ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ XFM 94,3, στο δημοσιογράφο Νίκο Καραμπάση. Δευτέρα, 18/2/2019


Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ.  στο ρ/σ XFM 94,3 και στο δημοσιογράφο Νίκο Καραμπάση


Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019


Ληξιπρόθεσμα χρέη και «Πολάκεια δάνεια»
Από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα  27 δις ευρώ αφορούν στην πρώτη κατοικία και τα υπόλοιπα είναι επιχειρηματικά δάνεια. Πολλά από αυτά είναι  «Πολάκεια» δάνεια, δηλαδή δάνεια για τα οποία χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του υπουργού κ. Πολάκη. Πήγαμε  σε μία τράπεζα, πήραμε δάνειο, μετά πήγαμε σε μια άλλη και πήραμε ένα άλλο δάνειο, ενεχυριάζοντας το ίδιο σπίτι από το πρώτο δάνειο. Μετά πήραμε τα λεφτά και τα βγάλαμε στην Ελβετία και  ρίξαμε έξω την επιχείρηση. Τα υπόλοιπα 80 δις και παραπάνω τα πήραν ως δάνεια οι διάφοροι επιχειρηματίες βάζοντας υποθήκη το σπίτι τους και τώρα ζητάνε από τον ελληνικό λαό να τους τα πληρώσει. Αυτή είναι μία αδικία προς τους έντιμους οφειλέτες και το κράτος. Θα έπρεπε να έχουν λυθεί τέτοιου είδους θέματα αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Εμείς κάναμε μια προσπάθεια. Είχαμε πει να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Κύπρου ή της Πορτογαλίας γι αυτές τις περιπτώσεις. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να το κάνουμε γιατί μας έριξε την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας κάνοντας συμμαχία με τη Χρυσή Αυγή και οδηγηθήκαμε στις εκλογές του 2015. Τώρα έχει συμμαχήσει και με άλλες δυνάμεις αλλά είναι γεγονός ότι οφείλει μετά από τέσσερα χρόνια να λύσει το θέμα των κόκκινων δανείων. Έλεγε μην πληρώνετε, θα τα λύσω όλα όταν έρθω στην εξουσία, θα λύσω το γόρδιο δεσμό της ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή που δεν μπόρεσαν να τον λύσουν μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες βέβαια έκαναν λάθη στη διαχείριση του μνημονίου. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να πέσει στην πλάτη του ελληνικού λαού η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, με αυτά τα δυσθεώρητα οικονομικά ύψη. Η χώρα θα πρέπει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ο ελληνικός λαός όμως δε μπορεί να είναι τόσο καταπιεσμένος από τα υπερπλεονάσματα. Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, να δούμε μερικούς πόρους για το ασφαλιστικό, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να βγει ο κόσμος από τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια από την άφρονα διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα και της παρέας Βαρουφάκη. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει έρευνα και να μάθουμε ποιος και για ποιους λόγους έριξε τη χώρα έξω. Ποιος ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας. Η ουσία είναι ότι τα προβλήματα της Ελλάδας λύνονται μόνο με συναίνεση και δυστυχώς ο κ. Τσίπρας επιθυμεί  μόνο ρήξη με εχθρούς που ο ίδιος έχει κατασκευάσει. Κάποια στιγμή όμως όλα τελειώνουν και μένει η ελληνική πραγματικότητα που λέει ότι υπάρχουν 103 δις ληξιπρόθεσμα δάνεια. Πρέπει λοιπόν κάτι να γίνει γι αυτό, διαφορετικά θα τελειώσουμε σαν χώρα.

Η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη και η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τα κόκκινα δάνεια
Ο νόμος Κατσέλη είναι νόμος ΠΑΣΟΚ. Οφείλουμε να το πούμε αυτό, όπως και το ότι το ΠΑΣΟΚ «πλήρωσε» πολλά και δυσανάλογα με άλλα κόμματα και δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την πολιτική κατάσταση της χώρας. Αυτός, λοιπόν, ο νόμος του ΠΑΣΟΚ προστάτευε πραγματικά την πρώτη κατοικία. Ο νέος νόμος φαίνεται να εξαιρεί αρκετούς δανειολήπτες. Εμείς ως κόμμα έχουμε καταθέσει στη Βουλή και πάλι πρόταση για τα κόκκινα δάνεια. Σας υπενθυμίζω τη δημιουργία «bad bank», «κακής τράπεζας» δηλαδή, που θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα κόκκινα δάνεια, ώστε να δοθεί μια ανάσα στην ελληνική οικονομία και οι έντιμοι οφειλέτες να μπορέσουν να βγουν από τα αδιέξοδά τους, να μπορέσουν να μπουν σε μια ρύθμιση με 120 δόσεις και να τελειώνουν με  αυτή την ιστορία των δανείων με τα σπίτια τους. Το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει αυτός ο νόμος πρέπει βέβαια να είναι αυστηρό. Ναι, η πρώτη κατοικία, που θα είναι αντικειμενικής αξίας ύψους 100-150 χιλιάδων ευρώ θα είναι προστατεύσιμη, αρκεί να μην έχει βγάλει ο οφειλέτης χρήματα στο εξωτερικό. Αυτό θα αποτελεί προϋπόθεση. Ωστόσο, πρέπει να δούμε τι ευθύνες έχει και το τραπεζικό σύστημα, που έδινε αφειδώς κάρτες και δάνεια σε πελάτες που το εισόδημά τους δε μπορούσε να τα υποστηρίξει.