε μια ιστορική ευκαιρία, εφόσον ήθελε ο κ. Τσίπρας, να επιλύσουμε το Μακεδονικό με τον καλύτερο τρόπο και να έχουμε μια πολύ καλή σχέση με τη γείτονα χώρα, χωρίς προβλήματα στο μέλλον. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη Συμφωνία θα δημιουργήσει προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Τα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας δεν είναι καθόλου ασήμαντα.


Αναγκαία η ολοκλήρωση του ενιαίου φορέα ΚΙΝΑΛ
Δε μπορούσαμε να βγάλουμε μια ομόφωνη απόφαση. Ήμουν από την αρχή πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά στο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ, γιατί άρχισε από πάνω προς τα κάτω, ενώ έπρεπε να αρχίσει από κάτω προς τα πάνω. Απόδειξη ήταν η φυγή του Θεοδωράκη, η οποία πραγματικά μας πλήγωσε. Θεωρώ ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε πολλά να δώσει. Είχε μεταρρυθμιστικό λόγο και είχε, χωρίς υπερβολή, καταπληκτικά στελέχη. Ήταν στελέχη στο Ποτάμι, όπως ο Γιώργος Μαυρωτάς, που εκπροσωπούσαν το καινούριο, το διαφορετικό και δεν είχαν εμπλακεί σε καταστάσεις του παρελθόντος. Είχαν μια ιδεολογική και πολιτική καθαρότητα. Αυτούς εμείς τους είχαμε ανάγκη. Βέβαια, ήταν μια παραχώρηση της Προέδρου στο Σταύρο Θεοδωράκη να εξακολουθήσει το Ποτάμι, μετά τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, να έχει τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν ήταν εύκολο να λειτουργήσει αυτό. Ήταν αναμενόμενο να έχουμε αυτή την εξέλιξη με το Θεοδωράκη. Έγιναν οι εκλογές για αρχηγό, βγήκε τέταρτος, δεν του άρεσε το αποτέλεσμα και έφυγε. Έκανε μια εκτίμηση, μπήκε σε αυτό το εγχείρημα, όφειλε κι αυτός να κάνει τις υποχωρήσεις του. Πήγαμε στη Βουλή, ήμασταν δύο κόμματα, δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Άλλα έλεγε ο ένας, άλλα έλεγε ο άλλος. Μια κατάσταση, που μας μελαγχολούσε. Ήταν μια δυσαρμονία. Έχω να πω ότι η αρχική συμφωνία, όταν δημιουργήθηκε το ΚΙΝΑΛ, ήταν ότι ξεκινάμε έτσι αλλά σε ένα χρόνο θα πάμε σε συνέδριο και εκεί θα διαλύσουμε τα κόμματά μας και θα γίνουμε ενιαίο κόμμα. Να επισημάνω εδώ, ότι ο Θανάσης ο Θεοχαρόπουλος διαγράφηκε ως βουλευτής από την κοινοβουλευτική ομάδα, δε διαγράφηκε η ΔΗΜΑΡ.