ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Σημεία συνέντευξεων Λεωνίδα Γρηγοράκου στο ρ/σ Ιωαννίνων και το Βήμα fm. Παρασκευή, 18.12.2015



Σημεία συνέντευξεων Λεωνίδα Γρηγοράκου στο ρ/σ Ιωαννίνων και το Βήμα fm. Παρασκευή, 18.12.2015

Για το παράλληλο πρόγραμμα
Όπως είπα στην βουλή είναι «ένα σακούλι του Άγιου Βασίλη, που δεν είχε τίποτα μέσα». Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αέρας και απάτη. Δεν μπορεί κανείς να τάζει στον κόσμο υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανασύρει από το παρελθόν  νομοθετικές πρωτοβουλίες που εμείς έχουμε ψηφίσει. Τί σερβίρουν ως καινούργιο; Είναι ξαναζεσταμένο φαγητό. Ο Ελληνικός λαός χρειάζεται εθνική αξιοπρέπεια. Πρέπει να σταματήσει το «δούλεμα» του λαού. Ο λαός είναι έξυπνος και καταλαβαίνει. Αυτές είναι προχειρότητες των κυβερνητικών στελεχών. Είναι εντυπωσιακή η ανικανότητα και ο ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο δεν ήρθε με την νόμιμη διαδικασία. Τους πιάσαμε «με την γίδα στην πλάτη» και έκαναν ότι δεν ξέρουν τίποτα. Το νομοσχέδιο δεν είχε κοστολογηθεί, ούτε είχε την εισήγηση του Γ.Λ.Κ, ενώ παραβίασαν το άρθρο 90 του Κανονισμού της Βουλής.  Έφεραν με την μορφή του κατεπείγοντος το θέμα των σκουπιδιών της Κοζάνης. Είναι δυνατόν; Θέλουν να σκεπάσουν δικές τους άνομες και ιδιοτελείς πρωτοβουλίες.  Σε αυτό δεν θα συναινέσουμε. Το νομοσχέδιο που έφεραν στην βουλή και αφορούσε του Υπουργείο Υγείας είχε ορισμένα θετικά άρθρα, αλλά είχε πολλά άσχετα άρθρα. Έφεραν ζητήματα πολλών άλλων Υπουργείων. Εμείς θέλουμε η βουλή να λειτουργεί σύμφωνα με τον Κανονισμό της και το Σύνταγμα. Όλα αυτά τα χρόνια μας κατηγορούσαν για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Η προηγούμενη κυβέρνηση Βενιζέλου – Σαμαρά έφερε 12 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ο Τσίπρας έχει φέρει 50. Εγώ έκανα την αυτοκριτική μου για τις ΠΝΠ, διότι δεν δίνουν την ευκαιρία στον βουλευτή να συζητήσει και να διαβάσει τα νομοσχέδια.

Σχετικά με την κυβερνητική πολιτική
Οι υπουργοί νομίζουν ότι θα έχουν για μια ζωή την έξωθεν καλή μαρτυρία. Πλέον έχουν αρχίσει και την χάνουν. Εμείς έχουμε κρατήσει ειλικρινή στάση. Τα θετικά νομοσχέδια τα ψηφίζουμε. Δεν κάνουμε αυτά που κάνουν ορισμένοι βουλευτές, όπως ο κ. Σπίρτζης, που λέει ότι τα ψηφίζει, αλλά δεν τα πιστεύει. Εμείς το καλοκαίρι δώσαμε την συναίνεση στον κ. Τσίπρα, αλλά πλέον δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε, διότι είναι αναξιόπιστος. Είναι σαφές ότι δεν συναινώ και δεν θα συμμετάσχω σε καμία συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει μια τέτοια συνεργασία. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα επιβάλουν την άποψη τους χωρίς να σέβονται τίποτα. Δεν γίνεται να εμφανίζονται στελέχη της κυβέρνησης με την ιδιότητα “πατέρας υπουργού” και να μου λένε “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”

Αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις στον χώρο της Υγείας
Αυτό που έγινε με τους διοικητές των νοσοκομείων ήταν μια φάρσα. Οι δημόσιοι οργανισμοί όπως τα νοσοκομεία που διαχειρίζονται μεγάλα κεφάλαια, δεν γίνεται να ανήκουν στην οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δεν γίνεται κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση να αλλάζει όλος ο κρατικός μηχανισμός. Όλες αυτές οι θέσεις πρέπει να είναι ενταγμένες στα πλαίσια της εξέλιξης του δημόσιου τομέα.  Ειδικά για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ πρέπει να υπάρξει διεθνής διαγωνισμός. Υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ ανέλαβε ένας παλιός μου μαθητής που δεν έχει καμία γνώση οικονομικών. Ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται 6 δις. ευρώ και χρειάζεται έναν καλό manager που να γνωρίζει. Στο παρελθόν ακόμη και επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπήρχε κομματικοκρατία. Η αναλαμπή έγινε με το opengov του Γ. Παπανδρέου, αλλά δυστυχώς εμείς το πετάξαμε στα σκουπίδια. Ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί. Ο καλύτερος πρέπει να καταλαμβάνει την θέση. Η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων είναι μια θεατρική παράσταση με κομπάρσους τους διοικητές και πρωταγωνιστές τους συνεργάτες του υπουργού. Δεν μπορείς να αξιολογείς σε δύο λεπτά έναν διοικητή νοσοκομείου που επί τρία χρόνια διαχειρίστηκε την πιο μεγάλη κρίση στον χώρο της υγείας. Το θέμα της αξιολόγησης είναι εθνική επιταγή. Και εγώ πρέπει να αξιολογούμαι καθημερινώς ως καθηγητής και γιατρός στο ΕΣΥ. Πρέπει να υπάρχει συγκριτική αξιολόγηση.