Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Έδωσα τον Όρκο του Ιπποκράτη και τον τηρώ σε κάθε τομέα της ζωής μου. Η ιατρική δεν είναι μόνο επιστήμη, είναι και στάση ζωής». «Υπήρξα πάντοτε δίπλα στον άνθρωπο, δίπλα σας και θα παραμείνω για όσο μου επιτρέψουν οι δυνάμεις μου»

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Το δίλημμα των ευρωεκλογών - Εφημερίδα "Τα Νέα"

Το δίλημμα των ευρωεκλογών


του Λεωνίδα Γρηγοράκου*
"Εφημερίδα Τα Νέα"

Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν τη δική τους πολιτική σημασία - για την Ελλάδα της κρίσης, μάλιστα προσλαμβάνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, η εκλογική αυτή αναμέτρηση δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, όπως επιχειρεί να της προσδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας.

Καταρχήν η επιλογή του αυτή δείχνει ότι δεν έχει απεξαρτηθεί ακόμη από το σύνδρομο του πολιτικού επαρχιωτισμού. Παραμένοντας δέσμιος των ιδεοληψιών του, αδυνατεί να αντιληφθεί τις ευρωπαϊκές διεργασίες. Ενδεικτικό είναι άλλωστε, ότι οι οποιεσδήποτε αναφορές του στον ευρωπαϊκό χώρο εξαντλούνται στις σχέσεις του με ένα συνονθύλευμα παλαιοαριστερών και παλαιοκομμουνιστικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και ακραίων ευρωσκεπτικιστών.

Ως κατεξοχήν αντιμνημονιακό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίζεται στην άρνηση και στον καταγγελτικό λόγο, χωρίς να μπορεί να θεμελιώσει εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Μοναδικό του μέλημα, η κατάκτηση εξουσίας. Προκειμένου μάλιστα να διασφαλίσει τον στόχο του, υιοθετεί δίκαια και άδικα αιτήματα, παρέχει υποστήριξη σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που δε θέλουν να χάσουν κανένα από τα προνόμια τους. Κινούμενο, όμως, στη λογική «λεφτά υπάρχουν» το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι επιστροφή στο παρελθόν, στην επίπλαστη ανάπτυξη και ευημερία. Το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι η αναβίωση των ελλειμμάτων και η ανακύκλωση των σημερινών τραγικών οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων.

Στην πραγματικότητα, το δίλλημα των ευρωεκλογών είναι ένα και μοναδικό: Θα επιβεβαιώσουμε την αταλάντευτη απόφασή μας να προχωρήσουμε μπροστά για να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού; Ή θα ανακόψουμε τη δεκαοκτάμηνη ανοδική μας πορεία, οδηγώντας τη χώρα σε απρόβλεπτες περιπέτειες.

Η πολιτική σταθερότητα, η αναστροφή της καθοδικής πορείας, η αλλαγή του δυσμενούς κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έργο της κυβέρνησης συνεργασίας. Η δημοσιονομική προσαρμογή, η διασφάλιση για πρώτη φορά πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλεται στην επώδυνη, αλλά αναγκαία, πολιτική που ακολουθήσαμε για να βάλουμε τη χώρα στην τροχιά της ανάπτυξης. Βεβαίως και γνωρίζουμε τις δυσμενείς συνέπειές της: τη δραστική μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, την πρωτοφανή ύφεση στην αγορά, τη ραγδαία άνοδο της ανεργίας. Όμως όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν τώρα που έχουμε κάνει τολμηρά βήματα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τώρα που δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας.

Άλλωστε, η πλειονότητα των πολιτών αντιλαμβάνεται την ανάγκη υλοποίησης ρεαλιστικών πολιτικών. Δεν πιστεύει στις ανεδαφικές υποσχέσεις, στα άλματα στο κενό, αλλά στα μικρά και σταθερά βήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καρπωθεί την εύλογη κοινωνική δυσαρέσκεια. Ακόμη και η πρόσφατη πρωτιά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις είναι οριακή.

Γι’ αυτό και η κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών του Μάιου θα εκπέμψει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, αλλά και προοπτικής για την παραγωγική, διοικητική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Οι προοδευτικές δυνάμεις συντονίζουν από τώρα τα βήματα τους, προκειμένου να κατέλθουν από κοινού υπό την πολιτική ομπρέλα το Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ, σεβόμενο την ιστορία του, ανταποκρίνεται θετικά στις πρωτοβουλίες ανασύνθεσης της σύγχρονης, μεταρρυθμιστικής και ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Χωρίς φοβικότητες, χωρίς αναστολές, χωρίς κομματικές αυταρέσκειες επιστρατεύεται για άλλη μια φορά, υπηρετώντας με συνέπεια και τη σταθερότητα της χώρας και την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.



* Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών, βουλευτού Λακωνίας ΠΑΣΟΚ