ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018

Σημεία ομιλίας Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019. 18/12/2018



Σημεία ομιλίας Λεωνίδα Γρηγοράκου,
βουλευτή Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρακολουθώντας τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή, είδα όλους τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να επαίρονται. Κανείς, όμως, δεν μας μίλησε για τα 100 δισεκατομμύρια που μας κόστισε το τρίτο μνημόνιο. Ούτε για το τέταρτο μνημόνιο. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική του “Τσίπρα, δώστα όλα”, η Ελλάδα θα πάει με μαθηματική ακρίβεια στα “βράχια”.
Ο προϋπολογισμός μιας χώρας, σε μεγάλο βαθμό, δίνει το στίγμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Ο συγκεκριμένος, τον οποίο κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή και θα είναι ο τελευταίος της, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αναπτυξιακός.
Αντιθέτως, είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση επιμένει στην παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η αναπτυξιακή της υστέρηση. Σ’ αυτό καμιά δημοσιονομική προσαρμογή δεν συνιστά απάντηση. Τίποτα δεν ακούσαμε αυτές τις μέρες που να διαφαίνεται ως λύση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Το υψηλό κόστος δανεισμού, τα μεγάλα ποσοστά των εξυπηρετούμενων δανείων, η υψηλή ανεργία, δεν αντιμετωπίζονται με ρυθμούς χαμηλής ανάπτυξης. Άρα, η ενδεδειγμένη συνταγή είναι μία και μοναδική: Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις.
Δυστυχώς, η ζωτική αυτή ανάγκη, οι επενδύσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, έχουν μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά 23%. Εξίσου αρνητικές ήταν και οι επισημάνσεις πριν από κάποιους μήνες του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής ότι η μείωση είναι από 16% έως 17%.
Μολονότι οι επενδύσεις είναι ανάσα για την ελληνική οικονομία, για τη χώρα, για την απασχόληση, για την αναζωογόνηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, εντούτοις, είναι παντελής η έλλειψη ενός ευνοϊκού πολιτικού περιβάλλοντος. Η απουσία δε ουσιαστικών κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις καθιστά μειωμένο και το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας.
Τα πολυδιαφημιζόμενα από την Κυβέρνηση υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή δανείων, καθώς και την άγρα ψήφων. Η μέθοδος της υπερφορολόγησης, την οποία συνειδητά επιλέγει η Κυβέρνηση και διαλύει τη μεσαία τάξη, σε καμιά περίπτωση δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως, όπως οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξή της, την καθιστά καχεκτική, μειώνει τη ζήτηση και αντιστρατεύεται τις παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες.
Στην υγεία τα πράγματα είναι χειρότερα από το 2014. Το σύστημα λειτουργεί  στο κόκκινο. Σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ζούμε σε ένα σύγχρονο και πολιτισμένο κράτος του δυτικού κόσμου. Οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων αυξάνονται συνεχώς, αλλά οι προϋπολογισμοί τους χρόνο με τον χρόνο μειώνονται. Οι ΤΟΜΥ απέτυχαν παταγωδώς.
Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά θέματα και ιδιαίτερα στο άρθρο 16 του Συντάγματος αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την κοινωνία και την παιδεία. Θέλει μια Ελλάδα που παλεύει μόνο για την επιβίωσή της, χωρίς να περιμένει τίποτε καλύτερο από τον εαυτό της.
Η κυβερνητική συνταγή ουδόλως εστιάζει στα καίρια δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Μοναδικό της μέλημα είναι η εκμετάλλευση των υπερπλεονασμάτων για την εξυπηρέτηση πολιτικών, κομματικών και εκλογικών στόχων. Όποιος παρακολουθεί τη διεθνή, αλλά και την εγχώρια πολιτική σκηνή γνωρίζει ότι τα αναδρομικά, τα επιδόματα, οι διορισμοί δεν επιφέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα.
Η Κυβέρνηση εξαπάτησε τους Έλληνες που την ψήφισαν και την εμπιστεύτηκαν. Γι’ αυτό και η τιμωρία είναι αναπόφευκτη πολύ γρήγορα, πολύ σύντομα, το αργότερο σε οκτώ μήνες.
Ευχαριστώ.



Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας πατήστε εδώ