ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Πέμπτη, 28/3/2019Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με θέμα: “Συζήτηση για τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και για το Μέλλον της Ευρώπη”


Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019

Αγαπητά μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης,

Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα, καλώς ήρθατε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς σήμερα να σας έχουμε μαζί μας και να συζητήσουμε τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη.

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να πω δύο λόγια για τις σχέσεις Ελλάδος και Γαλλίας, σχέσεις αδελφοσύνης. Σας χρωστάμε πολλά.
Πριν από λίγες μέρες είχαμε την επέτειο της επανάστασης του 1821. Είστε οι φίλοι μας. Συμβάλλατε στην απελευθέρωση της χώρας με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827. Ο Πιέρ Αντουάν Λεμπρίν, ο πατριώτης σας, ο φιλέλληνας έγραψε ότι «η Ναυμαχία του Ναυαρίνου ήταν κατόρθωμα των λαών» και σας ευχαριστούμε γι' αυτό.
Η ίδρυση της Ε.Ε., αναμφισβήτητα, σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, στην οποία οι χώρες λύνουν τα προβλήματά τους με διάλογο κι όχι με πόλεμο, επιβεβαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την προφητική δήλωση του Βίκτωρος Ούγκο στο Συνέδριο για την Ειρήνη στις 21 Αυγούστου 1849, που επεσήμανε ότι «Θα έρθει μια μέρα, που εσείς έθνη της Ηπείρου δίχως να χάσετε τις ιδιαιτερότητες και το μεγαλείο σας, θα ενωθείτε και θα δημιουργήσετε η ευρωπαϊκή αδελφοσύνη. Θα έρθει μια μέρα, που δε θα υπάρχουν πια άλλα πεδία μαχών, παρά αγορές που ανοίγουν στο εμπόριο κι ανοίγουν τα μυαλά στις ιδέες».
Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από τότε, που τέθηκαν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Μπορεί τότε το όραμα της ενοποίησης να ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την ανάγκη, να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ευημερία στην Ευρώπη ύστερα από δύο Παγκόσμιους Πολέμους και ως συνέπεια της οικονομικής ύφεσης κι αποσταθεροποίησης που ακολούθησαν.
Σήμερα ωστόσο οι θεμελιώδεις οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της προστασίας κι ενίσχυσης της Ε.Ε. παραμένουν σε ισχύ. Η διασφάλιση της ειρήνης, η προαγωγή της ανάπτυξης και της ευημερίας είναι οι βασικές επιδιώξεις των Ευρωπαίων πολιτών και είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Αυτό γιατί οι προκλήσεις αν και διαφορετικές από εκείνες της μεταπολεμικής περιόδου, είναι πολλαπλές και σχετίζονται με το μεταβαλλόμενο και πολιτικό περιβάλλον, την άνοδο της Κίνας και της Ινδίας και των άλλων ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομιών, την εντεινόμενη παγκοσμιοποίηση των αγορών, τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις στην Ευρώπη σε συγκρίσεις με τις αντίθετες τάσεις στην Ασία και την Αφρική, τα προβλήματα και τους κινδύνους που έχουν προκύψει από τις βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τις δύσκολες πολιτικοοικονομικές συνθήκες στη Βόρεια Αφρική.
Ιδιαίτερα, απ’ το 2010 και μετά, η Ε.Ε. καλείται, ν’ αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις και δυσεπίλυτα προβλήματα, που αφενός ήταν αποτέλεσμα οικονομικών ανισορροπιών και θεσμικών αδυναμιών κι αφετέρου αποτέλεσαν συνέπεια των αναταράξεων και ανακατατάξεων στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και βίαιων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη.
Η δημοσιονομική και τραπεζική κρίση στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, η πολιτική κρίση και η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, η μεταναστευτική κρίση, η απόφαση της Βρετανίας ν’ αποχωρήσει απ’ την Ε.Ε., αλλά και τα αιτήματα γι’ ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και της Σκωτίας άφησαν «ανοικτές πληγές» στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση, ιδίως στις χώρες που αναγκάστηκαν, να εφαρμόσουν προγράμματα οικονομικής προσαρμογής. Επιπλέον, προκάλεσαν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις εντός και μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., ανέδειξαν τις ανεπάρκειες των συστημάτων άμυνας κι εθνικής ασφάλειας κι έθεσαν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ε.Ε..
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες η άνοδος του ανεύθυνη λαϊκισμού και του ακραίου εθνικισμού διαμόρφωσε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, που δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όμως, αν και σε ορισμένες χώρες υπάρχουν πολιτικά Κόμματα, που αναφέρουν ρητά ως στόχο την έξοδο των χωρών αυτών από την ένωση, τ’ αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στη Γαλλία το 2017 απέδειξαν ότι ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός δεν έχουν επηρεάσει τη μεγάλη πλειοψηφία των λαών σ’ αυτές τις χώρες.
Από την άλλη πλευρά το Brexit αποτέλεσε ένα σοβαρό πλήγμα στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Επιπλέον, η άνοδος εθνικιστικών Κομμάτων στη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία, αλλά και αυταρχικές τάσεις των Κυβερνήσεων ορισμένων άλλων χωρών, π.χ. της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που συγκρούονται με θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές της Ε.Ε., καταδεικνύει ότι ο λαϊκισμός κι ο εθνικισμός μπορεί, να περιορίσουν ή και να επιβραδύνουν τα επόμενα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Συνεπώς, η Ε.Ε. χωρίς αμφιβολίες βρίσκεται σε μια καμπή κι αυτό γιατί η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης έγινε απόμακρο για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες.
Γι' αυτό σίγουρα, αγαπητοί συνάδελφοι της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, υπάρχουν ευθύνες αυτών που είχαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και δεν άκουσαν τις φωνές των λαών για λιγότερη λιτότητα, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη αλληλεγγύη.
Το όνειρο για μια μεγάλη, ισχυρή, ανθρώπινη, αλληλέγγυα, βαθιά δημοκρατική ένωση, χρειάζεται μεγάλο αγώνα. Ο δρόμος είναι μακρύς, και απαντάω στη συνάδελφό της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που έθεσε ορισμένα θέματα για τους δείκτες ποιότητας στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα όλοι οι δείκτες της ευημερίας, κατά την περίοδο της κρίσης, είναι χαμηλοί. Η υγεία, η παιδεία, το κοινωνικό κράτος, είναι σε άσχημη κατάσταση. Η ανεργία είναι στα ύψη, η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως, δεκάδες χρόνια τώρα, κάθε φορά κατορθώνει να υπερβαίνει τις κρίσεις και τα προβλήματα της. Επειδή, εκτός των ενεργειών των κρατών μελών σε εθνικό επίπεδο, υπήρξαν γενναίες αποφάσεις και εφαρμόστηκαν αποτελεσματικές πολιτικές που, μεταξύ των άλλων, συμπλήρωναν και ενίσχυσαν την θεσμική αρχιτεκτονική της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης,

Στο σταυροδρόμι που βρίσκεται η Ευρώπη σήμερα, δύο φαίνεται ότι είναι οι επιλογές. Ο ένας δρόμος οδηγεί προς την υλοποίηση του οράματος των ιδρυτών της, δηλαδή, στην δημιουργία μιας πληρέστερης και καλύτερης Ένωσης. Ο άλλος δρόμος είναι εκείνος της στασιμότητας, της λιτότητας και της οπισθοδρόμησης, που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στη μερική και ολική διάλυση της Ένωσης.
Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει πολύ. Ποιο δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσουμε για το συμφέρον της Ε.Ε.; Πώς θα υπερβούμε τα εμπόδια που επηρεάζουν τη λειτουργία και τις επιδόσεις της Ευρώπης και δυσχεραίνουν την πρόοδο προς ένα καλύτερο αύριο; Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από όλους μας.
Η συγκυρία των φετινών ευρωπαϊκών εκλογών είναι καταφανώς η πιο σημαντική από τη σύσταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον αντιλαμβανόμαστε ότι η υλοποίηση του οράματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι μονόδρομος.
Είναι επιτακτική ανάγκη, δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων που ο απορρέουν από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, τη νέα τεχνολογική επανάσταση και τον μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Είμαστε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, είμαστε στην Ευρώπη, είμαστε Ευρωπαίοι και πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δεν το εγκαταλείψαμε ποτέ, και στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης, είμαστε αυτοί οι οποίοι επιμένουμε ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, ανήκει στην Ε.Ε.. Πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όνειρο και δεν θα το αφήσουμε ποτέ.
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη δημοκρατία, βασισμένη στις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού, του επιχειρείν, του εκφράζειν ελεύθερα και του σεβασμού της ιδιοπροσωπείας των μελών της Ευρώπης.
Γι' αυτό, όλοι πρέπει να εστιάσουμε στην εμβάθυνση και την ολοκλήρωση της οικονομικής νομισματικής ένωσης, αλλά και στην εφαρμογή πολιτικών που θα προάγουν τη δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, θα μειώσουν δραστικά την ανεργία, θα περιορίσουν τις εισοδηματικές ανισότητες εντός και μεταξύ των κρατών μελών, θα περιορίσουν τη λιτότητα.
Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί και η άνοδος του ακραίου λαϊκισμού ή και του εθνικισμού, που αξιοποίησε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης, για να καλλιεργήσει καταστροφικούς φόβους και πάθη.
Νομίζω, ότι οι προοπτικές για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραμένουν βιώσιμες. Ωστόσο οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν πρέπει να αγνοηθούν. Θα πρέπει να μας κρατούν ξύπνιος.
Γι' αυτό όλοι εμείς, πολίτες, πολιτικοί και πολιτικές ηγεσίες, πρέπει να κατανοήσουμε ότι το μέλλον όλων μας εξαρτάται από τις δικές μας αποφάσεις και πράξεις, τις οποίες οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε ορθά και να τις στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλό της Ευρώπης.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.