ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπομπή “Μπροστά στην κάλπη” (Blue Sky). Τρίτη, 5/3/2019Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στην εκπομπή “Μπροστά στην κάλπη” (Blue Sky)Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019Αποτυχημένη η απόπειρα σύγκλισης αριστεράς και κεντροαριστεράς
Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει την εκλογική του βάση, τώρα που είναι στα κάτω του, είναι λάθος. Όπως λάθος είναι και η συμπαράταξή του με την νεοκαραμανλική ομάδα του “Ρασπούτιν” και των υπολοίπων. Ποιοι είναι όμως εκείνοι που πήγαν να συμπαραταχθούν μαζί του; Κάποιοι που ενδιαφέρονται πάση θυσία για καρέκλες εξουσίας. Ο κ. Τσίπρας, με στόχο την υποτιθέμενη διεύρυνση, θυσίασε τους 145 βουλευτές και ικανά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υποτιμώντας το δικό του εκλογικό σώμα. Όλα γίνονται στο πλαίσιο μιας πολιτικής συναλλαγής. Στον κατήφορο που προσπαθεί να βάλει την σοσιαλδημοκρατία, εμείς δεν μπορούμε να είμαστε μαζί. Για ποια κεντροαριστερά μιλάμε; Με ποιους προσπαθεί να χτίσει γέφυρες ο κ. Τσίπρας, με τον Αντώναρο ή τον Ζώη, που ήταν στην χθεσινή εκδήλωση “Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη”; Η μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά πιστεύει σε συγκεκριμένα πράγματα. Στο κοινωνικό κράτος, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στη δημοκρατία, στην ελευθερία. Σε τι από όλα αυτά πιστεύει ο κ. Τσίπρας; Το 2019 η ελευθερία -ένα κεκτημένο δεκαετιών- δεν είναι πια δεδομένη. Οι προσαγωγές πολιτών στα Γιαννιτσά το αποδεικνύουν. Στα χρόνια που ήμουν υπουργός δεν ζήτησα ποτέ την προστασία της Αστυνομίας. Πρωτόγνωρη για τη χώρα μας είναι και η προσπάθεια ενοχοποίησης των πολιτικών αντιπάλων, με αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της ελληνικής κοινωνίας και της Δικαιοσύνης. Η ιδεολογική επιλογή του κ. Τσακαλώτου, να καταστρέψει τη μεσαία τάξη για τη δήθεν έξοδο από το μνημόνιο, είναι απαράδεκτη. Δηλαδή, διέλυσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί στο νεοφιλελευθερισμό μιας παράταξης με πολλά βαρίδια.


Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει την εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ
Ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί το Κίνημα Αλλαγής, που εκπροσωπεί την εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε στην εξέλιξη και τη μεταρρύθμιση της ελληνικής κοινωνίας και τους κράτους. Δεν είμαστε κρατιστές, δεν είμαστε κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά ούτε υπέρ του άναρχου ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να υπάρχει ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, που θα ορίζει τις δυνατότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ μέσα από την σύμπραξή τους, η χώρα θα βγει από τα αδιέξοδά της. Ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευτεί, γιατί έχει το καλό προηγούμενο από εμάς. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τα λάθη του, έφερε την ελληνική κοινωνία ψηλά, φέρνοντάς την στο επίπεδο πολιτισμού του δυτικού κόσμου. Αυτή είναι η μεγάλη μας παρακαταθήκη, την οποία προστατεύουμε και στηρίζουμε. Δεν θα είμαστε εμείς οι πρόθυμοι ηλίθιοι ούτε του κ. Τσίπρα ούτε του κ. Μητσοτάκη. Θα προσπαθήσουμε να επιβάλουμε το Πρόγραμμα Ελλάδα, για το καλό του τόπου. Το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το Κίνημα Αλλαγής τη θέση και τη σχέση του με όλο το χώρο της κεντροαριστεράς. Θα πρέπει να είμαστε διαφανείς, αξιοπρεπείς και να πιστεύουμε στα δύο κύρια χαρακτηριστικά της σοσιαλδημοκρατίας: την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε αμφίθυμοι, για να μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι είμαστε η δύναμη των ισορροπιών μεταξύ του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και της συντηρητικότητας της Νέας Δημοκρατίας.


Αναγκαία η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα
Η Αριστερά του κ. Τσίπρα είναι μια “γιαλαντζί” Αριστερά. Δεν έχει τίποτα από την Αριστερά που ξέραμε από τα φοιτητικά μας χρόνια, που είχε ηθικές αξίες, που πίστευε στον άνθρωπο και στην αξιοκρατία. Είχατε δει να δίνεται καμία μάχη από τους κυβερνώντες για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Αντιθέτως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε την οικονομία, την υγεία, την παιδεία. Η τωρινή κυβέρνηση είναι μη κανονική και δεν αγαπάει τον τόπο. Ο “πολακισμός” αποτελεί μια τάση στην πολιτική σκηνή του τόπου. Είναι πρωτόγνωρη η παρέμβαση ενός θεσμικού παράγοντα του τόπου στις Ανεξάρτητες Αρχές. Αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να συνυπάρχει με τέτοιους πολιτικούς. Ποιος αριστερός δεν πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ιδιωτικότητα; Η κυβέρνηση δεν πιστεύει ούτε στην αριστεία. Καταστρατηγεί ό,τι καλό και προοδευτικό είχε γίνει κατά το παρελθόν. Αρκεί να κοιτάξει κανείς αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, έναν θεσμό που κατάφερε να παρακάμψει το κρατικοδίαιτο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Τώρα, ο κ. Γαβρόγλου θέλει να το συγχωνεύσει με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, για να το διαλύσει, να το ΤΕΙοποιήσει. Για να αναταχθεί η Παιδεία, μετά τις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτό, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια. Η Παιδεία πρέπει να κοιτάξει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Μόνο έτσι η κοινωνία μπορεί να πάει μπροστά. Πρέπει να γίνει η αποσυριζοποίηση του κράτους. Τα τελευταία χρόνια όλα γίνονται μόνο με κομματικές επιλογές. Θεωρώ ότι οι επιλογές σε όλες τις υψηλόβαθμες θέσεις του κρατικού τομέα θα πρέπει να κρίνονται από Ανεξάρτητες Αρχές. Αν δεν επαναφέρουμε την αξιοκρατία στον τόπο, δεν έχουμε καμία ελπίδα.


Η δημοκρατία επιβάλλει την κάθαρση
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια τραγωδία. Ο Γκλιγκόροφ, όταν κάποτε ο Σημίτης, ο Φλωρίδης και ο Πάγκαλος είχαν πάει στα Σκόπια για διαπραγματεύσεις, για την ενδιάμεση συμφωνία, τους είχε πει: “Τι θέλετε από εμάς; Τη χώρα την ελέγχετε, ελέγχετε το τραπεζικό της σύστημα, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες”. Συνεπώς, γιατί σήμερα να παραχωρήσουμε την μακεδονική ιθαγένεια σε μια χώρα που μας δημιουργεί συνέχεια θέματα αλυτρωτισμού; Τι κέρδισε ο ελληνικός λαός από αυτή την συμφωνία; Ποιο ήταν το αντάλλαγμα της κυβέρνησης γι' αυτό που έγινε; Αυτά τα μεγάλα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν κάποια στιγμή. Δεν πρέπει να μάθουμε γιατί και ποιος χρεοκόπησε τη χώρα; Όλα θα απαντηθούν γιατί η ίδια η δημοκρατία, όταν κυριαρχήσει ξανά, θα επισημάνει σε αυτούς που έκαναν τα λάθη ότι κακώς τα διέπραξαν. Τότε θα έρθει και η κάθαρση. Δηλαδή, θα φέρει ενώπιον του φυσικού δικαστή αυτούς που την υποτίμησαν και την τραυμάτισαν.