Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Έδωσα τον Όρκο του Ιπποκράτη και τον τηρώ σε κάθε τομέα της ζωής μου. Η ιατρική δεν είναι μόνο επιστήμη, είναι και στάση ζωής». «Υπήρξα πάντοτε δίπλα στον άνθρωπο, δίπλα σας και θα παραμείνω για όσο μου επιτρέψουν οι δυνάμεις μου»

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου - Απάντηση κ.Γρηγοράκου σε Επίκαιρη ερώτηση κ. ΒούτσηΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, το θέμα σάς είναι γνωστό, διότι έχει επανέλθει τους τελευταίους μήνες αρκετές φορές και διότι αφορά στη ζωή –αν δεν κάνω λάθος- τουλάχιστον διακοσίων πενήντα χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα καθεστώς -με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο- πολύ μεγάλης πίεσης μέσα στην κρίση για την παράταση ή για την ανανέωση της διαμονής τους, της εργασίας τους και τα λοιπά.
Θα φύγω και λίγο έξω από το κείμενο, για να συνεννοηθούμε επί της ουσίας. Είναι φανερό ότι δεν είχατε τη δυνατότητα έγκαιρα να υπάρξει στελέχωση με το προσωπικό που θα αντιστοιχούσε περίπου ή θα ήταν και ίδιο, ισόποσο με το αντίστοιχο προσωπικό που στους εξήντα τρεις, εξήντα πέντε δήμους της Αττικής έκανε αυτήν τη δουλειά. Ας πούμε, τώρα που η πρόβλεψη ήταν για δέκα σταθμούς μίας στάσης και ύστερα υλοποιήθηκαν λιγότεροι σταθμοί στα πλαίσια των αποκεντρωμένων διοικήσεων, θα χρειαζόταν πολύ προσωπικό, πολλή ενίσχυση, φύλαξη και λοιπά. Και αυτά είναι πράγματα που σας είναι γνωστά.
Το γιατί, όμως, βρίσκεστε σε αυτήν την αδυναμία νομίζω ότι τώρα πλέον θα πρέπει να το θέσουμε ευθέως. Είχαμε και χθες συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη στην Επιτροπή και λίγες μέρες πριν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο Υπουργός μάς είπε ότι έχουν «πιαστεί» τα όρια τα οποία είχαν βάλει από κοινού με την τρόικα για διακόσιες χιλιάδες μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσα στην τριετία. Έχει πάει στις διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες λόγω των συνταξιοδοτήσεων και των συμβάσεων και τα λοιπά και άρχισε μία ουσιαστική συζήτηση.
Προς τι, λοιπόν, η επιμονή για τις δεκαπέντε χιλιάδες απολύσεις αυτόν το χρόνο;
Προς τι η προφανής υποστελέχωση κρίσιμων τομέων είτε, για παράδειγμα, του κοινωνικού κράτους είτε όσον αφορά τα καταστήματα μίας στάσης, για τα οποία συζητάμε σήμερα, όπου έχουμε σαφή υποστελέχωση, αδυναμία, πρόβλημα στους ίδιους τους εργαζομένους και εισοδηματικό και πίεσης πάνω στη δουλειά τους, εικόνες τριτοκοσμικής χώρας με ουρές κ.λπ.;
Προς τι η επιμονή σε αυτήν τη συρρίκνωση του δημοσίου και ιδιαίτερα του κοινωνικού κράτους όταν –επαναλαμβάνω- ακόμα και το όριο το οποίο είχε τεθεί και είχατε δεσμευτεί στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, ήδη από καιρό το έχετε υπερβεί και μιλάμε πια για εξακόσιες χιλιάδες ανθρώπους που είναι στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα;
 Θα ήθελα, δηλαδή, η συζήτησή μας να είναι ουσιαστική.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Βούτση.
Ο Υπουργός έχει το λόγο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά αισθάνομαι ευτυχής όταν απαντώ στον κ. Βούτση, γιατί κάνει ερωτήσεις ουσιαστικές. Μάλιστα, να σας πω για την προηγούμενη ερώτηση που είχατε κάνει για τους αποτεφρωτήρες ότι οι διαδικασίες προχωρούν πάρα πολύ γρήγορα και μάλλον σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε, όπως σας τα είχα πει στην απάντησή μου.
Η σημερινή σας ερώτηση είναι ενδιαφέρουσα γιατί τυχαίνει κατά σύμπτωση σήμερα, όπως είδατε, και ο Πρόεδρος να ανακοινώσει την κατάθεση του Μεταναστευτικού Κώδικα.
Προσωπικά είμαι υπερήφανος που προΐσταμαι μίας υπηρεσίας, της Γενικής Γραμματείας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Συνοχής. Στην Ελλάδα υπήρχαν και θα υπάρχουν προβλήματα. Δεν μπορεί αυτά να τα λύσει κανείς από τη μία ημέρα στην άλλη. Με την καλύτερη, όμως, οργάνωση που παρουσιάζουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε προχωρήσει, κύριε συνάδελφε, σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό. Θα σας δώσω νούμερα και θα δείτε ότι πραγματικά το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Ιδιαίτερα με το Μεταναστευτικό Κώδικα που καταθέσαμε, σας λέω λύνονται πάρα πολλά χρόνια προβλήματα.
Και επειδή θέσατε το θέμα του νόμου του 2011 να σας πω ότι είναι γεγονός ότι  καθυστερήσαμε. Θα σας μιλήσω γι’ αυτό όπως και για το θέμα της μετακίνησης των ανθρώπων που έφυγαν από τις υπηρεσίες μετανάστευσης, τη μείωση του προσωπικού και το αίτημα που έχουμε υποβάλει στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τετρακόσια περίπου άτομα για τα one stop shops.
Κύριε Βούτση, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σε καμμία περιφέρεια της Ελλάδας, εκτός από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Θα σας πω, λοιπόν, ότι έχουμε ζητήσει τριακόσια ογδόντα εννέα άτομα, εκατόν ογδόντα τέσσερις δημοτικούς αστυνομικούς, ενενήντα δύο ΠΕ και ενενήντα δύο ΔΕ για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής. Για τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη έχουμε ζητήσει άλλα πενήντα δύο άτομα. Έτσι, λοιπόν, πιστεύουμε ότι με τα τριακόσια ογδόντα ένα άτομα που έχουμε ζητήσει θα μας δοθεί η ευκαιρία να τελειώνουμε με αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους πραγματικά οφείλω να παραδεχθώ ότι τους ταλαιπωρούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Ο καινούριος Μεταναστευτικός Κώδικας, όμως, θα μας λύσει τα προβλήματα. Στη δευτερολογία μου θα σας τα πω. Όμως στην πρωτολογία μου θα ήθελα να απαντήσω σε αυτά που μου είπατε για τις απολύσεις, τις μετακινήσεις και όλα αυτά που γίνονται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια ούτως ώστε, κύριε Βούτση, να μην φύγει κανείς. Οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα φύγουν, θα είναι πάρα πολύ λίγοι και είναι αυτοί που είχαν καταθέσει πλαστά, μη νόμιμα χαρτιά. Δεν νομίζω ότι θα φύγει κανείς από τους δημοτικούς αστυνομικούς.
Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε –και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε- και με τους σχολικούς φύλακες. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε δουλειά γι’ αυτούς τους ανθρώπους, να τους εντάξουμε πάλι στο δημόσιο σύστημα, αλλά πρέπει όλοι μας να παραδεχθούμε ότι πρέπει να ελεγχθούν τα χαρτιά όλων μας, και ημών των ιδίων που κάποτε τα είχαμε καταθέσει για να μπούμε στο δημόσιο τομέα.
Ξέρω ότι υπάρχει μία μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των ανθρώπων – χθες κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης το νομοσχέδιο- οι οποίοι μιλάνε για τα νόμιμα χαρτιά, αλλά μιλάνε και για τα πλαστά χαρτιά. Η νομιμότητα της πρόσληψης όπως έχει πει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, των ανθρώπων οι οποίοι προσλήφθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα του κ. Παυλόπουλου, πιθανόν να αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό θα πρέπει να το δούμε.
Άρα, κύριε Βούτση, αυτό που θα κάνουμε αυτόν τον καιρό –και πιστεύω να συμφωνείτε και εσείς και να συμφωνήσει και όλη η Αντιπολίτευση- είναι ότι θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε εάν τα χαρτιά όλων αυτών των ανθρώπων που μονιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι νόμιμα ή υπάρχουν παρατυπίες.
Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν κάνει παρατυπίες και έχουν υποπέσει σε ποινικά αδικήματα, νομίζω ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα με νούμερα θα απαντήσω στη δευτερολογία μου ως προς τα υπόλοιπα που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Βούτσης για να δευτερολογήσει.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Νομίζω ότι υπήρξε η παραδοχή πως λείπουν περίπου τετρακόσιοι υπάλληλοι, ώστε να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας μια κατάσταση που είναι οδυνηρή γι’ αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται εδώ, έχουν λογαριασμούς, ΑΦΜ, πληρώνουν φόρους και βρίσκονται μετέωροι, σε συνθήκες μάλιστα και με τέτοιες προϋποθέσεις που είναι πρωτοφανείς.
Διότι το να τους ζητάει κανείς να έχουν πάνω από εκατόν πενήντα μεροκάματα επί της ουσίας, ετησίως, αυτό και από οποιονδήποτε γηγενή πλέον δεν μπορείς να το ζητήσεις, με τις μορφές εργασίας που έχουν επιβληθεί στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες προϋποθέσεις όσον αφορά το οικογενειακό εισόδημα κ.λπ.
Θα αναφερθώ σε μια γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης, κύριε Γρηγοράκο, γιατί θέλω να είναι ειλικρινής η συζήτηση που κάνουμε. Φαίνεται πως έχει διαμορφωθεί μια πολιτική απομάκρυνσης –αποθάρρυνσης, θα την έλεγε κάποιος- σχετικά με τους μετανάστες, τους υπηκόους τρίτων χωρών κ.λπ., ακόμα και για αυτούς που έχουν τα νόμιμα χαρτιά και τις νόμιμες προϋποθέσεις, οι οποίοι διαμένουν και εργάζονται εδώ.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα εκκρεμεί ο νόμος περί ιθαγένειας, ο διορθωτικός νόμος σε σχέση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Προχθές σ’ αυτή την Αίθουσα ο κ. Αθανασίου είπε «εγώ το έχω καταθέσει εδώ και ένα χρόνο, δεν ξέρω γιατί το Υπουργείο δεν το φέρνει. Βρίσκονται σε εκκρεμότητα παιδιά που τυγχάνουν της ελληνικής παιδείας».
Δεν είναι τυχαίο ότι ελήφθη τώρα αυτό το μέτρο επί δικαίων και αδίκων, ομογενών και αλλοδαπών –όλοι και όλοι ήταν δέκα χιλιάδες οκτακόσιοι- για να μην ψηφίζουν στις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει μια πολιτική, μια στρατηγική να σταλεί το σήμα αποθάρρυνσης μέσω της προσπάθειας να δυσχεράνουν τη ζωή όσων είναι εδώ, ώστε να μην έρθουν και άλλα κύματα μεταναστών, αντί όλη αυτή η ενέργεια να βγει προς τα έξω, να αντιπαρατεθούμε και να συγκρουστούμε με αυτούς που έχουν επιβάλλει το πλέγμα των συνθηκών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου καθιστούν τη χώρα μας χώρα- ανθρωποφύλακα για εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές που θέλουν να περάσουν εδώ για να επιβιώσουν, διακινδυνεύοντας τα πάντα. Από την άλλη πλευρά μας υποχρεώνουν να τους κρατάμε, διότι θέλουν βεβαίως να πάνε σε χώρες που δεν έχουν κρίση. Είναι λογικό να μην θέλουν να μείνουν εδώ και να περιπέσουν στην ανεργία που έχει και ο Έλληνας.
Είναι καλό αυτό το ζήτημα να επιλυθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί πραγματικά τότε δεν θα είναι υπόνοια κάποιου συριζαίου που σκέφτεται πονηρά για τη σημερινή μνημονιακή Κυβέρνηση. Θα είναι πραγματικότητα και εντάσσεται και αυτό στο να αποθαρρύνονται οι άνθρωποι. Συμφωνώ λοιπόν ως προς τη διαπίστωσή σας για τους τετρακόσιους που λείπουν.
Τα του μεταναστευτικού κώδικα οπωσδήποτε θα τα συζητήσουμε εδώ. Όσον αφορά δε το ζήτημα των απολύσεων είναι κοινός τόπος πως για όσους υπάρχουν παρανομίες και έχουν πλαστά χαρτιά, το δικαιακό σύστημα και ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας -που έχει ψηφιστεί εδώ και εξήντα χρόνια, αν δεν κάνω λάθος- θα εφαρμοστεί.
Δεν μιλάμε όμως για αυτό. Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για μια εμμονή να φύγουν άνθρωποι, τη στιγμή που υπάρχουν πολύ μεγάλα κενά σε όλη τη δημόσια διοίκηση και κυρίως στις κοινωνικές υπηρεσίες, εκεί που πονάει ο κόσμος και λόγω κρίσεως. Αυτή η εμμονή δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά με όρους ιδεοληψίας, την οποία δεν έχετε εσείς βέβαια και λόγω προελεύσεως και πολιτικής συγκρότησης, πλην όμως είναι κυρίαρχη σε κάποιους που παίρνουν αποφάσεις μέσα στη σημερινή Κυβέρνηση.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να πω δυο πράγματα για το μεταναστευτικό κώδικα, ο οποίος λύνει αυτό που είπατε προηγουμένως για τα εκατόν πενήντα ένσημα που απαιτούνται. Αυτό το κάνουμε πενήντα, κύριε Βούτση. Θα τα συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα στην Επιτροπή.  
Για το θέμα της ιθαγένειας, στο οποίο απάντησε ο κ. Αθανασίου, είναι γεγονός ότι κι εγώ ως συναρμόδιος Υπουργός έχω στείλει στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης τις τελικές μου προτάσεις. Αυτό πιστεύω ότι θα λυθεί. Είναι θέμα πια Κυβέρνησης και κυβερνητικής πολιτικής.
Αυτό που πιστεύω για το θέμα που πάλι θέσατε της ψηφοφορίας στις τοπικές και αυτοδιοικητικές εκλογές των δέκα χιλιάδων οκτακοσίων συνανθρώπων μας και συμπολιτών μας που δεν έχουν νόμιμα δικαιώματα στην Ελλάδα είναι ότι πρέπει να ψηφίσουν. Θα προσπαθήσουμε –τώρα συζητείται πάνω στην αρμόδια Επιτροπή- ειλικρινά να μειώσουμε στο ελάχιστο αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, υπολογίζοντας βέβαια και σεβόμενοι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό είναι όμως κάτι που συζητείται, κύριε Βούτση, τώρα πάνω Επιτροπή. Μάλιστα, ο κ. Μιχελάκης είναι αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή.
Έχω ενδιαφέροντα στοιχεία –και θα σας τα καταθέσω-  και πραγματικά σήμερα μου δώσατε την ευκαιρία να σας πω ότι οι μετανάστες στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν νόμιμα χαρτιά κι έχουν άδειες σε ισχύ, είναι τετρακόσιες εβδομήντα τρεις χιλιάδες εκατόν είκοσι τέσσερις.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Είναι διακόσιοι πενήντα χιλιάδες στο λεκανοπέδιο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Ναι, θα σας τα πω κι αυτά.
Είναι διακόσιοι τριάντα δύο χιλιάδες στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Θα σας το δώσω και αυτό το χαρτί. Είναι ενδιαφέροντα τα στοιχεία.
Βέβαια, αναφορικά με τα στοιχεία του 2012-2013, έρχεται ο νέος κώδικας που θα διευκολύνει τις διαδικασίες. Είναι περίπου τριάντα τρεις χιλιάδες με τον νέο κώδικα, δηλαδή το 50% από τους εξήντα πέντε χιλιάδες που είναι σε εκκρεμότητα. Με το νέο κώδικα θα προχωρήσουμε ως προς αυτό. Πρέπει να σας πω ότι έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά από το Υπουργείο Εσωτερικών –σας είπα προηγουμένως- και οφείλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό.
Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό και νομίζω ότι πρέπει να ανταμείψουμε τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, κύριε Βούτση, είναι ότι υπήρχαν περίπου δεκαπέντε χιλιάδες συμπολίτες μας που είχαν χάσει τα χαρτιά τους. Άρα, λοιπόν, εμείς έπρεπε εμείς να προχωρήσουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους που είχαν όλα τα χαρτιά αλλά τα έχασαν και τους κάλεσε η υπηρεσία και δεν μπορούσαν να τα προσκομίσουν. 
Ξέρετε ότι όταν πήγαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών –δεν θέλω να πω ότι είμαστε μάγοι και προχωρήσαμε- βρήκαμε γι’ αυτούς τους δεκαπέντε χιλιάδες ανθρώπους έναν αριθμό χαρτιών –περί τις 10.500- από τον Ιούνιο που είχαν μπλοκάρει. Σε έξι μήνες δηλαδή μέχρι το 2014 τελειώσαμε με τους δεκαπέντε χιλιάδες. Αυτό είναι εντυπωσιακό και πρέπει να το αναγνωρίσουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι δεκαπέντε χιλιάδες ήταν αυτοί που είχαν χάσει τα χαρτιά τους κι έτσι με την ειδική φόρμουλα που βρήκαμε, δηλαδή να δώσουμε στους εισηγητές να αποφασίζουν γι’ αυτούς τους ανθρώπους, καταφέραμε και λύσαμε αυτό το πρόβλημα, κύριε Βούτση, και είναι πολύ σημαντικό για το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε έξι μήνες «καθαρίσαμε» όλους αυτούς τους ανθρώπους που περίμεναν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να αναγνωρίσουν και να βρουν τα χαρτιά τους.
Με αυτή την ειδική άδεια που βγάλαμε για ανθρωπιστικούς λόγους μπορέσαμε και δώσαμε σε δέκα χιλιάδες πεντακόσιους ανθρώπους τα χαρτιά από το τελευταίο εξάμηνο. Θα σας καταθέσω κι αυτό το χαρτί.
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Θέλω όμως να σας πω δύο πράγματα για όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δουλεύουν και πραγματικά κάνουν μία σημαντική δουλειά στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δουλέψαμε για το Μεταναστευτικό Κώδικα στο Υπουργείο Εσωτερικών  κι έγινε μια πολύ μεγάλη δουλειά. Μαζέψαμε είκοσι νόμους, έξι προεδρικά διατάγματα και σαράντα δύο κανονιστικές πράξεις. Τα μαζέψαμε όλα αυτά και τα καταθέσαμε στο νέο Μεταναστευτικό Κώδικα. Με τον Κώδικα, λοιπόν, μεταναστευτικής πολιτικής ενοποιείται όλη η νομοθεσία στην Ελλάδα και αυτό που είναι σημαντικό και ξέρω ότι σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι ότι ο Κώδικας αυτός βοηθά και την ιθαγένεια.
 Δίνουμε δηλαδή αυτή την άδεια του επί μακρόν διαμένοντος, κύριε Βούτση, που λέει ότι όσοι τα τελευταία χρόνια ήταν στην Ελλάδα μπορούν να μεταναστεύσουν –είναι πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω- στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή απεγκλωβίζουμε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι κάποια στιγμή ήρθαν εδώ και είχαν μόνο χαρτιά για την Ελλάδα να μετακινούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανεργία στην Ελλάδα είναι στα ύψη. Αυτοί οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν εδώ και δεν μπορούσαν να φύγουν.
Τώρα λοιπόν με το νέο Μεταναστευτικό Κώδικα, όπως καταλαβαίνετε, δίνουμε την ευκαιρία να πάνε να βρουν εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απεγκλωβίζουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό από αυτούς τους συμπολίτες μας. Αυτό είναι το ένα που κάνει ο Μεταναστευτικός Κώδικας.
Το άλλο που κάνει με την άδεια του επί μακρόν διαμένοντος στα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μετανάστες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ότι τους δίνουμε μία βίζα από την αρχή επί μακρόν διαμένοντος ούτως ώστε να τους δίνεται η ευκαιρία στα δεκαοχτώ τους χρόνια –και σε κάποιους που έχουν φτάσει ήδη τα δεκαοχτώ κι εδώ έχουμε μία καθυστέρηση μεγάλη και να το παραδεχτούμε- να αποφασίσουν τα ίδια τα παιδιά αν πρέπει να πάρουν την ιθαγένεια ή όχι. Το προβλέπει ο μεταναστευτικός νόμος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Βέβαια, αυτό που κάνει ο Μεταναστευτικός Κώδικας είναι ότι μειώνει όλα αυτά τα δικαιολογητικά που τα προηγούμενα χρόνια ήταν γύρω στα πενήντα, ούτως ώστε να μειώσει τη γραφειοκρατία. Έγιναν τρία πράγματα, λίγα, αλλά σωστά.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι εκσυγχρονίζεται. Έχουμε ακούσει όλες τις απόψεις. Θα τις ξανακούσουμε την επόμενη εβδομάδα, θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε στην Επιτροπή, να πάμε σε ένα Μεταναστευτικό Κώδικα που να είναι σύγχρονος και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φίλων μας, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια ήρθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν την οικονομική της κατάσταση και την ενίσχυσή της.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί πραγματικά ήταν μια ουσιαστική ερώτηση, που έδωσε πολλές απαντήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, επειδή είπατε για προσλήψεις με πλαστά χαρτιά, ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Είναι αρκετά μεγάλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Δειγματοληπτικά, εβδομήντα είπαμε και μπορεί να πάει στους τριακόσιους με τετρακόσιους, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Ναι, για τους δημοτικούς αστυνομικούς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ναι.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Για μένα το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Είναι μια «δουλειά» περί τα Proficiency.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Να μαθαίνουμε τι γινόταν και τι ενδεχομένως...
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Εγώ, πάντως, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.