ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018

Ερώτηση βουλευτών ΔΗΣΥ προς τον υπουργό Παιδείας σχετικά με τον παραπλανητικό τρόπο αναγραφής Σχολών Πολιτικών Μηχανικών στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελληνίων εξετάσεων 2018. Πέμπτη, 13/9/2018




Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ


Α.Π. 1525/13-9-2018

13 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου



Θέμα: «Παραπλανητικός τρόπος αναγραφής Σχολών Πολιτικών Μηχανικών στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελληνίων εξετάσεων 2018»


Στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελληνίων εξετάσεων 2018, περιλαμβάνονταν με την ίδια ακριβώς ονομασία Πανεπιστημιακές σχολές οι οποίες δεν ήταν ισότιμες (Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θράκης, Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο ΑΠΘ).
Όλες οι παραπάνω σχολές είναι 5ετείς, με μοναδική εξαίρεση τη σχολή του νεοσύστατου Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής η οποία είναι 4ετής και έχει διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα.
Παρόλα αυτά όμως, στο μηχανογραφικό δελτίο 2018, δεν υπήρχε καμία απολύτως διάκριση που να επισημαίνει αυτή την παραδοξότητα και να μπορούν οι υποψήφιοι να γνωρίζουν την διαφορά, ώστε να αποφασίσουν ανάλογα και με βάση τις επιθυμίες τους.
Είναι δε χαρακτηριστικό, πως ποτέ στα χρονικά των Πανελλήνιων εξετάσεων, δεν έχει υπάρξει το φαινόμενο να αναγράφονται με την ίδια ακριβώς ονομασία και χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση στο μηχανογραφικό δελτίο, σχολές που δεν είναι ισότιμες.
Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, υπάρχουν περιπτώσεις υποψήφιων, οι οποίοι ενώ μπορούσαν να εισαχθούν στις 5ετείς σχολές καθώς είχαν τον απαιτούμενο αριθμό μορίων, δηλώνοντας τη σχολή του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, έμειναν από άγνοιά τους και λόγω του παραπλανητικού τρόπου αναγραφής, εκτός των σχολών επιθυμίας τους και εισήχθησαν σε διαφορετική σχολή, πέφτοντας στην «παγίδα» του μηχανογραφικού δελτίου.
Με δεδομένο τον τεράστιο κόπο και τις θυσίες που έχουν υποβληθεί οι συγκεκριμένοι μαθητές, υπάρχει τεράστιο ηθικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να λυθεί με πνεύμα κατανόησης, καθώς αν γνώριζαν ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ των σχολών δεν θα είχαν δηλώσει τη σχολή του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής. Είναι βέβαιο πως κανείς δεν επιθυμεί να τραυματιστεί με τόσο άδικο και βίαιο τρόπο η ψυχοσύνθεση νέων ανθρώπων.


Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες για την εξεύρεση λύσης στο εν λόγω πρόβλημα και συγκεκριμένα να μεριμνήσετε να υπάρξει διάταξη στην εγκύκλιο των μετεγραφών των φοιτητών -που εντός του επόμενου διαστήματος θα εκδοθεί- η οποία να δίνει τη δυνατότητα μετεγραφής από τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής για τις Σχολές Πολιτικών Μηχανικών των Πανεπιστήμιων της Περιφέρειας (για μία και μοναδική φορά και μόνο για την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής λόγω της σύγχυσης που δημιουργήθηκε), ΜΟΝΟ σε όσους μαθητές παραπλανήθηκαν και ενώ είχαν τον απαιτούμενο αριθμό μορίων για την εισαγωγή τους στις 5ετείς σχολές, δεν εισήχθησαν γιατί τις είχαν δηλώσει σε χαμηλότερη σειρά από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;



Οι ερωτώντες Βουλευτές




Λεωνίδας Γρηγοράκος




Γιάννης Μανιάτης