ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην ΕΡΤ. Κυριακή, 12/1/2019



Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο»

Κυριακή,13 Ιανουαρίου 2019


Καταστροφή της αγροτοπαραγωγής από τη χαλαζόπτωση στη Λακωνία
Η έντονη χαλαζόπτωση στη Λακωνία και ειδικότερα στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα προξένησε μεγάλες ζημιές, κυρίως στα εσπεριδοειδή. Το χαλάζι, όταν “σημαδέψει” τα πορτοκάλια, τα καθιστά μη εμπορεύσιμα. Δεν τα αγοράζουν οι έμποροι και δεν είναι κατάλληλα ούτε για εξαγωγή. Έβρεχε τρεις μέρες συνέχεια και χθες Σάββατο, έριξε χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή της Σκάλας του Δήμου Ευρώτα, μια περιοχή που είναι πολύ παραγωγική σε εσπεριδοειδή και οπωροκηπευτικά. Καταλαβαίνετε τι καταστροφή έπαθαν οι αγροτοπαραγωγοί της περιοχής. Πριν τρεις μήνες, ο νομός Λακωνίας είχε πληγεί πάλι από το χαλάζι. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι από τη Λακωνία και προσπαθεί κι εκείνος για το καλύτερο αλλά επισημαίνω ότι πρέπει άμεσα να πάνε τα συνεργεία του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των καταστροφών, ώστε να αποζημιωθούν σύντομα οι αγρότες, οι οποίοι πραγματικά βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

Αναμενόμενο το “διαζύγιο” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Θα ήθελα να τονίσω ότι εξαρχής αυτή η κυβέρνηση δεν είχε εθνική στρατηγική. Αυτό ισχύει για όλους τους τομείς και φάνηκε και στο τελευταίο νομοσχέδιο, που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, για την παιδεία. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν εξαρχής ιδεολογικά φθαρτή. Το “διαζύγιο” ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Δε μπορούσε ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ (ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) αλλά και ο μετέπειτα “μεταλλαγμένος” ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να καταλάβει το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, να έχει κοινή πολιτική επαφή με αυτό το συνονθύλευμα δυνάμεων που απαρτίζουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι ΑΝΕΛ είναι ένα δεξιό μόρφωμα, πέρα από τη Νέα Δημοκρατία και πέρα από άλλα κόμματα της δεξιάς. Εδώ είναι θέμα πολιτικής ευθύνης του Πρωθυπουργού. Υπήρχαν άλλες δυνάμεις – και δεν αναφέρομαι στο χώρο το δικό μου, καθώς προσωπικά ήμουν πολύ πικραμένος από την περίοδο της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία – με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί μετά το καλοκαίρι, μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015. Έτσι θα μπορούσε να υπάρξει μια πολιτική ομοιογένεια, την οποία δεν κατάφεραν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δε μπορεί να προχωρήσει μια κυβέρνηση με τέτοιες ιδεολογικές διαφορές. Είναι “καφές και ζάχαρη”, δυο συστατικά που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Όπως αποδείχθηκε, ήταν μια κυβέρνηση “της καρέκλας” και γι' αυτό δε μπορούσε να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλα αυτά που βλέπουμε τελευταία, όλες αυτές οι αήθεις συναλλαγές που είδαμε στη Βουλή, αυτό το “παζάρεμα”, κάποιοι βουλευτές – που δεν έχουν εκλεγεί με το ΣΥΡΙΖΑ – να κάνουν μεταγραφές για να γίνουν κάποιες συμφωνίες και να δημιουργηθούν γεγονότα, είναι πράγματα ανήκουστα. Οι σημερινές καταστάσεις, αυτό το παράλογο που συμβαίνει στη Βουλή, μπαίνω – βγαίνω, ρίχνω την κυβέρνηση, δεν ξέρω τι θα ξημερώσει αύριο, δημιουργούν ανασφάλεια στον ελληνικό λαό. Πρόκειται για μια αήθη συναλλαγή, ενάντια στη Δημοκρατία, που θυμίζει εποχές και καταστάσεις του 1960, όταν είχαμε την αποστασία και τις επώδυνες καταστάσεις που την ακολούθησαν. Προσωπικά, δε θα δεχθώ πολιτικά “ρετάλια”, που εκλέχθηκαν με άλλα κόμματα, να πάνε να ψηφίσουν κάτι που δεν είναι αληθινό. Διότι αληθινό είναι το εθνικό. Αληθινό δεν είναι αυτό που γίνεται στα Σκόπια. Έχω τη γνώμη ότι το Σκοπιανό πρέπει να λυθεί. Θα ήμουν υπέρ μιας συμφωνίας αλλά με άλλους όρους.

Συνθήκες πολιτικού εμπορίου για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών
Είναι επικίνδυνες αυτές οι συνθήκες “πολιτικού εμπορίου” που επικρατούν αυτές τις μέρες, προκειμένου να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Δε μπορούμε να πάμε με συνθήκες “πολιτικού τζόγου” να λύσουμε εθνικά θέματα. Για τις συνθήκες αυτές, βέβαια, υπόλογος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Θα ήταν διαφορετικό το να συμπράξουν κόμματα και να υπάρξει η δεδηλωμένη για μια εθνική συμφωνία. Εδώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το θέμα της συμφωνίας είναι σοβαρό. Θα σηματοδοτήσει τη σχέση της Ελλάδας με τα Βαλκάνια και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι ηθικό να διαλύεις το κόμμα του ανθρώπου που χρησιμοποίησες για να σε στηρίξει και τον “έστιψες” και ο οποίος μέχρι χθες σε αποκαλούσε “σύντροφο”. Γιατί ο κ. Καμμένος, “συντρόφους” αποκαλούσε τους συνέδρους στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι θέματα πολύ βαριά πολιτικά και θα σηματοδοτήσουν τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Μοναδική αλήθεια είναι οι πράξεις και η πράξη αυτή τη στιγμή είναι ότι πάμε να περάσουμε στη Βουλή με βουλευτές “φθαρμένους”, “πρόθυμους”, “ανεξέλεγκτους”, μία εθνική συμφωνία.