ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών ΔΗΣΥ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ανυπαρξία Αγροτικής Πολιτικής. Παρασκευή, 11/1/2019



Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών ΔΗΣΥ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ανυπαρξία Αγροτικής Πολιτικής και η έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης


Για να παρακολουθήσετε το βίντεο, πατήστε εδώ

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019


Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η περίοδος που διανύουμε ίσως είναι η πιο κρίσιμη για την ανασύνταξη της εθνικής οικονομίας και αποτελεί υπαρξιακή ανάγκη η ανακοπή της παρατεταμένης απομείωσης του ΑΕΠ της χώρας.
Η Αγροτική Οικονομία έχει να διαδραματίσει διττό ρόλο για την επίτευξη του παραπάνω εθνικού αυτοσκοπού.
Σκεφτείτε μια χωρά που θα βρίσκει την ανταγωνιστικότητα της σε διάφορους τομείς, όπως την ενέργεια, τα βιομηχανικά προϊόντα, το real estate, την τεχνολογία και της υπηρεσίες αναψυχής, αλλά την ίδια στιγμή 7,5 δις ευρώ θα “εξάγονται”, θα φεύγουν από την παραγωγική έλλειψη αγαθών; Αυτό αργά και βασανιστικά θα μας μετατρέψει σε χώρα της Μέσης Ανατολής, όπου η παραγωγή αγροτικών προϊόντων θα αποτελεί εθνικής ασφαλείας πολιτική και όχι αναπτυξιακή, που πρέπει να είναι.
Η μεγαλύτερη πρόκληση την οποία έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική αγροτική πραγματικότητα είναι ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση ενός εθνικού σχεδίου, με βάση τη νέα συλλογιστική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όλοι όσοι προερχόμαστε από την επαρχία ανησυχούμε λόγω των χαμηλών επιδόσεων της χώρας μας όσον αφορά στην τρέχουσα ΚΑΠ 2014-2020 και των αρνητικών εξελίξεων αναφορικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), όπου πέρα από την πολύ χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων, τα δυναμικά μέτρα (Μ1 – Εκπαίδευση, Μ2- Γεωργικοί σύμβουλοι, Μ16 – Συνεργασία) παραμένουν ανενεργά ενώ ο προϋπολογισμός τους διαρκώς μειώνεται.
Δεν θα σταθώ στην ισχύουσα κατάσταση του αγροτικού τομέα σε εθνικό επίπεδο διότι δεν γνωρίζω καλά το χώρο. Ξέρω όμως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφάρμοσε την τελευταία τετραετία μια μείωση των δυνατοτήτων του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα.
Κύριε Υπουργέ, αν και βρίσκεστε λίγο διάστημα στην ηγεσία του Υπουργείου, οφείλατε να βάλετε πλάτη να αντιστρέψετε την κατάσταση.
Συνυπέβαλα την επερώτηση με τους συναδέλφους μου και γιατί είναι πραγματικά μέγιστο το αγροτικό πρόβλημα της χώρας και γιατί θα ήθελα να υποβάλω σε σας συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν τους Λάκωνες αγρότες.
Είναι γνωστό ότι και εσείς, όπως και εγώ, εκλεγόμεθα στη Λακωνία. Είστε γεωπόνος, άρα γνωρίζετε καλά τα αγροτικά προβλήματα του Νομού και της χώρας και οι απαντήσεις σας θα είναι πολύ σημαντικές για τους αγρότες του Νομού μας αλλά και για όλη την Ελλάδα.
Καταρχάς, συμφωνώ ανεπιφύλακτα ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπάρχει ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής, έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα στην τύχη του.
Διαπίστωση που όλοι παραδέχονται. Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σήμερα σε τέλμα. Όχι σε στασιμότητα, αλλά σε ταχύτατη οπισθοδρόμηση. Ιδιαίτερα την τετραετία της διακυβέρνησής σας που η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Οι αγρότες μας διακατέχονται από απαισιοδοξία για το μέλλον. Να μιλήσω σαν γιατρός, είναι σε “προϊούσα κατάθλιψη”.
Τα αντιαγροτικά μέτρα που έχετε πάρει δεν έχουν τέλος:
  • Οι φορολογικές και οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τους τσάκισαν.
  • Οι αυξήσεις των συντελεστών παραγωγής, καυσίμων, ρεύματος, γεωργικών εφοδίων κ.ά. τους διέλυσαν.
  • Το κόστος παραγωγής είναι στα ουράνια και οι τιμές των προϊόντων στον πάτο.
Αυτά ισχύουν βέβαια και για τους συμπατριώτες μας αλλά και για όλους τους Έλληνες. Μία βόλτα στα χωριά του Νομού και θα το αντιληφθεί κανείς αμέσως. Καμία ελπίδα κύριε Υπουργέ. Ουδεμία πρόνοια της κυβέρνησής σας για αυτούς.
Αν υπολογίσουμε και την ηλικιακή διάρθρωση των αρχηγών των γεωργο-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που χαρακτηρίζεται από “γερασμένο πληθυσμό”, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι η κατάσταση στα περισσότερα τοπικά διαμερίσματα της περιοχής επιδεινώνεται συνεχώς. Επιπλέον, οι μικρές παραγωγικές μονάδες, η μικρή συνολικά παραγωγή κατά κλάδο και η συχνή έλλειψη σύγχρονης υποδομής στον πρωτογενή τομέα, ιδίως στον ορεινό όγκο, είναι σοβαρότατα εμπόδια ανάπτυξης.
Τα έργα υποδομής που υπάρχουν είναι στην πλειοψηφία τους τεχνολογικά απαρχαιωμένα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ελλείψεις στον τοπικό δίκτυο τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων, ενώ το δίκτυο άρδευσης για τα καλλιεργούμενα προϊόντα είναι ανεπαρκές, με αποτέλεσμα δημιουργία προβλημάτων, τόσο στην παραγωγή των προϊόντων, όσο και στους υδάτινους πόρους της περιοχής. Νέα έργα και υποδομές δεν υπάρχουν. Τα τελευταία έγιναν την δεκαετία του 2000. Ιδιαίτερα για τη Λακωνία, ένα έργο που θέλαμε να γίνει και αφορούσε το φράγμα Κελεφίνας, για το οποίο είχαμε συζητήσει με τον Κώστα Σκανδαλίδη το 2011 – 2012, μετά από 6-7 χρόνια, ακόμα δεν έχει γίνει.
Σας ερωτώ: Ποια είναι τα μικρά ή μεγάλα έργα υποδομής που εκτελούνται σήμερα στη Λακωνία π.χ. στην άρδευση, στην εγκατάσταση και χρήση νέων τεχνολογιών, στην ενεργειακή αυτοδυναμία των αγροτικών επιχειρήσεων κ.ά.;
Σε ποιες επιχειρήσεις, Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών, δόθηκαν οικονομικά κίνητρα στήριξης στο Νομό για προώθηση επενδύσεων στη μεταποίηση, στην τυποποίηση, κ.ά., προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να βελτιωθεί η ποιότητα αλλά και να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των εξαιρετικών, των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Λακωνίας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πολλές φορές στο παρελθόν, επικαλέστηκε ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ και ότι αυτό χρήζει βελτίωσης. Τι έχετε κάνει επ’ αυτού; Η απάντηση από μένα ΤΙΠΟΤΑ.
Επιβεβαίωση αυτού: Σεπτέμβριος 2018: Σφοδρή χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Σπάρτης, χαλάζι σαν “μικρό αυγό” επί 10’-20’ βόρεια, νότια και στους αγροτικούς οικισμούς της πόλης. Όλοι συμφωνούν ότι η ζημιά ήταν τεράστια σε εσπεριδοειδή και ελιές. Έναντι αυτού ο ΕΛΓΑ σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε εξατομίκευση της ζημιάς, μόνο σε μικρό μέρος αυτής. Αιτιολογία: δεν υπάρχουν γεωπόνοι. Πότε θα ολοκληρωθούν τα πορίσματα και πόσο δίκαια θα είναι, αφού πλέον τα ίχνη της ζημιάς μετά από τέσσερις μήνες έχουν χαθεί; Ποιος ο σεβασμός και η αξιοπιστία του οργανισμού στους χειμαζόμενους συμπατριώτες μας και εσείς ως εποπτεύων υπουργός τι έχετε κάνει επ’ αυτού;
Επιπλέον, όσες αποζημιώσεις έχουν δοθεί λόγω χαλαζόπτωσης, ενώ υποτίθεται ότι το ποσό θα ήταν ακατάσχετο, στην πραγματικότητα το ακατάσχετο αφορούσε μόνο τις οφειλές προς το Δημόσιο και όχι προς τις τράπεζες. Αποτέλεσμα: οι συμπολίτες μας δεν πήραν τα λεφτά τους διότι έγινε παρακράτηση αυτών για κάποια δάνεια ή λοιπές οφειλές που είχαν στις τράπεζες.
Ως προς την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς θα τα πουν στη συνέχεια και οι άλλοι συνάδελφοί μου. Δεν έγινε αυτό που έπρεπε και γι' αυτό φέτος η παραγωγή της ελιάς και τα οξέα στο λάδι είναι ψηλά. Άρα, η ποιότητα του λαδιού στη Λακωνία είναι πολύ χαμηλή.
Στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας οι Λάκωνες έχουν αδικηθεί. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν πιστώθηκε τίποτα σε αυτούς. Ήταν κάποιοι άνθρωποι που επί χρόνια προσπάθησαν να καταχωρήσουν την βιολογική καλλιέργεια, τα κατάφεραν αλλά τελικά δεν έχουν συμπεριληφθεί στην προκήρυξη και τα εσπεριδοειδή.
Ασφαλώς γνωρίζετε ότι οι κτηνοτρόφοι στη Λακωνία και σε όλη τη χώρα πωλούν το γάλα και το κρέας των αμνοεριφίων σε τιμές απελπιστικά χαμηλές, πολύ χαμηλότερες από ότι πριν λίγα χρόνια, και ασφαλώς κάτω του κόστους. Οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν. Ταυτόχρονα, οι ανεπαρκείς κτηνοτροφικές υποδομές αποδεικνύουν ότι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Και στην αλιεία οι ελλείψεις που καταγράφονται όσον αφορά στα αλιευτικά καταφύγια καθώς και το «άδειασμα» των θαλασσών του Λακωνικού κόλπου από τις μηχανότρατες, εκτός από την οικολογική επίπτωση, καθιστούν ευάλωτη τη θέση του εν λόγω κλάδου, έχοντας φέρει στα όρια της επιβίωσης και τους μικρούς παραδοσιακούς αλιείς, καθώς δε βρίσκουν τίποτα να αλιεύσουν στην κατεστραμμένη παράκτια ζώνη.
Τέλος, θα ήθελα να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις, που πιστεύω ότι μπορούν να συμβάλουν στην εξομάλυνση της αδιέξοδης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας:
  1. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να εξελιχτούν σε υγιείς αγροτικές επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα.
  2. Έλεγχος της ποιότητας και αυθεντικότητας προϊόντων (Μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων ελέγχου της εσωτερικής αγοράς στον ΕΦΕΤ, υποχρεωτική εφαρμογή των οργανοληπτικών ελέγχων (πάνελ τεστ), εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηροποίηση των κυρώσεων, ιδίως κατά την εξαγωγή, υιοθέτηση από τους επαγγελματικούς φορείς των τυποποιητών συστημάτων εσωτερικού αυτοελέγχου).
  3. Υποστήριξη και προώθηση των Πιστοποιημένων Προϊόντων (Επανέλεγχος και επανακαθορισμός των περιοχών ΠΟΠ/ΠΓΕ και προνομιακή μεταχείρισή τους στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα).
  4. Ολοκλήρωση των βασικών υποδομών (ειδικότερα των υποδομών προστασίας του περιβάλλοντος).
  5. Συγκρότηση κάθε είδους σχημάτων συνεργασίας (Κοινοπραξιών, δικτυώσεων, συμβολαιακής γεωργίας, συγχωνεύσεων – ιδίως μικρών συνεταιρισμών και ιδιωτικών τυποποιητηρίων). Σε αυτά τα σχήματα θα πρέπει να συμμετάσχουν και να τα χρηματοδοτήσουν και οι Τράπεζες με μια μακροχρόνια αναπτυξιακή στρατηγική. Να ανοιχθούν, να αναζητήσουν και να προσελκύσουν σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια.
  6. Διαφανής και αποτελεσματική διαχείριση των ενισχύσεων της Ε.Ε.
  7. Ανάδειξη της διατροφικής και πολιτιστικής αξίας των προϊόντων μας.
  8. Αξιοποίηση και βελτίωση της ερευνητικής υποδομής και του ανθρώπινου δυναμικού.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ή θα επενδύσουμε στην αγροτική οικονομία και την κτηνοτροφία ή διαφορετικά δεν θα έχουμε καμία τύχη να δώσουμε πνοή σε ένα δυναμικό παραγωγικό κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας για να έχουμε ελπίδα ουσιαστικής εξόδου από την κρίση.
Σας ευχαριστώ!