Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Έδωσα τον Όρκο του Ιπποκράτη και τον τηρώ σε κάθε τομέα της ζωής μου. Η ιατρική δεν είναι μόνο επιστήμη, είναι και στάση ζωής». «Υπήρξα πάντοτε δίπλα στον άνθρωπο, δίπλα σας και θα παραμείνω για όσο μου επιτρέψουν οι δυνάμεις μου»

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη στο Al Jazeera

Η απόφαση για την αλλαγή της διαδικασίας δεν έχει καμία σχέση με τη λιτότητα ή με το μνημόνιο. Ήταν μια σκέψη των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΣ που ξεκινά από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και έγινε νόμος το 2011.
Στην πραγματικότητα αυτό που αλλάζει είναι ότι δεν παρεμβαίνει ο Δήμος όπως μέχρι σήμερα για την κατάθεση του αιτήματος αλλά αυτό κατατίθεται στην υπηρεσία που και πριν ήταν αρμόδια για την εξέταση του. Έτσι οι μετανάστες γλυτώνουν αρκετό χρόνο μια που δεν χρειάζεται τα διάφορα έγγραφα, αιτήσεις και άδειες να πηγαινοέρχονται από τους Δήμους στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η νέα υπηρεσία λέγεται κατάστημα μιας στάσης (one stop shop) και φιλοδοξεί να δίνει για απλές περιπτώσεις τις άδειες διαμονής ακόμα και την ίδια μέρα που κατατίθεται η αίτηση.   Εδώ και αρκετό καιρό λειτουργούν Καταστήματα μιας Στάσης σε όλη την Ελλάδα και έχουν διευκολύνει αρκετά τους μετανάστες. Τα τελευταία ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις αρχές του χρόνου σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Η αλήθεια είναι ότι στα «Καταστήματα» της Αττικής παρατηρήθηκε από την αρχή αδυναμία σωστής εξυπηρέτησης των μεταναστών λόγω της έλλειψης προσωπικού. Η στελέχωση των υπηρεσιών έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες αλλά για διάφορους λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Για αυτό το λόγο αποφάσισα να δοθεί παράταση για 5 μήνες στην ισχύ των αδειών διαμονής που λήγουν αυτό το δύσκολο για τις υπηρεσίες χρονικό διάστημα. Έτσι δεν θα κινδυνέψει κανένας μετανάστης να χάσει την άδεια διαμονής του ή να πληρώσει πρόστιμο επειδή καθυστέρησε να υποβάλει την αίτηση ανανέωσης.
Οι πρώτες μέρες μετά την απόφαση για την παράταση είναι οι πιο δύσκολες γιατί πρέπει να ενημερωθούν οι μετανάστες ώστε να μην ανησυχούν. Έχουμε επικοινωνήσει ήδη με τις υπηρεσίες με τις οποίες συναλλάσσονται οι μετανάστες για να τους ενημερώσουμε για τις εξελίξεις και να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους μετανάστες των οποίων έχει παραταθεί η ισχύς των αδειών.
Να σημειωθεί ότι δίνουμε το δικαίωμα για ανανέωση των αδειών σε μετανάστες που τις χρειάζονται για σπουδαίο λόγο (πχ ταξίδι στο εξωτερικό, φοιτητές στο εξωτερικό κλπ). 
Να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να λύσουμε τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν από αυτή την κατάσταση και ζητάμε την βοήθεια όλων των κοινοτήτων των μεταναστών για την όσο πιο γρήγορη δική μας ενημέρωση για αυτά.
http://www.aljazeera.net/news/pages/3cbb5e31-56be-4bc7-a49e-6eeae7173424