ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου στην πανελλήνια συνδιάσκεψη της «Ελιάς» για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές


Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

        Καλησπέρα σας. Είχα σκοπό να μιλήσω από  κειμένου, αλλά επειδή δεν θα μου δώσετε αρκετό χρόνο, θα πρέπει να συντομεύσω, γιατί ακούσαμε πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες σήμερα. Εγώ θέλω να πω ότι αν χθες ήταν αργά, σήμερα έχουμε χάσει το χρόνο. Ποτέ όμως δεν χάνουμε την ελπίδα.
        Και θέλω να πω σε όλους τους φίλους που είναι σήμερα εδώ, ότι προσωπικά είμαι ευγνώμων σε αυτό που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό που λέγεται δημοκρατική παράταξη. Σε αυτό που λέγεται κεντροαριστερά. Ο καθένας από εμάς έχει τα προσωπικά του εφόδια. Έχει την προσωπικότητά του. Τα δικά του χαρακτηριστικά. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανέναν, υπάρχουν πάρα – πάρα  πολλοί ικανοί άνθρωποι στην κοινωνία στην Ελλάδα. Μας έκανε όμως διάσημους και ικανούς η δημοκρατική παράταξη και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς.
        Να μην είμαστε αγνώμονες. Κάποιοι από εμάς πραγματικά πλήρωσαν το μάρμαρο. Τους καλώ από εδώ σαν φίλος, σαν παλιός βουλευτής, σαν σύντροφος, σαν ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το 1974.  Κάποτε είχα πει  στον Ευάγγελο Βενιζέλο «άστους να φύγουν», τώρα τους λέω ελάτε πίσω.  Γιατί ό,τι κάναμε τα δυο τρία τελευταία χρόνια μπορεί να ήταν σε λάθος δρόμο, αλλά αυτή ήταν η μοναδική λύση.
        Μην ντρέπεστε που ψηφίσατε τα μέτρα για να σωθεί η Ελλάδα. Να ντρέπονται αυτοί που θέλουν να έρθουν κι άλλα μνημόνια για να έχουν λόγο να λένε ότι πρέπει να σωθεί η Ελλάδα.
        Λένε με έναν άκρατο λαϊκισμό, ότι θα τα φέρουν όλα πίσω. Ότι θα φτιάξουν το κράτος. Ότι αυτοί οι οποίοι ήταν κάθε μέρα οι άνθρωποι της διαπλοκής, οι άνθρωποι της διαφθοράς, επιμένουν σε αυτό το κράτος της διαφθοράς, της διαπλοκής που μας έφερε στα αδιέξοδά μας και θέλουν να το ξαναφέρουν πίσω. Ε, όχι δεν θα τους επιτρέψουμε. Θέλουν να μπει ένα νέο μνημόνιο. Όχι άλλο μνημόνιο. Εμείς παλεύουμε το μνημόνιο να φύγει.
        Εμείς ξεκινάμε από εδώ.  Από αυτό το εγχείρημα της κεντροαριστεράς, τη δημοκρατική παράταξη, την Ελιά για να μην ξανάρθει άλλο μνημόνιο στην Ελλάδα.
        Όταν πήγαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, το καλοκαίρι υποσχεθήκαμε ότι δεν θα κάνουνουμε καμία απόλυση. Έτσι μας είχε πει  ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Καμία απόλυση.  Από τον Ιούνιο  προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τα πράγματα, διότι μέχρι τα τότε κάποιοι οι οποίοι συμμετείχαν στην Κυβέρνηση έμπαιναν, έβγαιναν, διόρθωναν, έσβηναν.
        Από εδώ σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπάρχει καμία απόλυση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη με μεγάλο κόπο και παρά τις αντιθέσεις των υπουργών, προσπαθήσαμε, πήγαμε σαν ΠΑΣΟΚ, βρήκαμε τους πάντες και περνάμε στην εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα η οποία μέχρι χθες υπήρχαν 6.000 αιτήσεις, όταν μας ζητάνε μόνο 3.000.
        Και να πούμε την αλήθεια, η κεντροαριστερά υπάρχει στην κοινωνία. Είπανε προηγουμένως οι σύντροφοι και ομιλητές, ότι παντού στους κοινωνικούς χώρους υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Στο χώρο της υγείας, από τον οποίο προέρχομαι, το ΠΑΣΟΚ είναι κυρίαρχο, παρά τα λάθη που έχουν γίνει με τον ΕΟΠΥΥ, από πλευράς όχι δική μας και του Λοβέρδου, αλλά από πλευράς  του Άδωνι. Εμείς κάναμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Δεν θα τη χαρίσουμε σε κανέναν.
        Λέμε λοιπόν στους γιατρούς να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Λέμε στους νοσηλευτές και σε όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους του τομέα της υγείας ότι δεν θα απολυθεί κανένας. Το λέμε από εδώ, από την αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, αυτή τη μεγάλη γυναίκα που την είχαμε μαζί μας και μας λείπει πολύ και σήμερα γιορτάζουμε τη γιορτή της Γυναίκας.
        Θα τελειώσω λέγοντας το εξής: κάποιοι μίλησαν προηγουμένως για το ΠΑΣΟΚ του 4%, μου  είπε μια συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ, προχθές που ήμουνα σε ένα τηλεοπτικό κανάλι. Δυστυχώς για αυτούς η φιλοσοφία τους, η πολιτική τους και  ό,τι σχεδιάζουν στη ζωή τους είναι για 4% και όχι για 27% που ήταν, γιατί έτσι έχουν μάθει.  Δεν το έχουν ξεπεράσει το σύνδρομο.
        Περνάμε το μεταναστευτικό στη Βουλή χωρίς να ανοίξει μύτη. Και όταν είπα  στην Επιτροπή, ότι οι Σύριοι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι 17.000 πρόσφυγες από τον πόλεμο της Συρίας, και ότι έχουν μια υψηλή κουλτούρα σηκώθηκαν να με φάνε γιατί είπα ότι έχουν υψηλή κουλτούρα οι Σύριοι και δεν έχουν οι άλλοι λαοί.
        Και όταν τους εξήγησα ότι οι Σύριοι ήταν εδώ και 4.000 χρόνια, η Φοινίκη, η Ταρσώ, η Αντιόχεια, όλες αυτές ήταν ελληνικές αποικίες και έχουμε κοινά πράγματα με όλους αυτούς τους λαούς. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν μέσα τους ότι οι κοινωνίες αλλάζουν, οι πολιτισμοί αλλάζουν και μας παίρνουν μαζί τους εάν εμείς θέλουμε να μείνουμε πίσω.
        Συντήρηση είναι να κρατάς την καρέκλα σου και να μην τη δίνεις σε κανέναν. Αριστερό είναι το λογικό. Αριστερό αυτή τη στιγμή είναι ό,τι βοηθάει το λαό. Αριστερό είναι αυτή τη στιγμή ό,τι μπορεί να βάλει κανείς στην πλάτη του για να βοηθήσει να ξεπεράσει ο λαός ή έστω να του μειώσει, τις μεγάλες φουρτούνες που περνάει. Αυτή είναι η αριστερή σκέψη. Και όχι αριστερή σκέψη είναι μόνο το όχι. Όχι, όχι, όχι, όχι.
        Εμείς θα πούμε στην Ελιά να είναι καρπερή. Να φέρει καινούργιους καρπούς. Το ΠΑΣΟΚ θα είμαστε εδώ χωρίς ηγεμονισμούς, θα συζητάμε με όλους. Θέλουμε αυτό το εγχείρημα να πετύχει. Διότι ναι μεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η μέτρηση των δημοσκοπήσεων, αλλά η κοινωνία 30 – 35% δεν απαντάει, που σημαίνει ότι είναι δημοκράτες πολίτες που θέλουν να δούνε κάτι καινούργιο και εμείς πρέπει να το προσφέρουμε από εδώ.
        Αγώνας λοιπόν. Αγώνας για κάτι καινούργιο. Αγώνας για την κεντροαριστερά. Αγώνας για όλες αυτές τις δυνάμεις που θέλουν το καλό του τόπου και που έχουν θυσιαστεί γι’ αυτόν.

Σας ευχαριστώ πολύ.Περισσότερες φωτογραφίες από τη συνδιάσκεψη εδώ