ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

Συνέδριο ανατροπής και ανανέωσης


Εν μέσω αβεβαιότητας για την πορεία της Ελλάδας, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι παγιδευμένο στο μικρόκοσμό του. Αποκομμένο από τη ζώσα πραγματικότητα, δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες, τις προτεραιότητες που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η χώρα. Η επιλογή του να συγκαλέσει συνέδριο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι ατυχής. Η απόφαση του Ε. Βενιζέλου να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος δεν δικαιολογεί την επίσπευση των διαδικασιών. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν και δεν είναι η ηγεσία. Η κρίση στην οποίαν έχει περιέλθει είναι σύνθετη. Ως εκ τούτου, η απάντηση σε αυτή δεν μπορεί να έρθει από ένα συνέδριο ρουτίνας που το περιεχόμενό του θα περιορίζεται στην αλλαγή σκυτάλης. Κάτι τέτοιο, το μόνο που θα επιτύγχανε θα ήταν η περαιτέρω συρρίκνωση και απαξίωσή του. Και αυτό γιατί οδηγούμαστε σε ένα συνέδριο χωρίς προηγουμένως να έχουμε διασφαλίσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα το καθιστούσαν χρήσιμο και αναγκαίο.

Το υπαρξιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ δεν θα λυθεί σε συνθήκες εσωκομματικού εργαστηρίου. Οι όποιες κομματικές δυνάμεις έχουν απομείνει είναι γερασμένες και κουρασμένες. Αποπνέουν παρελθόν. Συνιστούν ένα φθαρμένο πολιτικό προϊόν. Η αποψίλωση του ΠΑΣΟΚ από ικανά και επαρκή στελέχη, η συρρίκνωση της κοινωνικής του βάσης, η έλλειψη ενός σύγχρονου πολιτικού λόγου του στερούν την απαραίτητη ζωτικότητα. Εξαιτίας των στρατηγικών λαθών που διέπραξε στη διάρκεια της τελευταίας κυβερνητικής του θητείας, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ο ιδεολογικός και πολιτικός του πυρήνας. Ο ακρωτηριασμός που έχει υποστεί δεν θεραπεύεται με πρωτοβουλίες και ενέργειες οι οποίες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η ανακύκλωση των αδιεξόδων του.
Το επικείμενο συνέδριο δεν πρόκειται να προσθέσει τίποτα αν ακολουθήσει την πεπατημένη. Αν περιοριστεί σε μια διαμάχη χαρακωμάτων για την επικράτηση του ενός ή του άλλου επίδοξου αρχηγού. Αν επαναλάβει τις τετριμμένες θέσεις και προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της οικονομίας.
Το μικρό ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμο και απαραίτητο με μια και μοναδική προϋπόθεση: υπερασπιζόμενο την αυθυπαρξία του, να έχει τη δική του συνδρομή και συμβολή στην ανασύνθεση μιας ανανεωμένης και σύγχρονης Κεντροαριστεράς. Το κόμμα μας οφείλει να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για το μεγάλο αυτό εγχείρημα, αποφεύγοντας μικρομεγαλισμούς και λογικές κομματοκρατίας. Ο κατακερματισμένος χώρος της προοδευτικής παράταξης θα ακολουθήσει το δρόμο των συγκλίσεων αναζητώντας νέες ιδέες και νέες δυνάμεις. Με την αναγκαιότητα αυτή καλούμαστε να εναρμονιστούμε όλοι, επιδεικνύοντας θάρρος και αποφασιστικότητα. Σε αυτή την οριακή στιγμή χρειάζεται μια νέα συλλογικότητα που θα αποπνέει άρωμα μέλλοντος. Υπάρχουν αξιόλογες δυνάμεις που μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανασύσταση ενός νέου κινήματος που θα ενσαρκώνει την πολυδύναμη και μεγάλη Κεντροαριστερά. 
Με υπερβάσεις και ανατροπές το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναδείξει μια συλλογική ηγεσία που θα στηρίζεται σε νέα και άφθαρτα πρόσωπα, αφήνοντας στην άκρη τις σκουριασμένες επετηρίδες και την αποστεωμένη κομματοκρατία. Στηριζόμενοι στις νέες δυνάμεις, μπορούμε να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο για την Ελλάδα, για την κοινωνία, για τους πολίτες. Μπορούμε να αντιτάξουμε στην συντηρητική Δεξιά και στην λαϊκίστικη Αριστερά νέες και σύγχρονες ιδέες που είναι απαραίτητες για τη θεμελίωση μιας νέας στρατηγικής της προοδευτικής παράταξης.
Χρέος και υποχρέωση όλων μας είναι να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες και στις νέες ανάγκες αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες εκτός των τειχών, εκτός των μηχανισμών, εκτός του μικρόκοσμού μας.