ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Φωτογραφίες από τα Εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών στη Καλαμάτα


Διαβάστε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη στο Al Jazeera

Η απόφαση για την αλλαγή της διαδικασίας δεν έχει καμία σχέση με τη λιτότητα ή με το μνημόνιο. Ήταν μια σκέψη των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΣ που ξεκινά από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και έγινε νόμος το 2011.
Στην πραγματικότητα αυτό που αλλάζει είναι ότι δεν παρεμβαίνει ο Δήμος όπως μέχρι σήμερα για την κατάθεση του αιτήματος αλλά αυτό κατατίθεται στην υπηρεσία που και πριν ήταν αρμόδια για την εξέταση του. Έτσι οι μετανάστες γλυτώνουν αρκετό χρόνο μια που δεν χρειάζεται τα διάφορα έγγραφα, αιτήσεις και άδειες να πηγαινοέρχονται από τους Δήμους στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η νέα υπηρεσία λέγεται κατάστημα μιας στάσης (one stop shop) και φιλοδοξεί να δίνει για απλές περιπτώσεις τις άδειες διαμονής ακόμα και την ίδια μέρα που κατατίθεται η αίτηση.   Εδώ και αρκετό καιρό λειτουργούν Καταστήματα μιας Στάσης σε όλη την Ελλάδα και έχουν διευκολύνει αρκετά τους μετανάστες. Τα τελευταία ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις αρχές του χρόνου σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Η αλήθεια είναι ότι στα «Καταστήματα» της Αττικής παρατηρήθηκε από την αρχή αδυναμία σωστής εξυπηρέτησης των μεταναστών λόγω της έλλειψης προσωπικού. Η στελέχωση των υπηρεσιών έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες αλλά για διάφορους λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Για αυτό το λόγο αποφάσισα να δοθεί παράταση για 5 μήνες στην ισχύ των αδειών διαμονής που λήγουν αυτό το δύσκολο για τις υπηρεσίες χρονικό διάστημα. Έτσι δεν θα κινδυνέψει κανένας μετανάστης να χάσει την άδεια διαμονής του ή να πληρώσει πρόστιμο επειδή καθυστέρησε να υποβάλει την αίτηση ανανέωσης.
Οι πρώτες μέρες μετά την απόφαση για την παράταση είναι οι πιο δύσκολες γιατί πρέπει να ενημερωθούν οι μετανάστες ώστε να μην ανησυχούν. Έχουμε επικοινωνήσει ήδη με τις υπηρεσίες με τις οποίες συναλλάσσονται οι μετανάστες για να τους ενημερώσουμε για τις εξελίξεις και να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους μετανάστες των οποίων έχει παραταθεί η ισχύς των αδειών.
Να σημειωθεί ότι δίνουμε το δικαίωμα για ανανέωση των αδειών σε μετανάστες που τις χρειάζονται για σπουδαίο λόγο (πχ ταξίδι στο εξωτερικό, φοιτητές στο εξωτερικό κλπ). 
Να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να λύσουμε τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν από αυτή την κατάσταση και ζητάμε την βοήθεια όλων των κοινοτήτων των μεταναστών για την όσο πιο γρήγορη δική μας ενημέρωση για αυτά.
http://www.aljazeera.net/news/pages/3cbb5e31-56be-4bc7-a49e-6eeae7173424

Το δίλημμα των ευρωεκλογών - Εφημερίδα "Τα Νέα"

Το δίλημμα των ευρωεκλογών


του Λεωνίδα Γρηγοράκου*
"Εφημερίδα Τα Νέα"

Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν τη δική τους πολιτική σημασία - για την Ελλάδα της κρίσης, μάλιστα προσλαμβάνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, η εκλογική αυτή αναμέτρηση δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, όπως επιχειρεί να της προσδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας.

Καταρχήν η επιλογή του αυτή δείχνει ότι δεν έχει απεξαρτηθεί ακόμη από το σύνδρομο του πολιτικού επαρχιωτισμού. Παραμένοντας δέσμιος των ιδεοληψιών του, αδυνατεί να αντιληφθεί τις ευρωπαϊκές διεργασίες. Ενδεικτικό είναι άλλωστε, ότι οι οποιεσδήποτε αναφορές του στον ευρωπαϊκό χώρο εξαντλούνται στις σχέσεις του με ένα συνονθύλευμα παλαιοαριστερών και παλαιοκομμουνιστικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και ακραίων ευρωσκεπτικιστών.

Ως κατεξοχήν αντιμνημονιακό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίζεται στην άρνηση και στον καταγγελτικό λόγο, χωρίς να μπορεί να θεμελιώσει εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Μοναδικό του μέλημα, η κατάκτηση εξουσίας. Προκειμένου μάλιστα να διασφαλίσει τον στόχο του, υιοθετεί δίκαια και άδικα αιτήματα, παρέχει υποστήριξη σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που δε θέλουν να χάσουν κανένα από τα προνόμια τους. Κινούμενο, όμως, στη λογική «λεφτά υπάρχουν» το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι επιστροφή στο παρελθόν, στην επίπλαστη ανάπτυξη και ευημερία. Το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι η αναβίωση των ελλειμμάτων και η ανακύκλωση των σημερινών τραγικών οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων.

Στην πραγματικότητα, το δίλλημα των ευρωεκλογών είναι ένα και μοναδικό: Θα επιβεβαιώσουμε την αταλάντευτη απόφασή μας να προχωρήσουμε μπροστά για να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού; Ή θα ανακόψουμε τη δεκαοκτάμηνη ανοδική μας πορεία, οδηγώντας τη χώρα σε απρόβλεπτες περιπέτειες.

Η πολιτική σταθερότητα, η αναστροφή της καθοδικής πορείας, η αλλαγή του δυσμενούς κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έργο της κυβέρνησης συνεργασίας. Η δημοσιονομική προσαρμογή, η διασφάλιση για πρώτη φορά πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλεται στην επώδυνη, αλλά αναγκαία, πολιτική που ακολουθήσαμε για να βάλουμε τη χώρα στην τροχιά της ανάπτυξης. Βεβαίως και γνωρίζουμε τις δυσμενείς συνέπειές της: τη δραστική μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, την πρωτοφανή ύφεση στην αγορά, τη ραγδαία άνοδο της ανεργίας. Όμως όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν τώρα που έχουμε κάνει τολμηρά βήματα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τώρα που δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας.

Άλλωστε, η πλειονότητα των πολιτών αντιλαμβάνεται την ανάγκη υλοποίησης ρεαλιστικών πολιτικών. Δεν πιστεύει στις ανεδαφικές υποσχέσεις, στα άλματα στο κενό, αλλά στα μικρά και σταθερά βήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καρπωθεί την εύλογη κοινωνική δυσαρέσκεια. Ακόμη και η πρόσφατη πρωτιά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις είναι οριακή.

Γι’ αυτό και η κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών του Μάιου θα εκπέμψει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, αλλά και προοπτικής για την παραγωγική, διοικητική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Οι προοδευτικές δυνάμεις συντονίζουν από τώρα τα βήματα τους, προκειμένου να κατέλθουν από κοινού υπό την πολιτική ομπρέλα το Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ, σεβόμενο την ιστορία του, ανταποκρίνεται θετικά στις πρωτοβουλίες ανασύνθεσης της σύγχρονης, μεταρρυθμιστικής και ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Χωρίς φοβικότητες, χωρίς αναστολές, χωρίς κομματικές αυταρέσκειες επιστρατεύεται για άλλη μια φορά, υπηρετώντας με συνέπεια και τη σταθερότητα της χώρας και την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.* Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών, βουλευτού Λακωνίας ΠΑΣΟΚ

Φωτογραφίες από την επίσκεψη εκπροσώπων του Γεωργιανού κοινοβουλίου στο Υπουργείο Εσωτερικών

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου

Παρασκευή 24/01/2014


Δελτίο Τύπου


Η ένταξη του Λιμανιού του Γυθείου στην κατηγοριοποίηση των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ειδικότερα στον τουρισμό Κρουαζιέρας δρομολογείται από την αρμόδια Γραμματεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.


Πρόκειται για αποτέλεσα συντονισμένων ενεργειών του βουλευτή Λακωνίας και Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου. Αρχής γενομένης την 3η Ιανουαρίου με σχετικό έγγραφο του κ. Γρηγοράκου, στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη όσο και με τον Αναπληρωτή κ. Καλαφάτη.
Κομβικής σημασίας ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 μεταξύ του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ κ. Σταύρου Καλαφάτη και του Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Γρηγοράκου, κ. Παναγιώτη Τσιριγώτη.


Ο συνεργάτης του κ. Γρηγοράκου, έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης όλες τις παραμέτρους κάνοντας ειδική αναφορά στις δυνατότητες που θα έχει το λιμάνι του Γυθείου, μετά το πέρας των εργασιών ανακατασκευής του. Οι εργασίες έχουν ανέλθει στα 18 εκατομμύρια ευρώ και μετά το πέρας, θα υπάρχει η δυνατότητα –μεταξύ άλλων- υποδοχής κρουαζιερόπλοιων κι άμεσης επιβίβασης των τουριστών.   


Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Καλαφάτης, δια των συνεργατών του δεσμεύτηκε για την τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων -Εσωτερικών και ΠΕΚΑ- ώστε να εντάσσει το λιμάνι του Γυθείου στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και ειδικότερα για τον τουρισμό κρουαζιέρας.
Τα οφέλη της πράξης αυτής είναι πολύ σημαντικά για την περαιτέρω οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη όχι μόνο του Γυθείου αλλά όλης της Λακωνίας και κατ’ επέκταση της Πελοποννήσου

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου"Πέμπτη 23/01/2014

Δελτίο Τύπου"
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ).
Πιο συγκεκριμένα, τον Οργανισμό εκπροσώπησαν, ο Κωνσταντίνος Μαρινάκος (πρόεδρος), ο Δημήτρης Πολλάλης (Α’ Αντιπρόεδρος), ο Δημήτρης Παππάς (Β’ Αντιπρόεδρος), Πέτρος Κουτσόπουλος (Γενικός Γραμματέας).
Στην συνάντηση συζητήθηκαν προβλήματα και προοπτικές του τουρισμού τόσο στην Πελοπόννησο συνολικά, όσο και σε κάθε περιοχή της ξεχωριστά.
Ο κ. Γρηγοράκος, γνωρίζοντας –όντας βουλευτής Λακωνίας- τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, δεσμεύτηκε να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια με κατεύθυνση την ανάπτυξη δράσεων που θα τονώσουν την τουριστική κίνηση της ευρύτερης περιοχής.


Στην φωτογραφία που σας επισυνάπτεται από αριστερά προς τα δεξιά είναι οι: Κουτσόπουλος Πέτρος (Γεν. Γραμματέας) – Παππάς Δημήτρης (Β Αντιπρόεδρος) – Λεωνίδας Γρηγοράκος (Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών) – Πολλάλης Δημήτρης (Α Αντιπρόεδρος) - Μαρινάκος Κων-νος (Πρόεδρος) και Κατερίνα Γκαμπέτα (Συνεργάτης Υπουργού Αναπληρωτή).

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Μηδενική ανοχή

"16 Γεν 2014

Άρθρο του Λεωνίδα Γρηγοράκου στην
Εφημερίδα Τα Νέα"


 Ο ορυμαγδός των  τελευταίων αποκαλύψεων περί διαφθοράς και συναλλαγής ρίχνει βαριά σκιά στον πολιτικό ορίζοντα της χώρας, αναδεικνύοντας παράλληλα το ζήτημα της διαφάνειας σε άμεση εθνική προτεραιότητα. Το πρόβλημα της διαφθοράς δεν είναι καινούριο, είναι διαχρονικό και βεβαίως δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας.

Επίσης, δεν εντοπίζεται μόνο στην οροφή της πολιτικής εξουσίας, αλλά σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας ζωής -σαν να έχει κάνει μετάσταση- διαβρώνοντας ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Η προμήθεια, η μίζα, το αποκαλούμενο «γρηγορόσημο», ήταν οι κινητήριες δυνάμεις για να υλοποιηθεί μια πολιτική ή μια κυβερνητική απόφαση, για να κατασκευαστεί ένα μικρό ή μεγάλο έργο, για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης.

Αν, λοιπόν, θέλουμε να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο, οφείλουμε να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα. Οι συγκαλύψεις, οι ωραιοποιήσεις και προπαντός οι στρουθοκαμηλισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Είμαστε υποχρεωμενοι όλοι μας -πολιτικοί, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικοί φορείς- να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο: η διαφθορά στον τόπο μας έχει προσλάβει επιδημικές διαστάσεις.

Η θεσμική και πολιτική υστέρηση που επί χρόνια επιδεικνύουμε, ως χώρα και ως οργανωμένη πολιτεία, δημιούργησαν εστίες συναλλαγής, διαπλοκής και χρηματισμού. Η αλήθεια είναι ότι δεν φροντίσαμε εγκαίρως να θεσμοθετήσουμε δομές και διαδικασίες που θα επέβαλαν τη διαφάνεια. Είτε γιατί εσκεμμένα είχαμε συμφιλιωθεί με τη διαφθορά είτε γιατί την υποτιμήσαμε, ασχολούμενοι δήθεν με την υψηλή πολιτική.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Δεν οφείλεται πρωτίστως στις ελαστικές συνειδήσεις, στην έλλειψη ηθικών αναστολών και αξιακού φορτίου. Συνδέεται ευθέως με το πελατειακό κράτος που οικοδομήσαμε και επί πολλές δεκαετίες στηρίξαμε. Γι’ αυτό σήμερα, που η χώρα δίνει τιτάνια μάχη για να σταθεί στα πόδια της, δεν έχουμε την πολυτέλεια να το προσπερνάμε, θεωρώντας το ελάσσονος σημασίας, ή να ετεροχρονίζουμε τη λύση του. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με γοργά βήματα στην οικοδόμηση ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και διαφανούς κράτους.

Η αδιαφάνεια λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου, μας κρατά καθηλωμένους στο παρελθόν. Αντιλαμβανόμενη το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ανοίγει μέτωπο με τη διαφθορά. Αδιαπραγμάτευτη απόφασή της είναι να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις γκρίζες περιοχές του δημόσιου βίου. Όποιοι δεν σεβάστηκαν το δημόσιο συμφέρον, όσοι καταπάτησαν τις αρχές και τις αξίες που κλήθηκαν να υπηρετήσουν, θα κριθούν αυστηρά από τη Δικαιοσύνη και θα υποστούν το τίμημα.  Επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή, μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, να επανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, να ανακτήσουμε την ηθική υπόσταση της πολιτικής.

Για μας -και θέλω να πιστεύω για όλους- το ζήτημα της διαφάνειας στο κράτος, στην κεντρική διοίκηση, στην αυτοδιοίκηση συνιστά άμεση εθνική προτεραιότητα. Διαφάνεια παντού λοιπόν: σε όλες τις αποφάσεις της πολιτικής τάξης, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, της διοίκησης. Όλες πρέπει να είναι απολύτως διαφανείς και ξεκάθαρες, να λαμβάνονται στο φως της ημέρας. Να μην δημιουργούν την παραμικρή υποψία ότι είναι διαβλητές, ότι πάρθηκαν με γνώμονα την εξυπηρέτηση ενός επιχειρηματία, ενός προμηθευτή, ενός τοπικού παράγοντα

Προκειμένου να καθαρίσουμε τη γάγγραινα της συναλλαγής, του χρηματισμού,  της αδιαφάνειας της διαφθοράς, οφείλουμε όλοι μας, χωρίς σκοπιμότητες και υστεροβουλίες, να ανταποκριθούμε με προτάσεις, θέσεις, πρωτοβουλίες, ενέργειες.