Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Έδωσα τον Όρκο του Ιπποκράτη και τον τηρώ σε κάθε τομέα της ζωής μου. Η ιατρική δεν είναι μόνο επιστήμη, είναι και στάση ζωής». «Υπήρξα πάντοτε δίπλα στον άνθρωπο, δίπλα σας και θα παραμείνω για όσο μου επιτρέψουν οι δυνάμεις μου»

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Δελτίο Τύπου

21/03/2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε o Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος με θέμα τα αυξανόμενα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς των Ρομά στη Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στη Λακωνία. Τα τελευταία κρούσματα στην περιοχή των Αμυκλών έχουν θορυβήσει κατοίκους και αρχές.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, ο Υφυπουργός Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, η βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου, ο γ.γ. Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής Άγγελος Συρίγος, ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκος Κανελλόπουλος, η γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας Έφη Μπέκου,  η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλίας Στρατηγάκος, ο Δήμαρχος Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος, Ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης Χρήστος Μπουγάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης Κώστας Τσέγκος, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Υποστράτηγος Ηλίας Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αμυκλών Ηλίας Βλογιαννίτης  και εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).
Οι βουλευτές του νομού συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος. Ο κ. Δαβάκης ζήτησε άμεση αστυνομική παρέμβαση. Η κ. Πατριανάκου από πλευράς της, συμφώνησε στην άμεση και δυναμική αστυνομική παρέμβαση, ενώ πρότεινε όσοι διαπράττουν επιθέσεις κατά ηλικιωμένων να έχουν αντιμετώπιση όμοια με αυτούς που πράττουν ρατσιστικές επιθέσεις. 

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για τα συνεχόμενα κρούσματα, ενώ στάθηκαν στην παραβατικότητα ανηλίκων αλλά και τα προβλήματα υγιεινής που παρατηρούνται στους 9 καταυλισμούς της περιοχής.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας από πλευράς τους σημείωσαν:
-Το 50% της παραβατικότητας των Ρομά στο νομό παρατηρείται στην περιοχή των Αμυκλών
-Από τους 250 αστυνομικούς που υπηρετούν στην περιφέρεια 13 είναι στην περιοχή
-Τα τελευταία 2 χρόνια σε 1669 ελέγχους έχουν ελεγχθεί 2500 έχουν προσαχθεί 900 και έχουν συλληφθεί  450 .
Δεσμεύτηκαν τέλος, ότι θα αυξηθούν οι περιπολίες, όπως και θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης επανέλαβε την ανάγκη για δημιουργία σταθμού Αστυνομίας στο Ξηροκάμπι ή στις Αμύκλες. Ο κ. Αργειτάκος δεσμεύτηκε για την εύρεση του χώρου και για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Οι εκπρόσωποι του ΕΚΚΑ αναφέρθηκαν στην ανάγκη ένταξης των Ρομά και αφομοίωσης τους στην κοινωνία.

Κατόπιν μακράς διαβούλευσης το Υπουργείο Εσωτερικών προτείνει:
-Αύξηση περιπολιών από την Ελληνική Αστυνομία καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, όπως και από μοτοσικλετιστές.
-Χαρτογράφηση των εστιών του προβλήματος από τον Δήμο Σπάρτης.
-Έλεγχος κατόχων προνοιακών επιδομάτων, χρήση αυτών και εν συνεχεία προσπάθεια ένταξης των Ρομά στην τοπική κοινωνία.
-Αντιμετώπιση και αυστηροποίηση του πλαισίου για όσους παραλαμβάνουν σίδερο και χαλκό το οποίο αφαιρούν Ρομά και αλλοδαποί από όπου υπάρχει (σκραπ).

Ο κ. Γρηγοράκος κλείνοντας τη σύσκεψη σημείωσε την προθυμία όλων των συναρμόδιων φορέων να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. «Ήταν η πρώτη συνάντηση, αλλά αν χρειαστεί θα γίνουν κι άλλες. Έγινε εποικοδομητική συζήτηση, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Στηρίζουμε τους κατοίκους, όλους τους κατοίκους κι ευελπιστούμε στην απόλυτη ένταξη όσων ακόμη δεν το έχουν καταφέρει απόλυτα»