ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, υπ. βουλευτή Λακωνίας Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Τα Νέα», στη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη. Σάββατο, 6/7/2019


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στην εφημερίδα «Τα Νέα»,
στη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη


Σάββατο, 6/7/2019


Το 2015, η Λακωνία θεωρούταν μια «δυνατή» περιοχή για τη Χρυσή Αυγή - την τρίτη έδρα, όμως, την πήρε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ξανά υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής, ο Γηργοράκος τονίζει πως ο κεντροαριστερός φορέας «ορθώνει μεγάλο τείχος για όλους εκείνους που με τις ιδέες και τις πράξεις τους μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να εξοβελίσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος. Μιλώντας για την επόμενη μέρα, αναφέρει πως πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ξεκαθαρίζοντας πως στην κάλπη «δεν είναι αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ή ακυβερνησία, ενώ «η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής και έχει αξία και είναι χρήσιμο».  


-Πώς είναι η κατάσταση του ΕΣΥ μετά από τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ; Πώς κρίνετε την θητεία Ξανθού-Πολάκη;

Το κυβερνητικό αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας θα έλεγα ότι δεν είναι απλά αρνητικό. Αντιθέτως, είναι τραγικό. Τα σημάδια του είναι ανεξίτηλα παντού. Και στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και σε επίπεδο των νοσοκομείων. Οι πολίτες που είχαν την ανάγκη να απευθυνθούν στη δημόσια υγεία γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση αποσάθρωσης στην οποία αυτή βρίσκεται. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι το μεγάλο θύμα μιας ανίκανης και ανερμάτιστης κυβέρνησης. Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς γνώσεις και εμπειρία οι συριζαίοι το μόνο που έπραξαν επί τεσσεράμισι χρόνια ήταν να αντιμετωπίσουν την Υγεία με γνώμονα την εξυπηρέτηση των κομματικών, πελατειακών και συντεχνειακών τους συμφερόντων είτε αυτοσχεδιάζοντας είτε αφήνοντας όλες τις υγειονομικές δομές στον αυτόματο πιλότο. Το δίδυμο Ξανθού – Πολάκη είναι ο φυσικός και ηθικός αυτουργός για την πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Όπως είπα και προηγουμένως, όποιος χρειάστηκε της υπηρεσίες της, αβίαστα έβγαλε το συμπέρασμα για την ουσιαστική αποδόμησή της.   

-Στην Λακωνία εμφανίζονται αυξημένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής –το 2015, όμως καταφέρατε να κερδίσετε την έδρα. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της Ακροδεξιάς;

Η απήχηση και η επιρροή που είχε η Χρυσή Αυγή στη Λακωνία τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραστικά. Αποκαλύπτοντας το πραγματικό της πρόσωπο, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου την ώθησαν σε μια κατάσταση ασφυξίας. Το μέτωπο που ανοίξαμε με τους φορείς του νεοναζισμού συνέβαλε στην απομόνωση και απαξίωσή της. Ο δήθεν αντισυστημικός της λόγος αποδείχθηκε ψευδεπίγραφος. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβει κάποιος ότι κάτω από το «λούστρο» της ακραίας εθνικοφροσύνης υποκρύπτεται το νοσηρό και βάρβαρο πρόσωπο του νεοναζισμού. Ο προοδευτικός κόσμος της Λακωνίας συνεχίζει και σήμερα τη μάχη εναντίον των χρυσαυγιτών. Η μείωση της αποδοχής που άλλοτε είχε η Χρυσή Αυγή είναι πλέον αισθητή. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής θα είναι κόλαφος για τους εκφραστές του φασισμού. Η επικράτηση του Κινήματος Αλλαγής ορθώνει μεγάλο τείχος για όλους εκείνους που με τις ιδέες και τις πράξεις τους μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να εξοβελίσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος. 

-Ποια είναι τα ζητήματα πάνω στα οποία πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση στην επόμενη Βουλή;

Η κουλτούρα της εθνικής συνεννόησης είναι ο δείκτης για μια εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αναμφίβολα και στο ζήτημα αυτό υστερούμε σημαντικά. Ο κομματικός ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν για τα αυτονόητα. Και το χειρότερο να μην υπάρχει ο στοιχειώδης διάλογος για τις πολιτικές που η κάθε παράταξη πρεσβεύει. Τα καίρια ζητήματα στα οποία επιβάλλεται έστω και τώρα η εθνική συναίνεση είναι αφενός η συνταγματική αναθεώρηση και αφετέρου η ανατοποθέτηση των υπερπλεονασμάτων σε μια πιο ρεαλιστική και αναπτυξιακή βάση. Εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας. Οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, αφήνοντας στην άκρη κομματικές σκοπιμότητες, είναι υποχρεωμένες να αναθεωρήσουν τον εκλογικό νόμο. Η απερχόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία επέβαλε την απλή αναλογική εξυπηρετώντας τυχοδιωκτικά σχέδια. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να παραμείνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, φρόντισε να την θεσμοθετήσει εγκαίρως. 

-Υπάρχει αριθμητικός πήχης του Κινήματος Αλλαγής σ’ αυτές τις εκλογές; Πότε το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί επιτυχημένο για την παράταξη;

Πολιτικό πήχη έχουμε θέσει και γι αυτό αγωνιζόμαστε όλοι να το πετύχουμε. Ο πολιτικός πήχης είναι ισχυρό και δυνατό Κίνημα Αλλαγής, που θα μπει
«σφήνα» στην μονοκρατορία της δεξιάς παράταξης αλλά και που θα ακυρώνει τα σχέδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να απαλλοτριώσει τον πολιτικό και ιδεολογικό μας χώρο. Εξου η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής και έχει αξία και χρήσιμη είναι. Το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης θεωρείται πετυχημένο όταν διασφαλίζει τους πολιτικούς στόχους που έχουμε θέσει. Αναμφίβολα, με ένα υψηλό ποσοστό μπορούμε να διαδραματίσουμε καταλυτικό ρόλο στη φορά των πολιτικών εξελίξεων. Ο στόχος για διψήφιο ποσοστό θεωρώ ότι είναι και ρεαλιστικός και εφικτός. Έτσι ο λόγος και ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων θα έχει πρακτικό αντίκρισμα. Την αναμφισβήτητη αυτή παραδοχή διαπιστώνω καθημερινά και στην εκλογική μου περιφέρεια, στη Λακωνία. Οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν μεταβληθεί. Δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφουν στο κοινό μας σπίτι, στο Κίνημα Αλλαγής, στο ΠΑΣΟΚ. 

-Λέτε πως το Κίνημα Αλλαγής «δεν θα αφήσει την χώρα ακυβέρνητη». Επί της ουσίας, τι σημαίνει αυτό; 

Το δίλημμα δεν είναι αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ή ακυβερνησία. Το πραγματικό δίλημμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι: θα επικρατήσει η ηθική της ευθύνης ή το κομματικό συμφέρον. Στο δίλημμα αυτό εμείς έχουμε πάρει σαφή και καθαρή θέση. Υποστηρίζουμε ότι καμία αυτοδυναμία δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τα μεγάλα αδιέξοδα, τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Αναμφίβολα χρειάζονται συναινέσεις για τα καίρια ζητήματα όπως είναι αυτά που προανέφερα. Το κυριότερο, επιβάλλεται να έχουμε κοινό τόπο για την αποφυγή της ακυβερνησίας. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της προσφυγής σε νέες εκλογές. Όλοι μας οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εξορκίσουμε την ακυβερνησία και μαζί με αυτή τα ιδιοτελή κομματικά παιχνίδια.