ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Real fm 97.8. Δευτέρα, 10/12/2018



Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Real fm 97.8, στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη


Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018



Μαζικές αποχωρήσεις από το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο τέλος του έτους
Στο τέλος του χρόνου, βάσει απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας, απολύονται 2.000 επικουρικοί γιατροί. Επίσης, φεύγουν από τα δημόσια νοσοκομεία και όσοι συνταξιοδοτούνται. Επιπλέον, απολύονται περίπου 800 γιατροί παλαιών δομών του ΙΚΑ, που εντάχθηκαν σε δομές ΠΕΔΥ και σε κάποια νοσοκομεία. Οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν δέχτηκαν να κλείσουν τα ιατρεία τους και να πάνε στο ΕΣΥ. Κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα στον νόμο του Γεωργιάδη και παρέμειναν στις θέσεις τους με τον μειωμένο μισθό που προέκυπτε από την τότε σύμβαση, και με τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία. Έτσι τους επετράπη όλα αυτά τα χρόνια να παραμείνουν στις θέσεις τους. Πρόκειται για εξειδικευμένους γιατρούς, που υπηρετούν σε μεγάλα νοσοκομεία -“Άγιος Σάββας”, ΓΟΝΚ - “Άγιοι Ανάργυροι, “Σισμανόγλειο”, “Ευαγγελισμός”, “Έλενα Βενιζέλου”-, είναι άνω των 55 ετών και ουσιαστικά, σε λίγα χρόνια, θα αποχωρίσουν από το σύστημα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ούτε τους ίδιους μισθούς με τους γιατρούς του ΕΣΥ ούτε τις ίδιες συνταξιοδοτικές αποδοχές με αυτούς.



Αναγκαία η εύρεση λύσης για την παραμονή γιατρών στις δομές υγείας της χώρας
Το σύστημα υγείας ήδη λειτουργεί υπό συνθήκες “κόκκινης γραμμής”. Δεν θέλω να επεκταθώ στα προβλήματα του ΕΚΑΒ, όπου ο αντιπρόεδρος, αντί να ασκήσει μηνυτήρια αναφορά για τις ζημιές που προκλήθηκαν πριν λίγο καιρό από μια επίθεση που δέχτηκε ένα όχημα ΕΚΑΒ και το πλήρωμά του, άρχισε να διαπραγματεύεται με τον πατέρα του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης. Έτσι, ο κ. Μυλωνάς έλαβε το ποσό των 1.000 Ευρώ από τον πατέρα του δράστη, προκειμένου να κλείσει η υπόθεση, ενώ το όχημα δεν φτιάχτηκε ποτέ. Επιπλέον, θέλω να υπενθυμίσω ότι το αρχικό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας να πάρει 1.200 γιατρούς στις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) απέτυχε. Οι ΤΟΜΥ δεν λειτουργούν και σύντομα δεν θα υπάρξει γιατρός ούτε για συνταγολόγιο. Συνεπώς, θεωρώ ότι οι 800 γιατροί του ΠΕΔΥ θα πρέπει να παραμείνουν, με τις ίδιες συνθήκες απασχόλησης, σε προσωποπαγείς θέσεις, μέχρι την συνταξιοδότησή τους. Ακόμα και οι συνδικαλιστές γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ, που εξελέγησαν στο Δ.Σ. του ΙΣΑ στις πρόσφατες εκλογές, καταδικάζουν την επικείμενη απόλυση στο τέλος του 2018. Όταν ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, επειδή η Τρόικα δεν μας επέτρεπε να κάνουμε προσλήψεις, για να κρατηθεί “όρθιο” το σύστημα υγείας, πέρασα το 2014 μια τροπολογία με την οποία επέτρεψα στους γιατρούς, που είχαν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας, να παραμείνουν για άλλα δύο χρόνια στις θέσεις τους. Αυτή την στιγμή τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν και με την αποχώρηση 3.000 γιατρών το σύστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Καταλαβαίνω τη λογική του Υπουργού Υγείας, που επιθυμεί να υπάρχει ένα ενιαίο καθεστώς. Ούτε εγώ ήθελα να αυξήσω το όριο ηλικίας. Οι ανάγκες ήταν όμως τόσο επιτακτικές, που δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή.