ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της επίκαιρης ερώτησης του Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ προς τον Υπουργό Υγείας για την οριακή κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δευτέρα, 25/2/2019Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Οριακή η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» στην Ολομέλεια της ΒουλήςΓια να παρακολουθήσετε το βίντεο, πατήστε εδώ.Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ανακοινώσατε προηγουμένως την αναβολή της ερώτησής μου για το ΕΚΑΒ, οπότε έχουμε την ευκαιρία –νομίζω- να τα συζητήσουμε μαζί, κύριε Υπουργέ, σήμερα όλα αυτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Άμα προλάβουμε.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Το λέω επειδή έχει αναβληθεί πάρα πολλές φορές από τον κ. Πολάκη η απάντηση στην ερώτησή μου. Εδώ και πέντε μήνες δεν έρχεται να απαντήσει στην ερώτηση. Δεν πειράζει. Πάντως εγώ σας ευχαριστώ πολύ που είσαστε σήμερα εδώ να συζητήσουμε το θέμα της Υγείας, το οποίο είναι πολύ επίκαιρο και πραγματικά έχει ανησυχήσει ο κόσμος και με τη γρίπη που υπάρχει αυτές τις μέρες.
Το σύστημα είναι ανοιχτό σε πληγές. Υπάρχει πλήρης αποδιοργάνωση, κύριε Υπουργέ, στην επείγουσα ιατρική. Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κάθε μέρα περίπου υπάρχουν πενήντα κρεβάτια στο ΕΚΑΒ για αναμονή. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι ανά βάρδια πενήντα με εξήντα, όταν κάποτε, τις προηγούμενες εποχές, ήταν ογδόντα, ενενήντα και εκατό. Η αργοπορία του ΕΚΑΒ να φτάσει στον τόπο του ατυχήματος είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Βέβαια, υπάρχουν και όλα αυτά που βλέπει κανείς κάθε μέρα στον ημερήσιο Τύπο. Πριν από λίγο είδαμε ότι πέθανε μια δεκαπεντάχρονη σε μια Προνοιακή Μονάδα της Βούλας λόγω έλλειψης γιατρών. Βλέπουμε ότι στα δημόσια νοσοκομεία οι ελλείψεις αγγίζουν τις εξίμισι χιλιάδες. Οι κενές θέσεις στο σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι είκοσι χιλιάδες. Ο άσχημος χειμώνας που έπληξε φέτος την Ελλάδα μας έφερε την έξαρση της γρίπης. Διαβάζουμε ότι μέχρι χθες είχαμε εβδομήντα τέσσερις συνανθρώπους μας νεκρούς. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πιο αδύναμη από ποτέ. Υπάρχουν χίλιοι διακόσιοι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί για έντεκα εκατομμύρια πολίτες. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στη μαύρη λίστα της Ευρώπης όσον αφορά τις λοιμώξεις. Από τις λειτουργούσες κλίνες στις ΜΕΘ εκατόν είκοσι περίπου έχουν νοικιαστεί από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παραμένουν εκατόν πενήντα κλίνες κλειστές. Η επείγουσα ιατρική περνάει δύσκολες στιγμές, διότι δεν υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία τα βράδια ή την ημέρα να μεταφέρουν τους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε ότι ένα σύστημα πραγματικά είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Καταλαβαίνω τα οικονομικά της χώρας, αλλά η Υγεία είναι ένα αγαθό το οποίο οφείλουμε πάρα πολύ να το προστατεύουμε όλοι μας.
Τέλος, στα δημόσια νοσοκομεία βλέπει κανείς ότι υπάρχουν αξιοσημείωτα ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ βλέπουμε ότι υπάρχει μια υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών και υπάρχει υπερπλεόνασμα.
Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που πλήττουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους πολίτες της χώρας; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε εσείς για την επείγουσα κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, προκειμένου να λειτουργούν αξιοπρεπώς και με ασφάλεια οι υγειονομικές δομές; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για την άμεση αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στη διακομιδή από το ΕΚΑΒ των βαρέως πασχόντων στις διαθέσιμες κλίνες των ΜΕΘ λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αλλά και στα επείγοντα των νοσοκομείων; Γιατί πριν μια εβδομάδα έτυχε ένας συνάνθρωπός μας να με πάρει τηλέφωνο, φίλος, γιατί είχε πέσει στον δρόμο η πεθερά του. Πήρα μάλιστα στο ΕΚΑΒ εγώ ο ίδιος τηλέφωνο. Το ασθενοφόρο έκανε να πάει τρεις ώρες, γιατί είχε –λέει- πάρα πολλή κίνηση και είχε έλλειψη ασθενοφόρων.
Όπως καταλαβαίνετε, είναι μια ζοφερή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θέλω κάποιες απαντήσεις. Πιστεύω ότι δεν μπορέσατε να τα λύσετε εσείς τα προβλήματα, ούτε κανείς μπορεί να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδος. Υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια βέβαια πολλές ελλείψεις, αλλά τώρα, που λέτε ότι βγήκαμε από το μνημόνιο και ότι είσαστε πιο ελεύθεροι να κάνετε προσλήψεις, αλλά και να δώσετε περισσότερες επιχορηγήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα ήθελα να μου πείτε ή να με ενημερώσετε για όλα αυτά που σας ρώτησα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Γρηγοράκο.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Αγαπητέ συνάδελφε, όπως καταλαβαίνετε, τώρα στην ουσία αυτό είναι αντικείμενο μιας επίκαιρης επερώτησης, δηλαδή η συνολική συζήτηση για τα προβλήματα Υγείας στη χώρα, για τις ανεπάρκειες του συστήματος και για τη δυσκολία που υπάρχει όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Θέλει πολύ εκτεταμένη συζήτηση, όχι μόνο να συζητήσουμε τα προβλήματα -γιατί προφανώς προβλήματα υπάρχουν-, αλλά και για να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο σταδιακής –προφανώς- κάλυψης αυτών των αναγκών και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Αυτό που ισχυρίζομαι, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ότι ήδη μέσα στην κρίση, ήδη μέσα στο μνημόνιο νομίζω ότι έχουμε δώσει ένα πολύ σαφές στίγμα και ένα δείγμα γραφής για το πώς προσεγγίζουμε τα θέματα της Υγείας.
Θεωρώ ότι με τις παρεμβάσεις που κάναμε καταφέραμε, πρώτον, να διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση των πολιτών χωρίς διακρίσεις στο σύστημα υγείας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δεύτερον, να κινητοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, αυτήν την περίοδο. Και οφείλω να σας πω ότι δεν ήταν λίγοι. Αθροιστικά οι προκηρύξεις μόνιμων εργαζομένων, γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού, που έχουν δρομολογηθεί αυτήν την περίοδο είναι περίπου 8.500 με 9.000. Είναι μια σημαντική ενίσχυση αυτή και μία αιμοδότηση του συστήματος πολύ κρίσιμη σε μία περίοδο περιορισμών. Βεβαίως αποχώρησαν και άνθρωποι αυτά τα χρόνια, αλλά από το 2016 και μετά το ισοζύγιο είναι σαφέστατα θετικό.
Επίσης, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, αν δείτε την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών στο πρώτο Μεσοπρόθεσμο που διαχειριστήκαμε το 2015 - 2018 και στο δεύτερο Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή 2019-2022, αθροιστικά η προσαύξηση στους κλειστούς προϋπολογισμούς είναι περίπου 1,1 δισ. Είναι πολύ σημαντική ενίσχυση σε περίοδο λιτότητας.
Όσον αφορά τώρα τα πολύ έτσι χοντρά και κραυγαλέα θέματα τα οποία θέσατε, τα οποία βεβαίως θέλουν πολύ πιο αναλυτικές απαντήσεις, θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο θέμα της επείγουσας ιατρικής. Νομίζω πως το γνωρίζετε ότι σε αυτόν τον τομέα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση αυτήν την περίοδο. Έχουμε προκηρύξει πάνω από 500 θέσεις μονίμων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ όλης της χώρας. Είναι σε διαδικασία αξιολόγησης. Ήδη ορισμένες Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει τις κρίσεις και έρχονται στο Υπουργείο σιγά-σιγά προς υπογραφή οι διορισμοί των συναδέλφων. Νομίζω ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε ενισχύσει πολύ αποτελεσματικά την πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος και δεν θα είναι υπόθεση μόνο των ειδικευόμενων ή της επικουρικής συμβολής των ειδικευμένων γιατρών των κλινικών η διαχείριση του μεγάλου όγκου περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ ειδικά στις μέρες εφημερίας εδώ στο Λεκανοπέδιο.
Όσον αφορά τις κλειστές κλίνες Εντατικής, αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Τα νούμερα τα οποία έχετε στην ερώτηση δεν είναι ακριβή, πρέπει να δείτε λίγο καλύτερα τις πηγές σας. Δεν είναι 420 τα ενεργά κρεβάτια Εντατικής στη χώρα, είναι 552. Είναι πολύ λιγότερα τα κλειστά κρεβάτια από κάθε φορά, είναι μόνο 63 αυτήν τη στιγμή. Βεβαίως και με τη συνδρομή κλινών και από ιδιωτικές κλινικές, αν χρειαστεί, -τώρα συζητάμε αυτήν την περίοδο να αξιοποιήσουμε και τις κλίνες Εντατικής των Στρατιωτικών Νοσοκομείων- προσπαθούμε να έχουμε την πληρέστερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων.
Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε προκηρύξει 212, όλες τις κενές οργανικές θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Από αυτούς οι 154 έχουν ήδη διοριστεί. Και γι’ αυτό η διαχείριση των αναγκών που έχουν προκύψει και λόγω της γρίπης που είναι σε επιδημική έξαρση αυτήν την περίοδο και στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, νομίζω ότι σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητική και οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν ανάγκη εντατικής νοσηλείας σε γενικές γραμμές γρήγορα και αποτελεσματικά αντιμετωπίζονται.
Βεβαίως, υπάρχει το μεγάλο θέμα των δημόσιων δαπανών υγείας. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ χαμηλές, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Το στοίχημα της νέας περιόδου, που σωστά είπατε ότι δίνει περισσότερες δυνατότητες, αλλά βεβαίως υπάρχουν και περιορισμοί, είναι πρώτον, να αμβλύνουμε ανισότητες που υπάρχουν ακόμα και βεβαίως να έχουμε και μια σταδιακή υποχώρηση της λιτότητας. Ή μάλλον να το πω αλλιώς: πρέπει να πάμε σταδιακά σε μία προσπάθεια σύγκλισης με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, από τους οποίους απέχουμε πάρα πολύ.
Φέτος καταφέραμε να ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας κατά 162 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2018. Δηλαδή, συγκεκριμένα, από 8,956 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν σε 9,118 δισεκατομμύρια ευρώ οι συνολικές δημόσιες δαπάνες υγείας του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι επαρκείς για να καλύψουμε με πληρότητα τις ανάγκες της χώρας μας. Νομίζω ότι χρειάζεται μία σοβαρή προσπάθεια κι ένας σοβαρός σχεδιασμός, ειδικά όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Θα είμαστε σε θέση τις επόμενες μέρες να παρουσιάσουμε ένα πλάνο, σε βάθος τετραετίας, για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων και γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κύριε Γρηγοράκο, έχετε τον λόγο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα καλοπροαίρετα. Ξέρω ότι δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, αλλά για άλλη μια φορά μπήκατε κι εσείς στον πειρασμό να μας πείτε πάλι για προκηρύξεις. Μας είπατε για οκτώμισι χιλιάδες προσλήψεις. Εάν θυμάμαι από τα προηγούμενα χρόνια, έχετε προκηρύξει περίπου είκοσι χιλιάδες. Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Καμία πρόσληψη;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θα μου απαντήσετε.
Και οι οκτώμισι χιλιάδες προκηρύξεις θα γίνουν το προσεχές χρονικό διάστημα όντας σε προεκλογική περίοδο. Ξέρετε ότι αυτές οι προκηρύξεις δεν πρόκειται να τελειώσουν, τουλάχιστον με τις διαδικασίες που υπάρχουν μέσω των διαφόρων επιτροπών, χρειάζονται έξι-οκτώ μήνες.
Εγώ θέλω να σας πω το εξής. Σας είχα κάνει μία ερώτηση, την οποία βέβαια είχα κάνει πριν καιρό. Είχαμε τριακόσιους πενήντα-τετρακόσιους γιατρούς οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2018. Είχαμε αυτούς τους γιατρούς του ΠΕΔΥ οι οποίοι έπρεπε να αποφασίσουν στο τέλος τι θα κάνουν με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, περίπου οκτακόσιοι, οι οποίοι και αυτοί έφυγαν, γιατί και αυτοί στήριζαν τις δομές υγείας, ειδικά στην Αθήνα και στα μεγάλα νοσοκομεία, αλλά και στην επαρχία.
Ξέρετε καλά, γιατί είστε γιατρός. Πηγαίνετε στα νοσοκομεία, πηγαίνετε στον «Ευαγγελισμό», να δείτε τι γίνεται σε μία κλινική. Θα δείτε έναν Συντονιστή Διευθυντή, αν υπάρχει, θα υπάρχουν πέντε-έξι Διευθυντές και κάνα δυο-τρεις Επιμελητές Α΄. Υπάρχουν μόνο «στρατηγοί», κύριε Υπουργέ, και υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς θέλουμε Επιμελητές Α΄ και Επιμελητές Β΄ για να μπορέσει το σύστημα να ξαναβρεί τον ρυθμό του. Με αυτά που κάνετε δεν μπορεί να βρει τον ρυθμό του. Φεύγουν, μεγάλωσαν οι γιατροί.
Και ξέρετε τι έχει γίνει τώρα; Αυτό το επιστημονικό κενό θα το δούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι όλοι οι γιατροί εξήντα-εξήντα πέντε χρόνων, είναι κουρασμένοι. Είναι γερασμένο το Σύστημα και από γιατρούς και από νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν έχουμε και ειδικευόμενους. Δεν μπορούν κι αυτοί να κάνουν την εκπαίδευσή τους, και θα υπάρξει ένα μεγάλο επιστημονικό κενό.
Σας λέω μόνο ότι είχα δουλέψει σε ένα ειδικό τμήμα του νοσοκομείου «Σωτηρία» για δεκαεπτά χρόνια, στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και Ανάνηψης. Η συγκεκριμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ήταν η πρώτη και η μόνη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα, από την εποχή της αείμνηστης κυρίας Μακριώτη, από το 1953, όταν αντιμετωπίσαμε την πολιομυελίτιδα τότε και μετά τους τέτανους κι όλα τα νοσήματα εκείνης της εποχής. Από αυτό το Κέντρο βγήκαν όλοι οι διευθυντές εντατικής θεραπείας του ΕΣΥ. Ήταν το Κέντρο αναφοράς της εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα. Σήμερα αυτό το Κέντρο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο είναι πρότυπο ανά τον κόσμο, κινδυνεύει να κλείσει λόγω του ότι δεν υπάρχουν γιατροί. Δεν υπάρχουν γιατροί εντατικολόγοι, δεν υπάρχουν γιατροί να στηρίξουν αυτή τη δομή, τη σπουδαία και ιστορική δομή της Ελλάδος.
Θέλω να σας πω λοιπόν ότι, έτσι όπως γίνεται, η πρόσληψη των επικουρικών γιατρών είναι είναι το πιο κακοραμμένο «μπάλωμα» στο ΕΣΥ. Αυτόν τον καιρό προσπαθείτε να κάνετε κάτι. Εγώ, λοιπόν, να σας πω μία πρόταση. Δεν είμαι εγώ βέβαια όλη η Αντιπολίτευση, αλλά μπορούμε να συνεννοηθούμε σε αυτό. Όσοι γιατροί επικουρικοί υπάρχουν στο Σύστημα και το υπηρετούν την τελευταία τριετία, να αναλάβουν μόνιμες θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά από κρίση, για να μπορέσει το Σύστημα να προχωρήσει. Ας τους εντάξουμε απευθείας, λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι στο Σύστημα, θέλουν να είναι στο Σύστημα, να τους αξιολογήσουμε -με κρίση είπα, δεν θα πάρουν τις θέσεις έτσι-, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις μεγάλες ανεπάρκειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Και να μη φοβόμαστε τον ιδιωτικό τομέα, κύριε Υπουργέ. Είδα ότι προτίθεστε να αυξήσετε τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μέσω του ιδιωτικού τομέα. Κάντε το. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεπικουρεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να δίνει τα καλά που έχει στον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε συνεργασία Εθνικού Συστήματος Υγείας και ιδιωτικού τομέα. Αυτό δεν είναι κακό, όταν ασχολούμαστε με την υγεία του Έλληνα πολίτη.
Και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε και σε αυτό, για να μπορέσουμε να δούμε να μειώνονται τα ράντσα στο «Αττικό», στον «Ευαγγελισμό», στο «Σωτηρία». Να μην βλέπουμε κρεβάτια στους διαδρόμους με διασωληνωμένους ασθενείς. Να μην υπάρχουν δέκα, δεκαπέντε, πενήντα ασθενείς την ημέρα διασωληνωμένοι σε δωμάτια νοσοκομείων και να μην μπορούμε να δώσουμε λύση. Δεν είναι σωστό για κανέναν μας. Είναι ντροπή για το εθνικό σύστημα υγείας. Είναι ντροπή για την Ελλάδα.
Πρέπει να βρούμε μαζί τις λύσεις. Εμείς σας δίνουμε το καλό χέρι της βοήθειας. Προχωρήστε και θα μας βρείτε συμπαραστάτες.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγοράκο.
Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Εκτιμώ ότι πραγματικά υπάρχει πρόθεση θετικής -ας πούμε- συμβολής και δημιουργικής κριτικής.
Εγώ ποτέ αυτή την περίοδο δεν προσπάθησα να ωραιοποιήσω τα πράγματα. Εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Αυτό, όμως, το αφήγημα ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο δεν ισχύει και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.
Τα νοσοκομεία, αυτή την περίοδο με περισσότερες δυσκολίες, και τα Κέντρα Υγείας και συνολικά η δημόσια περίθαλψη έχουν στηριχθεί και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Και παρακαλώ μην αμφισβητείτε τα νούμερα. Έχουμε προκηρύξει 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, Επιμελητών Β΄ -σωστά λέτε ότι χρειάζεται αιμοδότηση το σύστημα με νέους γιατρούς- και ενεργοποιήσαμε και 660 θέσεις από παλιές προκηρύξεις από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, που είχαν «παγώσει» στα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Το άθροισμα είναι 3.400. Απ’ αυτές, δυστυχώς, μόνο οι μισές έχουν ολοκληρωθεί και έχουν αναλάβει υπηρεσία. Έχουν αναλάβει υπηρεσία χίλιοι επτακόσιοι μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ αυτά τα χρόνια.
Και υπηρετούν βεβαίως αυτή την περίοδο πάνω από δυόμισι χιλιάδες επικουρικοί γιατροί, οι οποίοι κατ’ αρχήν προσφέρουν εξαιρετική εργασία, καλύπτουν τεράστιες ανάγκες σίγουρα και σίγουρα είναι μία εμβαλωματική λύση.
Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι μετά από μία περίοδο πολύ μεγάλης εγκατάλειψης και περικοπής και αποδιοργάνωσης του συστήματος υγείας, και τα «μπαλώματα» έχουν μεγάλη αξία, όταν είχε προηγηθεί ένα συστηματικό ξήλωμα του συστήματος υγείας για πολλά χρόνια, με μηδενικές προσλήψεις και με δραματική περικοπή των πόρων. Από το 2015 και μετά σταμάτησαν οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες και έχουμε μία οριακή ενίσχυση κάθε χρόνο, όπως σας είπα προηγουμένως.
Το θέμα των επικουρικών γιατρών ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δεν μπορεί να λυθεί με αυτόματη μονιμοποίησή τους.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Με κρίση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Προσέξτε. Δεν μπορεί να υπάρχει ατομική κρίση. Η πρόσληψη των γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας, κύριε Γρηγοράκο -το ξέρετε πάρα πολύ καλά, έχετε χρηματίσει Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας- ξέρετε ότι γίνεται με ανοιχτή προκήρυξη, που μπορεί να βάλει χαρτιά ο καθένας. Αυτό θα κάνουμε. Και είναι ανάγκη σήμερα, καθώς οι θέσεις μακροχρονίως καλύπτονται -άρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες- από επικουρικούς γιατρούς. Ένα μεγάλο κομμάτι από τις προσλήψεις στα αμέσως επόμενα χρόνια -όχι μαζικά, γιατί δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, γιατί έχουμε όριο στο πόσες προσλήψεις θα γίνουν με βάση το 1 προς 1, στη δημόσια διοίκηση συνολικά, αλλά το 1 προς 1 μάς βοηθάει, γιατί φέτος θα έχουμε ένα περιθώριο περίπου 9.000 προσλήψεων στο Δημόσιο- θα πάει και στον χώρο της Υγείας. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνουμε τις συνεννοήσεις με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η αγωνία μας, λοιπόν, είναι να διασφαλίσουμε ότι οι θέσεις που καλύπτουν αυτοί οι συνάδελφοί μας, θα μπορούν να προκηρυχθούν στα επόμενα χρόνια και να τις διεκδικήσουν με βάση την προϋπηρεσία τους και με βάση τα προσόντα τους, όπως το κάναμε και για το υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό, το οποίο ήταν σε επανειλημμένες παρατάσεις. Και αυτές τις μέρες βγαίνει μία προκήρυξη χιλίων εκατόν δεκαέξι μονίμων εργαζομένων που αντιστοιχούν στις θέσεις που καλύπτουν οι εργαζόμενοι αυτοί, που είναι σε συνεχή παράταση, στο λοιπό επικουρικό προσωπικό. Και αυτή, όμως, είναι μία ανοιχτή προκήρυξη. Και πιστεύουμε ότι επειδή ακριβώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολλαπλά χρόνια εμπειρίας και προϋπηρεσίας στο σύστημα, θα μπορέσουν να καταλάβουν αυτές τις θέσεις.
Εξακολουθώ να λέω το εξής: Το σύστημα υγείας, παρά τα προβλήματά του και παρά τις ανοιχτές πληγές του λόγω της κρίσης, προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες. Και νομίζω ότι δεν περιποιεί τιμή κυρίως στο προσωπικό του συστήματος υγείας να υπάρχει μία τάση -ας πούμε- κινδυνολογίας και καταστροφολογίας. Δεν λέω ότι κάνετε εσείς αυτό το πράγμα σήμερα.
Αλλά πραγματικά νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι να εμπιστευτεί ο κόσμος τη δημόσια περίθαλψη και να ξέρει -και νομίζω ότι το ξέρουν πολύ καλά αυτοί που έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας- ότι μπορεί να ταλαιπωρηθεί, μπορεί να υπάρχουν αναμονές και ιδιαίτερα στα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων στην ώρα της εφημερίας, αλλά ότι η φροντίδα που θα του παρασχεθεί είναι υψηλής ποιότητας. Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στο σύστημα υγείας.
Προσπαθούμε τώρα να καλύψουμε κενά και διαρθρωτικά του ελλείμματα, όπως είναι στην πρωτοβάθμια φροντίδα και όπως είναι στη φροντίδα μετά το νοσοκομείο. Εννοώ την αποκατάσταση-αποθεραπεία, όπου αυτήν την περίοδο στοχεύουμε να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα ΚΕΦΙΑΠ και να αυξήσουμε κατά εκατόν πενήντα τις δημόσιες κλίνες αποκατάστασης, οι οποίες πραγματικά είναι πάρα πολύ ανεπαρκείς σήμερα.
Στην πρωτοβάθμια φροντίδα έχουμε έναν νέο θεσμό ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Δεν είχαμε θεσμό οικογενειακού ιατρού, κύριε Γρηγοράκο. Είχαμε ένα μοντέλο χρεοκοπημένο το οποίο έκλεισε τον κύκλο του από τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ και είχαμε και ένα μοντέλο συμβάσεων το οποίο επίσης δεν εξυπηρετούσε τον κόσμο, το μοντέλο των διακοσίων επισκέψεων που τέλειωναν τις πρώτες ημέρες του μήνα και ο κόσμος πλήρωνε από την τσέπη του.
Έχουμε, λοιπόν, ένα νέο μοντέλο τώρα, μια νέα φιλοσοφία, μια πιο ολιστική φροντίδα των αναγκών του ανθρώπου με έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στη φροντίδα σε επίπεδο οικογένειας και κοινότητας. Είναι μια νέα κουλτούρα αυτή. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα από το οποίο, επιτρέψτε μου να πω, κρίνεται και η μακροοικονομική βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει.