ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης. Παρασκευή, 14/6/2018



Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας, πατήστε εδώ

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οφείλω μια εξήγηση στους συναδέλφους στελέχη του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας. Θέλω να τους πω ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν. Αλίμονο αν δεν άλλαζαν. Γι’ αυτό, αγαπητοί μου συνάδελφοι, θέλω να με συγχωρήσετε για την αντίδρασή μου προηγουμένως.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι είμαστε ξεκάθαροι μεταξύ μας. Πιστεύω ότι είστε ένα δημοκρατικό κόμμα, αλλά άνθρωποι με τους οποίους συνυπήρξα -ξέρω την ιστορία τους, ξέρω τι έκαναν και τι δεν έκαναν- ειλικρινά λυπάμαι πάρα πολύ όταν έρχονται εδώ και μου κουνούν το χέρι. Είναι τουλάχιστον ανήθικο. Και οφείλετε εσείς οι ίδιοι, ασχέτως του πολιτικού αρραβώνα ή παντρειάς που έχετε κάνει, τουλάχιστον να τους συνετίζετε να μην μας προκαλούν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Βρεθήκατε στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας υποσχόμενοι τον «ουρανό με τα άστρα». Εγώ είμαι εδώ για να κάνω αντιπολίτευση -αυτός είναι ο ρόλος της Αντιπολίτευσης-, αλλά να λέω και τα καλά.
Ιδιαίτερα αυτοί με τους οποίους συνεργάζεστε στην Κυβέρνηση με όπλο τον καταγγελτικό και ισοπεδωτικό λόγο, τις συκοφαντίες, τις συνωμοσιολογίες και τους «ψεκασμούς», τις αναχρονιστικές ιδέες και ιδεοληψίες προσπάθησαν να απαξιώσουν τους αντιπάλους. Με αυτούς συνεργάζεστε. Εκμεταλλευτήκαμε τα πάντα και χωρίς κανέναν ενδοιασμό προσπαθείτε μαζί τους να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της χώρας. Μα, αυτό δεν είναι γάμος ούτε σύμφωνο συμβίωσης! Είναι κάτι καινούργιο που η ιστορία θα το γράψει.
Αποφύγατε «όπως ο διάολος το λιβάνι» να ρίξετε άπλετο φως στις θεατές και αθέατες πλευρές του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας και μέχρι χθες δικάσατε τον Γεωργίου. Και δεν τον δικάσατε για αυτά, αλλά τον δικάσατε διότι παρέλειψε να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο.
Επιδιώξατε με αυτά που κάνατε την εύνοια του νεότερου Καραμανλή, ο οποίος νομίζω ότι ήρθε επιτέλους η ώρα, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, να μιλήσει. Το οφείλει σε αυτούς που τον έκαναν Πρωθυπουργό. Το οφείλει στον ελληνικό λαό. Το οφείλει στον Γενάρχη της Νέας Δημοκρατίας και στο δάκρυ του, που είπατε προηγουμένως, αγαπητέ κύριε Γκιουλέκα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει για την ενδιάμεση Συμφωνία: «Μακεδονία είναι η ψυχή μας». Και οφείλουμε να το θυμόμαστε.
Ανακαλύψατε την περιβόητη θεωρία ότι «τα μνημόνια έφεραν την κρίση», ενώ συνέβη ακριβώς το αντίθετο, καλλιεργώντας εσκεμμένα ψευδαισθήσεις στους Έλληνες πολίτες. Διαρκώς φωνάζατε για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και μόλις εγκατασταθήκατε στην εξουσία, μετατραπήκατε σε φανατικούς υπηρέτες τους. Δες τα δάση και τα βουνά!
Συκοφαντήσατε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ για το PSI. Εσείς, όμως, βάλατε τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία και τους μεγαλύτερους δικηγόρους της Ευρώπης για να πάνε να υπερασπιστούν το PSI.
Μολονότι ο αντιμνημονιακός σας οίστρος είχε βρεθεί στα ύψη, όταν η χώρα βρέθηκε στα τάρταρα και με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης εξαιτίας σας, υπηρετήσατε με ασίγαστο πάθος τα μνημόνια. Μάλιστα, φτάσατε σήμερα σε σημείο να υπερηφανεύεστε, όχι απλά γιατί υλοποιείτε μνημονιακούς όρους, αλλά γιατί υπερβαίνετε κιόλας. Τα πλεονάσματα, τα κάνετε υπερπλεονάσματα, φορολογώντας σκληρά τη μεσαία και κατώτερη τάξη.
Και όλα αυτά, γιατί εσείς οι ίδιοι έχετε σαγηνευτεί από την εξουσία.
Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι ότι έχετε υποκαταστήσει την πολιτική με τον αμοραλισμό και τον κυνισμό με αυτόν που συγκυβερνάτε. Τον καλύπτετε για όσα έχει κάνει. Η κυβερνητική σας θητεία δείχνει ότι πολιτευόμενοι χωρίς αρχές και αξίες είστε ικανοί για όλα.
Γι’ αυτό εσείς, ενώ είστε μια νέα δύναμη, είχατε μια νέα πνοή, καταντήσατε τους εαυτούς σας επιζήμιους και επικίνδυνους για την κοινωνία και για τη χώρα. H ηγεσία σας, βλέποντας την πρωτοφανή κοινωνική και πολιτική βύθισή της, σκαρφίζεται τα πάντα, προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορεί.
Έχοντας ως τρόπο ζωής τη μικροπολιτική, καταφύγατε σε πράξεις και ενέργειες με μοναδικό γνώμονα να πλήξετε τους αντιπάλους σας. Τη μια ανασύρατε από τα ντουλάπια τη «Novartis» και τώρα ανακαλύψατε το Σκοπιανό, γιατί πιστέψατε ότι θα πλήξετε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Η συμφωνία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειλικρινά έχει θετικά σημεία και ανταποκρίνεται σε αυτά στα οποία θέλαμε και εμείς να συμμετάσχουμε. Δεν είχε, όμως, τη στοιχειώδη προετοιμασία. Χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς ενημέρωση των κομμάτων δρομολογήσατε σύναψη συμφωνίας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θα θέλαμε να λυθεί το ζήτημα αυτό με όλους μαζί και με εθνική συναίνεση. Όμως η συμφωνία αυτή βρίθει αντιφάσεων, ερωτημάτων και ανακριβειών. Η φόρμουλα που αποδεχθήκατε ως τελική κατάληξη του Σκοπιανού είναι ανερμάτιστη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα είναι υπό αίρεση.
Το κυριότερο είναι ότι δεχθήκατε να δώσετε το πράσινο φως στη γειτονική χώρα, μολονότι γνωρίζετε ότι τα συμφωνηθέντα ανάμεσα στους δύο Πρωθυπουργούς μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταλυθούν, να αλλάξουν και να παρερμηνευθούν.
Η έλλειψη λογικής συνοχής στη διευθέτηση των διαφορών με τα Σκόπια είναι εμφανής σε όλες τις κρίσιμες παραμέτρους. Είτε από επιπολαιότητα, είτε από σκοπιμότητα, είτε από ασχετοσύνη το πρόβλημα που προκαλείτε αν υιοθετηθεί η συμφωνημένη πρόταση, είναι ο αλυτρωτισμός, που δεν εξαλείφεται και θα ενισχυθεί περισσότερο.
Τα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας δεν είναι δευτερεύοντα. Στην πραγματικότητα υποκρύπτουν ανομολόγητες επιδιώξεις. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι, αποδεχόμενοι τον όρο «μακεδονική», επιτρέπετε να επιχειρηθεί η θεμελίωση μακεδονικού έθνους; Δεν ξέρετε ότι η γλώσσα και η ταυτότητα είναι τα «οχήματα»;
Μην δίνετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την ευκαιρία στην Τουρκία να κάνει κακές σκέψεις, με αυτά που πάτε να υπογράψετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Φαίνεται ότι το Σκοπιανό αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται με μικροκομματικά και επικοινωνιακά τερτίπια. Η διαφοροποίηση του κυβερνητικού εταίρου, του κ. Πάνου Καμμένου, στρέφεται ευθέως κατά της κυβερνητικής συνοχής. Αν ο κ. Καμμένος παραμείνει στη θέση που έχει εκφράσει, τότε η Κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη. Το ουσιώδες αυτό ζήτημα δεν μπορεί να το επισκιάσει η οποιαδήποτε αποδοχή της συμφωνίας για τα Σκόπια.
Τελειώνοντας, τονίζω ότι η πρότασή μας είναι σαφής και γνωστή. Η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος. Η απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας του κ. Μητσοτάκη δεν σας δίνει την παραμικρή πολιτική ανάσα. Όσο νωρίτερα το αντιληφθείτε, τόσο καλύτερα για σας και πρωτίστως για τη χώρα. Δεν μπορείτε να διορθώσετε τίποτα.
Σας ευχαριστώ.