ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Ομιλία Αν.Υπουργού Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκου στο Γύθειο


Στην εκδήλωση μίλησαν και οι υποψήφιες ευρωβουλευτίνες με την ΕΛΙΑ Έυα Καϊλή και Ρεγγίνα Θεάκου.


«Ισότιμη Συμμετοχή Γυναικών και Ανδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση»


Την Δευτέρα 28 Απριλίου, στις 2 μ.μ., o Αν. Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, παρέστη στην κοινή εκδήλωση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών και του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει των επερχόμενων εκλογών για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο και το θέμα της συζήτησης ήταν «Ισότιμη Συμμετοχή Γυναικών και Ανδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση»


Η ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ»

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ

        ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ                                                                         

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η μεγαλύτερη πολιτική πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε στη Μεταπολίτευση. Συνιστούσε μια ουσιαστική τομή για την πολιτική ζωή της χώρας. Η πορεία που ακολούθησε έδειξε ότι η παρουσία του στα πολιτικά πράγματα κάθε άλλο παρά εφήμερη και πρόσκαιρη ήταν. Η αλματώδης άνοδός του ήταν πρωτοφανής. Η απήχηση που είχε στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα του προσέδωσε δύναμη. Μόλις επτά χρόνια από τη συγκρότησή του, ανέλαβε τα ινία της διακυβέρνησης της χώρας.

Η Αλλαγή του 1981 ισοδυναμούσε -όπως πολλοί υποστήριξαν τότε- με μια ειρηνική επανάσταση. Όποια και αν είναι η αποτίμηση της πρώτης κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι για πρώτη φορά κυβερνητική εξουσία διεύρυνε τα όρια της κοινωνικής και πολιτικής βάσης. Οι μη προνομιούχοι της χώρας βρέθηκαν στο πολιτικό προσκήνιο, ενώ ταυτόχρονα τέθηκε τέλος στην ανώμαλη μετεμφυλιακή περίοδο που βασάνιζε τη χώρα.

Η πολιτική επιρροή που διέθετε το ΠΑΣΟΚ στους πολίτες της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης επιβεβαιώθηκε ακόμη και στην γκρίζα περίοδο του 1989. Ακόμη και τότε τα εκλογικά του ποσοστά βρίσκονταν κοντά στο 40%. Το γεγονός αυτό μας ενέπνευσε να βροντοφωνάξουμε το ιστορικό σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό».

Παρά τις προσπάθειες της Δεξιάς αλλά και της Αριστεράς να μας διασπάσουν, να μας εξοβελίσουν, να μας φθείρουν, εμείς μείναμε πιστοί και σταθεροί στις αξίες και στις πολιτικές που το Κίνημά μας ενσάρκωνε και ενσαρκώνει. Τα στελέχη μας, τα μέλη μας, οι φίλοι μας, η πλατιά μας κοινωνική και εκλογική βάση, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης και της υποστήριξης του Κόμματος.

Το γεγονός αυτό οφείλουμε να θυμόμαστε και σήμερα που το ΠΑΣΟΚ στοχοποιείται από τους αντιπάλους του. Αρκεί να αναλογιστούμε πως έπειτα απ’ όλες τις δοκιμασίες που πέρασε στην πολύχρονη διαδρομή του το Κόμμα μας άντεξε, επιβίωσε, ανασυγκροτήθηκε. Κι αυτό διότι στην πραγματικότητα εκφράζει και εκπροσωπεί ένα υπαρκτό πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα.

Η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 1993, μετά την κατάρρευση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Κ. Μητσοτάκη και της σκευωρίας εις βάρος του ιδρυτή του, το ΠΑΣΟΚ απέδειξε πως έχει βαθιές ρίζες σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα.Ο ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Παράλληλα, η διακυβέρνηση 1996-2004, επέφερε στη χώρα πολιτική σταθερότητα. Και το κυριότερο απ’ όλα συνοδεύτηκε από την επίτευξη μεγάλων πολιτικών στόχων, με κορυφαίο την ένταξη στην Ευρωζώνη. Αυτή η οκταετής κυβερνητική θητεία του χαρακτηρίζεται από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, από την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της χώρας, από τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΟΝΕ, από την επιτυχημένη προετοιμασία και διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως σημείωναν τότε φίλοι και εχθροί, εντός και εκτός συνόρων, η Ελλάδα την περίοδο αυτή, μετεξελίχθηκε από βαλκανική σε ευρωπαϊκή χώρα.

Με την εκλογή του νεότερου Καραμανλή, το 2004, η Ελλάδα μπαίνει σε μια τροχιά αποδόμησης των επιτυχιών της. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της απογραφής που ζήτησε η γαλάζια διακυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πράξη απολύτως εξωφρενική κι αυτό γιατί έφτασε σε σημείο να αμφισβητείται η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ, ενώ ταυτόχρονα έθεσε σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της χώρας.

Η επάνοδος της Δεξιάς στη διακυβέρνηση του τόπου σήμαινε και επιστροφή στο σκληρό πελατειακό και κομματικό κράτος. Η εκτόξευση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους στα ύψη μας οδήγησαν στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Η κρίση και η χρεοκοπία είναι έργο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Την αδιάψευστη αυτή αλήθεια δεν μπορεί να την αμφισβητήσει πλέον κανείς.

Αξιοσημείωτη είναι η ευθύνη που καταλογίζει στη διακυβέρνηση της ΝΔ η πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που συστάθηκε, προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους που η Ελλάδα μπήκε υπό την επιτήρηση της Τρόικας. Μολονότι η πλειοψηφία της Επιτροπής προέρχεται από ευρωβουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος δεν δίστασε να διατυπώσει αιχμηρές διατυπώσεις για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης του νεότερου Καραμανλή, θεωρώντας τη υπεύθυνη για την πρωτοφανή κρίση στην οποία οδηγηθήκαμε.


Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΑΤΑΚΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Το 2009 το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση με τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Αναμφίβολα υπήρξε δυστοκία, αναβλητικότητα και κυρίως αστοχίες με πιο χαρακτηριστική τη γνωστή φράση «λεφτά υπάρχουν». Όμως, το καίριο σημείο είναι ότι το Κόμμα μας βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγάλες θύελλες που είχε σπείρει η Δεξιά. Ανέλαβε την ιστορική ευθύνη να αντιμετωπίσει την κρίση αγνοώντας το κομματικό κόστος, προτάσσοντας το εθνικό όφελος. Η πολιτική που πρόκρινε ήταν μία και μοναδική: η αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας. Με τις επιλογές μας αποφύγαμε τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα ανεξέλεγκτο οικονομικό και κοινωνικό χάος και το κυριότερο απ’ όλα να θέσει τον εαυτό της εκτός Ευρωζώνης.

Η προσφυγή στην Τρόικα και στους δανειστές ήταν αναπόφευκτη. Το μνημόνιο που υπογράψαμε ήταν αναγκαίο, ακόμη κι αν σήμερα διατυπώνονται εύλογες ενστάσεις ως προς το ετεροβαρές του χαρακτήρα του. Η αλήθεια είναι ότι δεν έγινε η απαιτούμενη προετοιμασία ούτε η αναγκαία διαπραγμάτευση. Ο χρόνος ήταν πιεστικός και οι αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Η αποτίμηση των πολιτικών μας θα γίνει πιο ψύχραιμα και πιο νηφάλια, όταν βγούμε από την κρίση. Τότε μπορούμε να αποτιμήσουμε χωρίς σκοπιμότητες και υστεροβουλίες την πολιτική που ακολουθήσαμε σε όλη τη μνημονιακή περίοδο.

Από την πρώτη στιγμή προτεραιότητά μας ήταν να διασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα, να εγγυηθούμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μας προοπτική, να πετύχουμε τη δημοσιονομική μας προσαρμογή, να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών που ακολουθήσαμε, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2013 επιλέξαμε την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ με ένα και μοναδικό κριτήριο, να υπηρετήσουμε τους παραπάνω στόχους. Αυτό πράξαμε ως τρικομματική και στη συνέχεια ως δικομματική κυβέρνηση. Η συμπαράταξή μας με τη ΝΔ ήταν μια επιλογή που υπαγορευόταν από την πρώτη βασική μας εθνική προτεραιότητα: την αποφυγή της ακυβερνησίας, την ανάκαμψη της χώρας, την πολιτική σταθερότητα.

Η σύμπραξη των δύο κομμάτων δεν σημαίνει κατάλυση της πολιτικής τους αυτονομίας. Οι διαφορές τους είναι υπαρκτές και ουσιαστικές. Τα συγκυβερνώντα κόμματα, ΠΑΣΟΚ Ν.Δ, δεν έθεσαν τον εαυτό τους σε χειμερία νάρκη, δεν αυτοευνουχίστηκαν. Δεν εξισώθηκαν, αλλά ούτε αφομοίωσε το ένα το άλλο. Το κάθε ένα προβάλλει ή οφείλει να προβάλλει τον δικό του πολιτικό και ιδεολογικό λόγο, χωρίς να τον συγχέει με το κοινό προγραμματικό και κυβερνητικό πλαίσιο. Οι θέσεις και οι απόψεις τους κρίνονται και αξιολογούνται, χωρίς σκοπιμότητες και υστεροβουλίες. Είναι ανεπίτρεπτος, είναι ανιστόρητος, είναι απαράδεκτος ο ισχυρισμός κάποιων ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποταχθεί στον Σαμαρά και συνιστά πολιτική του συνιστώσα.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι δύο ιστορικές παρατάξεις, που η καθεμία κουβαλά στις αποσκευές της το δικό της αξιακό αλλά και κυβερνητικό φορτίο. Το κυβερνητικό τους παρελθόν δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο, ούτε μπορούν να το αποποιηθούν. Οι ίδιες επιλέγουν τον τρόπο αξιολόγησης και υπεράσπισής του. Οι πολίτες έχουν γνώση και κρίση. Μπορούν να αποφανθούν για τη προσφορά και το έργο του κάθε κόμματος, όπως το έχουν κάνει στο παρελθόν και το κάνουν συνεχώς.

Φυσικό είναι το πρωτόγνωρο εγχείρημα της κυβερνητικής συμπαράταξης να αντιμετωπίζεται με εκατέρωθεν επιφυλάξεις. Άλλωστε, γαλουχημένοι όλοι μας επί χρόνια στη μονομέρεια και αυταρέσκεια των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε εύκολα στα νέα δεδομένα, στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις. Ωστόσο, όλοι μας οφείλουμε να συμφωνήσουμε ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ακόμη και όταν διαθέτουν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτελούν πλέον παρελθόν.

Τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα απαιτούν συμπόρευση, συναίνεση, συνεννόηση, και προπαντός κοινή βούληση. Ως εκ τούτου, καθιστούν επιβεβλημένη τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών και προγραμματικών προσεγγίσεων. Δεν μπορεί το κάθε κόμμα να προσέρχεται σε μία κυβερνητική συνεργασία, θέλοντας να επιβάλλει τις απόψεις και τις προτάσεις του. Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη δυνατότητα να αναζητηθεί μία έννοια πολιτική, η οποία θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Οι ηγεμονικές διαθέσεις δε συνάδουν με την κουλτούρα των συνεργασιών, του διαλόγου και κυρίως της σύνθεσης που πρέπει να επιδιώκουμε σε περιόδους ιδιαίτερα κρίσιμες, όπως αποδεικνύεται η σημερινή για τον τόπο.Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ο ακρωτηριασμός ΠΑΣΟΚ τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Οφείλεται στις σκληρές και επώδυνες πολιτικές που ακολουθήσαμε, προκειμένου η χώρα να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία. Η δημοσιονομική εξυγίανση, η περιστολή κοινωνικών δαπανών, οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, η πρωτοφανής αύξηση της ανεργίας, η ερήμωση της αγοράς, η μείωση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας των πολιτών, η εκτόξευση της ύφεσης στα ύψη, ήταν φυσικό να έχουν κόστος. Το κόστος αυτό πλήρωσε και πληρώνει ακόμη το ΠΑΣΟΚ. Οι πολιτικές που ακολουθήσαμε ήταν επιβεβλημένες, ήταν αναγκαίες, προκειμένου να αποφύγουμε χειρότερα δεινά, να είχαμε για παράδειγμα την τύχη της Αργεντινής.

Βέβαια είναι άδικο και αρκετά παράδοξο να λούζεται ένα κόμμα τις συνέπειες των πολιτικών που ακολούθησε η χώρα, προκειμένου να σταθεί στα πόδια της. Όμως, ευελπιστούμε ότι τώρα που φαίνεται πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πήγαν χαμένες και πιάνουν τόπο, οι πολίτες να αξιολογήσουν με διαφορετικό τρόπο την προσφορά και τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση.

Πάντως γεγονός είναι ότι η πλειονότητα των πολιτών κρατά επιφυλάξεις και προβάλλει ενστάσεις προς όλα τα κόμματα, αρνούμενη να αποδεχτεί τις απλουστεύσεις και τις μανιχαϊστικές απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η περιβόητη διάκριση μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων έχει αποδειχθεί παντελώς άστοχη, αλλά και υστερόβουλη. Το μόνο που πέτυχε ήταν το πρόσκαιρο κομματικό όφελος για τις δυνάμεις εκείνες που επένδυσαν με πάθος στην καταστροφή και κατάρρευση της χώρας. Όμως αυτό το άηθες παιχνίδι δεν τους βγήκε. Γι’ αυτό και σήμερα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από τα μνημόνια, η αντιπολίτευση, με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ έχει περιέλθει σε απόλυτη αμηχανία και σύγχυση.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βιώνει ακόμη και σήμερα μια πρωτοφανή κρίση, όμως την ίδια στιγμή εγγράφει στο ενεργητικό του τη σημαντική συμβολή που έχει, ως κυβερνητικός εταίρος, στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, στη δημιουργία στέρεων προϋποθέσεων για την έξοδο από την κρίση. Η άλλοτε ισχυρή και ανθεκτική κοινωνική και εκλογική μας βάση αποδιαρθρώνεται γιατί πλήρωσε περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, το κόστος των πολιτικών μας. Οι πολίτες που είχαν εμπιστευτεί για πολλά χρόνια στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, είναι σήμερα απογοητευμένοι αλλά και σε ένα μεγάλο βαθμό ταπεινωμένοι. Μεταναστεύουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, χωρίς όμως να κόβουν τις γέφυρες πίσω τους.

Στο χέρι μας είναι τώρα που περισσότερο από κάθε άλλη φορά διαφαίνεται η έξοδος από την κρίση, οι πολίτες αυτοί να στρέψουν το ενδιαφέρον τους ξανά σε εμάς. Άλλωστε γι’ αυτό επικρατεί ρευστότητα ως προς τις πολιτικές προτιμήσεις της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας. Όμως βασική προϋπόθεση για να τους αποσπάσουμε κατ’ αρχήν την προσοχή είναι να δουν, να διαπιστώσουν, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δύναμη και τη βούληση να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος. Να επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ως προς τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις της χώρας και της οικονομίας. Να θέσει το ΕΜΕΙΣ των οπαδών, των ψηφοφόρων, των φίλων του πάνω από το ΕΓΩ των στελεχών του.

Το κόμμα μας συγκροτήθηκε, αναπτύχτηκε, υπηρετώντας τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών και όχι τις προσωπικές επιδιώξεις, τις σκοπιμότητες και τους ανομολόγητους στόχους των στελεχών του. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ ήταν η ικανότητά του να προσαρμόζεται στα δεδομένα της κάθε εποχής, αναθεωρώντας όπου ήταν αναγκαίο τις απόψεις και τις θέσεις του. Ταυτόχρονα είχε το πλεονέκτημα να υπερασπίζεται και να υπηρετεί με συνέπεια και υπευθυνότητα την ανθεκτικότητά του, χωρίς να εξοβελίζει τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που πάντα υπήρχαν στο εσωτερικό του.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Η συσπείρωση των στελεχών και των μελών του επιτυγχανόταν πάντα με τον γόνιμο διάλογο και την ελεύθερη έκφραση των απόψεων. Ως ένα μεγάλο και πολυσυλλεκτικό πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα, μπόρεσε να αντισταθεί στους προσωπικούς εγωισμούς και στις προσωπικές ατζέντες, προτάσσοντας τη βούληση για κοινή συμπόρευση, για κοινή συμπαράταξη. Πιστεύοντας στη δύναμη της συσπείρωσης και της ενότητας, παρέμεινε ισχυρό και δυνατό πάνω από τρεις δεκαετίες.

Τη στρατηγική αυτή οφείλουμε να ακολουθήσουμε και σήμερα που το κόμμα μας βρίσκεται αντιμέτωπο με τη δίνη μιας μεγάλης κρίσης. Όλοι μας, ηγεσία, βουλευτές, στελέχη, μέλη και φίλοι μπορούμε να εκπέμψουμε ένα ηχηρό μήνυμα:
  • Το ΠΑΣΟΚ θα αναγεννηθεί, γιατί υπηρέτησε με υπευθυνότητα και συνέπεια το εθνικό συμφέρον.
  • Το ΠΑΣΟΚ θα ανασυγκροτηθεί, γιατί η στρατηγική και η πολιτική του για τον τόπο και την οικονομία, για την ανάπτυξη και την ευημερία, είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ.
  • Το ΠΑΣΟΚ θα αναζωογονηθεί γιατί η ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη του θα εργαστούν συντεταγμένα για το κόμμα και την παράταξή τους.


ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ & ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΕΛΙΑΣ

Το πολιτικό κενό που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καλύψει κανένας άλλος κομματικός χώρος. Η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς έχουν εξοβελιστεί, έχουν καταλυθεί. Ο χώρος αυτός είναι υπαρκτός, αλλά κατακερματισμένος. Είναι ένας πολυδύναμος χώρος που υπερβαίνει τα υπάρχοντα κομματικά σχήματα. Αναζητά την ανασύνθεση και την επαναθεμελίωσή του. Παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διεργασίες και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από τις διάφορες πλευρές. Προσδοκά τη συσπείρωση, τη συμπαράταξη και την ανανέωση όλων των δυνάμεών του. Αποστρέφεται τις πολιτικές εσωστρέφειας και περιχαράκωσης. Αναμένει πρωτοβουλίες που θα δίνουν πνοή και δύναμη στο εγχείρημα ανασύνθεσης μιας μαζικής, μεταρρυθμιστικής και ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς.

Το Κόμμα μας, ανταποκρινόμενο στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, αντιμετώπισε με θετικό τρόπο την «Πρωτοβουλία των 58». Πιστεύει ότι η Πρωτοβουλία αυτή μπορεί να είναι καταλύτης για τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων. Στις επικείμενες ευρωεκλογές, θα δώσουμε τη μάχη κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με το σχήμα της ΕΛΙΑΣ, το οποίο όπως φαίνεται ενέχει τις δυνατότητες μιας ευρύτερης συσπείρωσης. Η ΕΛΙΑ δεν υποκαθιστά το ΠΑΣΟΚ, ούτε είναι μια εκλογική συμπαράταξη. Αντίθετα συνιστά ένα πολιτικό εγχείρημα που επιτρέπει στο Κόμμα μας να επικοινωνήσει και με δυνάμεις που βρίσκονται εκτός των τοίχων του.

Το ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει την ΕΛΙΑ, υπερασπιζόμενο ταυτόχρονα την πολιτική και ιδεολογική του αυθυπαρξία. Όσοι βιάστηκαν να μιλήσουν για αυτοδιάλυσή του, είτε δεν κατάλαβαν τι συμβαίνει με το σχήμα της ΕΛΙΑΣ, είτε εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές. Υπερασπιζόμενο τις αρχές και τις αξίες το Κόμμα μας θέλει να έχει τη δική του συνδρομή και συμβολή στην ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Όλα τα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ καλούνται να επιστρατευτούν στις νέες πολιτικές μάχες που θα δώσει το κόμμα μας την περίοδο αυτή. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υστερόγραφα, χωρίς επιφυλάξεις στις πολιτικές μάχες που θα δώσουμε, οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί. Όπως είχε πει ο ιδρυτής του κόμματός μας Ανδρέας Παπανδρέου: «Το ΠΑΣΟΚ δεν κατακερματίζεται ούτε χαρίζεται ούτε κληρονομείται ούτε τεμαχίζεται σε τιμάρια».

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν έχει την πολυτέλεια των εσωτερικών συγκρούσεων και αμφισβητήσεων και πολύ περισσότερο δεν έχει την πολυτέλεια του κατακερματισμού του σε Βενιζελικούς, Παπανδρεϊκούς και Σημιτικούς. Ήταν και οφείλει να παραμείνει ένα ενιαίο κόμμα χωρίς να διασπάται σε επιμέρους εσωκομματικές ομάδες και μηχανισμούς. Άλλωστε τα παιχνίδια αυτά δεν αφορούν τους πολίτες, οι οποίοι κάθε άλλο παρά θετικά αντιμετωπίζουν τις εσωκομματικές αψιμαχίες και προσωπικές σκιαμαχίες.
Στρατηγική επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι η θεμελίωση μιας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που θα ενσαρκώνει την νέα Κεντροαριστερά της χώρας.


Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η ανασύνθεση μιας σύγχρονης μεταρρυθμιστικής και ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς είναι ζωτική ανάγκη. Αλλωστε σε κρίσιμες στιγμές, μεγάλα πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα ανταποκρίθηκαν ή ανέλαβαν μεγάλες πρωτοβουλίες ισοδύναμες με την επανίδρυσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε τη διορατικότητα και την τόλμη να υπερβεί τον παραδοσιακό χώρο της Ένωσης Κέντρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση ενός μεγάλου πολιτικού Κινήματος, το οποίο κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επί τρεις δεκαετίες.

Σήμερα, που τίποτα δεν θυμίζει το χθες, οι προοδευτικές δυνάμεις είναι τραυματισμένες. Η δραστική μείωση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ είναι αναμφισβήτητο γεγονός, το οποίο εγείρει ερωτήματα ως προς τη δυνατότητά του να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Αντιλαμβανόμενο, ωστόσο, το Κόμμα μας τη νέα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, επιχειρεί να εναρμονιστεί με αυτή.

Το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να διαγράφει τις ευθύνες του για την πρωτοφανή κρίση στην οποία οδηγηθήκαμε, αλλά και έχοντας επίγνωση της θετικής του συνδρομής σε όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου, προέβη στην ανατοποθέτησή του. Προτεραιότητά του είναι να συμβάλλει στην οικονομική, παραγωγική και διοικητική ανασυγκρότηση του τόπου.

Επιδιώκοντας οι προωθούμενες πολιτικές να έχουν προοδευτικό πρόσημο, ανταποκρίνεται χωρίς αναστολές και αμφισημίες στις κεντροαριστερές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, γιατί πεποίθησή του είναι ότι το κενό που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητά πολιτική έκφραση. Ο νέος δικομματισμός αντικειμενικά δεν μπορεί να καλύψει το κενό αυτό. Απεξαρτημένο από τις πρακτικές του παρελθόντος, θεωρεί μονόδρομο την αναζήτηση ενός κοινού πολιτικού πλαισίου, στο οποίο μπορούν να συναντηθούν όλα τα πολιτικά σχήματα και όλες οι Κινήσεις που αυτοτοποθετούνται στην Κεντροαριστερά.

Δυστυχώς, τη δυνατότητα αυτή προσπέρασαν όλες οι δυνάμεις που περιχαρακωμένες στον παλιό πολιτικό τους εαυτό εμμένουν σε λογικές διαίρεσης και αφαίρεσης, αντί να προτάσσουν την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό. Κάποιες απ’ αυτές παραμένουν συνεπείς στις αυταρέσκειες και στους μικρομεγαλισμούς τους, ενώ κάποιες άλλες, υποκινούμενες από την ανασφάλεια για το πολιτικό τους μέλλον, προσπαθούν να ενοχοποιήσουν το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς συνδέοντάς το με την αυτοκατάλυση του ΠΑΣΟΚ. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι η φοβικότητα, μήπως και απολέσουν την πολιτική και κομματική τους υπόσταση.

Η ανάγκη συμπόρευσης και συμπαράταξης του προοδευτικού χώρου είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς δεν θα προκύψει από παρθενογένεση ούτε θα στηριχθεί σε νεόκοπους επίδοξους ηγέτες. Δεν θα προέλθει από λογικές συγκόλλησης διαφόρων πολιτικών σχημάτων. Και πολύ περισσότερο δεν θα προωθηθεί αν ο καθένας από εμάς παραμένει εγκλωβισμένος στον μικρόκοσμό του, ακολουθώντας πρακτικές μονομέρειας και αυταρέσκειας.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι σήμερα οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, αν και κατακερματισμένες, συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι ο εγκλωβισμός σε μικροκομματικούς εγωισμούς και μικρομεγαλισμούς δεν οδηγεί πουθενά. Αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα υπερβαίνουν το κομματικό και προσωπικό εγώ, σκοπιμότητες και υστεροβουλίες.
ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς ενσαρκώνει τη ζωτική ανάγκη ανανέωσης, στην κοινωνία, στην πολιτική, στα κόμματα. Είναι επιλογή μας, να έρθουν στο προσκήνιο της δημόσια ζωής νέα πρόσωπα, νέες δυνάμεις. Είναι απόφασή μας να γυρίσουμε σελίδα και να στηριχτούμε στο πάθος, στη φρεσκάδα, στη ζωντάνια των νέων ανθρώπων. Ως φορέας της αλλαγής στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ κρατάει ζωντανό το αίτημα της ανανέωσης. Αφήνει πίσω του επετηρίδες και μαρμαρωμένους μηχανισμούς. Η παλιά πολιτική τάξη προσέφερε πολλά, γι’ αυτό και αντλούμε από την εμπειρία της καίρια συμπεράσματα. Όμως η μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι έργο των νέων ανθρώπων. Οι νέες ιδέες που χρειαζόμαστε θα προέλθουν από τους νέους ανθρώπους. Αυτούς εμπιστευόμαστε σε αυτούς προσβλέπουμε. Οι 42 υποψήφιοι μας είναι μια ομάδα ικανών αξιόλογων ανθρώπων, νέοι επιστήμονες, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των νέων γυναικών.


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Το καίριο σημείο των δημοσκοπήσεων δεν είναι η πρόθεση ψήφου ούτε οι κομματικές συσπειρώσεις. Το βασικό και το ουσιώδες είναι ότι η πλειονότητα των πολιτών επιβραβεύει και προσβλέπει στην πολιτική σταθερότητα. Και αυτό σε μια περίοδο σκληρών και επώδυνων μέτρων που αναγκαστήκαμε να πάρουμε ως κυβέρνηση.

Το δεύτερο καίριο σημείο είναι ότι οι πολίτες προσβλέπουν στην μεταμνημονιακή εποχή υπερβαίνοντας τον διαχωρισμό μνημονικών αντιμνημονιακών δυνάμεων. Αντιλαμβάνονται ότι όσο πλησιάζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια, τόσο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση που δε θα στηρίζεται σε επικίνδυνες αντιμνημονιακές κορώνες αλλά σε ένα εθνικό ρεαλιστικό σχέδιο. Η υποχώρηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων είναι εμφανής. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόμενος σε πλήρη σύγχυση δεν αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική του τον καθιστά μετέωρο. Η δημοσκοπική του στασιμότητα δείχνει τα αδιέξοδα της πολιτικής του.


ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα αλλά και για το ΠΑΣΟΚ . Το δίλλημα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ένα και μοναδικό: Θα επιβεβαιώσουμε την αταλάντευτη απόφασή μας να προχωρήσουμε μπροστά για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών; Ή θα ακυρώσουμε την 19μηνη ανοδική πορεία της χώρας, βάζοντάς τη σε απρόσμενες περιπέτειες.

Η αναστροφή της καθοδικής πορείας, η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, η αλλαγή του δυσμενούς κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι τα μεγάλα κεκτημένα για την ανάκαμψη της χωρας και της οικονομίας. Τα κεκτημένα αυτά είναι έργο της κυβέρνησης συνεργασίας. Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικός εταίρος έχει τη δικιά του συμβολή στην επίτευξη των παραπάνω στόχων. Ο ρόλος και ο λόγος του ήταν καθοριστικής σημασίας. Με τη δράση και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε επέβαλε πολιτικές που έχουν προοδευτικό περιεχόμενο. Αντιστάθηκε στις μονομέρειες, στους ηγεμονισμούς και στις αυταρέσκειες της Ν.Δ. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον θεώρησε χρέος του να είναι παρόν στη δύσκολη μάχη για την ανάταξη της χώρας, για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Είμαι βέβαιος πως οι πολίτες θα εκτιμήσουν αυτή την προσφορά και το έργο μας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει πως στις επικείμενες ευρωεκλογές επιστρατευτούν όλες οι κομματικές μας δυνάμεις, παραμερίζοντας επιμέρους ενστάσεις, διαφωνίες ακόμη και προσωπικές πικρίες.

Αποτιμώντας το κυβερνητικό έργο δεν υποστηρίζουμε ότι η κρίση συνιστά παρελθόν. Γνωρίζουμε τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν προκληθεί. Δεν τα υποτιμάμε. Ωστόσο, καταβάλλουμε προσπάθειες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, θέτοντάς τα σε τροχιά επίλυσης.

Στη νέα φάση που έχουμε εισέλθει, στο επίκεντρο των προσπαθειών μας βρίσκεται η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ύφεσης που πλήττει την αγορά, η καταπολέμηση της ανεργίας η οποία ανέρχεται σε πρωτόγνωρα ποσοστά, καθώς και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης. Η αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλει να γίνει με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά χωρίς να περιπέσουμε στο λάθος ψηφοθηρικών αντιλήψεων

Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ιδιαιτέρα της αξιωματικής, είναι φανερό πως η πλειονότητα των πολιτών αντιστρατεύεται τους πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς της και αξιολογεί θετικά το κυβερνητικό έργο. Ταυτόχρονα προσβλέπει στη συνεργασία των κομμάτων. Αντιλαμβάνεται την ανάγκη υλοποίησης ρεαλιστικών πολιτικών, γι’ αυτό και αντιμετωπίζει με άρνηση και επιφύλαξη τις ανεδαφικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, όπως δείχνουν όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις, η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική θα αποτύχει παταγωδώς. Η αντικυβερνητική του ρητορική δεν πείθει, στερείται σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Είναι κολλημένη στο παρελθόν, αψηφώντας εσκεμμένα τις αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εμφανίζεται ως κατεξοχήν αντιμνημονιακό κόμμα, τη στιγμή που τα μνημόνια κλείνουν τον κύκλο τους. Καλλιεργεί τη νομισματική αβεβαιότητα όταν ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη έχει εκλείψει. Αμφισβητεί τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία των δυνάμεων εκείνων που θέλουν την πατρίδα μας έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισυλλέγει στις γραμμές του πρωην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αναζητούν εναγωνίως τη διασφάλιση αξιωμάτων και τη συνέχιση της πολιτικής τους καριέρας.

Στις εκλογές της 25ης Μαΐου θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις που θέλουν να βάλουν τέλος στην οικονομική, πολιτική και θεσμική υστέρηση της Ελλάδας με τις δυνάμεις που προσπαθούν να την κρατήσουν εγκλωβισμένη στο τέλμα και στην αδράνεια, επενδύοντας στην κρίση και τη χρεοκοπία. Ως εκ τούτου η μάχη αυτή είναι αμιγώς πολιτική, υπερβαίνει τους κομματικούς συσχετισμούς, παραμερίζει δευτερεύουσες αντιθέσεις και προπαντός προσωπικές διαμάχες. 

 02/04/2014
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι βουλευτής Λακωνίας και Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών

Μπορείται να κατεβάσετε το άρθρο είναι σε μορφή αρχείου εδω
 

Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή ΣΚΑΪ" 25.04.2014

Θέμα συζήτησης: Διαδικασία εκλογών
Τα παράδοξα του ΣΥΡΙΖΑ

του Λεωνίδα Γρηγοράκου*
στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
25 Απριλίου 2014

Είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως η χώρα βαδίζει με πιο σταθερά βήματα. Ωστόσο, πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν για να βγούμε από την οικονομική δυσπραγία. Το έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε είναι αναμφίβολα δύσκολο και σύνθετο. Οπλισμένοι όμως με τη γνώση και την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.
Οι πολιτικές των Μνημονίων ήταν σίγουρα σκληρές και επώδυνες. Ωστόσο δεν υπήρχε άλλος δρόμος, αν θέλαμε να ήμαστε χρήσιμοι για τον τόπο. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού, και για να μην οδηγηθούμε στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, επιλέξαμε τη δημοσιονομική εξυγίανση, τις διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επίγνωση των συνεπειών από τις πολιτικές που αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε. Οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων είχαν δραστικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική οδήγησε στην ύφεση, με επακόλουθα την αύξηση της ανεργίας και την ερήμωση της αγοράς.

Πράγματι τα Μνημόνια ήταν ετεροβαρή, δεν έλαβαν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού και της οικονομίας. Όμως οι όποιες δυστοκίες δεν δικαιολογούν την απολυτότητα και τη μονομέρεια των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Ούτε δικαιώνουν τη λαϊκίστικη παραζάλη, τον καταγγελτικό λόγο και την επιμονή τους να επενδύουν στην κρίση και τη χρεοκοπία, κατασκευάζοντας την πολιτική τους μυθοπλασία και αρνούμενοι την πραγματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα, που διανοίγεται η μεταμνημονιακή περίοδος και η Ελλάδα βλέπει κάποια διέξοδο στην κρίση, οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται σε απόλυτη αμηχανία και σύγχυση, σε υπαρξιακή κρίση. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που αντέδρασαν με την έξοδο στις χρηματαγορές. Στην αρχή τη θεώρησαν επικοινωνιακό τέχνασμα, στη συνέχεια τη συνέδεσαν με τις επικείμενες ευρωεκλογές και στο τέλος έφθασαν στο σημείο να επικαλούνται τα επιτόκια των Μνημονίων για να υποστηρίξουν ότι τα επιτόκια των αγορών είναι υψηλότερα.  

Οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, αριστερόστροφες και δεξιόστροφες, αδυνατώντας να αντιληφθούν τα νέα δεδομένα, θεμελιώνουν την αντιπολιτευτική τους παρουσία με αντιφατικά και παράδοξα επιχειρήματα. Ο πολιτικός τους λόγος είναι καθηλωμένος στο παρελθόν, στην εποχή της οργής και της αγανάκτησης. Ωστόσο, οι πολίτες σήμερα επιζητούν ρεαλιστικές προτάσεις για την παραγωγική, διοικητική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, διακατέχεται από πραγματισμό. Αντιλαμβάνεται τα όρια των επιλογών μας. Δεν υιοθετεί ανεδαφικές προτάσεις και πολύ περισσότερο δεν έλκεται από στείρες αντιπολιτευτικές κορώνες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κατανοεί ότι πολιτεύεται τουλάχιστον παράδοξα, αποδεικνύοντας το έλλειμμα στρατηγικής του. Επιμένει σε μια σκληρή αντιμνημονιακή τακτική, την ώρα που προχωρούμε στη μεταμνημονιακή περίοδο. Επιδεικνύει έντονη αμφισημία, παραμένοντας βαθιά διχασμένος σε ζητήματα καίριας σημασίας.
Εξακολουθεί να καλλιεργεί τη νομισματική αβεβαιότητα. Η αναβίωση της εσωτερικής διαμάχης ευρώ - δραχμής και η αδυναμία της ηγεσίας του να απαντήσει με κατηγορηματικό τρόπο στο δίλημμα το αποδεικνύουν. Αμφισβητεί τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης, υιοθετώντας ακόμη και την επιχειρηματολογία εκείνων που θέλουν την Ελλάδα έξω από την ΕΕ. Περισυλλέγει στις γραμμές του πρώην στελέχη του ΠαΣοΚ τα οποία επιδιώκουν τη συνέχιση της πολιτικής τους καριέρας, αναζητώντας εναγωνίως αξιώματα.

Στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν ένα κόμμα διαμαρτυρίας του 5% και όχι ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση με ρεαλιστικές προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Ωστόσο, στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές, τις οποίες επιδιώκει να μετατρέψει σε δημοψήφισμα, θα διαπιστώσει ότι ο λαϊκισμός, η στείρα άρνηση, οι αμφισημίες δεν πείθουν πλέον και θα αποδοκιμαστούν από την πλειονότητα των πολιτών.

*Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής Λακωνίας του ΠαΣοΚ


Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Kώδικας Μετανάστευσης: Ένα σύγχρονο εγχείρημα

 ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 Απριλίου 2014  

Ο Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης είναι ένα σύγχρονο προοδευτικό νομοθέτημα που οργανώνει την υφιστάμενη νομοθεσία για τους μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα μας.

Αντιμετωπίζει ολιστικά θέματα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και απλούστευσης διαδικασιών, θέματα δεύτερης γενιάς αλλά και αναπροσαρμόζει τις απαιτήσεις της Ελληνικής Πολιτείας από τους μετανάστες σύμφωνα με τα σύγχρονα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα.

Στις διατάξεις του Κώδικα υπάγονται περίπου 600.000 πολίτες τρίτων χωρών που στην συντριπτική τους πλειονότητα έχουν αποκτήσει άδεια διαμονής πριν το 2005.

Είναι απόλυτα σαφές ότι οι μετανάστες που έχουν άδειες διαμονής από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι «δικοί μας» άνθρωποι, είναι συμπολίτες μας, που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες ανησυχίες και προβλήματα, που επενδύουν μαζί μας στην πρόοδο της χώρας.

Στόχος του Κώδικα είναι να προστατέψει με ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο τους μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα. Να διασφαλίσει τη νόμιμη διαμονή τους και να δώσει κάθε δυνατότητα για πρόοδο και ευημερία σε αυτούς και τις οικογένειες τους.

Με τις άδειες «επί μακρόν διαμένοντος» δίνεται η δυνατότητα εύρεσης εργασίας και σε άλλες χώρες της ΕΕ απεγκλωβίζοντας τους από την υποχρέωση να παραμένουν στην Ελλάδα αφού με τις υφιστάμενες άδειες διαμονής δεν τους δινόταν αντίστοιχο δικαίωμα.

Δίνουμε τέλος στην ανασφάλεια των παιδιών των μεταναστών αφού πλέον αναγνωρίζουμε την ουσιαστική τους διαφορά με τους γονείς τους. Τα παιδιά αυτά είναι δικά μας παιδιά και πλέον διασφαλίζουμε τη νομιμότητα της διαμονής τους ώστε να μπορούν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια εφόσον το επιθυμούν.
Δεσμευόμαστε για την γρήγορη και δίκαιη λύση του θέματος της ιθαγένειας αυτών των παιδιών με νομοθετική πρωτοβουλία που θα ακολουθήσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Η ψήφιση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης μας δίνει την δυνατότητα να οργανώσουμε τις υπηρεσίες υποδοχής μεταναστών.

Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της βιώσιμης λύσης προβλημάτων υποστελέχωσης που παρατηρούνται ιδίως στις περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ενισχύουμε  το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών με  πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, από την κινητικότητα, ενώ λαμβάνουμε  και άλλα μέτρα που θα διευκολύνουν τις υπηρεσίες και τους ίδιους τους μετανάστες αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων, σε όλη τη χώρα και τις Αποκεντρωμένες  Περιφέρειες.

Η ψήφιση του άρθρου 19 που αποσύρθηκε για τους γνωστούς λόγους κατά την συζήτηση του Κώδικα στην Ολομέλεια της Βουλής  θα επανακατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα,  ώστε να παρέχεται η απαιτούμενη προστασία σε όλες τις ομάδες μεταναστών που τη δικαιούνται.

Η προστασία των θυμάτων ή μαρτύρων εγκληματικών ή ρατσιστικών πράξεων είναι απαραίτητη για να καταπολεμήσουμε το έγκλημα, ρατσιστικό ή μη, και να δώσουμε το μήνυμα ότι στην Ελληνική Δημοκρατία κανείς δεν μένει ατιμώρητος όταν προβαίνει σε παράνομες και αντικοινωνικές ενέργειες.

Την αξιοπιστία της ρύθμισης εγγυάται η Ελληνική Δικαιοσύνη, μια που είναι η μόνη αρμόδια για να εντάξει τους μετανάστες στις ρυθμίσεις του νόμου που είναι θύματα ή μάρτυρες των καταγγελλόμενων πράξεων.

Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση.  Η σταθερότητα της κυβέρνησης μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα. Είμαστε σε καλό δρόμο, θέλει ακόμη δουλειά.Δημοσιεύτηκε στις 16/04/2014 : http://www.topontiki.gr

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι βουλευτής Λακωνίας και Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Ευχές Πάσχα Αν.Υπουργού Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκου

Φίλες και Φίλοι

Αγαπητοί μου συμπατριώτες

Η Ανάσταση του Κυρίου που ακολουθεί την εβδομάδα των Παθών εύχομαι να σηματοδοτεί για τον καθένα ξεχωριστά την επίτευξη στόχων και την απαρχή νέων προσπαθειών για ότι ποθούμε. Ελπίζω η Ανάσταση του Θεανθρώπου φέτος να σημαίνει και Ανάσταση της χώρας μας μετά από 4 πολύ δύσκολα χρόνια. Οι προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών πιάνουν τόπο! Η οικονομία μας οδεύει προς ανάκαμψη. Ο Απρίλιος δείχνει ότι θα είναι ένας μήνας που η ανεργία βαίνει μειούμενη. Το μνημόνιο θα είναι πλέον πεδίο αντιπαράθεσης για το παρελθόν, αλλά όχι για το μέλλον!

Η Λακωνία είναι τόπος πρωτοπόρος στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, όπως υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρος στις ιστορικές στιγμές του τόπου.
Εμείς, οι Λάκωνες, συμβάλλαμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να παραδώσουμε στα παιδιά μας την χώρα καλύτερη απ’ ότι την παραλάβαμε. Αυτός είναι ο μοναδικός γνώμονας των προσπαθειών μας.
Εύχομαι Χρόνια Πολλά, καλή Ανάσταση με υγεία, αγάπη, δύναμη και δημιουργικότητα για όλους!

Λεωνίδας  Γρηγοράκος
Αν. Υπουργός  Εσωτερικών
Βουλευτής  ΠΑ.ΣΟ.Κ  Λακωνίας

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις»

Τοποθετήσεις Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και  Δικαιοσύνης (3/04/2014) με θέμα ημερήσιας διάταξης “Συνέχιση της επεξεργασίας  και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή των μελών   του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις».


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών) : Κυρίες

και κύριοι συνάδελφοι, θα αναφερθώ σε όλους προσωπικά, στις παρατηρήσεις που

κάνατε, γιατί πραγματικά η συζήτηση ήταν εποικοδομητική.

Θέλω να κάνω μια γενική τοποθέτηση πρώτα απ’ όλα, την οποία έκανα σήμερα και

στην Ολομέλεια, επ’ ευκαιρία βέβαια του άλλου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών

που συζητάμε. Όλες οι τοποθετήσεις κατατείνουν ότι η αλλαγή της εκλογής τρόπου των

ευρωβουλευτών, μάλλον είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις

βέβαια, αλλά από εκεί και πέρα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Άκουσα με πολύ προσοχή έναν – έναν ξεχωριστά. Εκτός από την ιδεολογική

τοποθέτηση που έχει ο καθένας, που είναι σε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο,

καθένας από εμάς και εγώ, αναφέραμε στις ομιλίες μας τη δική μας αλήθεια.

Θα σας πω προσωπικά για τον καθένα την άποψή μου και θα μου επιτρέψετε να

πω κι εγώ τη δική μου αλήθεια. Βέβαια, εγώ εκφράζω την Κυβέρνηση εδώ και προσπαθώ

να ισορροπήσω μεταξύ της ιδεολογικής μου τοποθέτησης και αυτού του πρωτόγνωρου

πειράματος που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, να υπάρχουν δύο κόμματα

και να αποτελούν αυτή τη στιγμή μια Κυβέρνηση, αφενός μεν διότι τα προηγούμενα χρόνια

ήταν δύο κόμματα που συγκρούονταν συνέχεια για την εξουσία και είχαν και έχουν τις

ιδεολογικές τους διαφορές. Αυτό είναι το δύσκολο.

Θα απαντήσω σε όλες τις κυρίες, αλλά ιδιαίτερα στην κυρία Τζάκρη, επειδή ήταν η

τελευταία ομιλήτρια, που μου είπε ότι πρέπει να φέρω οπωσδήποτε κάποια συγκεκριμένα

θέματα. Η Κυβέρνηση έχει συζητήσει την ιθαγένεια κυρία Τζάκρη και έχει κάνει Επιτροπή.

Έχουν γίνει και πολλές συζητήσεις με την τρικομματική Κυβέρνηση, όταν ήταν και η

ΔΗΜ.ΑΡ. στην Κυβέρνηση.

Έχω πει ότι για το άρθρο 19, υπάρχει μια Επιτροπή και τώρα. Από εκεί και πέρα,

βέβαια, είναι απόφαση της Κυβέρνησης πότε θα το φέρει, αλλά άκουσα, αν δεν απατώμαι,

τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Κουκουλόπουλο στην Ολομέλεια

και νομίζω ότι μπορούν να το πιστοποιήσουν κάποιοι συνάδελφοι, που είπε ότι γίνεται

συζήτηση εφόσον η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει, να υπάρξει μια τροπολογία για τις

επόμενες μέρες. Η Κυβέρνηση όμως, δεν έχει αποφασίσει, όσο μπορώ να την εκφράσω.

Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και το επαναλαμβάνω

αυτό, θα μελετήσουν πάρα πολύ καλά τα τελευταία γεγονότα. Είναι γεγονός ότι δεν τιμούν

κανέναν.

Άκουσα με πολύ προσοχή και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που

έχουν κάθε λόγο να πονάνε περισσότερο σήμερα απ’ αυτό που έγινε. Εγώ ειλικρινά δεν

άκουσα από ακραίες φωνές από τους συναδέλφους. Η Νέα Δημοκρατία όπως και το

ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, είναι κόμματα τα οποία εισάγονται

με το Σύνταγμα και τους νόμους. Βρισκόμαστε σε ένα πείραμα δύο κομμάτων και αύριο

– μεθαύριο πιθανόν να υπάρχουν και άλλα κόμματα, απ’ ό,τι φαίνεται μάλλον δεν θα

υπάρχουν μονοκομματικές κυβερνήσεις, εάν θέλουμε να πιστέψουμε στις δημοσκοπήσεις.

Εγώ πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Πιστεύω ότι η δημοσκόπηση είναι μια

φωτογραφία της στιγμής. Κατά πόσο, βέβαια, επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις

είναι άλλο θέμα. Εγώ, όμως, πιστεύω τις δημοσκοπήσεις. Επειδή, λοιπόν, πιστεύω

στις σημερινές και στις χθεσινές δημοσκοπήσεις, θέλω να σας πω ότι δεν φαίνεται ότι

προκύπτει μια μονοκομματική κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Άρα, λοιπόν, αυτό το πείραμα, στο οποίο σήμερα εμείς συμμετέχουμε είναι κάτι πιο

πέρα από αυτά που είχαμε φανταστεί τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα δύσκολο πείραμα.

Είναι μια δύσκολη περίπτωση να μπορεί κάποιος να συνδυάζει τέτοιες ιδεολογίες. Αυτό το

κάνουμε για ένα συγκεκριμένο σκοπό, να ξεπεράσουμε την κρίση. Κάποιοι δεν το δέχονται

αυτό. Είναι μια θέση. Είπατε τις θέσεις σας και τώρα ακούτε τις θέσεις της Κυβέρνησης. Η

Κυβέρνηση θέλει να είναι αποτελεσματική, θέλει να ξεπεράσει την κρίση και γι’ αυτό κάνει

υποχωρήσεις και το ένα κόμμα και το άλλο. Θέλω να πω ότι εδώ είναι η διαφορά μας με

τέτοια ακραία φαινόμενα, που πιθανόν να τα έδειξε και ο γραμματέας του Υπουργικού

Συμβουλίου στην προηγούμενη λειτουργία του, τον προηγούμενο καιρό, πριν έρθω εγώ

προσωπικά σε σύγκρουση μαζί του. Μπορεί να αισθάνθηκε ότι είναι κάποιος πάνω από

τους νόμους και το Σύνταγμα. Δεν θα απολογηθώ εγώ.

Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω λίγο ως γιατρός. Υπάρχουν διάφορα σύνδρομα.

Υπάρχουν τα σύνδρομα, τα οποία κάποιοι δεν μπορούν να αντέξουν την κορυφή. Κάποιοι

από εμάς και όλοι από εμάς έχουν τις δυνατότητες στη ζωή, έχουν επεξεργαστεί άπειρα

πράγματα στη ζωή τους και μπόρεσαν να τα αντέξουν, τα διαχειρίστηκαν και προχώρησαν.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι άνθρωποι που αυτή τη μεγάλη δημοσιότητα και αυτή τη

μεγάλη πολιτική ισχύ πιθανόν δεν μπορούν να την διαχειριστούν.


ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μας λέτε, δηλαδή, ότι οι λόγοι της συμπεριφοράς

του κ. Μπαλτάκου είναι ιατρικοί;


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Δεν είπα

εγώ κάτι τέτοιο. Εσείς το είπατε αυτό.

Είπα, λοιπόν, ότι πιθανόν κάποιοι να έχουν το σύνδρομο της δημοσιότητας και

όταν πάρουν ένα θώκο, να νομίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τα πάντα και ότι είναι

ανίκητοι και ότι δεν υπόκεινται στο Σύνταγμα και στους νόμους. Η δημοκρατία, όμως,

έχει για όλους μας όρια και όλοι μας είμαστε επιπερατοί και το παράδειγμα είναι ο κ.

Μπαλτάκος. Και οι πρώτοι τελευταίοι. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να είμαστε όλοι μας πολύ

προσεκτικοί, όταν μιλάμε.

Οι όποιες, λοιπόν, διαφωνίες υπάρχουν στο νομοσχέδιο και στα κωλύματα, που

πάρα πολλοί συνάδελφοι βάλατε, και μας κατηγορείτε για το δεκαοκτάμηνο δείχνουν

ότι αυτή τη στιγμή πάμε σε ένα καινούργιο μοντέλο των ευρωεκλογών και δεν υπήρξε

προηγούμενη τέτοια εκλογική αναμέτρηση σε ευρωεκλογές. Νομίζω ότι όταν τέθηκε το

θέμα του σταυρού προτίμησης για πρώτη φορά το 1985 - όπως είπε και ο αγαπητός κ.

Παναγούλης - και έγιναν οι εκλογές με λίστα, έγινε πραγματικά μια επανάσταση εναντίον

του σταυρού. Το 1989 επανήλθε ο σταυρός προτίμησης. Είναι μια πολιτική επιλογή, την

οποία κάνει η Κυβέρνηση, ακούγοντας τα υπέρ και τα κατά, γιατί υπάρχουν και υπέρ και

κατά της λίστας και υπέρ του σταυρού προτίμησης.


ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Κύριε Υπουργέ, αν μου

επιτρέπετε, σας είπα ότι προσωπικά είμαι υπέρ του σταυρού προτίμησης.


ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όλοι υπέρ του σταυρού είμαστε. Τι επικαλείστε,

όταν λέτε ότι υπάρχει η μια και η άλλη άποψη;


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Άρα,

λοιπόν, όταν το Κοινοβούλιο είπε τότε ότι δεν θέλει το σταυρό προτίμησης, διορθώθηκε.

Τώρα είχαν βάλει διάφορα κωλύματα. Από το 1985 μέχρι σήμερα υπήρχαν διάφορα

κωλύματα. Και εγώ έχω υποστεί τα κωλύματα, όπως και πάρα πολλοί συνάδελφοι. Ο

καθένας έχει να λέει τη δική του ιστορία. Σήμερα, όμως, το 2014, τα κωλύματα είναι

λιγότερα από ποτέ. Απόδειξη είναι ότι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές δίνουμε την

ευκαιρία σε ανθρώπους να μπορούν να βάλουν στις ευρωεκλογές.

Σας λέω ότι το δικό μου κόμμα - που δεν μου επιτρέπεται να μιλάω μόνο για

το δικό μου κόμμα - που έχει βγάλει το ευρωψηφοδέλτιο, δεν έχει απολύτως κανέναν

ευρωβουλευτή με κωλύματα. Αυτό, λοιπόν, είναι θέμα και της δικής μας τοποθέτησης.

Μπορεί η Ν.Δ. να βάλει κωλύματα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να βάλει κωλύματα, ακόμη και

ενδοκομματικά.


ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Δεν

κάνουμε καμία διάκριση. Δίνουμε την ευκαιρία σε όλους. Αν κάποιοι, βέβαια, ήθελαν να

βάλουν κωλύματα για να μην βγουν κάποιοι βουλευτές, οι οποίοι πηγαίνουν στα κανάλια

και είναι αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές που έχουν εκλεγεί, τότε για ποια ανανέωση

μιλάμε, κυρία Κουντουρά; Όλοι δεν μιλάμε για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος και

του πολιτικού δυναμικού της χώρας και του Κοινοβουλίου;


ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Σε αυτά

τα θέματα υπάρχει μια δική σας προσέγγιση, μια προσέγγιση των άλλων και πρέπει να

βρούμε την κοινή συνισταμένη. Εμείς στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε δουλέψει πάρα

πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα, διότι όταν πήγαμε εκεί, ξέραμε ότι θα γίνουν εκλογές.

Άρα, λοιπόν, δουλέψαμε ένα νομοσχέδιο από τις 2 Ιουλίου μέχρι σήμερα - αυτό που

συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια - και συζητήσαμε με όλο το εξαιρετικό δυναμικό, που

έχει το Υπουργείο Εσωτερικών, για τις εκλογές. Η κυρία Τζάκρη έχει κάνει υφυπουργός

και γνωρίζει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ένα πραγματικά καλό προσωπικό, με

πάρα πολλές δυνατότητες και επιστημονικά καταρτισμένο, το οποίο ξέρει τη δουλειά του.

Συζητήσαμε μαζί τους για το εκλογικό. Πιθανώς οι εκλογές να είναι και τετραπλές. Εγώ,

με όλα αυτά που γίνονται, δεν απέκλεισα ότι δεν θα πάμε σε εκλογές. Τις εκλογές τις

αποφασίζει ο Πρωθυπουργός και μπορεί να πει να πάμε σε τετραπλές εκλογές το

Μάιο. Δεν πρέπει εμείς να είμαστε έτοιμοι; Δεν πρέπει να είμαστε εμείς εδώ;


ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς θα το αφήσετε στον Πρωθυπουργό, κ.

Υπουργέ; Δεν θα κάνετε τίποτα σε σχέση με τις εξελίξεις;


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Βεβαίως.

Είπα ότι είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός, κυρία Κωνσταντοπούλου,

ελπίζω ότι θα έρθει στη Βουλή, γιατί είμαστε σε δημοκρατικό πολίτευμα, και θα απαντήσει.


ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για να δούμε αν θα έρθει, γιατί δεν έχει καλή σχέση

με το χώρο του Κοινοβουλίου.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: Με συγχωρείτε, κ. Υπουργέ, αλλά η υποστήριξη

προς την Κυβέρνηση είναι θέμα του κάθε Βουλευτή της πλειοψηφίας και όχι θέμα του

Πρωθυπουργού.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Κάποιος

μίλησε για όλα αυτά και εγώ, ως μέρος της Κυβέρνησης, πρέπει να απαντήσω για αυτήν. Ο

κ. Πρωθυπουργός και πιστεύω και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα δουν όλα αυτά τα

γεγονότα, που έχουν γίνει αυτές τις ημέρες και πιστεύω ότι θα δεχθούν την πρότασή σας

για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό.


ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Άλλο είναι αυτό που λέτε τώρα.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Είμαι

σίγουρος ότι θα γίνει αυτό, για να διαλευκάνουμε όλη την κατάσταση. Υπάρχει η υπόνοια

ότι υπάρχουν και άλλα γεγονότα - εσείς το είπατε, εγώ δεν το ξέρω αυτό. Κάποιοι βγήκαν

το πρωί από την Ολομέλεια και είπαν ότι ακολουθούν και άλλα. Ας έρθουν, λοιπόν, να τα

ακούσουμε και τα άλλα ή αν δεν υπάρχουν αυτά, να γίνει μια προ ημερησίας συζήτηση στη

Βουλή, για να αποφασίσουμε αν πρέπει να πάμε ή όχι ή αν η Κυβέρνηση αντέχει να πάει

σε εκλογές.


ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς δεν θα ζητήσετε εξηγήσεις;


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Μα

είναι δυνατόν, κυρία Κωνσταντοπούλου; Εγώ; Και αν ζητήσω κάποια εξήγηση, δεν είμαι

υποχρεωμένος να σας απαντήσω.


ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είστε σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο δεν

συνεδριάζει και υποκαθίστατο από τον κ. Μπαλτάκο. Εσείς, ως Υπουργός, δεν θα ζητήσετε

εξηγήσεις;


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών):

Σκοπός του νομοθετήματος, που φέρνουμε και συζητάμε σήμερα, είναι η θεσμοθέτηση

δημοκρατικών ερεισμάτων, ώστε να συμβάλει και η χώρα μας στην ελαχιστοποίηση του

δημοκρατικού ελλείμματος στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι

να προχωρήσουμε σε αυτό το νομοσχέδιο, παρά τα πραγματικά ερωτηματικά, που

έβαλαν ο κ. Μαριάς, ο κ. Πανούσης και οι συνταγματολόγοι της αίθουσας, και πρέπει να

απαντηθούν. Επιτρέψτε μου, όμως, να μην μπορώ να τα απαντήσω, γιατί θέλουν σκέψη.

Δεν μπορώ να πω, με σεβασμό και αγάπη, στον κ. Μητρόπουλο ότι δεν του

αναγνωρίζω αυτά που έχει κάνει. Θα ήμουν άδικος, ανιστόρητος και ένας άνθρωπος ο

οποίος δεν θα αναγνώριζε την ιστορία κάποιων ανθρώπων. Όπως αναγνωρίζω την ιστορία

του κ. Μητρόπουλου, αναγνωρίζω και την ιστορία κάποιων άλλων ανθρώπων. Όλοι έχουν

ιστορία σε αυτόν τον τόπο και πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι σε αυτή την

ιστορία.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Να

απαντήσω, κύριε Πρόεδρε, στην κυρία Κουντουρά, για τις κάλπες. Έχουμε πάρει,

πραγματικά, το είδαμε και χρειαζόμαστε περισσότερες κάλπες. Δεν είναι εύκολο από το

Υπουργείο Εσωτερικών να διαχειριστεί αυτές τις πολλαπλές εκλογές, και γι' αυτό πήραμε

την απόφαση για τις ευρωεκλογές, έχει γίνει αυτή η συζήτηση να γίνουν τη δεύτερη

Κυριακή.

Είναι γεγονός, όμως, ότι υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες στο Υπουργείο

Εσωτερικών παρά τα προβλήματα, που υπήρξαν, και δεν σας το κρύβω αυτό, κάποια

ερωτηματικά και από την πλευρά της δικαιοσύνης, ότι πιθανόν και οι Εκλογικοί

Αντιπρόσωποι δεν μπορούν να χειριστούν ένα τόσο μεγάλο φόρτο. Ο κ. Μητρόπουλος,

καταλαβαίνει, είναι μεγάλο να διαχειριστείς τρία ψηφοδέλτια μαζί, και πιθανόν τέθηκε και το

θέμα των εκλογικών αποτελεσμάτων το ίδιο βράδυ. Ένας Εκλογικός Αντιπρόσωπος, ο κ.

Μαριάς, βλέπω ότι κουνάει το κεφάλι του, καταλαβαίνετε ότι έχει να πάει σε τρία εκλογικά

τμήματα την ίδια μέρα, ή αν γίνουν και οι εκλογές κανονικά, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο

είναι, γι' αυτό πήραμε αυτά. Τώρα, από κει και πέρα ήταν μια επιλογή του Υπουργείου

Εσωτερικών να παραγγείλει αυτές τις παραπάνω κάρτες.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις. Πιστεύω ότι ζούμε σε μια εποχή με ταχύτητα.

Η πληροφορία, θα με ψέξει πάλι η κ. Κωνσταντοπούλου, για μένα είναι υγεία. Η μεγάλη

πληροφόρηση, αυτή η τεχνολογία που σου δίνει και το τελευταίο λεπτό και σε έχει

πληροφορημένο είναι καλό, γιατί πιστεύω ότι ο πληροφορημένος πολίτης είναι ο πολίτης

ο οποίος μπορεί να πάρει και αποφάσεις. Άρα, λοιπόν, η καλή πληροφορία, η σμιλεμένη

πληροφορία, για μένα, είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη σημερινή τεχνολογική,

πραγματικά, επανάσταση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μέχρι την τελευταία στιγμή πρέπει να

υπάρχουν οι δημοσκοπήσεις. Αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης και αυτό εκφράζει το

νομοσχέδιο.

Κάποτε παλιά, υπήρχαν και σ' αυτό που είπατε προηγουμένως, υπήρχαν και

διαφορετικές γνώμες, για αυτό το δεκαπενθήμερο. Αλλά σ' αυτό το δεκαπενθήμερο,

εάν θυμάμαι καλά που υπήρξε κι όταν ήμουν και βουλευτής τότε κι ήθελα να εκλεγώ με

τις δημοσκοπήσεις τότε το 2000, υπήρξαν πάρα πολλοί κριτικοί γιατί κυκλοφορούσαν

διάφορες φήμες, γιατί κάποιοι- να πω και την βαριά κουβέντα- τα οικονομάγανε με αυτό.

Αυτή την πρόταση φέραμε, το συζητάμε, εδώ είμαστε, νομίζω, ότι δεν υπάρχει θέμα αν τα

βρούμε μεταξύ μας, να πάμε σε μια άλλη πρόταση.

Τώρα, για τα κωλύματα.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Σε ποια άλλη να πάμε;


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Άμα θέλει

η Βουλή, κ. Λοβέρδο; Όχι εγώ, άμα θέλει η Βουλή, κ. Λοβέρδο, η Βουλή αποφασίζει.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Αυτό θέλει συζήτηση.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Και πολύ

μεγάλη συζήτηση.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Δηλαδή με την εμπειρία που

έχουμε συγκεντρώσει …


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Μα,

έχουμε καταλήξει. Εάν όμως θέλει η Βουλή να το αλλάξει, κ. Λοβέρδο, η κυβέρνηση έχει

καταλήξει. Εάν, όμως, η βουλή κάτω αλλάξει γνώμη ….


ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: (Εκτός μικροφώνου)


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Να πούμε

για τα κωλύματα, λοιπόν, για τα κωλύματα. Το βάλατε όλοι.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ισχύουσα διάταξη, λοιπόν, του άρθρου 2 της

παραγράφου 2 του ν.1180/1981, γιατί ερχόμαστε τόσο πολύ πίσω και τα ξέρετε αυτά,

ισχύει για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές τα κωλύματα που περιγράφουν 1 και 4,

δηλαδή, από το 1 έως και 4. Το άρθρο 96 του συντάγματος και τώρα, βάζουμε και τα


ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Τώρα,

βάζουμε και το 3, γιατί το λέει το σύνταγμα.


ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: (Εκτός μικροφώνου) Γιατί το βάζετε;


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, αφήστε τον

Υπουργό να ολοκληρώσει. Έτσι διαδικασία να γίνεται.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών):

Επεκτείνουμε την εφαρμογή του συντάγματος. Αν θέλουμε, το είπε και ο κ. Πανούσης

και ο κ. Μαριάς και άλλοι εσείς, ότι για να αλλάξουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να αλλάξουμε το

σύνταγμα και οι συνταγματολόγοι είναι εδώ. Και για να μην αιφνιδιάσουμε κανένα και χωρίς

σκοπιμότητες, εισάγουμε εξαίρεση με το άρθρο 19 παράγραφος 4, ώστε τα πρόσωπα της

παραγράφου 3 του άρθρου 96 να παραιτηθούν και να μην στερηθούν της δυνατότητας

να υποβάλουν υποψηφιότητα. Γιατί να μην το κάνουμε αυτό; Δεν είναι περισσότερη

δημοκρατία; Δεν δίνουμε σε όλους τους ανθρώπους να βάλουν υποψηφιότητα; Γιατί να

βάζουμε κωλύματα;


ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΜΑΡΙΑΣ (Ειδικός Αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων):

(Εκτός μικροφώνου)


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών):

Περιμένατε. Γιατί να βάζουμε κωλύματα; Τα κωλύματα των Βουλευτών τα βάζουμε, κυρία

Κουντουρά, και σας είπα και προηγουμένως, διότι οι βουλευτές είναι πια διάσημοι και δεν

μπορούμε πια να ανανεώσουμε το πολιτικό σύστημα.


ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: (Εκτός μικροφώνου)


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, δεν γίνεται

έτσι διαδικασία. Παρακαλώ.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Αυτό

που έχει πει ο κ. Μαριάς, το έχουν βάλει και άλλοι, και ότι αυτό που είπε προηγουμένως,

εάν θυμάμαι από τους δύο συνταγματολόγος, ότι οι ευρωβουλευτές άλλων χωρών μπορεί

να βάλουν υποψηφιότητα στην Ελλάδα, και σας απαντάω σ' αυτό. Η κυβέρνηση θέλει να

προασπίσει όσο το δυνατόν περισσότερο ούτως ώστε να βγουν Έλληνες πολίτες. Ποιος

τον ξέρει τον ευρωβουλευτή από την Ιταλία στην Ελλάδα; Ας έρθει, μακάρι.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν

έχει ξαναγίνει στην Επιτροπή. Τόσες διακοπές σε ομιλία Υπουργού, εγώ δεν θυμάμαι να

έχει ξαναγίνει.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Να

απαντήσω στον κ. Παναγούλη, για τα οικονομικά. Από το μνημόνιο και μετά, κ. Παναγούλη,

βγαίνει απευθείας από το Υπουργείο Οικονομικών η χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ξέρω, λοιπόν, ότι διαφωνείτε σε αυτό, αλλά είναι κάτι το οποίο δεσμεύεται από το

μνημόνιο για να βγαίνει η χρηματοδότηση των κομμάτων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η Χρηματοδότηση που ρωτήσατε, είπατε κάποια νούμερα, σας λέω ότι ανέρχεται στο

9,8 εκατ. €, ενώ πέρυσι ήταν στα 20 εκατ. €, είναι γεγονός. Και αυτό το κάνουμε γιατί η

οικονομία της χώρας, η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλους τους ανθρώπους, άρα, λοιπόν,

έχει πλήξει και τα κόμματα. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτό μπορώ να σας απαντήσω.

Ο κ. Παυλόπουλος έβαλε ένα θέμα, σχετικά με τις εμφανίσεις των υποψηφίων στα

ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις, στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Πρέπει να διευκρινίσουμε

για το πού που εδρεύουν αυτά τα μέσα και πιστεύω, θα υποφέρουμε τη Δευτέρα για να το

διευκρινίσουμε ούτως ώστε να μην υπάρχει κώλυμα. Εμείς, φέρνουμε αυτή την παράγραφο

τόσο χαλαρή ούτως ώστε να μην απαγορεύσουμε ή να δώσουμε περισσότερη ευκαιρία

και σε νέους ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι γνωστοί να εμφανιστούν στα μέσα μαζικής

ενημέρωσης και στους τηλεοπτικούς σταθμούς.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, κ. Υπουργέ

ολοκληρώστε.


ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΜΑΡΙΑΣ (Ειδικός Αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων):

(Εκτός μικροφώνου)


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Θα τα

δούμε αυτά. Δεν το ξέρω, δεν μπορώ να σας πω γιατί υπάρχουν αυτές οι ιδιαιτερότητες.

Θα πρέπει, να βάλουμε, και το έχουμε συζητήσει με τον Υπουργό, θα κοπεί τη Δευτέρα

θα πάρει θέση σε αυτό, γιατί είναι χαλαρή αυτή η διάταξη, και θέλουμε να είμαστε όσο

μπορούμε, ειλικρινά να έχουμε ελαφρυντικά για όλους τους υποψηφίους συναδέλφους οι

οποίοι θέλουν να λάβουν μέρος στις εκλογές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρω ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι το καλύτερο

νομοσχέδιο. Δεν είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο μπορεί να μας λύσει τα προβλήματα.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έστω και τα τελευταία εικοσιτετράωρα μαζί με εσάς να

διορθώσουμε αυτές τις ελλείψεις. Αλλά, είμαστε «ανοιχτοί» για όλα. Από κει και πέρα θέλω

να σας πω ότι προσπαθήσαμε να ακούσουμε όλους, εγώ είμαι υπέρ της άποψης του

διαλόγου και της σύνθεσης των απόψεων.

Σας ευχαριστώ πολύ για την εποικοδομητική, πραγματικά, συζήτηση που είχαμε

μαζί και επιφυλάσσομαι στην Ολομέλεια να κάνω ό,τι το καλύτερο για όλους.


ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Κύριε Υπουργέ μου

επιτρέπετε; Για τις τροπολογίες του κ. Στρατούλη.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Οι τροπολογίες, δεν

έχουν έρθει στην Επιτροπή μας, είναι εκπρόθεσμες, είναι για την Ολομέλεια.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Τις

τροπολογίες, τις είδα λίγο, είναι εκπρόθεσμες, αλλά έχουν σχέση με το Υπουργείο

Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και θα πρέπει να το συζητήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη, θα τον

ρωτήσουμε και εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει κάτι τέτοιο, με χαρά να το συζητήσουμε. Αλλά,

θα πρέπει να το συζητήσουμε μαζί του, δεν μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια αποδοχή.

Σας
ευχαριστώ πολύ.

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

«Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών»

Επισυνάπτεται το video της ομιλίας του Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου σήμερα την 03.04.2014 στη  Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών». Από το Γραφείο Τύπου

του Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών

κ.Λεωνίδα  Γρηγοράκου

Δελτίο Τύπου 03.04.2014

Παρατίθεται η ομιλία του Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ομιλητές και όλους τους παρόντες τώρα εδώ για τις πραγματικά εύστοχες παρατηρήσεις τους.
Θα ήθελα να πω στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Κακλαμάνη, ότι το νομοσχέδιο είναι δεκαεπτά σελίδες τυπογραφείου και οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι δεκατρείς, γιατί καθίσαμε με ευλάβεια οι Βουλευτές της συγκεκριμένης Επιτροπής, αλλά και όλοι οι φορείς και συζητήσαμε πάρα πολύ προσεκτικά και κάναμε πολλές προτάσεις από τη διαβούλευση που είχαμε κατά τις ημέρες της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής αποδεκτές.
Δεν μπορούσα να μην μπω, όμως, στα γεγονότα για λίγο, γιατί το νομοσχέδιο αυτό αδικείται. Και αδικείται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διότι -χωρίς να θέλουμε να πούμε τίποτα για κανέναν- με τον Υπουργό, τον κ. Γιάννη Μιχελάκη, από τις 2 Ιουλίου του 2013, μόλις πήγαμε στο Υπουργείο δηλαδή μετά από μια εβδομάδα, ξεκινήσαμε τη διαβούλευση για αυτό το νομοσχέδιο.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω μάλιστα ότι πήγα σε όλες τις περιφέρειες, σε πάρα πολλούς νομούς. Επ’ ευκαιρία για τη διαφάνεια που μιλάγαμε με τον κ. Σούρλα, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συναντήσαμε όλους τους θεσμούς και τους φορείς της κάθε περιοχής. Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα μου δόθηκε η ευκαιρία να πάμε και στις αποκεντρωμένες, αλλά και στις περιφέρειες και να συζητήσουμε το νομοσχέδιο που σήμερα έρχεται στα χέρια σας.
Θέλω να ευχαριστήσω, λοιπόν, όλους τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες, τους Γενικούς Γραμματείς της Αποκεντρωμένης, αλλά βέβαια και όλους τους ανθρώπους οι οποίοι μόχθησαν για αυτό το νομοσχέδιο.
Θα ήταν, λοιπόν, παράλειψή μου να μην πω ότι η πολιτική είναι διαχείριση της καθημερινότητας, των συμβόλων, είναι διαχείριση και η επιτυχία στο εφικτό. Θα ήθελα να πω για το γεγονός που απορρόφησε τις ομιλίες όλων των συναδέλφων και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων που συνέβη χθες με τον κ. Μπαλτάκο: Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται.
Το πρόβλημα ήταν υπαρκτό με τον κ. Μπαλτάκο. Ο κ. Μπαλτάκος πιστεύω ότι δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τη μεγάλη εξουσία που του έδωσαν οι δύο Αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, και βέβαια κάποια στιγμή και η ΔΗΜΑΡ. Θέλω να το πω αυτό, γιατί ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του, αλλά νομίζω ότι όταν κάνεις ένα τόσο μεγάλο λάθος, δεν βγαίνεις πάλι παγανιά για να συνεχίσεις το λάθος.
Από το Βήμα της Βουλής θέλω να πω στον κ. Μπαλτάκο να έχει ένα μακρύ δρόμο, αλλά νομίζω ότι ο δρόμος δεν τελειώνει με το να βγαίνεις κάθε μέρα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να διαιωνίζεις το λάθος σου.
Από την πρώτη στιγμή, τα τρία κόμματα που κάναμε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα για την Ελλάδα, προτεραιότητα μας ήταν να διασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα, να εγγυηθούμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μας προοπτική, να πετύχουμε τη δημοσιονομική μας προσαρμογή, να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών που ακολουθήσαμε, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση. Τέτοια γεγονότα και άλλα, δεν βοηθούν την πολιτική σταθερότητα.
Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2013 επιλέξαμε την κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ, με ένα και μοναδικό κριτήριο, να υπηρετήσουμε τους παραπάνω στόχους. Αυτό δεν κατάλαβαν πολλοί από εμάς και μάλλον ο κ. Μπαλτάκος περισσότερο. Η συμπαράταξή μας με τη Νέα Δημοκρατία ήταν μία επιλογή που υπαγορευόταν από την πρώτη βασική μας εθνική προτεραιότητα, την αποφυγή της ακυβερνησίας, την ανάκαμψη της χώρας, την πολιτική σταθερότητα. Αυτό κάναμε.
Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας, ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε ήταν εύκολα και ότι η σύμπραξη των δύο κομμάτων δεν σημαίνει κατάλυση της πολιτικής τους αυτονομίας. Οι διαφορές τους είναι υπαρκτές και ουσιαστικές. Τα συγκυβερνώντα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία σήμερα, δεν έθεσαν τον εαυτό τους ούτε το ένα ούτε το άλλο σε χειμερία νάρκη. Δεν εξισώθηκαν, αλλά ούτε αφομοίωσε το ένα το άλλο. Το καθένα προβάλλει και οφείλει να προβάλλει το δικό του πολιτικό λόγο, χωρίς να τον συγχέει όμως με τον κοινό προγραμματικό λόγο και το κυβερνητικό πλαίσιο της Κυβέρνησης. Οι θέσεις και οι απόψεις των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν σήμερα κρίνονται και αξιολογούνται χωρίς σκοπιμότητες και υστεροβουλίες.
Είναι ανεπίτρεπτος, ανιστόρητος και απαράδεκτος ο ισχυρισμός που ακούστηκε, σήμερα μάλιστα στη Βουλή των Ελλήνων, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συνταχθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και συνιστά πολιτική του συνιστώσα. Όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιμένουμε στην αυτονομία και έχουμε την αυτονομία. Διότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικές παρατάξεις του τόπου που η κάθε μία κουβαλά στις αποσκευές της το δικό της αξιακό, αλλά και κυβερνητικό φορτίο. Το κυβερνητικό της παρελθόν δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Κανείς μας δεν είναι στο απυρόβλητο. Ποτέ δεν ήταν κανείς στο απυρόβλητο. Αυτό είναι το λάθος μας, ότι πιστεύουμε ότι είμαστε στο απυρόβλητο. Αυτό το λέω και για εσάς, κύριε Λαφαζάνη. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο ούτε μπορεί κανείς να αποποιηθεί τις ευθύνες του.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Συμφωνούμε απολύτως.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Οι ίδιοι, λοιπόν, τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν την Κυβέρνηση επιλέγουν τον τρόπο της αξιολόγησης και της υπεράσπισής τους. Οι πολίτες που μας βλέπουν όλους, έχουν και γνώση και κρίση. Μπορούν να αποφανθούν για την προσφορά και το έργο του κάθε κόμματος, αλλά και της συγκεκριμένης Κυβέρνησης στη συγκεκριμένη πολιτική στιγμή, όπως το έχουν κάνει στο παρελθόν και θα το κάνουν και συνεχώς μετά τα προχθεσινά λάθη και με ό,τι συνέβη.
Αδικήθηκε η Κυβέρνηση αυτές τις ημέρες. Έχει δώσει πολύ μεγάλο αγώνα για να καταφέρει αυτό που έχουμε καταφέρει. Αδικήθηκε ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Αδικήθηκαν τα δύο κόμματα με τα συμβαίνοντα τις τελευταίες ημέρες που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση. Διότι είναι φυσικό, το πρωτόγονο εγχείρημα της κυβερνητικής συμπαράταξης να αντιμετωπίζεται και με εκατέρωθεν επιφυλάξεις, όταν συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα. Άλλωστε, γαλουχημένα και τα δύο κόμματα που σήμερα είναι στην Κυβέρνηση στη μονομέρεια και αυταρέσκεια των αυτοδύναμων Κυβερνήσεων, δεν μπορούμε ακόμα, ούτε εμείς οι ίδιοι που συμμετέχουμε σε αυτό, να προσαρμοστούμε εύκολα στα νέα δεδομένα, τις νέες ανάγκες και τις νέες απαιτήσεις. Αυτό ήταν και το λάθος του κυρίου Μπαλτάκου.
Εμείς, όμως, οφείλουμε να συμφωνήσουμε ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ακόμα και όταν δεν διαθέτουν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποτελούν πλέον παρελθόν στην Ελλάδα. Έτσι δείχνουν τα γεγονότα, έτσι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα απαιτούν συμπόρευση, συναίνεση, συνεννόηση και προπαντός, κοινή βούληση. Ως εκ τούτου, καθιστούν επιβεβλημένη τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών και προγραμματικών προσεγγίσεων. Δεν μπορεί το κάθε κόμμα να προσέρχεται σε μία κυβερνητική συνεργασία, θέλοντας να επιβάλει τις απόψεις και τις προτάσεις του. Είναι λάθος και των δύο κομμάτων, το καθένα να θέλει να επιβάλει τις προτάσεις του. Πρέπει να το συζητάμε πριν το φέρουμε εδώ. Πρέπει να έχουμε το «γνώθι σαυτόν». Όταν φέρουμε τις τροπολογίες από τη μία πλευρά ή από την άλλη, πρέπει πρώτα να τις συζητήσουμε και με τον έναν και με τον άλλον και να πηγαίνουμε σε κοινές θέσεις. Είναι λάθος αυτό που φαίνεται τις τελευταίες ημέρες στην Κυβέρνηση, ότι υπάρχει ασυνεννοησία, ότι περνάμε τροπολογίες έτσι, ότι περνάμε τροπολογίες αλλιώς.
Κάτι τέτοιο εάν δεν γίνει, θα υπονομεύσει τη δυνατότητα να αναζητηθεί μία έννοια πολιτική, η οποία θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης θα πάρει θέση γι’ αυτό που η Αντιπολίτευση είπε σήμερα γι’ αυτά τα γεγονότα. Απλή συμβουλή ενός Βουλευτού, ενός Αναπληρωτή Υπουργού, είναι ότι δεν πρέπει να βιαστούμε γι’ αυτά τα γεγονότα. Πάντως, είμαι σίγουρος ότι η Κυβέρνηση θα δώσει απάντηση γι’ αυτά τα γεγονότα, γιατί οι ηγεμονικές διαθέσεις δεν συνάδουν με την κουλτούρα των συνεργασιών, του διαλόγου και κυρίως, της σύνθεσης που πρέπει να επιδιώκουμε σε περιόδους ιδιαίτερα κρίσιμες και όταν μάλιστα βρισκόμαστε προ των τριών εκλογών, δηλαδή των αυτοδιοικητικών, των περιφερειακών και των ευρωπαϊκών εκλογών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, για το νομοσχέδιο τώρα μου έχει μείνει λίγος χρόνος. Θέλω να σας πω ότι έγινε πολλή δουλειά. Όσον αφορά τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που ακούστηκε προηγουμένως κάποια κριτική, καλοδεχούμενη είναι. Ούτε το νομοσχέδιο είναι τέλειο, ούτε περισσότερο ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, μια μεταρρύθμιση. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ανεκτές από το λαό, από την κοινωνία, όταν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνίας. Και όταν ο ίδιος ο νόμος σε κάποιους χώρους δεν ταιριάζει, πρέπει αυτόν το νόμο να τον αλλάζουμε. Γιατί όλοι εμείς οι ίδιοι είμαστε προϊόντα του περιβάλλοντός μας.
Έχω καταλάβει, λοιπόν, από το λίγο χρονικό διάστημα που είμαι στο Υπουργείο Εσωτερικών και από τις επισκέψεις που έχω κάνει σε όλη την Ελλάδα ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι μία αξιόλογη μεταρρύθμιση, αλλά θέλει και αυτή την αξιολόγησή της. Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ πρέπει να επαναδιατυπωθεί, πρέπει να είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος, του νησιωτικού, του ορεινού, του πεδινού, του μεικτού, του μικρού δήμου.
Παραδοσιακά και διαχρονικά η Ελλάδα ήταν ένα κράτος συγκεντρωτικό. Όλες οι εξουσίες ανήκαν στην κεντρική διοίκηση, ενώ στον αντίποδα η αυτοδιοίκηση ήταν πολυδιασπασμένη χωρίς σημαντικές αρμοδιότητες. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση ανήκαν στην κεντρική εξουσία, στα Υπουργεία και στην κεντρική διοίκηση. Όταν συζητούσα μαζί τους, όντας γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο Πανεπιστήμιο, γνωρίζοντας καλά το χώρο της υγείας, δεν περίμενα το εξής. Έλεγαν περιφερειάρχες και δήμαρχοι «Τι να φταις εσύ, βρε Υπουργέ; Τι να φταις εσύ, βρε Μιχελάκη; Η κεντρική διοίκηση.».
Ναι, είναι γεγονός ότι καθένας απ’ αυτούς οι οποίοι είναι στην κεντρική διοίκηση, είναι στις κεντρικές διευθύνσεις των Υπουργείων έχουν το δικό τους πιστεύω, έχουν τη δική τους ρότα. Γι’ αυτό υπάρχουν και οι πολιτικοί, να βλέπουν την πραγματικότητα και να μπορούν να ισορροπούν, όταν γίνονται υπερβάσεις από την πλευρά του κράτους και της κεντρικής διοίκησης. Αυτό έχει επικριθεί, επικρίνεται. Έχει επικριθεί από τους επιστήμονες, πώς θα δώσουμε περισσότερο χώρο στην αυτοδιοίκηση. Έχει επικριθεί από τις πολιτικές παρατάξεις επί δεκαετίες, από την τοπική κοινωνία: Δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε.
Όμως, τα τελευταία χρόνια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, ιδίως σε αυτό το νομοθετικό πεδίο και δεν πρέπει να τον αδικούμε. Δεν πρέπει να αδικούμε τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, δεν πρέπει να αδικούμε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, δεν πρέπει να αδικούμε τα νομοσχέδια που φέρνουμε το τελευταίο διάστημα, γιατί είναι αποτέλεσμα των μεγάλων διαβουλεύσεων, πραγματικά του ανοιχτού διαλόγου, είναι της διαφάνειας, είναι της διαύγειας. Έχουν γίνει μεγάλες τομές στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Εμείς είπαμε με τον Υπουργό ότι πήγαμε σε ένα Υπουργείο που έγινε το Υπουργείο της καθημερινότητας. Με πολλούς από εσάς έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές και θα μιλήσουμε.
Κι εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους, τους Βουλευτές, τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους κι όλους τους ανθρώπους οι οποίοι πήραν θέση σε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί όλοι προσπαθήσαμε για το καλό του τόπου.
Σας ευχαριστώ πολύ.