ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ “Η Φωνή της Ελλάδας”, στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον Κόσμο”. Πέμπτη, 6/12/2018



Σημεία παρέμβασης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ “Η Φωνή της Ελλάδας”, στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον Κόσμο”



Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018


Κυρίαρχο το κλίμα σκανδαλολογίας στην πολιτική σκηνή του τόπου
Δεν περίμενα από μια κυβέρνηση της Αριστεράς να πιστεύει ότι μέσα από την αποπολιτικοποίηση και ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, με τη βοήθεια της Δικαιοσύνης, θα μπορέσει να έχει οφέλη. Το λέω αυτό με αφορμή την αγωγή που έλαβα προχθές από την κ. Δούρου για την τοποθέτηση που είχα κάνει το καλοκαίρι για εκείνη, με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι. Με κείμενό μου στον Τύπο, την είχα καλέσει να δώσει απαντήσεις για το περιεχόμενο της συνεργασίας που είχε με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συγκεκριμένα, αν υπήρξε ή όχι συνεργάτιδα του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, στο πλαίσιο του Ιδρύματος Αμυντικών Μελετών και Ερευνών, που ο ίδιος είχε συγκροτήσει ως Υπουργός Άμυνας. Επίσης, ποιο ήταν το ακριβές αντικείμενο της συνεργασίας τους και ποια ήταν η αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσέφερε. Η ίδια αρνήθηκε να απαντήσει και η τοποθέτησή μου εξακολουθεί να ισχύει. Στην αγωγή της, η κ. Δούρου μου ζητάει 260.000 ευρώ. Περιμένω τις απαντήσεις της. Δεν θα με κάνει να σιωπήσω. Οι πρακτικές της μου θυμίζουν Τσάβες. Η ίδια μπορεί να κρατήσει τον θαυμασμό της για τον εκλιπόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας. Εγώ δεν πρόκειται να θαυμάσω ποτέ ούτε αυταρχικούς ηγέτες, ούτε λαϊκιστές, ούτε δικτάτορες. Επειδή μ' ενδιαφέρει η αλήθεια, θέλω η κ. Δούρου να απαντήσει στα ερωτήματα που της έχω θέσει. Νομίζω ότι με την συγκεκριμένη αγωγή η κ. Δούρου επιδεικνύει ένα πρωτοφανές θράσος. Η ίδια βέβαια, εδώ και αρκετό καιρό, με εγκαλεί για την κομματική μου πορεία. Θέλω να της υπενθυμίσω ότι η επαγγελματική και επιστημονική μου διαδρομή είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Είμαι εν ενεργεία γιατρός αλλά και καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα πανεπιστήμιο που δεν νομίζω ότι “μοιράζει” τίτλους. Συνεπώς, νομίζω ότι η κ. Δούρου “χτυπάει” κλειστές πόρτες και λυπάμαι που καταφεύγει σε τέτοιου είδους πρακτικές για να με φιμώσει. Δεν πρόκειται να τα καταφέρει.


Πιθανή η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών
Η πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών είναι στο πνεύμα της πολιτικής που αναπτύσσει ο Πρωθυπουργός. Αυτό καταδεικνύουν τα διάφορα ταξίδια που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες στην περιφέρεια αλλά και οι παροχές - προεκλογικό “δώρο”, που ευελπιστεί να εξαργυρώσει στην κάλπη. Οι πρόωρες εκλογές μπορεί να διεξαχθούν άμεσα, προκειμένου να μην “ξεθυμάνει” το “πακέτο” των παροχών του. Το θέμα είναι ότι δίνει 1 και παίρνει 10. Θα πάμε σε εκλογές σε ένα έντονα φορτισμένο πολιτικό κλίμα, με διχαστικό πολιτικό λόγο. Με τις καταστροφικές πολιτικές, που εφαρμόζει τόσο στα εθνικά όσο και σε κοινωνικά θέματα της καθημερινότητας, χάνει την λάμψη που είχε αρχικά. Όσο παραμένει στην εξουσία, τα πράγματα θα είναι όλο και χειρότερα, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός κάνει λάθος διχάζοντας για άλλη μια φορά τον λαό. Έχω δει και άλλους πρωθυπουργούς να τα δίνουν όλα και στο τέλος να μην παίρνουν τίποτα. Ο κόσμος έχει προαποφασίσει τι θα ψηφίσει πολύ πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Μπορεί ο Πρωθυπουργός να έχει βάλει στο στόχαστρο τους πολιτικούς του αντιπάλους και να ακολουθεί το δόγμα Πολάκη, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα καλύτερο ποσοστό στις εκλογές. Ωστόσο, η ιστορία μόνο ως φάρσα επαναλαμβάνεται. Το 2012, με τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου, το ΠΑΣΟΚ, από πρώτο κόμμα, βρέθηκε στο 12%. Ο κ. Βασιλάκος, ως ένας νέος “Μαμανέας”, αυτός ο φοβερός μάρτυρας που έχει καταδικαστεί τόσες φορές, όταν ρωτήθηκε για το σκάνδαλο C4I, είπε ότι δεν μπορεί να μην γνώριζαν ο κ. Σημίτης και οι επόμενοι πρωθυπουργοί τι συνέβαινε. Δεν τον ρώτησε όμως ο κ .Θεοφανίδης ποιοι ήταν οι επόμενοι. Μάλλον, σκοπός ήταν να στοχοποιηθεί μόνο ο κ. Σημίτης. Όλη αυτή η προσπάθεια σπίλωσης, που νομίζω θα πέσει στο κενό, οδήγησε στη συσπείρωση του χώρου μας. Νομίζω, ότι στις επικείμενες εκλογές τα ποσοστά μας θα είναι πιο ανεβασμένα, σε σχέση με αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις προς το παρόν.


Η επωδός της κυβέρνησης: “Για όλα φταίνε οι άλλοι”
Μόνο οι άλλοι φταίνε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, για ό,τι συμβαίνει στη χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δε φταίει η κ. Δούρου για ό,τι έγινε στη Μάνδρα και στο Μάτι ούτε ο κ. Σπίρτζης, που έχει κάνει κατατμήσεις έργων, ούτε για τη ΔΕΠΑ φταίει κανείς ούτε για το Αεροδρόμιο. Δηλαδή, όλα τα σκάνδαλα έγιναν επί των άλλων κυβερνήσεων και όχι επί της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να θυμίσω ότι ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός, που τα έχει δώσει όλα και δεν ξέρουμε τι πήρε πίσω για αντάλλαγμα, είναι ο κ. Τσίπρας. Έχει παραχωρήσει την Ελλάδα για 100 χρόνια, πούλησε ό,τι είχε και δεν είχε, υποθήκευσε το μέλλον των παιδιών μας και του ελληνικού λαού μέχρι το 2060, υπογράφοντας διάφορες συμφωνίες. Και αυτά που μοιράζει σήμερα είναι από το πλεόνασμα, που υπενθυμίζω, ότι κάποτε το αποκαλούσε “ματωμένο” πλεόνασμα.


Ανεπαρκείς οι χειρισμοί του Τσίπρα στο Μακεδονικό
Το χειρισμό της υπόθεσης του Μακεδονικού έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών. Λυπάμαι που δε μπόρεσε να απαντήσει κανείς στις πρόσφατες προκλήσεις του κ. Ζάεφ. Βγήκε ο κ. Κοτζιάς, που δεν είναι πια υπουργός, και είπε ότι, αν ήταν ακόμα στη θέση του, θα επανέφερε τον κ. Ζάεφ στην τάξη. Όταν υπογράφεις για μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα, λογικό είναι να έχεις αλυτρωτικές προσπάθειες από την πλευρά του Ζάεφ. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός δε χειρίζεται το θέμα καλά και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για μας. Κάποιος πιο έμπειρος πρέπει να διαχειριστεί την όλη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι αδυνατεί να το πράξει. Χρειάστηκε η παρέμβαση του κ. Νίμιτς για να κατευναστεί ο Ζάεφ και οι αλυτρωτικές του θέσεις ότι πρέπει να μιλιούνται και στην Ελλάδα τα μακεδονικά. Ποια μακεδονικά και ποια Μακεδονία; Μια γεωγραφική περιοχή είναι, ο λαός αυτός δεν έχει καν ιστορία και ο Τσίπρας θέλησε να τον βγάλει από την αφάνεια. Το κόμμα μου πάντως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και βλέπω ότι αρχίζουν και αναδιπλώνονται κάποιοι, που είχαν πει ότι θα τη στηρίξουν. Είδα ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος και ο κ. Θεοδωράκης αρχίζουν τα το σκέφτονται. Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Τα βλέπω λίγο δύσκολα τα πράγματα. Προσωπικά ήθελα να λυθεί το θέμα των Σκοπίων. Δεν είναι καλό να παραμένουμε σε κάτι που δε βοηθά ούτε τη μία χώρα ούτε την άλλη. Θα ήθελα να έχουμε καλές σχέσεις γειτονίας. Τα Σκόπια είναι ένα μικρό κράτος, το οποίο μάλιστα θα μπορούσαμε να το “απορροφήσουμε" οικονομικά. Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, άρχισαν να το παίρνουν κι αυτοί λίγο επάνω τους και ο κ. Ζάεφ να χρησιμοποιεί μια δική του ορολογία, όπως “Μακεδόνες του Αιγαίου”. Ο ελληνικός λαός, πάντως, φαίνεται ότι δεν αποδέχεται την ύπαρξη “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα και ότι πρέπει να μάθουν μακεδονικά τα παιδιά τους. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ σωστοί, συνετοί και προσεκτικοί στην εξωτερική μας πολιτική, να μη δίνουμε περιθώρια για προσωπικές και υποκειμενικές ερμηνείες της Συμφωνίας. Ο κ. Ζάεφ, που έχει την στήριξη της Ευρώπης και της Αμερικής, νομίζω ότι εμφάνισε λίγο αλαζονική συμπεριφορά και έδωσε μια αυθαίρετη ερμηνεία σε κάποια σημεία της Συμφωνίας, που πιθανόν να μην έχει καταλάβει και ο ίδιος. Ίσως και εμείς, ως χώρα, δεν έχουμε καταλάβει τι υπογράψαμε. Ίσως το Μακεδονικό να είναι ένας λόγος να πάμε σε εκλογές, πριν γίνει οτιδήποτε με τα Σκόπια και η επόμενη κυβέρνηση βρει μπροστά της τις υπογραφές που έβαλαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς.


Διαρκές το φιάσκο της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση πηγαίνει από φιάσκο σε φιάσκο. Το είδαμε με το Μακεδονικό, με την τραγωδία στο Μάτι, με την υπόθεση “Ριχάρδο”. Πιστεύω ότι θα ανέβουν οι τόνοι της αντιπολίτευσης. Εμείς προσπαθούμε να πάρουμε αποστάσεις και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε έναν νέο πολιτικό λόγο, ζητάμε από τον κόσμο μας να ξανασκεφτεί την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και να έρθει πίσω στο φυσικό του χώρο, αυτόν της Κεντροαριστεράς. Το κόμμα που κυβερνά σήμερα, δεν είναι Κεντροαριστερά. Είναι ένα κόμμα της Αριστεράς, με δικές του, πρωτόγνωρες ιδεολογικές τάσεις και ιδεοληψίες, που δεν έχουν καμία σχέση με την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία. Εμείς με την Φώφη Γεννηματά και με έναν ήπιο πολιτικό λόγο, χωρίς ρεβανσιστικές τάσεις και υβριστική διάθεση απέναντι σε κανέναν, θα προσεγγίσουμε όλους αυτούς τους φίλους μας, οι οποίοι είχαν πάει σε έναν άλλον πολιτικό χώρο επειδή τους πικράναμε. Θα ξανασυζητήσουμε μαζί τους και πιστεύω θα επανέλθουν στο χώρο μας, που είναι και ο φυσικός τους χώρος. Η επόμενη μέρα θέλουμε να είναι πολύ δυνατή για το Κίνημα Αλλαγής, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που έχουμε ήδη καταθέσει, το πρόγραμμα “Ελλάδα”. Ο κόσμος μας ακούει πάλι και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Κίνημα Αλλαγής.