ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών Πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι». Πέμπτη, 12/7/2018



Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου κατά τη συζήτηση στην
Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών
 Πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο, πατήστε εδώ

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Νωρίς το πρωί έτυχε να είμαι σε ένα νοσοκομείο και άκουσα τα παράπονα των εργαζομένων. Κομματισμός, αναξιοκρατία, διάλυση. Τυχαίνει να είμαι και στην Παιδεία. Εκεί παρατηρούμε την «Τ.Ε.Ι.οποίηση» των πανεπιστημίων. Αντί όλα τα Τ.Ε.Ι. να γίνουν πανεπιστήμια, ουσιαστικά όλα τα πανεπιστήμια γίνονται Τ.Ε.Ι. Αντί να γινόμαστε καλύτεροι, στην πραγματικότητα δυστυχώς γυρίζουμε πίσω.
Το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» είναι άλλη μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλετε να διαλύσετε έναν θεσμό, ο οποίος αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας, όπως το συνδικαλιστικό κίνημα και η Βουλή. Στην πραγματικότητα έχετε ένα σχέδιο: Θέλετε την πολιτική ποδηγέτηση της Αυτοδιοίκησης, της Υγείας, της Παιδείας. Θέλετε την κομματική χειραγώγηση. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζετε προϊσταμένους χωρίς νόμους και να τους στέλνετε στα δικαστήρια για να δικαιωθούν. Και όλα αυτά, βέβαια, για την προώθηση μικροκομματικών και ευτελών επιδιώξεων.
Με τον «Κλεισθένη Ι» επαναλαμβάνετε, στην πιο ακραία εκδοχή του, τον γνωστό πολιτικό καιροσκοπικό, κυνικό και αμοραλιστή εαυτό σας. Όπως κάνετε και στο ΝΑΤΟ σήμερα, που έχετε μαζί σας τον συνέταιρό σας. Αυτόν με τον οποίο έχετε έρθει σε ρήξη. Αν αυτό δεν είναι αμοραλισμός, τότε τι είναι;
Γνωρίζετε ότι στην Αυτοδιοίκηση (Περιφερειακή, Τοπική) δεν έχετε πολιτική παρουσία. Δεν επηρεάζετε το έργο και τη λειτουργία της. Δεν ελέγχετε τις αποφάσεις της. Δεν διαθέτετε στοιχειώδη απήχηση και επιρροή. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτή σας η απουσία δεν σας επιτρέπει να έχετε το οποιοδήποτε κομματικό όφελος. Γι' αυτό τα κάνετε όλα αυτά.
Κι επειδή -για να θυμηθούμε και τη γνωστή φράση- «έχετε την κυβέρνηση, δεν έχετε την εξουσία», μεθοδεύετε τις πιο άθλιες και ανήκουστες ενέργειες.
Τι θέλετε σήμερα να κάνετε; Με την απλή αναλογική επιχειρείτε τον κατακερματισμό των δημοτικών δυνάμεων, αδιαφορώντας αν αυτή η επιδίωξή σας θα επιφέρει ακυβερνησία στις Περιφέρειες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την κατάτμηση της Β’ Αθηνών, όπως την έχετε κάνει, «κόβετε και ράβετε» τη διάταξη των νέων εκλογικών περιφερειών, με μοναδικό γνώμονα να ενισχύσετε τις περιοχές που είστε αδύναμοι. Με τον διαχωρισμό των Δήμων σε διαφορετικές ενότητες στοχεύετε σε εκείνες τις αλλαγές, που θα καταστήσουν εύκολη τη χειραγώγηση του θεσμού.
Η σύλληψη, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του «Κλεισθένη Ι» έγινε έχοντας στα χέρια σας μια κομματική «μεζούρα». Τα μετρήσατε όλα.
Μοναδικό σας μέλημα είναι να δημιουργήσετε στην Αυτοδιοίκηση τις κομματικές υποδομές που δεν διαθέτετε, προκειμένου να συντηρήσετε τις όποιες δυνάμεις σας έχουν απομείνει.
Την Αυτοδιοίκηση δεν την αντιμετωπίσατε ποτέ ως μια αυτοτελή, αυτόνομη και αυθύπαρκτη πολιτική οντότητα. Αντιθέτως, ήταν και είναι για σας ο βατήρας για να εδραιώσετε την κυριαρχία σας.
Ο «Κλεισθένης Ι» δεν αποπνέει μόνο μικροπολιτική και μικροκομματισμό. Ακόμη χειρότερα: Είναι ένα κατ’ εξοχήν μακιαβελικό πολιτικό σχέδιο για να αποκτήσετε πρόσβαση εκεί που δεν έχετε. Άλλωστε, σ’ αυτή τη μέθοδο είστε δεξιοτέχνες. Ο τακτικισμός είναι δεύτερη –για να μη πω πρώτη- φύση σας.
Χωρίς καμιά στρατηγική σκέψη, χωρίς κανένα πολιτικό σχέδιο ουσιαστικών αλλαγών και τομών για την καταπονημένη και ανίσχυρη Αυτοδιοίκηση νοιάζεσθε για ένα και μοναδικό πράγμα: Πώς να εδραιώσετε την κομματοκρατία σας στον ασθενικό χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Η επιλογή σας είναι ερμηνεύσιμη. Με τον «Κλεισθένη Ι» αναζητείτε «σωσίβιο» για να αποφύγετε την κοινωνική και πολιτική σας απαξίωση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Φαίνεται πλέον καθαρά ότι αντιμετωπίζετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και όλα τα φλέγοντα θέματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με μικροκομματικά και επικοινωνιακά τερτίπια. Έτσι εξηγούνται όλες οι αντιφάσεις και οι ανακολουθίες που υπάρχουν. Τις είδαμε και χθες όταν αλλάξατε τον νόμο φέρνοντας στη Βουλή άλλη τροπολογία το βράδυ και άλλη το πρωί. Έτσι εξηγείται ότι καταφεύγετε σε παλινωδίες, που οδηγούν στη δημιουργία χαοτικών καταστάσεων. Στη Υγεία και στην Παιδεία, όπου παρακολουθώ τα πράγματα από κοντά, τα πράγματα είναι τραγικά. Είναι ένα χάος.
Γιατί αλλάζετε το χρόνο των εκλογών και γιατί επαναφέρετε την τετραετή θητεία; Η ερώτηση είναι ρητορική. Θέλετε να συνδυάσετε τις αυτοδιοικητικές με τις βουλευτικές εκλογές μην τυχόν κερδίσετε κάτι με το χαμό που θα γίνει.
Η παράταξή μας δεν υποστηρίζει ότι το σημερινό εκλογικό σύστημα είναι χωρίς αδυναμίες και στρεβλώσεις. Για να συζητήσουμε προτάσεις για ένα αναλογικότερο σύστημα, όμως, βασική προϋπόθεση είναι η ταυτόχρονη εξασφάλιση της δυνατότητας πραγματικής άσκησης διοίκησης στις Περιφέρειες και στους Δήμους.
Η παραμονή σας στην εξουσία δεν φέρνει μόνο οικονομική και κοινωνική κρίση. Σύντομα θα προστεθεί και η πολιτική, με πρώτη έκφραση τη θεσμική παράλυση. Η πρότασή μας είναι σαφής και γνωστή. Η ανάταξη της χώρας επιβάλλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Εδώ και τώρα εκλογές. Δε γίνεται διαφορετικά.
Σας ευχαριστώ!