ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Κανάλι 1 Πειραιά. Πέμπτη, 28/12/2017


 
Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Κανάλι 1 Πειραιά, στην εκπομπή «Δύο ρεπόρτερ»

 

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

 

Για την στάση και τη συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Είναι γνωστή η ιστορία της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής, είχε φέρει τα πάνω κάτω. Δεν υπήρχε συνοχή σε ό,τι έκανε. Ήταν μια επιλογή του κυρίου Τσίπρα, ο οποίος σήμερα βιώνει τις συνέπειες των επιλογών του. Αν είδατε προχτές «τι έσουρε» στον κύριο Τσίπρα η πρώην κυρία πρόεδρος…την οποία, δεν σας κρύβω, ότι την είχα ψηφίσει κι εγώ. Στο πλαίσιο μιας διακομματικής συνεργασίας και συναίνεσης, πήρε 235 ψήφους. Ελάχιστοι βουλευτές δεν την ψήφισαν. Η κυρία Κωνσταντοπούλου με τον κύριο Λαφαζάνη αυτή τη στιγμή είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι πλαγιοκοπούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να γίνουν ήρωες. Αν θυμάμαι καλά και πριν γίνει πρόεδρος της Βουλής, η κυρία Κωνσταντοπούλου κρεμόταν στα κάγκελα της ΕΡΤ μαζί με μια καλή της τότε συνάδελφο και φίλη, την κυρία Ραχήλ Μακρή και είχαν αφήσει ιστορία. Η κοινωνία καταλαβαίνει με τι άτομο πραγματικά μας είχε βάλει ο κύριος Τσίπρας να νομοθετούμε στη Βουλή, με τι άτομο έκανε ιδιαίτερες συσκέψεις στη Βουλή και χίλια δυο άλλα πράγματα.
 
 
Για τη στάση μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης να υιοθετεί τις εκρήξεις και τις πολιτικές κορώνες της κυρίας Κωνσταντοπούλου
Μόνο από λαϊκισμό γίνεται κάτι τέτοιο. Η λαϊκή αντίληψη της πολιτικής  ευθύνεται για το γεγονός ότι αυτό το μικρό κόμμα κατάφερε και πήρε την κυβέρνηση. Ευτυχώς, δεν υιοθετείται από τα άλλα κόμματα. Εμείς σήμερα δεν προτρέπουμε τον κόσμο να κατεβαίνει στους δρόμους και να πετάει λεμόνια στους πολιτικούς της κυβέρνησης, όπως έκαναν αυτοί πριν λίγα χρόνια. Κρατάμε ψηλά το επίπεδο της πολιτικής και δεν το ρίχνουμε χαμηλά.  Προσωπικά διαφωνώ με την λαϊκίστικη αντίληψη και αντιμετώπιση των θεμάτων. Ο λαϊκισμός βλάπτει τα κόμματα. Η κοινωνία έχει πια μια διαφορετική αντίληψη. Εάν αποσκοπούν σε ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο γοητεύεται από το λαϊκισμό, η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής θα βρεθούνε προ εκπλήξεων. Θα έχουν την ανάλογη αντιμετώπιση και την ανάλογη τιμωρία από τον ελληνικό λαό. Και για τη Νέα Δημοκρατία το λέω και για το Κίνημα Αλλαγής, που τα θεωρώ σοβαρά κόμματα.
 
 
 
Για τη μέλλουσα πορεία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς
Θα πάμε στο συνέδριό μας. Χθες ορίστηκαν και ανακοινώθηκαν οι υπεύθυνοι των τομέων ευθύνης ανά υπουργείο και κοινοβουλευτικό τομέα. Πάμε αργά αλλά σταθερά σε ένα συνέδριο ανοιχτό, στις 17-18 Μάρτη. Εκεί θα δούμε ποιο είναι το ιδεολογικό μας αφήγημα, η βασική μας αντίληψη και η στρατηγική μας. Αυτή τη στιγμή το αφήγημά μας δεν είναι σαφές. Δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα. Θα πρέπει να είμαστε σαφείς και συνεπείς σε ό,τι πούμε στην κοινωνία. Να ορίσουμε 10 πράγματα για τα οποία θα  παλέψουμε, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας που θα χαρακτηρίζει το κίνημα αλλαγής.  Να πορευτούμε με τη μεσαία τάξη, η οποία δεν υπάρχει τώρα πια στην Ελλάδα, διότι ο κύριος Τσίπρας με τον κύριο Τσακαλώτο την εξαφάνισαν. Θα πρέπει να προσανατολίσουμε το Κίνημα Αλλαγής. Να πούμε στην ελληνική κοινωνία, εμείς αυτό πρεσβεύουμε, αυτό θα κάνουμε, αυτό είναι το δικό μας αφήγημα.
 
 
Για το πολιτικό ρίσκο που πήρε το κόμμα του να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές σε μια δύσκολη εποχή και να δείξει εξωστρέφεια
Κάναμε τομές. Αναδείξαμε νέα πρόσωπα. Προχωρήσαμε σε συμμαχίες. Δείξαμε ότι αυτός ο χώρος είχε πάντα τις εφεδρείες του, είχε πάντοτε ένα απίθανο πολιτικό δυναμικό. Αυτό το πολιτικό δυναμικό τώρα θα πρέπει και πάλι  να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του και να κάνει την πρότασή του στην ελληνική κοινωνία. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν κάποτε σε μας και τώρα κυβερνούν, είχαν μια λαϊκίστικη αντίληψη της πολιτικής, ήταν ένα βαθύ ΠΑΣΟΚ.  Αυτό το κομμάτι μας πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντί λοιπόν να μας κατηγορεί ότι εμείς φταίμε για όλα, καλύτερα να «κουνάει το δάχτυλο» σ’ αυτούς που έχει «αγκαλιάσει» σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρα απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απέναντι στον συντηρητισμό της δεξιάς. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος μας απαιτεί αγώνα, θέλει ψυχή. Θέλει να δεχόμαστε την κριτική και να έχουμε υπομονή και αντοχή, ώστε να μπορέσουμε να αποδείξουμε τη διαφορετικότητα που πρεσβεύει το Κίνημα Αλλαγής.  
 
 
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη που διεκδίκησε την ηγεσία του νέου φορέα
Είμαι πολύ χαρούμενος που στήριξα μια τέτοια προσωπικότητα. Στήριζα και στηρίζω την επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να αναμειχθεί της ηγεσίας του κόμματός μας. Δεν μιλάω εξ ονόματός του, αλλά νομίζω ότι ετοιμάζεται να μετακινηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, όταν γίνουν εκλογές. Η κοινωνία θα έχει την ευκαιρία να ακούσει  έναν ευρωπαίο πολιτικό, να μιλά για θέματα όπως το Μακεδονικό, που αυτές τις μέρες είναι στο φόρτε του, ή την πολιτική που κάνει η κυρία Αχτσιόγλου με τα μερίσματα.
 
Για το ενδεχόμενο εκλογών
Νομίζω ότι το 2018 θα είναι έτος εκλογών και οι εκλογές βλέπω να γίνονται πριν από τον Αύγουστο. Μπορεί να έχουμε ακόμα και δημοψηφίσματα. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη για κανέναν. Ο κύριος Τσίπρας είναι ικανός να κάνει τα πάντα. Δηλαδή να πάει την χώρα σε δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, την απλή αναλογική, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα Σκόπια. Δεν είναι εύκολος αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να έχει ένα ποσοστό γύρω στο 20% για να έχει να «παίξει» την επόμενη μέρα. Αυτό το μεγάλο ποσοστό, βέβαια, δεν είναι εύκολο να το πάρει με την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα αλλά και μ’ αυτά που έρχονται, με το 4ο μνημόνιο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2018, χωρίς να έχουμε πάρει χρήματα. Και συμφωνώ απόλυτα με τον κεντρικό Τραπεζίτη κύριο Στουρνάρα, ότι η χώρα χρειάζεται ένα «προσκεφάλι», δηλαδή χρειάζεται κάτι για να μπορεί να στηριχτεί ώστε  να βγει στις αγορές.
 
Για την υπόθεση της ΣΕΚΑΠ
Είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο. Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, όπως ο κύριος Σαββίδης, σαφώς και γνώριζε τα χρέη της εταιρίας όταν την ανέλαβε αλλά είχε κάποιες διαβεβαιώσεις απ’ ότι φάνηκε στην Βουλή, όταν ο πρωθυπουργός πήρε πίσω την επίμαχη τροπολογία. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι ο κύριος Σαμαράς του είχε πει ότι θα παραγραφεί το πρόστιμο της εταιρείας. Εκείνος, ως επιχειρηματίας, μπορεί να λέει ότι θέλει. Απ’ ότι έχω καταλάβει εγώ, είναι εναντίον του διαδόχου του κυρίου Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία. Μεταξύ μας, δεν του έχω πολύ εμπιστοσύνη σε πολλά πράγματα του κυρίου Σαββίδη. Όταν βγαίνει ένας επιχειρηματίας και φέρεται τόσο πολύ υπέρ ενός συγκεκριμένου κόμματος, κάτι δεν πάει καλά. Μάλιστα τη στιγμή που είναι και καναλάρχης να συνοδεύεται από τον κύριο Καμένο…Αν αυτό δεν είναι ανοιχτή διαπλοκή και αν αυτό δεν είναι πέρα από κάθε όριο συμπεριφοράς ενός υπουργού Άμυνας, να συνοδεύει επιχειρηματία για να αναλάβει το κανάλι, ε, τότε εμείς «έχουμε χάσει τη μπάλα» στην πολιτική.