ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. Τρίτη, 19/3/2019


Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας - Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας - Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ». Τρίτη, 19/3/2019

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο, πατήστε εδώ

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το προωθούμενο νομοσχέδιο, όσο και αν θέλεις να το προσέξεις, δεν μπορείς να αποφύγεις τον χαρακτηρισμό ότι είναι ένας αχταρμάς. Προκειμένου να δείξουν ότι κάνουν κάτι οι κυβερνώντες, έβαλαν μέσα σε ένα μίξερ ό,τι είχαν μπροστά τους και το αποτέλεσμα είναι ένας πραγματικός πολτός. Κάτι ήθελαν να δείξουν για την ισότητα των φύλων, κάτι σκέφτηκαν να πουν για την ιθαγένεια, κάτι θεώρησαν σκόπιμο να επανεξετάσουν για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και μαζί με όλα αυτά, είπαν να βάλουν και λίγη «γαρνιτούρα» από το επίκαιρο ζήτημα της ασφάλειας του διαδικτύου.
Άκουσα έναν συνάδελφο προηγουμένως να μιλάει για μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη». Δεν θα περάσει στην κοινωνία, γιατί ο «Κλεισθένης» δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Ο «Κλεισθένης» είναι η καταστροφή του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη». Το βέβαιο είναι ότι όλα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν πολιτική. Στην καλύτερη εκδοχή είναι μικροπολιτικές μεθοδεύσεις και διευθετήσεις.
Την αυτονόητη αυτή εκτίμηση έρχεται να επιβεβαιώσει η τροπολογία για την κατάργηση του ασυμβίβαστου -το νομοσχέδιο έχει ονομαστεί «νομοσχέδιο Κουντουρά»- ώστε ο εκλεγμένος Βουλευτής στο Εθνικό Κοινοβούλιο να μπορεί να είναι και υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Το πρωτοφανές γεγονός ότι η Εθνική Αντιπροσωπεία νοιάζεται και αγωνιά να υπάρξει επιτέλους η κατάλληλη θεσμική φόρμουλα, ώστε να αποκατασταθούν επαγγελματικά όλοι εκείνοι που έτρεξαν και παρείχαν στήριξη στον Πρωθυπουργό, ενώ ταυτόχρονα να μη χάσει η Κυβέρνηση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πραγματικά είναι τραγικό.
Αντιλαμβάνεστε ότι το μείζον αυτό ζήτημα δεν συνιστά ένα βήμα για την έξοδο από την κρίση. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα προς το παρελθόν. Η Κυβέρνηση, αντί να περιφρουρεί το ήθος της πολιτικής ως κόρη οφθαλμού, θρέφει τον κυνισμό και τον αμοραλισμό. Έτσι προσπαθούν να κάνουν εμβληματικά παραδείγματα αποκατάστασης της ηθηκής στην πολιτική Βουλευτές που κατ’ επίφαση προέταξαν το εθνικό συμφέρον, αδιαφορώντας δήθεν για την υπουργική καρέκλα και την ευρωκοινοβουλευτική θητεία.
Η προσωπική αξιοπρέπεια όλων μας, όμως, για να έχει υπόσταση δεν μπορεί να υπηρετεί τα μικρά και τα ευτελή. Μη μιλήσουμε για τα μεγάλα, γιατί αυτά τα πήρε ο αέρας. Είτε γιατί αποδείχθηκαν αυταπάτες είτε γιατί, όπως ωμά ομολόγησε ο σύντροφος Τσακαλώτος πριν λίγες μέρες, αλλά προχθές δεν πήγε, όταν ο Σημίτης μιλούσε στη Θεσσαλονίκη -αρρώστησε μάλλον ή κάτι δεν του πήγε καλά- «πέσαμε έξω στον υπολογισμό των δυνάμεών μας σε σχέση με εκείνες των αντιπάλων μας».
Η αλήθεια είναι ότι με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταστήσαμε επίκαιρο τον Αριστοφάνη. Μόνο με αριστοφανική διάθεση μπορούμε να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε πλέον τα όσα ευτράπελα συμβαίνουν σήμερα στην εγχώρια πολιτική: Βουλευτές να τραγουδούν, να γράφουν ποιήματα, να πηγαίνουν στις τηλεοράσεις, δεν ξέρω πώς. Στην ουσία, είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς διακωμώδησης αξιών, αρχών, ακόμα και θεσμών. Η διακυβέρνηση του τόπου εδράζεται πλέον σε στρατηγήματα. Το βλέμμα των κυβερνώντων είναι αποκλειστικά στραμμένο στο αγωνιώδες ερώτημα: Με ποιες ενέργειες, με ποιες κινήσεις θα πετύχουμε τον έναν, μοναδικό και γερό στόχο; Ποιον; Την παραμονή μας στην εξουσία, κερδίζοντας λίγο χρόνο παραπάνω ή προσπαθώντας να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.
Τον πραγματισμό οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον αντιλαμβάνονται με εντελώς διαφορετικά κριτήρια.
Πραγματισμός για εσάς δεν είναι με ποιες συγκεκριμένες πολιτικές θα αναζωογονήσουμε την οικονομία, αλλά με ποια επιδόματα και αναδρομικά θα υποκλέψουμε τις ψήφους. Πραγματισμός για εσάς δεν είναι με ποιες μεταρρυθμίσεις θα επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα, αλλά με ποιες επιλογές θα διαιωνιστούν στην εξουσία όσοι κυβερνούν σήμερα. Πραγματισμός για εσάς δεν είναι με ποιες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες μπορούμε να εναρμονιστούμε με προηγμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιήσετε τους κοινοτικούς πόρους για να διευρύνετε την εκλογική σας πελατεία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι της Συμπολίτευσης,
Η διάστασή σας με τον ορθολογισμό είναι χαοτική. Όποια μεταστροφή και αν σκαρφιστείτε, η ζώσα πραγματικότητα δεν πρόκειται να μεταβληθεί. Ο λαϊκισμός που έχει εισχωρήσει βαθιά στο μεδούλι σας είναι εύλογο να σας οδηγεί σε δοξασίες. Όπως, μάλιστα, πρόσφατα υποστήριξε με έμφαση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, λαός και ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόσημα υποκείμενα της ιστορίας. Απέναντί τους έχουν έναν και μοναδικό εχθρό, τις ελίτ. Με πυξίδα το δίπολο λαός και ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών ελίτ, επιδίδεστε σε έναν πρωτοφανή αγώνα χειραγώγησης, ακόμα και της καθυπόταξης των πολιτών.
Επειδή η οικονομία δεν είναι το ατού σας, όπως αυτάρεσκα υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, αλλά είναι η «μαύρη» τρύπα της οικονομίας -βλέπετε τι γίνεται με τις συντάξεις- έχετε πάρει τα υπερπλεονάσματα και στην ουσία, χρωστάτε σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλες τις συντάξεις.
Με το προχθεσινό σχέδιο νόμου, αλλά και με το σημερινό φέρνετε διατάξεις για την ισότητα των φύλων χωρίς να λέτε κάτι συγκεκριμένο. Επειδή υποδύεστε την Αριστερά, κάνοντας λόγο για την «πρώτη φορά Αριστερά», αν είχατε την παραμικρή σχέση μαζί της, θα έπρεπε να εισηγηθείτε μία και μοναδική πρόταση: την καταπολέμηση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των δυο φύλων.
Πιστεύω πως πρέπει κάποια στιγμή να καταργηθεί η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δυο φύλων. Αυτό σημαίνει μεταρρύθμιση κύριε Υπουργέ. Μολονότι υπάρχει θεσμική πρόβλεψη για ισότητα, η μισθολογική διαφορά κυριαρχεί στον ιδιωτικό τομέα. Αν, λοιπόν, θέλετε να είστε κάπου χρήσιμοι, ελάτε και πείτε μας με ποιον τρόπο θα καταπολεμηθεί στην πράξη η ισχύουσα ανισότητα. Διατυμπανίζετε ότι θα την αποσύρετε στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ την ίδια ώρα το μόνο που επιδιώκετε είναι ο διαμελισμός της. Με δεδομένη την ασθενική σας παρουσία στον πολυδύναμο χώρο της, επιλέξατε τον κατακερματισμό. Διαλύετε τους δήμους του «Καλλικράτη», μήπως και διασφαλίσετε ισχυρό λόγο και ρόλο, ενώ στην πράξη εγκαθιδρύετε το καθεστώς ακυβερνησίας των δήμων και των περιφερειών.
Ο «Κλεισθένης» είναι ένα από τα στρατηγήματά σας, γιατί την ίδια ώρα κάνετε το προφανές. Δημιουργείτε ευρύτερες κρατικές ομπρέλες, όπως είναι η περιβόητη εταιρεία ανάπλασης Αττικής, έχοντας μοναδικό στόχο την ποδηγέτηση της αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, εδώ συμβαίνει και το παράδοξο και προκλητικό: Ο επικεφαλής του νεοσύστατου κρατικού φορέα επιλέγεται να είναι και υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά.
Με απλά λόγια, με διάφορα οχήματα που έχετε κατασκευάσει, προκειμένου να βολέψετε τους πολυπληθείς «ημετέρους» σας, δεν έχετε κανέναν ενδοιασμό να ενεργοποιήσετε το σχέδιο υπονόμευσης της αυτοτέλειας του θεσμού της αυτοδιοίκησης και όλα αυτά τη στιγμή που η κρίση έχει προκαλέσει μεγάλα πλήγματα στη βιωσιμότητα των δήμων, αλλά και των περιφερειών. Αν κάτι προέχει, δεν είναι οι εκλογικές μεθοδεύσεις ούτε η θεσμική αλλαγή της υπάρχουσας εκλογικής διαδικασίας, αλλά η θεσμοθέτηση της πραγματικής πολιτικής και οικονομικής αυτοδυναμίας της αυτοδιοίκησης.
Καμιά μεταρρυθμιστική πρόταση δεν έχετε υποβάλει τα τέσσερα χρόνια που κυβερνάτε ούτε φαίνεστε να συγκινείστε από τη μετατροπή της αυτοδιοίκησης σε καρικατούρα της κεντρικής διοίκησης. Αντιθέτως, το επίκεντρό σας είναι με ποιον τρόπο και ποιες διαδικασίες θα προσμετρηθεί η πολιτική σας επιρροή και απήχηση, διαχέοντας τις μεγάλες απώλειες που θα υποστείτε σε ένα θολό και αλλόκοτο θεσμικό πλαίσιο για την ιθαγένεια.
Είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα σε τέτοια νομοσχέδια να κάνετε θόρυβο, γιατί δήθεν είστε υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών και των δικαιωμάτων και είστε αριστεροί. Τώρα άκρα του τάφου σιωπή! Είχαμε συνηθίσει και τη Νέα Δημοκρατία να ξεσηκώνει τον κόσμο. Σιγή ασυρμάτου, ήπιοι τόνοι και σχεδόν προσχηματική κριτική. Δεν είδαμε ούτε ένα πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες, δεν είδαμε καν ρεπορτάζ για ένα θέμα που μέχρι πρόσφατα σήκωνε θύελλα συζητήσεων.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι πολύ απλά συμφωνείτε στην ουσία. Είναι σαν να έχετε νομοθετήσει μαζί με τους ΑΝΕΛ. Κλείνετε την πόρτα της ιθαγένειας.
Όταν ήμουν στη θέση σας, κύριε Υπουργέ, στο Υπουργείο Εσωτερικών το 2014, χειρίστηκα τα ίδια θέματα. Προσπαθήσαμε να λύσουμε με χαμηλούς τόνους και δουλειά τα όποια προβλήματα υπήρχαν, γιατί πέρα από τις ιδεολογικές διαφωνίες με τον εταίρο μας, τότε δεν υπήρχε αμφισβήτηση ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι δίκαιες και ταχείες, σύμφωνα με τον νόμο. Και σεβόμασταν τις Υπηρεσίες. Δεν τις κάναμε κλωτσοσκούφι.
Με τον Κώδικα Μετανάστευσης διασφαλίσαμε το καθεστώς νομιμότητας των αλλοδαπών που είχαν πληγεί και αυτοί από την οικονομική κρίση. Τα κάναμε αποτελεσματικά και το ξέρετε. Μειώσαμε τα απαιτούμενα ένσημα για την ανανέωση των αδειών και σώθηκε ο κόσμος. Τη δική μας νομοθεσία εφαρμόζετε μέχρι σήμερα και εσείς. Θεσμοθετήσαμε την άδεια της δεύτερης γενιάς. Αν δεν το είχαμε κάνει, πολλά παιδιά της δεύτερης γενιάς όχι μόνο δεν θα έπαιρναν ιθαγένεια, αλλά θα έχαναν την άδεια διαμονής τους.
Βρήκατε έτοιμο σχέδιο για την ιθαγένεια στο Υπουργείο Εσωτερικών. Είχε διατάξεις για τη δεύτερη γενιά και για μία πολιτογράφηση. Και επειδή τώρα νομοθετείτε για την πολιτογράφηση, θα σας θυμίσω τι προτείναμε τότε για να συγκρίνετε με τη δική σας πρόταση. Προτείναμε τη διενέργεια γραπτού τεστ για την ιθαγένεια ως εναλλακτική δυνατότητα. Δεν μπορεί τα παιδιά να τελειώνουν το σχολείο, το γυμνάσιο και το λύκειο και να μην έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια.
Προτείναμε διέξοδο κι εσείς νομοθετείτε το αδιέξοδο. Μετατρέπετε τη διαδικασία της συνέντευξης σε μια διαδικασία εξέτασης, λες και όλα αυτά τα άτομα, τα νέα παιδιά, δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης και όχι για ελληνική ιθαγένεια. Ωστόσο, δεν μας λέτε με σαφήνεια ποια είναι η διαδικασία και το περιεχόμενο της εξέτασης, αλλά παραπέμπετε σε σχετικά θέματα σε μεταγενέστερες αποφάσεις του ΥΠΕΣ.
Με τον «Κλεισθένη» μεταφέρατε τις Υπηρεσίες Ιθαγένειας από τις Αποκεντρωμένες στο Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να αναλογιστείτε τις συνέπειες, χωρίς να νοιάζεστε για τις τεράστιες καθυστερήσεις. Στον δρόμο χάσατε υπαλλήλους και αφήσατε πίσω τα Μητρώα Αρρένων, που λόγω της προχειρότητάς σας, δεν λειτουργούν και υπάρχουν κι εκεί καθυστερήσεις. Τώρα δίνετε κι άλλα διοικητικά αντικείμενα στις Υπηρεσίες που αποσαθρώσατε. Επιτροπές από εδώ, επιτροπές από εκεί. Θα ελέγχετε, μήπως, κάποιους από αυτούς που ζήτησαν ιθαγένεια, ξεμύτισαν για λίγο από τη χώρα, έφυγαν για κανένα χρόνο, ούτως ώστε να μπορέσετε να τους πάτε πίσω;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το παρόν σχέδιο νόμου που εισηγείστε δεν είναι μόνο αχταρμάς, όπως το είπα στην αρχή. Επιπλέον, εικονογραφεί με εντυπωσιακό τρόπο το πολιτικό και ιδεολογικό συνονθύλευμα που συγκροτεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση “γυρολόγων” και “δηλωσιών”. Οι προεκλογικές παροχές, η ψηφοθηρία, οι πελατειακές σχέσεις συνιστούν πλέον τα μεγάλα πλεονεκτήματα μιας Αριστεράς που επαγγέλθηκε την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, την καταπολέμηση του παλαιού συστήματος, την εξάλειψη της διαφθοράς.
Τέσσερα χρόνια τώρα, η διακυβέρνησή σας αντιστρατεύεται με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες το δημοκρατικό πολίτευμα. Ακολουθώντας πιστά τη σταλινική μέθοδο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», δεν έχετε την παραμικρή αναστολή και τον ενδοιασμό, αρκεί να προωθήσετε τους πολιτικούς και κομματικούς σας στόχους.
Σ’ αυτόν τον κατήφορο, αγαπητοί συνάδελφοι, θα μας βρείτε απέναντι και γρήγορα ο λαός θα σας δώσει την ανάλογη απάντηση.
Σας ευχαριστώ πολύ.