ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018

Ερώτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗ.ΣΥ., στη Βουλή των Ελλήνων. Δευτέρα, 17/9/2018



Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ  


 17 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου


Θέμα: «Δυσχέρειες στην εγγραφή των μαθητών/τριών στα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια»

Μετά την προσθήκη του άρθρου 36 στο κεφάλαιο Ζ΄ της αριθμ. 10645/ΓΔ4/22-01-2018
(Β΄ 120) υπουργικής απόφασης, όπου καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τα πιστοποιητικά για την εγγραφή και μετεγγραφή μαθητών/τριών στα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια (ΓΕ.Λ.-ΕΠΑ.Λ.),
απαιτείται κατάθεση: α) φωτοαντιγράφου του βιβλιαρίου εργασίας, στην οποία απασχολείται ο/η μαθητής/τρια και β) εκτύπωση των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων από τον εργοδότη στοιχείων του μαθητή/τριας στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με την ονομασία «ΕΡΓΑΝΗ», από τα οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου των ανωτέρω μερών. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, για τη φοίτηση στα εσπερινά σχολεία, αρκούσε μια βεβαίωση του εργοδότη προκειμένου να πιστοποιηθεί η εργασία του μαθητή. 
Μετά την εν λόγω αλλαγή, είναι σαφές ότι πολλοί μαθητές, που οι εργοδότες τους δεν τους δηλώνουν ως εργαζόμενους, πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει κατά κόρον στην αγορά εργασίας, έρχονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μη μπορώντας να  προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Κατά συνέπεια, είτε δε μπορούν να εγγραφούν σε εσπερινό σχολείο είτε κινδυνεύουν να απολυθούν από την εργασία τους, εφόσον ο εργοδότης τους δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες που διέπουν την εργασία.  Αντί, ωστόσο, να μετακυλίεται στους μαθητές η ευθύνη του κράτους για έλεγχο της «μαύρης» εργασίας και να εμποδίζεται η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, θα ήταν ορθότερο να τίθενται σε λειτουργία οι κατάλληλοι κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου (Σ.ΕΠ.Ε), όπου αυτό απαιτείται.  Διαφορετικά, τα μόνα θύματα θα είναι τα ίδια τα παιδιά, που βλέπουν τον αγώνα τους για μόρφωση και ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο να μην επιβραβεύεται αλλά αντιθέτως να υπονομεύεται από το ίδιο το κράτος.  

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Προτίθεστε να αποσύρετε τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης, με τις οποίες δυσκολεύεται η  εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα εσπερινά σχολεία και καταστρατηγείται το δικαίωμά τους στη μόρφωση, ενώ παράλληλα πλήττεται ο κοινωνικός θεσμός των εσπερινών σχολείων οδηγώντας τα στο κλείσιμο;



Ο ερωτών Βουλευτής



Λεωνίδας Γρηγοράκος