ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019

Ερώτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προς τον Υπουργό Υγείας. Παρασκευή, 15/3/2019Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΛΑΚΩΝΙΑΣ
A.Π.: 6374/15.3.2019

Αθήνα,  15/3/2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Αφαίρεση της δυνατότητας διεξαγωγής μεταμοσχεύσεων αυτόλογων αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα»

Με την Υπουργική Απόφαση Γ2γ/οικ.8451/2019 (ΦΕΚ 384 Β / 13-02-2019),  ορίζετε ότι οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών θα διενεργούνται πλέον μόνο σε δημόσια ή κοινωφελούς χαρακτήρα νοσοκομεία. Πιο συγκεκριμένα: «Η Μονάδα Εφαρμογής πρέπει να λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο Νοσηλευτικού Ιδρύματος  ΝΠΔΔ η ΝΠΙΔ κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως ανεξάρτητη Μονάδα ή εντός των πλαισίων Αιματολογικού Τμήματος του ΕΣΥ του Παθολογικού Τομέα ή Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Κλινικής Παθολογικού Τομέα ή Παθολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής με Αιματολογική Μονάδα».
Η αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού είναι ουσιαστικά μια «αυτομετάγγιση» του αίματος του ιδίου του ασθενούς, που έτσι γίνεται δότης του ίδιου του εαυτού του.  συγκεκριμένο είδος μεταμόσχευσης δεν υπάρχει δωρεά τρίτου προσώπου ούτε υπεισέρχεται κίνδυνος συναλλαγής (αγοραπωλησίας), όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς για τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων και ιστών, όπως νεφρός, καρδιά, ήπαρ. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος από την διεξαγωγή της πράξεως και στον ιδιωτικό τομέα.
Αντίθετα, μετά την απόφαση αυτή, η υπερζήτηση κλινών σε μονάδες μεταμόσχευσης μυελού των κρατικών νοσοκομείων από εκείνους που θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν ιδιωτικά, θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη συμφόρηση στις λίστες αναμονής, μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην σειρά μεταμοσχεύσεων και κινδύνους από αυτήν την καθυστέρηση, αγωνία των ασθενών, πιέσεις συγγενών και άλλα ανεπιθύμητα φαινόμενα.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1) Κατά ποιο τρόπο συμβάλλει η συγκεκριμένη διάταξη της προαναφερόμενης υπουργική απόφασης στη βελτίωση των πραγμάτων που αφορούν την υγεία των πολιτών;
2)  Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από  την αυξημένη ζήτηση κλινών και την υπερφόρτωση των κρατικών νοσοκομείων για μεταμοσχεύσεις αυτόλογων αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων;


Ο ερωτών Βουλευτής


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ