ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Κανάλι Ένα 90,4 FM Πειραιά. Τετάρτη, 2/1/2019



Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ρ/σ Κανάλι Ένα 90,4 FM Πειραιά


Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019


Αναπόφευκτη η κοινωνική και εκλογική βύθιση του ΣΥΡΙΖΑ
Το 2019 θα σηματοδοτήσει το τέλους του λαϊκισμού. Θα είναι η χρονιά της αναγέννησης της Ελλάδας, μια αναγέννηση πολύ διαφορετική από αυτό που επαγγέλλεται ο κ. Τσίπρας. Η κοινωνική και εκλογική του βύθιση θα είναι αναπόφευκτη. Επειδή το αντιλαμβάνεται, θεωρώ ότι θα πάμε πολύ γρήγορα σε εκλογές. Οι όποιες προσπάθειες αλλαγής αρνητικού κλίματος, που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία, δεν πρόκειται να πετύχουν. Η στρατηγική ήττα που θα υποστεί ο κ. Τσίπρας, θα αποτελέσει και την απομυθοποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είχαν στόχο ούτε την ανάπτυξη, ούτε την αναβάθμιση της Παιδείας ή της Υγείας. Μερίμνησαν μόνο για τη συλλογή πλεονασμάτων, για να μοιράσουν “ψίχουλα” σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με κύρια επιδίωξη τη διατήρηση ενός εκλογικού ποσοστού, που θα τους επιτρέψει να είναι παρόντες στις επόμενες πολιτικές εξελίξεις. Το τέλος των μεγάλων μύθων θα επιβεβαιώσει ότι “τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η μεγαλύτερη αυταπάτη της μεταπολιτευτικής περιόδου στην Ελλάδα. Προσωπικά πιστεύω ότι το 2019 θα είναι χρονιά ανάκαμψης και ανάτασης της χώρας και της κοινωνίας.

Το τέλος του λαϊκισμού
Η επικράτηση του λαϊκισμού είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια χώρα και γι' αυτό πρέπει να τελειώνει. Πριν από 15-20 μέρες, σε ένα στρογγυλό τραπέζι, σε μια εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, ακούστηκαν πολλές απόψεις για τον λαϊκισμό. Εκεί συμμετείχε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τα αδιέξοδα στα οποία βρέθηκε η χώρα λόγω του λαϊκισμού που διακατέχει τη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σβίγκου που ίσως να πρέπει να κοιτάξει πρώτα το ανάστημά της, βγήκε την Κυριακή και έκανε παρατηρήσεις στον κ. Σημίτη. Να της υπενθυμίσω ότι το 2008 ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2009, είχε αναφέρει ότι στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη, ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο ΔΝΤ. Την περασμένη Κυριακή ο ίδιος επεσήμανε και πάλι τους κινδύνους να προσφύγει η χώρα μας σε ένα νέα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που στην πραγματικότητα θα σημαίνει ένα νέο μνημόνιο. Θα φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε αυτά που έλεγε ο Γιάννης Στουρνάρας και δεν τα δεχόταν καθόλου ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Στουρνάρας μιλούσε για μια μεταβατική κατάσταση για την έξοδο στις αγορές.

Εξελίξεις στην υπόθεση Novartis
Στο χώρο της Υγείας συμμετέχω ενεργά πάνω από 30 χρόνια. Θέλω να πω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Στην περίπτωση των σκανδάλων οι κατηγορίες πρέπει να είναι τεκμηριωμένες επαρκώς. Στην υπόθεση Novartis φαίνεται ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας είναι τελικά κατηγορούμενος. Αν δεν υπάρξουν στοιχεία στην υπόθεση αυτή και αποδειχθεί ότι η Δικαιοσύνη εργαλειοποιήθηκε, για να λύσει τις πολιτικές διαφορές, τότε θα υπάρξουν εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπάρχουν στοιχεία για τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, τότε αυτά τα κόμματα θα έχουν πρόβλημα. Ο κ. Λοβέρδος πάντως είπε ότι δεν γνωρίζει καθόλου τον συγκεκριμένο κύριο που εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis. Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα δύο μπλοκ, ανάλογα με την έκβαση της υπόθεσης αυτής, θα βρεθεί στα “αζήτητα”. Η τέως Εισαγγελέας Διαφθοράς και ο σύζυγος της προσέφυγαν στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, σε βάρος της σημερινής επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, γιατί το όνομα του γιατρού κ. Καρνέση – συζύγου της κ. Ράικου – βρίσκεται στην λίστα των γιατρών που ελέγχονται για την υπόθεση Novartis. Χωρίς να έχω πρόθεση να δικαιολογήσω κανέναν, να ξέρετε ότι είναι κοινή πρακτική οι γιατροί, τόσο του ΕΣΥ όσο και του ιδιωτικού τομέα, να πάνε ταξίδια σε συνέδρια από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα το ότι στην Ελλάδα οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν αναλάβει την μετεκπαίδευση των γιατρών. Το 2014, όταν ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, προσπάθησα να το αλλάξω με σχετική πρόταση νόμου για την εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά η Νέα Δημοκρατία, με την οποία ήμασταν συγκυβέρνηση, δεν το ήθελε.

Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων το 2019

Το 2019 πρέπει να είναι καταλύτης πολιτικών εξελίξεων για μια νέα αρχή στην Ελλάδα. Χρειάζεται συστράτευση όλων εκείνων που είναι πρόθυμοι και αποφασισμένοι να χαράξουν και να ακολουθήσουν έναν νέο δρόμο, αφήνοντας στην άκρη τον κρατισμό του Τσίπρα, τον συντηρητισμό, τις πελατειακές αντιλήψεις. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, πρέπει να έχουμε μια σαφή τοποθέτηση ως προς το θέμα της διακυβέρνησης της χώρας. Όπως παραδείγματος χάρη στην περίπτωση του νόμου Κατρούγκαλου, που θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθεί. Οι θέσεις μας πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Ο νόμος του ΑΣΕΠ καταστρατηγείται. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τον Δημόσιο Τομέα, με τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, με το ζήτημα της αποδημίας των Ελλήνων, με την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης. Χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα υγείας, προσαρμοσμένο στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η νέα Βουλή – που θα προκύψει έπειτα από τις επικείμενες εκλογές και στην οποία θα πρέπει να είναι παρόντες προσωπικότητες με μεγάλη πολιτική βαρύτητα, όπως παραδείγματος χάρη ο Ευάγγελος Βενιζέλος – θα επιτελέσει έναν δύσκολο έργο, όπου θα πρέπει να ασχοληθεί με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς, στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και των κρατικών μηχανισμών.