ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018

Ερώτηση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας ΔΗ.ΣΥ., στη Βουλή, προς Υπουργό Υγείας. 30/10/2018


Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ  
                                                           
30 Οκτωβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Δυσλειτουργίες στα δημόσια νοσοκομεία από τα κενά που δημιουργούνται με την αποχώρηση των επικουρικών γιατρών, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2018»

Είναι κοινά παραδεκτό στο χώρο της υγείας, ότι οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν πάγιες ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η εργασία τους εξυπηρετεί σε μεγάλο ποσοστό τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών. Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε μη νόμιμες τις συμβάσεις των επικουρικών (ιατρών και λοιπού προσωπικού) που υπερβαίνουν το 24μηνο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018, οπότε και λήγουν οριστικά οι συμβάσεις τους, θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Οι ανάγκες εφημέρευσης, κυρίως, στα νοσοκομεία είναι συνεχείς και τα κενά των επικουρικών γιατρών δε μπορούν να καλυφθούν από τους μόνιμους. Εφόσον πρόκειται να απολυθούν όλοι οι επικουρικοί - ακόμα και εκείνοι που έχουν υπηρετήσει μόνο ένα χρόνο - με τη λήξη της σύμβασής τους και το αργότερο μέχρι 31/12/2018, θα έπρεπε ήδη από τώρα το Υπουργείο Υγείας να έχει προκηρύξει τις θέσεις νέων επικουρικών, ώστε να μην κινδυνεύει η λειτουργία των τμημάτων.
Από την άλλη, με πρόσφατη (22/10/2018) τροπολογία των υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προτάθηκε και τελικά ψηφίστηκε η πριμοδότηση της εργασιακής εμπειρίας του επικουρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., μονάδες Π.Ε.Δ.Υ και Κέντρα Υγείας, ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα στην επόμενη προκήρυξη για μόνιμες θέσεις εργασίας. Από την τροπολογία αυτή εξαιρούνται οι επικουρικοί γιατροί. Θα ήταν δίκαιο όμως γι αυτούς τους επιστήμονες, που στήριξαν επί σειρά ετών και σε δύσκολους καιρούς το δημόσιο σύστημα υγείας, να αναγνωριστεί από το κράτος η προσφορά τους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ,
1.     Πώς σκοπεύετε να καλύψετε έγκαιρα τα κενά που προκύπτουν από την απόλυση των επικουρικών γιατρών; Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018, οπότε θα λήξει η θητεία τους,  να έχει τελειώσει η διαδικασία προκήρυξης - πρόσληψης των νέων επικουρικών;
2.     Πρόκειται να προχωρήσετε σε ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει αυξημένη  μοριοδότηση των επικουρικών γιατρών σε προκήρυξη νέων θέσεων, κατά το πρότυπο της ρύθμισης για το επικουρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό; Αν όχι, σε ποιες άλλες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε;              

Ο ερωτών Βουλευτής
    
Λεωνίδας Γρηγοράκος