ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

Ερώτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗΣΥ σχετικά με τη κέντρου προσωρινής υποδοχής – φιλοξενίας αλλοδαπών/μεταναστών στο Δήμο Ανατολικής Μάνης. Τετάρτη, 19/9/2018




Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ   
Α.Π. 1718/19/09/2018 

19 Σεπτεμβρίου 2018


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς:
Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αλ. Χαρίτση
Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δ. Βίτσα
Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Φ. Κουβέλη
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Αραχωβίτη

Θέμα: «Δημιουργία κέντρου προσωρινής υποδοχής – φιλοξενίας αλλοδαπών/μεταναστών στο Δήμο Ανατολικής Μάνης»

Με αφορμή τις συνεχείς και αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων προς τη χώρα μας, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατασκευή hot spot σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως νησιωτικές περιοχές, που αποτελούν “πύλες” εισόδου τους στην Ελλάδα.
Παρά τα προβλήματα στη λειτουργία και τη διαχείρισή των εν λόγω κέντρων, η κυβέρνηση αγνοεί τα πραγματικά δεδομένα. Συγκεκριμένα τα hot spot -και ιδιαίτερα εκείνο που βρίσκεται στη Μόρια Λέσβου- φαίνεται να έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν συνεχώς ζητήματα που αφορούν αφενός στην ασφάλεια και στην υγεία των φιλοξενούμενων αλλοδαπών και αφετέρου στην αναστάτωση και την ανάλογη αντίδραση της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.
Σε απαντητικό του έγγραφο με αριθ. πρωτ. 38165/6-9-2018 προς το Λιμεναρχείο Γυθείου και επικαλούμενο σχετικό έγγραφο του Γραφείου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρει ότι δεν υπάρχει αντίρρηση να διατεθεί το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Γυθείου-το οποίο ανήκει κατά κυριότητα στην Π.Ε. Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην οποία περιήλθε μετά την κατάργηση του τοπικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας & Δασών Ν. Λακωνίας όπου αρχικά ανήκε ενώ η χρήση του ανήκει στη δική του δικαιοδοσία- προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής υποδοχής – φιλοξενίας αλλοδαπών/μεταναστών.
Στο παρελθόν, η είδηση και μόνο ότι υπάρχει ενδεχόμενο να επιλεχθεί το παλαιό αεροδρόμιο της Σπάρτης σαν χώρος φιλοξενίας προσφύγων είχε προκαλέσει αναστάτωση σε ολόκληρο το νομό Λακωνίας. Στην περίπτωση του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Γυθείου, που βρίσκεται στη περιοχή Μαυροβουνίου Γυθείου, στην πιο τουριστική περιοχή της Λακωνίας, η λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου αναμένεται να δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των αρμόδιων αρχών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
  1. Αληθεύει ότι προτίθεστε να δημιουργήσετε κέντρο προσωρινής υποδοχής – φιλοξενίας αλλοδαπών/μεταναστών στο Δήμο Ανατολικής Μάνης και συγκεκριμένα στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Γυθείου; Αν ναι, υπάρχει σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου; (Παρακαλείσθε για την κατάθεση του από 06.09.2019 εγγράφου του Γραφείου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.)
  2. Προτίθεστε να βεβαιωθείτε ότι αφενός η φερόμενη ως έχουσα την κυριότητα του ακινήτου Π.Ε. Λακωνίας συνηγορεί και συναινεί και αφετέρου οι στεγαζόμενες στο ΓΕΘΕΑ Υπηρεσίες (Δασαρχείο και Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου) συνηγορούν στα αναφερόμενα του εγγράφου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ;
  3. Έχετε λάβει υπόψη τη πιθανότητα χρήσης του κτηρίου για άλλους σκοπούς; Συγκεκριμένα, με ποια κριτήρια έχει αποφασιστεί η λειτουργία ενός hot spot, στις εγκαταστάσεις ενός κέντρου που θα μπορούσε να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να μειωθεί η σχετική δαπάνη που καταβάλλεται για μισθώσεις κτηρίων ή να λειτουργήσει ως κοιτίδα δημιουργίας θέσεων εργασίας για νέους αγρότες του νομού που απασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία – μελισσοκομία;
  4. Έχετε λάβει υπόψη τις πιθανές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της λειτουργίας ενός hot spot στον νομό Λακωνίας, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας το οποίο μαστίζεται από ανεργία, έντονες μεταναστευτικές εκροές και ισχυρά εθνικιστικά και ρατσιστικά ρεύματα, που θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα στην κοινωνική συνοχή του τόπου;

Ο ερωτών Βουλευτής,


Λεωνίδας Γρηγοράκος